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3. A foreign bank, trust company, or public utility company engaged in this 
state in interstate commerce, is not required to file the annual reports required of 
certain corporations by Section 8625-7, General Code. 

3191. 

Respectfully, 
JoHN \V. BRicKER, 

Attorney General. 

INDIGENT PERSON-WITHOUT LEGAL SETTLEMENT RECEIVING 
MEDICAL ATTENTION-COUNTY RATHER THAN TOWNSHIP 
LIABLE. 

SYLLABUS: 
Township Trttstees are not obligated to pay for hospital and surgical serv­

ices in an appendicitis case when such person receiving services had not acquired 
a legal settlement in the State of Ohio, but such is an obligation of the county 
wherein such person is residing if the required notice is furnished the cou11t:J 
commissioners of the county ~CJherein such person is residing. 

CoLUMBUS, Omo, September 11, 1934. 

HoN. RAYMOND E. LADD, Prosecuting Attorney, BO<CJling Green, Ohio. 
DEAR Sm :-I am in receipt of your recent communication· which reads as fol­

lows: 

"The Trustees of Henry Township, Wood County, have been noti­
fied by a hospital in Findlay, Hancock County, that it will look to them 
for payment for the operation and hospital services of a person who has 
resided in Henry Township, Wood County, since March 1st, 1934. 

The facts are as follows: In June, 1933, a man and wife, legal resi­
dents of Boston, :Mass., sold out their property and came to Findlay, 
Hancock County, and lived there for a period of nine months, at which 
time their finances became exhausted and they moved in with their 
son-in-law, John Buck, at North Baltimore, Henry Township, Wood 
County, Ohio, on March 1st, 1934 and have resided there up to the 
present time. On or about Monday, August 6th, 1934, the wife had an 
attack of acute appendicitis and was taken to Findlay hospital and operated 
upon. 

Question-Are the Trustees of Henry Township, Wood County, Ohio, 
liable for the hospital bill and surgical services? 

I have been unable to find any opinion covering this specific ques­
tion. I do find in Section 3479 of the General Code that when a person 
has, for a period more than one year, not secured a legal settlement 
in any county, township or city in the state, he snail be deemed to have 
a legal settlement in the county, township or city where he last had such 
settlement. 

You will note from the facts stated above that this man and 
wife have resided in the State of Ohio for a period of about fourteen 
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months, but have not obtained a legal residence in either Henry County 
or \Vood County, as far as our relief laws arc concerned. It has always 
been my understanding that before a township became liable the per­
son had to reside in the county a year and in the township three months 
without any help from any organized society or relief organization keep­
ing account of such relief. 

I would appreciate the favor of an opinion from you as to whether 
the township is liable or Wood County for the medical services under 
Section 3479, General Code." 

Section 3477 of the General Code provides 111 part as follows: 

"Each person shall be considered to have obtained a legal settle­
ment in any county in this state in which he or she has continuously 
resided or supported himself or herself for twelve consecutive months, 
without relief under the provisions of law for the relief of the poor, 

* * *" 

Section 3479, General Code, provides in part: 

"Any person having a legal settlement in any county in the state 
shall be considered as having a legal settlement in the township, or 
municipal corporation therein, in which he has last resided continuously 
and supported himself for· three consecutive months without relief un­
der provisions of. the law for the relief of the poor." 

I call your attention to an opinion of my predecessor 111 office to be found 
m Opinions of the Attorney General for 1932, Vol 1, page 53, which held as dis­
closed by the syllabus: 

"Where a person has a legal settlement in one county of this state, 
lie may not acquire such a settlement in another county until he has 
resided and supported himself therein for the period of one year." 

It is fundamental in our poor laws that before the township trustees of a 
particular township may afford poor relief to a person residing therein, that 
such person must have a legal settlement in that township and in order to have 
a legal settlement in that township he must also have a legal settlement in the 
county in which such township is located. 

Under the facts presented by your inquiry, although the particular person 
who has 1·eceived hospital care has resided in the State of Ohio for more than 
one year, nevertheless such person never obtained a legal settlement within the 
State of Ohio, since neither the wife nor husband ever resided continuously in any 
one county in the State of Ohio long enough to acquire a legal settlement. 

Therefore, specifically answering your first question, it is my opinion that 
the township trustees of Henry Township, \Vood County, are not liable for the 
medical services rendered by the Findlay Hospital in Hancock County since the 
woman never had a legal settlement in the State of Ohio. 

However, you ask a further question, whether or not vVood County would 
be liable for the medical services under the state of facts presented by your in­
quiry. I call your attention to Section 3476, General Code, which provides in part: 
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" * * * It is the intent of this act that townships and Cities shall fur­
nish relief in their homes to all persons needing temporary or partial 
relief who are residents of the state, county and township or city as de­
scribed in Sections 3477 and 3479. Relief to be nrauted by the county shall 
be given to those persous ·who do uot have the necessary residence re­
quirements, and to those who are permanently disabled or have become 
paupers and to such other persons whose peculiar condition is such they 
cannot be satisfactorily cared for except at county infirmary or under 
county control. * * * " (Italics the writer's.) 

I call your attention to an opinion of one of my predecessors in office to be 
found in Opinions of the Attorney General for 1927, Vol. H, page 1106, which 
held as disclosed by the first branch of the syllabus: 

"!. \.Vhere an indigent person who is a non-resident of the state of 
Ohio is permanently disabled by the loss of both limbs or other serious 
injury and is removed to a hospital for necessary treatment, it is the 
duty of the county in which such injury was sustained to extend the 
necessary relief, including the payment of the necessary medical and 
surgical attendance, hospital expenses, etc." 

It was stated at page 1108 after quoting Sections 3.f77 and 3-+79, General 
Code: 

"From the prov1s10ns of the foregoing statutes it will be noted that 
it is the duty of townships and cities, to furnish relief to all resident~ 

. of the state, county, township or city under Sections 3477 and 3479, supra, 
who need temporary relief and to all such residents who permanentiy need 
partial relief, while it is the duty of the county to furnish relief to persons 
who do not have the necessary residence requirements prescribed by Sec­
tions 3477 and 3479, supra. * * *" 

Inasmuch as the particular indigent was residing in \.Vood County at the time 
of the rendering of hospital services, even though she had not acquired legal set­
tlement in the State of Ohio, it is my opinion that assuming all the legal steps 
of notice, etc. are taken that \Vood County would be iiable for the medical serv­
ices rendered by the Findlay Hospital in Hancock County. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

A ttomcy General. 

3192. 

APPROVAL - BOND FOR THE FAITHFUL PERFORMANCE OF HlS 
DUTIES AS RESIDENT DISTRICT DEPUTY DIRECTOR-JOHN W. 
ALANIVA. 

CoLUMBUS, OHIO, September II, 1934. 

HoN. 0. vV. MERRELL, Director, Departmeut of Highwa>•s, Columbus, Ohio. 


