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EDUCATION-TEACHERS, ASSIGNMENT OF-§3319.01 RC.­
CONTRACT WITH TEACHERS, TERMINATION ONLY IN AC­

CORDANCE WITH §3319.16 R.C. 

SYLLABUS: 

1. Under the provision of Section 3319.01, Revised Code, the superintendent of 
a school district has the sole authority in the assignment of teachers, and a board of 
education is without authority in the matter of such assignment either by provision 
in the contract of employment or otherwise. 

2. A board of education, having entered into a contract of employment of a 
teacher, pursuant to Section 3319.07, et seq., Revised Code, has no authority to 
terminate such contract prior to its expiration, except for the causes, and by the 
procedure set forth in Section 3319.16, Revised Code. 

Columbus, Ohio, July 29, 1958 

Hon. William H. vVeaver, Prosecuting Attorney 

Williams County, Bryan, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"I am requesting an informal opinion from you on each of 
the following set of facts and the same are as follows : 

"Case I. A school teacher is employed to teach intermediate 
grades ( 4-5-6) for the school year 1957-58. Subsequently the 
board of education passed a resolution that said teacher is to 
teach grade 2 for the school year 1958-59. Said school teacher 
objects to this assignment by the board of education. 

"Question. Does the board of education have the authority 
to assign said teacher to teach grade 2 for the school year 1958-59 
or must a change in teacher assignments be made by the local 
school executive or by the county superintendent of schools? 

"·Case 2. One James Hoit, Jr., was employed by the North­
Central Board of Education August 5, 1957, as a teacher and also 
the position of superintendent of schools (local school executive) 
for two years beginning with the school year 1957-58, a true and 
correct copy of said contract is enclosed herewith. 

"On May 12, 1958, the North-Central Board of Education 
passed a resolution to the effect that James Hoit, Jr.'s contract as 
a teacher and as a local school executive would be terminated at 
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the close of the school year 1957-58. The said James Hoit, Jr. 
claims he has a legal contract as a teacher and as a local school 
executive for the school year 1958-59. 

"Question: Does the said James Hoit, Jr. have a legal con­
tract as a teacher and a local school executive for the school year 
1958-59? 

"Question: Would the North-Central Local Board of Edu­
cation have the right to terminate his contract by the resolution 
adopted by the North-Central Local Board of Education on 
May 12, 1958?" 

Your first question is as to the right of a board of education, having 

employed a teacher to teach certain specified grades, to shift such teacher 

without his consent to teaching another grade. 

The employment, by a board of education, of teachers is governed 

by Sections 3319.07, et seq., Revised Code. Section 3319.07, Revised 

Code, provides that in city and exempted village districts no teacher or 

principal shall be employed unless such person is nominated by the super­

intendent of schools of such district. It is further provided that in local 

school districts, no teacher or principal shall be employed unless nomi­

nated by the superintendent of schools of the county school district of 

which such local school district is a part. 

The general control of schools is given to the respective boards of 

education by Section 3313.47, Revised Code in the following language: 

"Each city, exempted village, or local board of education 
shall have the management and control of all of the public schools 
of whatever name or character in its respective district. * * *" 

Section 3319.08, Revised Code, relates directly to contracts for em­

ployment of teachers. In pertinent part, this section reads as follows: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district shall enter into contracts for the employment 
of all teachers and shall fix their salaries which may be increased 
but not diminished during the term for which the contract is made, 
except as provided in section 3319.12 of the Revised Code. Such 
boards may include in such contract duties beyond the regular 
duties and for such additional duties the salary of the teacher may 
be supplemented. Such boards may discontinue at any time the 
assignments of special duties beyond the regular classroom teach­
ing duties and the supplemental salary allowed for such additional 
duties shall be discontinued upon relief from such additional duties. 
* * * 
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"Contracts for the employment of teachers shall be of two 
types, limited contracts and continuing contracts. A limited con­
tract for a superintendent is a contract for such term as author­
ized by section 3319.01 of the Revised Code, and for all other 
teachers for a term not to exceed five years. A continuing con­
tract is a contract which shall remain in effect until the teacher 
resigns, elects to retire, or is retired pursuant to section 3307.37 
of the Revised Code, or until it is terminated or suspended and 
shall be granted only to teachers holding professional, permanent, 
or life certificates.'' ( Emphasis added) 

Nowhere in that statute or any other statute, so far as I can find, is 

there any provision of law either requiring or authorizing a contract of 

employment of a teacher to be limited to teaching in a specified grade or 

grades. It is true that there are provisions in the statute, to-wit, in Section 

3319.22, et seq., Revised Code, providing for certification of teachers, with 

certain classifications which permit a teacher to teach in certain grades 

only, and it is manifest that no contract of employment made by a board of 

education could include any specification as to the teacher's work which 

would be contrary to the provisions of the statute as to certification. 

Therefore, it appears clear that a board of education would not be 

bound by any provision in such contract of employment which undertakes to 

limit the assignment of a teacher to certain grades. 

However, Section 3319.01, Revised Code, which deals with the ap­

pointment and authority of a superintendent, contains the following pro­

v1s1011: 

"Such superintendent shall be the executive officer for the 
board, direct and assign teachers and other employees of the 
schools under his supervision, except as provided in section 3319.04 
of the Revised Code. * * *" (Emphasis added) 

The exception as to Section 3319.04, Revised Code, relates to the 

optional appointment of a business manager, who is given control of all 

"non-educational employees." 

Returning to Section 3319.22, Revised Code, relating to certification 

of teachers, we find that certificates are classified as follows: 

" (A) Kindergarten-primary, valid for teaching in kinder­
garten, first, second, and third grades; 

"(B) Elementary, valid for teaching in grades one to eight, 
inclusive; 



453 ATTORNEY GENERAL 

In view of this classification, it is evident that a teacher qualified to 

teach the 4th, 5th and 6th grades, could be assigned to teach the second 

grade. But in answer to your first question, it is my opinion that the 

power of assignment, including power of reassignment, is vested in the 

superintendent, and that the school board is wholly without authority to 

make such assignment either in the contract of employment of a teacher or 

otherwise. 

Your second inquiry appears to raise the question as to the right of 

a board of education, which has entered into a contract with a teacher for 

his employment for a period of two years as teacher and local school 

executive, to terminate such contract summarily as of the end of the first 

year. 

On examination of the contract in question, a copy of which is attached 

to your letter, it appears to be in proper form, except that it includes what 

I regard as a wholly irrelevant but harmless provision designating the 

grades to be taught, and the contract appears to be properly executed. 

Your letter gives no information as to the grounds on which the board 

attempted to cancel the contract. A teacher under contract can only be 

removed from his employment, for the causes and by the procedures set 

out in Section 3319.16, Revised Code. That section reads in part: 

"The contract of a teacher may not be terminated except for 
gross inefficiency or immorality ; for willful and persistent viola­
tions of reasonable regulations of the board of education ; or for 
other good and just cause. Before terminating any contract, the 
employing board shall furnish the teacher a written notice signed 
by its clerk of its intention to consider the termination of his con­
tract with full specification of the grounds for such consideration. 
* * *" 

In the absence of any showing of cause or compliance with this statute, 

I have no hesitancy in holding that the board of education was wholly 

without authority to terminate the contract summarily in the manner indi­

cated. Such action would be manifestly a violation not only of the statute 

just quoted but would be contrary to all recognized laws relating to con­

tractual obligation. 

Accordingly, in specific answer to your questions, it is my opinion 

and you are advised : 

1. Under the provision of Section 3319.01, Revised Code, the super­

intendent of a school district has the sole authority in the assignment of 
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teachers, and a board of education is without authority in the matter of 

such assignment either by provision in the contract of employment or other­

wise. 

2. A board of education, having entered into a contract of employment 

of a teacher, pursuant to Section 3319.07, et seq., Revised Code, has no 

authority to terminate such contract prior to its expiration, except for the 

causes, and by the procedure set forth in Section 3319.16, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




