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OIPINION NO. 71-028 

Syllabus: 

1. In the absence of statutory authority, a board of education 
has no power to purchase insurance for a liability arising out of 
risks other than certain ones pertaining to the operation of motor 
vehicles. 

To: Vincent E. Gilmartin, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, June 4, 1971 

You have requested my opinion concerning the following 
question: 

"A request has been received in this office from 
the Jackson-Milton Board of Education relative to the 
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propriety of expending Local School District funds for 
liability insurance of individual board of education 
members." 

Your request apparently refers to the propriety of ex­
pending school district funds for the payment of premiums for 
general liability insurance for the benefit of board of edu­
cation members. Three statutes bear on this problem. Section 
9.83, Revised Code, authorizes the purchase of automobile 
liability insurance: Section 3327.09, Revised Code, authorizes 
the purchase of liability insurance protecting school pupils 
transported under board of education action: and Section 3313.201, 
Revised Code, authorizes liability insurance respecting driver 
education programs. 

The types of insurance available for purchase by a board of 
education have been considered by my predecessors. 

Opinion No. 1214, Opinions of the Attorney General for 1952, 
after reviewing a number of cases in which it was held that a 
board of education is generally immune from suit, sets forth the 
following conclusion at page 194: 

"In view of these decisions, we must regard the law 
as well settled in Ohio that, in the absence of statute 
imposing such, no liability exists on the part of the 
board of education, in its corporate capacity, with respect 
to personal injuries or property losses susta.ined by 
reason of negligence of such board either in the con­
struction and operation of school buildings or in the 
conduct of courses of instruction prescribed by such 
board. In the absence of such liability, it is clear 
that there is no eventuality against which the board 
may properly insure itself, and it must necessarily 
follow, as a general rule, that the expenditure of 
public funds in payment of the cost of insurance or 
purported insurance of the so-called liability type 
in such instances is not authorized by law." 

Shortly after the passage of Section 3313.201, supra,effective 
August 31, 1955, one of my predecessors considered the relationship 
between it and Section 3327.09, supra. Opinion No. 7245, Opinions of 
the Attorney General for 1956, page 753, contains the following: 

"It may be noted that it has repeatedly been 
held by this department that public officers and 
boards are not authorized to expend public funds 
for liability insurance where no liability can 
exist. See Opinion No. 5949, Opinions of the 
Attorney General for 1943, page 181: No. 2128, for 
1947, page 431, and No. 2498, for 1950, page 730. 

"One thing is clear,viz.,that the statute did 
not undertake to authorize a board of education to 
protect officers or employees of the board, by in­
surance, from personal liability." 
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In discussing the import of Section 3313.201, supra,it was concluded 
that a board of education was authorized to obtain liability insurance 
only for those risks arising out of the operation of motor vehicles 
owned or operated by the school district and used in driver education 
programs. 

Again, in 1962, a question arose whether a board of education 
could legally buy liability insurance. In Opinion No. 3138, Opinions 
of the Attorney General for 1962, it was held that the power to 
pu:r~h:.se l i ;ihility insurance by a boarcl of enucation was limited to 
the types enumeLaLcd in Sections 9.83, 3313.201 and 3327.09, supra. 
Referring to those three Sections, it was stated, at page 541: 

"You will observe that the above statutes refer 
to liability arising out of the operation of motor 
vehicles. I have been unable to find any statutory 
authority for boards of education to purchase in­
surance covering liability for damages to persons 
injured while on school property, whether as a 
member of. a:··group using such property or otherwise. 
In the absence of such authority, I must conclude 
that boards of education have no power to carry 
liability insurance covering damages to persons 
injured while on school property. 

"My conclusion is strengthened by the fact 
that boards of education are not liable in tort 
for such damages, and therefore would not need 
such insurance. " 

Nothing has appeared in the interim indicating a need to 

reconsider the doctrine followed by my predecGssors in ·t:hi s area. 

I, therefore, concur in the expressions quoted above. 


In specific answer to your question, it is my opinion 
and you are hereby advised that in the absence of statutory 
authority, a board of education has no power to purchase insurance 
for a liability arising out of risks other than certain ones per­
taining to the operation of motor vehicles. 
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