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4247. 

APPROVAL, BONDS OF VALLEY RURAL SCHOOL DISTRICT, SCIOTO COUN­
TY, OHIO, $8,336.86. 

COLUMBUS, OHIO, May 8, 1935. 

Retiremrot Board, Stale Teachers Retirement System·, Columbus, Ohio. 

4248. 

APPROVAL, CONTRACT FOR HIGHWAY IMPROVEMENT IN BUTLER 
COUNTY, OHIO. 

COLUMBUS, OHIO, May 9, 1935. 

HoN, JoHN J. }ASTER, JR., Director of Highways, Columbus, Ohio. 

4249. 

MERGER-EFFECT O'F MERGER OF FOREIGN CORPORATIONS UPON ;FEE 
PAYABLE TO SECRETARY OF STATE UNDER SECTION 8625-11 GEN­
ERAL CODE. 

SYLLABUS: 

Where the number of issued shares of a foreign corporation represented by prop­
erty owned or used and business transacted in this slate is increased as a result of an­
other foreign corporation, heretofore qualified to do busirress in Ohio, merging with 
such corporation, in computing the fee based upon such increase under Section 8625-11. 
General Code, no deduction is authorized on account of such merging corporation lzav­
ing theretofore paid a fee based upon its issued shares being represented by property 
owned or used and business transacted in this state. 

CoLUMBUS, OHio, May 10, 1935. 

HoN. GEORGE S. MYERS, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"Your informal opinion is respectfully requested with respect to the fol­
lowing situation. 

'A' Company is a Delaware corporation which secured license under the 
Ohio foreign corporation act on June 5, 1929, such license being at the pres­
ent time in good standing. The company regularly filed the reports required 
by G. C. 8625-7, the greatest proportion of shares allocated to Ohio by such re-
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ports being 1939 shares by the 1934- report, the fee on the increase for that year 
being paid as provided by law. 

'B' Company, also a Delaware corporation, secured license in Ohio on 
June 5, 1929. This company also regularly made its reports under G. C. 
8625-7 which reports for the years 1932 and 1933 showed 2000 of its issued 
shares allocated to Ohio (no fee being assessed on any reports by reason of no 
increase in proportion having occurred.} 

On Sept. 22, 1934 a certificate of merger of the two corporations above 
named, properly certified by the secretary of state of Delaware was filed in 
this office as an amendment to the articles of incorporation of 'A' Company, the 
'B' Company being merged into that company. Subsequently and prior to 
Dec. 31, 1934 the license of the 'B' Company under the foreign corporation 
act was formally surrendered. 

'A' Company, the corporation which retained its corporate identity as a re­
su"lt of the merger, has filed with this office its report as of Jan. 1, 1935 as 
provided by 0. C. 8625-7. This report (as a result of the merger} shows 
4000 issued shares, practically all of which are allocated to Ohio. The com­
pany has raised the question regarding the computation of the fee due on this 
report by claiming that it should be allowed as a deduction under the language 
of G. C. 8625-11 the sum of the prior proportion of each of the constituent 
companies, i. e. 2000 shares plus 1939 shares, rather than simply the 1939 
shares previously represented by 'A' Company. 

Our specific inquiry is whether in your opinion the language of G. C. 
8625-11 would authorize us to allow ·as a deduction in computing the fee the 
previous proportion of shares of the one company or the sum of the previous 
proportion of shares of both companies." 
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Section 8625-7, General Code, requires each foreign corporation for profit licensed 
tc transact business in this state to file an annual report as therein set forth, showing 
among other things the location and value of its property owned or used within and 
without the state, the total amount of business done within and without the state at 
the beginning of its current annual accounting period and the number of its issued 
shares. Section 8625-8, General Code, requires the Secretary of State to ascertain an­
nually the number of issued shares of such foreign corporation represent~d by property 
owned or used and business transacted in this state at the beginning of its current an­
nual accounting period. Section 8625-9, General Code, provides as follows: 

"A foreign corporation not heretofore licensed to transact business in this 
state shall pay to the secretary of state, as the initial installment of the license 
fee, a fee based on the number of its issued shares represented in this state, as 
shown by its first report filed under this act and determined \n the manner 
hereinbefore set forth, and such fee shall be the same as the fee which: a do­
mestic corporation, having authority to issue the same number of shares as such 
foreign corporation has represented in this state, is required to pay on filing its 
original articles. Upon the payment of such fee, the corporation shall he au­
tporized to have such number of shares represented in this state." 

Section 8625-10, General Code, relates to the qualification of issued shares of foreign 
corporations licensed at the time the sections in question went into effect, August 6, 
1931, and is not pertinent here. 
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Section 8625-11, General Code, is, I believe, dispositive of your inquiry. It provides 
as follows: 

"In the event that any report filed under this act subsequent to the first re­
port shall disclose that any foreign corporation has represented in this state a 
number of issued shares in excess of the number theretofore determined to be 
represented, the corporation shaJI pay to the secretary of state an additional in­
staJiment of the license fee based upon such number of additional shares com­
puted as foJiows: 

The secretary of state shall first compute a fee upon the entire number of 
issued shares of such corporation represented in this state as shown by such re­
port on the basis set forth in section 8625-9 of the General Code, and shaH then 
compute a fee on the same basis on the number of issued shares which such 
corporation has been authorized theretofore to have represented in this state, 
and the fee payable shall be the difference between such two fees so computed." 

It is observed that the foregoing section requires the payment of a fee as therein set 
forth when the annual report shows an increase in the number of issued shares of a 
foreign corporation represented by property owned or used and business transacted in 
this state, without any exceptions as to whether or not some other corporation which 
might have merged with the reporting corporation had already paid a fee computed 
upon such increased shares. The language of the section is clear and unambiguous. 
The requirement in the first paragraph is "the corporation shall pay to the Secretary of 
State an additional instaJiment of the license fee based upon such number of additional 
shares." The additional shares upon which the additional instaJiment 
of the license fee is based in the event of an increase in the shares 
represented in this state, can only be the additional shares shown by the 
report of the reporting corporation. The reference again in the second para­
graph of the foregoing section to "such corporation" is clearly to the corporation making 
the report and not to some other corporatin. It would undoubtedly be competent for 
the legislature to authorize a deduction under such circumstances as are sd forth in your 
communication, but until this is done I find no authority therefor. In the case of a 
merger the individual corporate entities concerned may not be lost sight of. 'A' Com­
pany has, as a result of this· merger, retained its corporate identity and in the absence 
of specific provision relating to such transaction, is in the same position as though it had 
increased the number of its shares· represented by property owned or used and business 
transacted in this state either by increasing its outstanding shares or increasing the pro­
portion of its property and business in Ohio. Compare my Opinion No. 4220, relating 
to a corporation merger as affecting registration of motor vehicles. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that where the number of is­
sued shares of a foreign corporation represented by property owned or used and business 
transacted in this state is· increased as a result of another foreign corporation, hereto­
fore qualified to do business in Ohio, mergif!g with such corporation, in computing the 
fee based upon such increase under Section 8625-11, General Code, no deduction is au­
thorized on account of such merging corporation having theretofore paid a fee based 
upon its issued shares being represented by property owned or used and business trans­

acted in this state. 
RespectfuJiy, 

JOHN W. BRICKER. 

Attorney General. 


