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820.

TOWNSHIP TRUSTEE—WHERE HE REMOVES FROM TOWN-
SHIP—QUERY. VACANCY, REMOVAL TEMPORARY OR
PERMANENT—QUESTION OF FACT—CIRCUMSTANCES
DETERMINE TRUE INTENTION.

SYLLABUS:

In the case of ¢ removal from the township of a person holding the
office of trustee in said township, the question of whether or not such
office shall be declared vacant depends entirely upon whether such removal
was temporary or permanent.

Whether or not such removal constitutes a change of residence s a
question of fact which may only be determined by all the circumstances
surrounding the removal of such trustee, and from which circumstances
the true intention of such trustee must be ascertauned.

CoLuMmeus, O=Io, June 28, 1939.

Hon. GLENN R. IMMEL, Prosecuting Attorney, Champaign County, Ur-
bana, Ohio.

DEear Sir: I am in receipt of your letter which reads as follows:

“A certain trustee of Urbana Township has removed there-
from. He has rented a farm for the period of a year in Mad
River Township. He has abandoned his former residence in
Urbana Township and has no real estate or other property in
Urbana Township. This trustee says that he intends to return to
Urbana Township at the expiration of his rental contract (one
year) in Mad River Township. In other words, he says that his
removal from the Township is temporary, that he has not changed
nor has he intended to change his residence.

In the Opinions of the Attorney General for 1924, page
525, the Attorney General held in construing Section 3261, the
changing of residence from one township to another by a town-
ship trustee created a vacancy in that office.

Will you please give me your opinion as to whether or not
this trustee has changed his residence and consequently whether
or not said office is vacant.”

Township trustees, under the provisions of Section 3268, General
Code, are elective officers. Section 4 of Article XV of the Constitution of
Ohio, provides that no person shall be elected to any office in this State
unless possessed of the qualifications of an elector.

The qualifications of an elector are contained in Section 1 of Article
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V of the Constitution of Ohio, and Sections 4785-29 to 4785-33, of the
General Code, inclusive. With respect to the residence of an elector, it
is stated in Section 4785-31, General Code, as follows:

“* % * (3) That place shall be considered the residence of
a person in which his habitation is fixed, and to which, whenever
he is absent, he has the intention of returning.

(b) A person shall not be considered to have lost his resi-
dence who leaves his home and goes into another state or county
of this state, for temporary purposes only, with the intention of
returning.

(c) A person shall not be considered to have gained a resi-
dence in any county of this state, into which he comes for tem-
porary purposes only, without the intention of making such
county his permanent place of abode. * * *”

From the facts set forth in your communication, it is impossible for
me to determine whether the removal in question is permanent or tem-
porary. That determination resolves itself into purely a question of
fact. If the trustee in question has a bona fide intention of returning to
the township as you state in your letter he declares that he has, the pro-
visions of Section 4785-31, supra, would be applicable and such trustee
could then of course continue to hold office. On the other hand, if said
trustee moved from the township, with no present intention of returning
thereto, and with an intention to remain and establish a residence in the
township to which he moved, then, obviously he could no longer hold
office as trustee and such office should be declared vacant.

The question of change of residence of a township trustee was dis-
cussed by the then Attorney General in Opinions of the Attorney Gen-
eral for 1924, page 525. The second branch of the syllabus of that opinion
reads as follows:

“Whether or not there has been such a change of residence
is a question of fact to be determined by ascertaining the intent
of such person. If he removes with the purpose of establishing a
fixed habitation elsewhere and does not intend to return to his
former home, a change of residence is effected; or, in the event
that after a temporary removal he should decide to permanently
remain away from his original habitation, this would likewise
constitute a change of residence. Circumstances surrounding the
acts of such a party may be considered for the purpose of deter-
mining what his real intentions are.”

From the above it would therefore appear that whether or not there
has been such a change of residence so as to disqualify the township trus-
tee from holding office is a question of fact which may only be determined
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by all the circumstances surrounding the removal of such trustee from the
township and from which the true intention of such trustee may be as-
certained.

Therefore, in the instant case you are advised that it is my opinion
that if it is ascertained that the trustee in question has a bona fide intention
of returning to the township in which he is serving as trustee then and
in that event, he may continue to hold such office during the time of his
physical absence from such township.

Respectfully,
TroMAs J. HERBERT,
Attorney General.

821.

STATE BANK—FUNDS—MAY INVEST IN “BRIDGE REV-
ENUE BONDS” ONLY WITH APPROVAL, SUPERINTEN-
DENT OF BANKS—MAY INVEST WITHOUT SUCH AP-
PROVAL IN BONDS OR OTHER OBLIGATIONS WITHIN
PURVIEW OF SECTIONS 1078-61, 2332-7, 5240-4 AND 7923-1
G. C, I. E, HOUSING AUTHORITY BONDS, PUBLIC IN-
STITUTIONAL BUILDING AUTHORITY BONDS, ARM-
ORY BUILDING AUTHORITY BONDS, UNIVERSITY
DORMITORY OBLIGATIONS.

SYLLABUS: :

1. By the express terms of Section 1084-10, General Code, as
amended in Amended Senate Bill No. 288, 93rd General Assembly, a
state bank may invest its funds in “Bridge Revenue Bonds” issued under
authority of said section, only with approval of the superintendent of
banks.

2. A state bank may invest its funds in the kinds of bonds or other
obligations referred to in Section 1078-61, General Code (Housing Au-
tority Bonds),; Section 2332-7, General Code (Public Institutional Build-
ing Authority Bonds); Section 5240-4, General Code (Armory Building
Authority Bonds), or Section 7923-1, General Code (University Dormi-
tory Obligations), without the approval of the superintendent of banks.

CorumBus, Onio, June 28, 1939.

Hon. S. H. SQuiRrg, Superintendent of Banks, Columbus, Ohio.

DEear Sir: I have you letter requesting my opinion as to the power
and authority of a state bank to invest its funds in the several kinds of
bonds and obligations enumerated in such letter without first obtaining
the approval of the Superintendent of Banks. Your letter reads as
follows:



