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ATTORNEY GENERAL 

ZONING-AMENDMENT TO TOWNSHIP ZONING REGULA­

TIONS - REFERENDUM PETITION - REFERENDUM ON 

WHOLE AMENDMENT AND NOT TO SECTIONS SERIATIM. 

SYLLABUS: 

Section 5"19:12, Revised Code, which provides for a referendum on amendments 
to towns11ip zoning regulations does not permit the referendum petition to be directed 
to only one or more of the several sections of the amendment, but requires that it be 
directed to the entire amendmnt. 

Columbus, Ohio, March 25, 1957 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"l. Revised Code Section 519.12 provides for amendment 
of the zoning regulations of a township in which zoning regula­
tions have been adopted. If an amendment adopted according to 
the provisions of Revised Code Section 519.12 contains several 
distinct sections, may the referendum petition provided for in 
Section 519.12 be directed to only one or more of the distinct 
sections of the amendment.. or must it be directed to the entire 
amendment? 

"2. In the event that the petition referred to may be di­
rected •to one or more of the distinct sections of the amendment, 
does the balance of the amendment not referred to in the refer­
endum petition become effective thirty clays from the date of the 
adoption of the amendment by the Board of Trustees of the 
Township ?" 

Section 519.12, Revised Code, sets out, step by step, the procedure 

to be followed in prnmulgating and adopting amendments or supplements 

to zoning regulations, and speci-fically provides in pertinent part as follows: 

"Within ten days after the certification of such resolution 
or tahe filing of such application the township zoning commis­
sion shall transmit a copy thereof together with text and map 
pertaining thereto to the county or regional planning commission, 
if there is such a commission. 
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"The board of township trustees shall, upon receipt of such 
recommendation, set a time for a public hearing on such proposed 
amendment or supplement, which d,tte shall not be less than thirty 
days from the date of the receipt of such recommendation from 
the township zoning commission. Notice of such public hearing 
shall be given by the board of one publication in one or more 
newspapers of genera:! circulation in the township, at least thirty 
days before the elate of such hearing. -Within twenty days after 
such ,public hearing the board shall either adopt or deny the pro­
posed amendment or supplement or adopt some modification 
thereof. In the event the board denies or modifies the recom­
mendation of the t,ownship zoning commission the unanimous 
vote of the board shall be required. 

"Such amendment or supplement adapted by the hoard shall 
become effective in thirty days after the elate of such adoption 
unless within ,thirty days after the adoption of the amendment or 
supplement there is presented to the board of township trustees 
a petition, signed by a number of qualified voters residing in the 
unincor,poratecl area of the township or part thereof included in 
the zoning plan and affected by the amendment or supplement 
equal to not less than eight per cent of the total vote cast for all 
candidates for governor in such area at the last preceding general 
election at which a governor was elected, requesting ,the board 
of county commissioners to submit the amendment or supplement 
to the electors of such area for approval or rejection at the next 
primary or general election." 

Thus, before an amendment ,to the zoning regulati'Ons of a township 

becomes effective, it is necessary under Section 519.12, Revised Code, 

that the proposal be submitted to the township zoning commission, and 

to the county or regional zoning commission, if there be one, for approval, 

disapproval, or modification. In transmitting a copy of the proposal to 

these agencies, there must be included "the text and map" pertaining to 

the amendment, and this language suggests the necessity of including the 

te:lQt of such amendment in t,oto. Thereafter, the ,statute provides that 

the proposal be approved before being certified b,1ck to the board of 

township trustees, and that board must then hold a hearing after publica­

tion of notice thereof. 

T'hese •requirements contemplate action on the amendment as a whole, 

and any part deleted or modified would actually change the comprehensive 

plan of zoning for the region. 

This conclusion is attested to by the further requirement of Section 

519.12, Revised Code, that if the board of township trustees does not 
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follow the recommendations of the zoning commissions, there must be 

unammous approval by the board of any departure from the amendment 

approved by •such commissions. 

Thus it appears that where all the statutory requirements have beer, 

met, and the board has approved the amendment, not necessarily unani­

mously, the same becomes effective unless within thirty clays the petiition 

for referenclmn is filed as provided in Section 519.12, Revised Code. 

If the referendum petition is directed only to one of the severa:l dis­

tinct sections of the amendment, and .tha,t section were voted down, there 

would be left operative a part only of the amendment as approved by the 

zoning commissions, thereby possibly upsetting the comprehensive plan 

in operation, and this would have been accomplished without rt:he unani­

mous approval of the board of township trustees as this section requires. 

This procedure would also seem to invalidate the hearing held by 

the board, for that hearing was on the entire amendment including the 

section or sections invalidated by the referendum. In direct answer to 

your first question, therefore, it is my opinion that the purpose of the 

statute would be substantially defeaited by a procedure which would permit 

the referendum petition to be directed to only one or more of the distinct 

sections, thus !ihe amendment must stand or fail in its entirety for the 

statute to be effective. 

The conclusion thus reached as to your first question makes it unneces­

sary to consider your further question as to the legal effect of a referendum 

on only a pant of the entire amendment. In specific answer to your inquiry, 

therefore, it is my opinion that Section 519.12, Revised Code, which 

provides for a referendtm1 on amendments to township zoning regulations 

does not permit the referendum petition to be directed to only one or more 

of the several sections of the amendment, but requires that i.t be directed 

to the entire amendment. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


