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2422. 

APPROVAL-BONDS OF BEDFORD CITY SCHOOL DISTRICT, CUYA­
HOGA COUNTY, OHT0-$1,000.00. 

• Cor.u~mus, OHIO, l\Iarch 2i, 1934. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

2423. 

SOLDIERS' RELIEF C01GviTSSION - SERVICES RENDERED TO SOL­
DIERS' WIDOW, IN EMEI~GENCY CASE, UNON REQUEST OF cm.{­
MISSION MAY BE PAID WITHOUT INDORSEMENT OF VOUCHER 
OR CERTIFICATE BY SICK. PERSON-OPlNIONS ATTORNEY 
GENERAL 1932, VOLUl\IE III, PAGE 1398 FOLLOWED. 

SYLLABUS: 
The provisions of section 2939, GCI!eral Code, pro<:idinq that 110 part of an 

allowance made by a soldiers' relief commission shall be paid to auy one without 
the indorsement on the voucher of the person for whom the allowance is intended, 
does not apply to emergency allowances and such commission may, under sectiom 
2941, General Code, e;>lablish s11ch reasonable rules which it deems ad-,:isable to 
govern the giving of emergency relief, and ·where its rules so pro·z,·ide, it could, 
ill a proper case, make Pa:yment to a person 7vho was ordered b)' a soldiers' 
relief commission to furnish care and nursing senJice to and for a pC'rson entitled 
to such relief under the proz·isions of section 2934, General Code, when such 
person is sick and bedfast mzd dies before such person indorses the <'Oztcher or 
certificate for such payment. 

0 pinion reported in 0 pinious of the A ttonzey General for 1932. Volume II/, 
page 1398, followed. 

Cor.uMnus, Omo, 1Iarch 28, 1934. 

HoN. JosEPH J. LABADIE, Proseeutiu[J Attonzey of Putnam County, Ottawa, Ohio. 
DEAR SIR :-1 am in receipt of your letter of February 20th which reads: 

"Under Section 2941 of the General Code of Ohio, your office 
rendered opinion No. 4821 in 1932 providing that the Soldiers' Relief 
Commission may pay a grocer for food furnished by the grocer on the 
order of the commission to a person needing immediate relief without 
the endorsement of such person. The following case has arisen in our 
county: 

A soldier's widow became ill and bedfast. A member of the Soldiers' 
Relief Commission requested that a stranger take care of this widow, 
which she did. After a period of six weeks, the soldier's widow died and 
the woman who took care of her presented a bill to the Soldiers' 
Relief Commission for payment for services rendered inasmuch as she 
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had never been paid anything during the life of the sick woman. The 
bill was turned over to the Auditor's office, which refused to pay same 
because it had no money appropriated for that purpose. \Nill you please 
advise me whether or not such a person furnishing labor for care of 
a veteran or his widow, upon order of the Soldiers' Relief Commission, 
can be paid out of the Soldiers' Relief Fund, after the death of the sick 
person? If not, then anyone caring for a sick soldier or his widow, 
should demand compensation in advance." 

You ask whether or not payment can be made for services for emergency 
relief granted by the Soldiers' Relief Commission to a veteran's widow after the 
death of such person, when the voucher or certificate, for such payment, was not 
endorsed by said person. 

You will note that section 2939 of the General Code which provides that 
such an allowance may not be paid to any person for whom it is intended with­
out the endorsement of such person, refers to the regular monthly allowance 
provided by the commission, and that section 29-n of the General Code provides 
for granting of emergency relief to any person entitled thereto, under such rules 
as it may designate. As stated in Opinion No. 4821 of the Opinions of the At­
torney General for 1932, Volume III, page 1398: 

"By this provision (referring to G. C. 2941) the commi~sion is 
given greater latitude in dealing with emergency cases than is given to 
it by the sections dealing with monthly allowances. In fact, greater 
latitude is required where immediate relief is needed, as cases may arise 
in which the persons needing such relief would be physically unable 
to draw the allowance or to indorse the vouchers therefor." 

The crux of the matter seems to be, was there need for emergency relief 
and whether the service was rendered according to the rules and regulations of 
the commission and in pursuance of the contract between the commission and the 
person who performed the service. 

Assuming that the situation outlined in your letter in which the Soldiers' 
Relief Commission provided relief for a soldier's widow who was ill and bed­
fast and that such relief was granted because of her sickness and was emergency 
relief, then the payment for such relief would come under the provisions of the 
emergency relief section, section 2941 of the General Code. Therefore, if the 
commission acting under the provisions of that section did act, in the case in 
question, under such rules as it deemed advisable governing emergency relief, it 
could provide such relief for such veteran's widow while bedfast and in her last 
sickness and pay for such services rendered to said person, after her death, and 
such payment could be made out of the Soldiers' Relief Fund. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


