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REAL PROPERTY, REGISTERED UNDER TORRENS LAW, 
§ 5309.01 et seq., RC-TRANSFEREE CAN OBTAIN A DUPLICATE 
CERTIFICATE, § 5309.43 RC-WITHDRAWAL OF LANDS, 
§ 5309.68 RC-DUPLICATE CERTIFICATE NEED NOT BE 
BROUGHT UP TO DATE IN ORDER TO "\\TITHDRA W LANDS. 

SYLLABUS: 

1. A present owner, as transferee by deed of lands registered as provided in 
Chapter 5309., Re,·ised Code, can obtain a duplicate certificate of title thereto by 
requesting the county recorder to make such a disposition under the authority of 
Section 5309.43, Revised Code. 
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2. The duplicate certificate of title which must be surrendered by the present 
owner as a condition precedent to withdrawal of lands from registration, as required 
by Section 5309.68, Revised Code, need not be brought up to date by the last preceding 
holder of such a duplicate certificate, or by any of the intermediate owners to whom 
such lands were transferred by deed, in order for the present owner to obtain such 
in his own name. 

Columbus, Ohio, December 27, 1957 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

"In Marion County, we have lots and tracts that are reg­
istered under the Torrens Law. On one pa-rticular tract, the last 
or Duplicate Certificate of Title was issued in 1929. However, 
since that time there have been three transfers of the tract by 
Deed, which deeds were reco-rded in the regular Deed Records 
of the County, but at which times no Duplicate Certificates of 
Title were issued to the owners under ,the Torrens Law. Thus, 
the present owner of the tract by deed, being :the third successive 
transferee of the tract since 1929, has no Duplicate Certificate 
of Title in his possession. 

"Under Amended Revised Code 5309.29 and 5309.68, it is 
now possible to cancel registration of lands under ,the Torrens 
Law. Concerning the above specific tract referred to, is it 
necessary that the last Ce-rtificate of Title ( 1929) for this tract 
be ibrought up to date by the prior owners or the present owner 
before the Recorder may or shall accept the present owner's 
Affidavit of Intention to withdraw the tract from registration. 
* * *" 

The Act of May 6, 1913, 103 Ohio Laws 914, known as the "Regis­

tration of Land Titles Act" incorporated the provisions of the so-called 

Torrens System of land registration into Ohio law. This act, which was 

formerly codified in Section 8572-1, et seq., General Code, is today re­

enacted in Chapters 5309., and 5310., Revised Code. This system was 

adopted to provide a means whereby the validity of land titles could be 

dearly and confidently determined, with a minimum of time and expense. 

The use of this system is entirely optional. An owner desiring to bring 

his real estate under the provisions of this system is required to initiate 
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an a,pplication for an original proceeding under the provisions of Section 

5309.08, et seq., Revised Code. However, when an original registration 

has been completed, and an original certificate of title issued, both the 

owner and his successors in title are bound by the provisions of Section 

5309.29, Revised Code, as amended, which 4)rovides in pertinent part: 

'·The obtaining of a decree of registration and receiving a 
certificate of title is an agreement -running with the land that the 
land shall, unless the owner complies with the provisions of 
section 5309.68, of the Revised Code, remain registered land and 
ibe subject to sections 5309.02 to 5310.21, inclusive, of the Re­
vised Code. Such agreement is binding on the applicant and the 
successors in title. All dealings with the land or any interest 
therein, after such land has been brought under such sections,
* * * shall be made only subject to such sections." 

( Emphasis added.) 

The above language clearly indicates the legislature's intention to 

provide that prior to any cancellation of registration, as provided in Sec­

tion 5309.68, Revised Code, all owners of registered realty were to com­

ply with the procedures 54)ecified in this act. The transfer of registered 

real estate by deed, without any corresponding registration of the convey­

ance, is governed by Section 5309.40, Revised Code, which reads in part 

as follows: 

"A registered owner in fee of real property in O'rder to 
transfer his whole interest in such property or in any part thereof 
* * * shall execute to the intended transferee a deed or instru­
ment of conveyance * * * in any form authorized by law. * * * 
Before a transfer can be registered, the transferor or the trans­
feree must deliver to the recorder the duplicate certificate of title 
of the transferor, * * *." 

It will be observed that while this section permits a registered land 

owner to alienate his Teal property "in any form authorized ,by law," it 

also specifically requires the submission of the duplicate certificate of title 

before any of the processes of registration will be made effective. This 

submission of the duplicate certificate of title is consistently prescribed in 

various provisions of Chapter 5309, Revised Code, befoTe registration can 

be invoked. In particular, Section 5309.68, Revised Code, as amended 

effective August 27, 1957, provides: 

"Any person owning real estate, the title to which is regis­
tered. may request the withdrawal of such real estate from Tegis­
tration by presenting to the county recorder an affidavit of 
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intention to withdraw. The affidavit shall describe the real estate, 
shall be properly executed and signed, and shall have attached 
to it the owners duplicate certificate of title. Thereupon the county 
recorder shall register or record the affidavit and upon order of 
the court, cancel said certificate of record, and thereafter said title 
shall be considered the same as other unregistered lands. * * *." 

(Emphasis added) 

It is at once evident that this requirement of presenting to the re­

corder a duplicate certificate of title is not an incidental matter but is 

essential to the efficient operation of the entire registration system. This 

is exemplified by the fact that under the provisions of Section 5309.25, 

Revised Code, the original certificate of title is retained by ,the recorder 

and only the "duplicate" is delivered to the owner. Further, since Section 

5309.78, Revised Cocle, which concerns the right to have a duplicate 

brought up-to-date, applies only to "holders" of such duplicates, it would 

seem consistent to conclude that a present owner of •registered lands could 

be a "holder" only if he obtained possession of such a duplicate from the 

former owner. 

However, the statutory language of Chapter 5309., Revised Code, 

suggests alternative procedures by which a present owner of registered 

lands can obtain an up-to-elate duplicate certificate of title issued in his 

name. Section 5309.43, Revised Code, provides that : 

"If the co1111t31 recorder is in doubt upon any question, or if 
any person in interest does not agree as to the proper memoran­
dum to be made in ,pursuance of any deed, mortgage, or other 
voluntary instrument presented for registration, the question may, 
on the certificate of the recorder stating the question upon which 
the recorder is in doubt or upon ·which the person in interest does 
not agree, be referred to the court of common pleas for decision. 
The court, after notice to all parties and a hearing, shall enter 
an order directing the action of and prescribing .the form of 
memoTandum to be made by the recorder, * * *." 

"The recorder may refer such question to an examiner of 
titles, and upon receipt of his report thereon the recorder shall 
notify the parties interested and fix a time for hearing. The re­
corder shall on such hearing make such disposition of said question 
as to him seems just and proper and in accordance with law." 

(Emphasis added.) 

This section clearly gives to the recorder the authority to either 

dispose of any question arising under land title registration, by use of 
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his own discretion, or refer such questions to the court of common pleas. 

lt would appear that the only limitation upon the recorder's discretion is 

that his disposition of the question be to him "just and proper and in ac­

cordance with law." Consequently, i,t seems reasonable to assert that the 

recorder, or the common pleas court, must have the authority to permit a 

bona fide owner of registered land, who is unable to obtain a duplicate 

certificate of ti,tle from his :transferor, to obtain a certified copy of such a 

certificate, or to have an original certificate of title issued in his own name. 

With reference to the question of whether such a disposition would 

be a reasonable use of discretion, I invite your attention to two analogous 

sections of Chapter 5309., supra, which provide as follows: 

Section 5309.31, Revised Code, which governs lost or destroyed cer­

tificates of title, provides : 

"* * * If the recorder is satisfied as to the truth of such 
affidavit, and the bona fides of the transaction, he shall issue to the 
owner a certified copy of the original certificate, * * *, and shall 
also mark such certified copy 'owner's certified copy issued in 
the place of lost (or destroyed as the case may be) duplicate 
certificate.' Such certified copy shall stand in the place of and 
have like effect as the missing certificate." 

Section 5309.52 Revised Code, which governs the release or dis­

charge of encumbrances, provides: 

"* * * If the encumbrancer, * * * fails to file such satis­
faction or release * * * or if such satisfaction or release has been 
delivered to the encumberer or transferor and became lost or 
destroyed or from any other cause cannot be produced, then the 
encumberer * * * may present proof of the same !before the re­
corder * * *. \Vhen the recorder is convinced that such mort­
gage * * * has been satisfied * * * he shall enter such * * * on 
the instrument on file with him or the record thereof, if recorded, 
and indorse the same upon the registered and also on the owner's 
duplicate certificate of title; * * *" (Emphasis added) 

From the foregoing sections it would seem that the spirit of the 

act permits the issuance of original or duplicate certificates of title to 

bona fide parties who can succeed in proving their interest in the land in 

question. I therefore conclude that such a disposition would be fully 

warranted under the provisions of this act. 

Accordingly, in specific answer to your query, it is my opinion: 
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1. A present owner, as transferee by deed of lands registered as 

p-rovided in Chapter 5309., Revised Code, can obtain a duplicate certificate 

of title thereto by requesting the county recorder ,to make such a disposi­

tion under the authority of Section 5309.43, Revised Code. 

2. The duplicate certificate of ,title which must ,be surrendered by 

the present owner as a condition precedent to withdrawal of lands from 

registration, as required by Section 5309.68, Rev:ised Code, need not be 

brought up to date by the las,t preceding holder of such a duplicate cer­

tificate, or ·by any of the intermediate owners to whom such lands were 

transferred by deed, in order for the present owner to obtain such in his 

own name. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXRE 

Attorney General 




