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OPINION NO. 75-030 

Syllabus: 
l. A board of township trustees may, under R.C. 5571.01 

and 5573.01, proceed with the improvement of a township road 
without requesting the approval of the board of county commis­
sioners. 

2. Under R.c. 163.04, 5549.04 and 5579.01 a board of 
township trustees may enter into an agreement with landowners 
for a temporary easement necessary for improvement of a town­
ship road. 

3. The agreement between a board of township trustees 
and landowners for an easement necessary for improvement of a 
township road may not include a provision holding the landowners 
harmless from liabilities caused by injuries to persons using
the improved road. 

To: Anthony R. Auten, Ashland County Pros. Atty., Ashland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 15, 1975 

I have before me your request for an opinion as to 
the authority of a board of township trustees to improve 
a township road by a change in the direction of a part 
of it. Your letter reads in part as follows: 

"***The specific problem is as follows: 
The township had entered into an agreement
termed as easement duly executed and recorded 
with certain property owners adjacent to an 
existing township road. Due to the poor visi­
bility and traffic hazard created by the existing 
township road the land owners had agreed to re­
locate the end of the roadway curving it to avoid 
the visibility problem at the intersection of State 
Route 603 and this township road. The new curved 
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portion of the township road is entirely on an 

individual landowner's property and the agreement 

provided that this was to be maintained by the 

township for a period of five years with the hopes 

that the State Highway Department would eliminate 

the hazard from the original township road and 

State Route intersection. Along with this agree­

ment, the township agreed to indemnify and hold harm­

less these landowners from any liabilities which may 

arise from the public using this new portion of the 

roadway. 


"In Section 5553.02, O.R.C. the county com­

missioners are given the sole power to establish 

roads and it would seem that through a reading 

of an additional section, Section 5571.01, O.R.C. 

the trustees are given power to construct, re­

construct, resurface or improve any public road or 

part thereof under their jurisdiction. This sec­

tion, however, seems to give them power only where 

there are previously established roads and high­

ways. 


"Therefore, I am inquiring whether or not 1) a 

township, through its trustees would have authority 

to change the course of an existing township road 

without going through dedication or without having 

approval of the county commissioners bearing in 

mind that the change is in the nature of a tem­

porary change and one which would he necessary for 

public safety and convenience, and 2) if the trus­

tees would have such authority, would they be al ­

lowed to also have the authority to hold harmless 

and indemnify lando'N!lers on whose property the 

temporary roacl is located from any liabilities which 

may be caused from injuries or damages to persons 

using this new and temporary road. 


''The temporary roadway will eventually he dis­

continued either by mutual agreement of the trustees 

and the landowners and/or if the State Route 603 

is reconstructed so as to eliminate the traffic 

hazard." 


In a telephone conversation subsequent to your letter, you 
stated that the agreement with the landowners is that the altera­
tion of the road will be carried out by the board of township 
trustees and the county engineer pursuant to the provisions of 
Chapters 5571 and 5573 of the Revised Code. 

As I understand the first section Gf your question, you 
ask (1) whether the proposed change in the existing road is 
simply an improvement, or the establishment of a new road; (2) 
whether the approval of the board of county commissioners is re­
quired; and (3) whether it is necessary for the landowners concerned 
to dedicate the land necessary for road purposes. 

The power to establish all roads in a county, exclusive 
of state highways, rests, as your letter notes, with the board 
of county commissioners. The board of township trustees, however, 
has authority to construct, maintain and improve the township 
roads within its jurisdiction. R.C. 5571.01, 5573.01, 5575.01. 
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The first of these sections, R.C. 5571.01, reads in part as 
follows: 

"(A) The board of township trustees may con­
struct, reconstruct, resurface or improve any public 
ro~ 1. or part thereof under its jurisdiction * * *. 
Thi;: board of township trustees may widen, straighten 
or chan.9.e the direction of any part of a road In con­
nection with the nroceedings for its improvement." ____________:.=._._!Emphasis added.) ­

Substantially similar language is used in R.C. 5553.0i to define 
the authority of a board of county commissioners to "improve" 
the roads under its jurisdiction: 

" ' [I )mprovement' means any location, 

establishment, alteration, widening, ~traightening, 

vacation, or chal!.2.e in the direction of a public 

road, or partthereof;--rT *". (Emphasis added.) 


In view of these statutory provisions I conclude that a mere 
temporary change.in the course of a portion of a township road, 
rendered necessary by considerations of public safety and 
convenience, constitutes the improvement of an existing road. 
See 1930 Op. Att'y Gen. ·No. 2127, and R.C. 5543.17. Since it 
does not amount to the establishment of a new road, the town­
ship trustees are authodzed under R.C. 5571. 01 to proceed with 
the project. 

The omitted passages in the quotation above from R.C. 
5571.01 require the township trustees to obtain the approval 
of the board of county commissioners before improving any 
county road, int~rcounty highway, or state highway within the 
boundaries of the township. No such approval is, however, re­
quired under the section for the improvement of a township road. 

Finally, you ask whether the land necessary to accomr' .'..sh the 
change must be dedicated for road purposes by the owners. Such a 
procedure is permissible, under R.C. 5553.31, with the approval of 
the board of county commissioners. It is, however, optional. 
There is also statutory authority for the procedure described in 
your letter, i.e., the grant of a temporary easement to the town­
ship pending elimination of the traffic hazard at the junction of 
the township road and State Route 603. Under R.C. 163.04, R.C. 
5549.04 and R.C. 5579.01 a board of township trustees has authority 
to appropriate a necessary easement if the landowner refuses to 
enter into an agreement. R.C. 5579.01 provides in part: 

"The** *board of township trustees, may, 

in connection with any road improvement, ap­

propriate** *any easement** *in any property 

desired for any proposed improvement. In case 

such*** [board desires] to appropriate the 

***easements***, the same may be done in 

the manner provided by [sectionJ 5549.04 ***of 

the Revised Code. * * *" 


The Section referred to, R.C. 5549.04, provides in part: 

"If the** *board of township trustees, 

and the owner of such** *land, cannot agree 

on the price therefore, the** *board of town­

http:change.in
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ship trustees may proceed in accordance with 

sections 163.01 to 163.22, inclusive, of the 

Revised Code. " 


The appropriation of property is covered generally, of course, in 
R.C. Chapter 163, and R.C. 163.04 provides in part as follows: 

-"Appropriations shall be made only after 

the agency is unable to agree, for any reason, 

with the owner***·" 


When read together these Sections clearly require the board of town­
ship trustees to enter into an agreement for the desired eaGement 
with the landowner if at all possible. 

In answer to the first portion of your question it was, there­
fore, unnecessary for the township trustees to obtain the approval 
of the board of county commissioners, or to require the adjacent 
owners to dedicate the land necessary for the improvement of the end 
of the township road. 

You also ask whether the board of township trustees have 
authority to hold the landowners harmless from liability for 
injuries to persons using the temporary section of the road. 
You stated in a telephone conversation subsequent to your 
written request that the purpose of the hold harmless provi­
sion of the agreement was not to address any particular defect 
in the property, but was instead designed to address liability 
for damages which might arise due to negligence or carelessness. 
I can see no justification for this provision of the agreement.
The board possesses only such powers as are conferred or neces­
sarily implied by statute (1972 Op. Att'y Gen. No. 72-031) 
and I can find no statutory authority for this provision. The 
township trustees and the county engineer are responsible for 
the construction of the improvement and for its maintenance 
and repair as long as their agreement with the landowners re­
mains in effect. R.c. 5571.01, 5571.02, 5571.05. Furthermore, 
liability is specifically imposed upon the board of township 
trustees under R.C. 5571.10 which provides: 

"Each board of township trustees shall be 

liable, in its official capacity, for damages 

received by any person, firm, or corporation, by 

reason of the negligence or carelessness of such 

board in the discharge of its official duties." 


Consequently, there is no authority for this provision of the agree­
ment and it is difficult to see what purpose it would serve since 
the township trustees are already liable for any injury caused by 
their own negligence. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised th"lt.: 

1. A board of township trustees may, under R.C. 5571.01 
and 5573.01, proceed with the improvement of a township road 
without requesting the approval of the board of county com­
missioners. 

2. Under R.C. 163.04, 5549.04 and 5579.01 a board of 
township trustees may enter into an agreement with land­
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owners for a temporary easement necessary for improvement 
of a township road. 

3. The agreement between a board of township trustees 
and landowners for an easement necessary for improvement of 
a township road may not include a provision holding the land­
owners harmless from liabilities caused by injuries to per­
sons using the improved road. 




