
OAG 97-030 Attorney General 2-176 

OPINION NO. 97-030 
Syllabus: 

Pursuant to Ohio Const. art. XII, §5, R.C. 5705.09, and R.C. 5705.10, revenue 
derived from the collection of delinquent taxes levied under a special levy must be 
paid into a special fund for the purpose for which that special levy was made, even 
if the levy expires before the revenue is collected. 

To: William E. Peelle, Clinton County Prosecuting Attorney, Wilmington, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, May 20, 1997 

We have received your request for an opinion concerning the issue whether, upon 
collection, delinquent taxes are to be applied to the levies on which the delinquencies arose or 
whether the delinquent taxes are to be applied to the levies in effect at the time of the collection 
of the back taxes. Your question may be stated in these terms: must revenue derived from 
payment of delinquent taxes based upon a now-expired levy be distributed to the fund previously 
established for the purpose of the levy, or should the revenue from the now-expired levy be 
distributed to the general fund? 

Your request relates to a five-year levy for 1.4 mills that was adopted in Clinton County 
for the years 1989 through 1993 and was not renewed. The levy was for the purpose of children 
services and, thus, was a special levy. See, e.g., R.C. 5705.04; R.C. 5705.24. While the levy 
was in effect, a particular taxpayer was being audited for personal property tax returns. Each 
year, the taxpayer paid taxes at the rate on the returns prior to the audit, but additional taxes 
continued to accrue on the matters in controversy. The audit was concluded in 1994 when a 
settlement was reached. At that time, the taxpayer began to make payments on the additional 
taxes that had accrued for the years 1989 through 1993 and had become delinquent. The taxpayer 
made payments voluntarily and not through foreclosure or other litigation. The county children 
services board has asked how much of the money collected from back taxes should be directed 
to county children services. 

In order to answer your question, it is necessary to look at the provisions of the Ohio 
Constitution and the Ohio Revised Code that relate to the distribution and expenditure of moneys 
derived from tax levies. The Ohio Constitution states plainly that n[n]o tax shall be levied, except 
in pursuance of law; and every law imposing a tax shall state, distinctly, the object of the same, 
to which only, it shall be applied. n Ohio Const. art. XII, §5. It is, therefore, fundamental under 
Ohio law that money that is derived from a particular tax levy may be expended only for the 
purpose for which that levy was adopted. See, e.g., 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-069; 1940 Op. 
Att'y Gen. No. 1747, p. 92, at 95. 

The Ohio Constitution sets no time limit on this requirement. Whether a tax is paid in a 
timely manner or is collected at a later date as a delinquent tax, it comes within the constitutional 
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requirement that the proceeds must be applied to the purpose for which the tax was levied. 
Hence, under this provision of the Ohio Constitution, all moneys derived from a tax levy for 
children services must be used for children services, even if they are collected as delinquent taxes. 

The statutory provisions governing the assessment and collection of taxes are consistent 
with this conclusion. A taxing authority, in this case the board of county commissioners, is 
authorized to levy taxes on real and personal property within the subdivision. R.C. 5705.01(A), 
(C); R.C. 5705.03. The taxes are extended on the tax list and duplicate' and are collected by the 
county treasurer. R.C. 319.28-.29; R.C. 5705.03; R.C. 5709.01. 

Personal property taxes that are not paid in a timely manner, together with penalties, are 
entered on the delinquent personal and classified property tax list, prepared by the coumy auditor 
and delivered to the county treasurer. R.C. 5711.33(C); R.C. 5719.04. The tax list includes "all 
taxes assessed by the tax commissioner pursuant to law which were not charged upon the tax lists 
and duplicates...nor previously charged upon a delinquent tax list." R.C. 5719.04. The county 
auditor adds to the delinquent taxes "all such taxes omitted in a previous year when assessed by 
him or finally assessed by the tax commissioner pursuant to law." R.C. 5719.04; see also R.C. 
5711.26; RC. 5711.32. The delinquent tax list is "cumulatively kept," so that it shows all 
amounts of delinquent taxes and penalties charged against a person. R.C. 5719.06. There is a 
procedure for striking items from the cumulative tax list if they are determined to be uncollectible 
after they have appeared on the list for five years. [d. 

The county treasurer is charged with the duty of collecting taxes and penalties on the 
delinquent personal and classified property tax list, together with any applicable interest. R.C. 
5719.05; see also R.C. 5719.041. When the proceeds of a tax levy are received by the fiscal 
officer of the subdivision, in this case the county treasurer, they must be deposited in the 
subdivision's treasury "to the credit of the appropriate fund." RC. 5705.03. The "appropriate 
fund" is the fund that receives the proceeds of the levy that generated the tax. R.C. 5719.05, 
which deals with the collection of amounts charged on the delinquent personal and classified 
property tax list and permits arrangements for installment payments, states expressly that such 
payments, when received "shall be apportioned among the various funds, for which the taxes were 
levied." See generally State ex rei. City of Cleveland Heights v. Davis, 131 Ohio St. 380, 3 
N.E.2d 49 (1936); 1945 Op. Att'y Gen. No. 311, p. 320, at 321 (syllabus) (under relevant 
statutes, proceeds of a forfeited land sale that are applied to delinquent taxes !ihould be distributed 
to subdivisions in proportion to the amount of taxes due and "should be allotted to the respective 
funds of the subdivision for which the taxes and assessments were levied"). 

Provisions of statute require that each subdivision establish a special fund for each special 
levy. RC. 5705.09(D). "All revenue derived from a special levy shall be credited to a special 
fund for the purpose for which the levy was made" and "shall be used only for the purposes for 
which such fund is established." R.C. 5705.10; see also, e.g., 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-004. 

For purposes of this opinion, the term "tax list" is used to refer also to the duplicate of the 
list. See, e.g., R.C. 319.28-.29; R.C. 5719.04. 
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Pursuant to Ohio Const art. XII, §5, RC. 5705.09, and RC. 5705.10, therefore, revenue 
derived from the collection of delinquent taxes levied under a special levy must be paid into a 
special fund for the purpose for which that special levy was made, even if the levy expires before 
the revenue is collected. As described above, the levy in question is a special levy for children 
services. The conclusion that delinquent taxes must be used for the purpose for which they were 
originally levied means that the taxes collected pursuant to that levy must be paid into a special 
fund for the purpose of children services.2 

There are statutory provisions for transferring moneys in a special fund to a different fund 
if the purpose for which the special levy was adopted has terminated and all obligations have been 
met. RC. 5705. 14(D). In the situation that you have described, however, the county children 
services board continues to exist and to perform children services functions. Therefore, proceeds 
of a levy for children services can be spent for the authorized purpose and may not be transferred 
pursuant to RC. 5705.14(D). Cj. In re Petitionjor Transfer oj Funds, 52 Ohio App. 3d 1, 556 
N.E.2d 191 (Montgomery County 1988) (because the need for fire protection continues, moneys 
derived from a special levy for fire protection purposes cannot be transferred to a different use); 
1994 Op. Att'y Gen. No. 94-015. See generally RC. 5705.15-.16 (providing other methods for 
transfers of funds in certain circumstances); 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-069. 

For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, that pursuant to 
Ohio Const. art. XII, §5, RC. 5705.09, and RC. 5705.10, revenue derived from the collection 
of delinquent taxes levied under a special levy must be paid into a special fund for the purpose for 
which that special levy was made, even if the levy expires before the revenue is collected. 

It should be noted that the collection of delinquent taxes does not necessarily provide a net 
increase in funds to the entity that receives the delinquent taxes. It is possible that proceeds from 
other sources may be reduced correspondingly. See, e.g., State ex rei. City olCleveland Heights v. 
Davis, 131 Ohio St. 380, 3 N .E.2d 49 (1936). 
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