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1. LAW LIBRARIAN, COUNTY-ANNUAL SALARY MUST 

NOT EXCEED FIVE HUNDRED DOLLARS-COUNTIES 

WHERE ONE COMMON PLEAS JUDGE-WHERE MORE 
THAN ONE COMMON PLEAS JUDGE__,COMPENSATION 

DETERMINED BY COMMON PLEAS JUDGES OF COUNTY 

-COMPENSATION TO LIBRARIAN DIRECTLY RATHER 

THAN TO LIBRARY ASSOCIATION-SECTION 3375.48 RC. 

2. MEMBERSHIP IN PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT 
SYSTEM -TO BE DETERMINED BY RETIREMENT 

BOARD-SECTION 145.01 ET SEQ., RC. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 3375.48, Revised Code, the annual salary of a 
county law librarian must not exceed five hundred dollars in counties where there is 
only one common ~leas judge; in counties having more than one judge the amount of 
compensation such librarian is to receive is to be determined by the common pleas 
judges of such county. Suoh compensation should be paid to such librarian directly 
rather than to the library association concerned. 

2. The question of membership in the Public Employes Retirement System pur­
suant to the provisions of Section 145.01 et seq., Revised Code, is in the first instance 
one to be determined by the retirement board, and its decision on questions of mem­
bership will not be disturbed in the decision of collateral questions. 

Columbus, Ohio, June 9, 1955 

Hon. Bernard T. McCann, Prosecuting Attorney 
Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Examiner for the State Auditor stated that he was 
making a finding against the officials of Jefferson County for a 
practice whioh has existed over the past twenty years. This 
practice concerns the law librarian, who has been carried as a 
county employee and paid by the Auditor at an annual salary of 
Two thousand Two hundred eighty ($2,280.00) dollars. This 
salary has been fixed by the Common Pleas Court by a journal 
entry placed of record a few years ago. 
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"The Examiner eJGplained that the salary of the lal\v librarian 
could not be fixed in excess of One thousand ($1,000.00) dollars, 
as it was his interpretation of Section 3375.48 of the Revised 
Code of Ohio that in a county where there was one Common 
Pleas judge, the maximum salary was fixed at Five hundred 
($500.00) dollars so that where there were two Common Pleas 
judges the salary could be One thousand ($1,000.00) dollars and 
if there were seven Common Pleas judges the salary could be 
Three thousand Five hundred ($ ) dollars. 

"The Trustees of the Law Librar

3,500.00

y of Jefferson County did 
not agree with this interpretation but took the position that tihe 
statute fixed the maximum salary in those counties having one 
Common Pleas judge but had no control in those counties where 
there were two or more Common Pleas judges. 

"Another point raised was that the appointment of the 
Law Li1brarian was made by the Trustees, so that she could not be 
considered a county employee. The Trustees differed with this 
ruling, as they were of the opinion that inasmuch as the court 
had the authority and did fix this employee's salary she would 
be an employee of the county. 

"The Examiner further commented that it would be neces­
sary for the Auditor to pay the money for the salary of the Law 
Li'brarian to the Board of Trustees and it was their duty and 
responsibility, in turn, to pay the Law Li,brarian. The Trustees 
referred to Opinion No. 554, 1951, in which the language appears 
that the salary of the Law Li'brarian sha1'1 be paid by the county 
commissioners, and did not agree with the position as taken by 
the Examiner, that the Trustees should handle her salary money. 

"A discussion was also had with reference to Jjhe status of the 
Law Librarian in Jefferson County who had served in this 
capacity for approximately twenty years and has contributed as 
a member of the Pu:blic Employees Retirement System. It was 
argued that she has been considered a county employee and has 
received her salary from county money and has been appointee! 
by county officials so that for all intents and purposes she should 
be classified as a county employee, and that her rights and privi­
leges which have accrued by her participation in the Public 
Employees Retirement System should not be denied her. 

"It was agreed that these questions would be referred to your 
office for an opinion." 

Your request involves two distinct propositiom: (1) the salary pay­

aJble to the librarian in a county which has more than one judge; and (2) 

eligibility of such librarian to membership in the pu'blic employes retire-
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ment system as a public employe. As to the first question your attention 

is directed to Section 3375.48, Revised Code, which provides: 

"The judges of the court of common pleas of any county in 
which there is a law library association which furnishes to all of 
the county officers and the judges of the several courts in the 
county admission to its library and the use of its books free of 
charge, upon the appointment by the board of trustees of such 
association of a person to act as librarian thereof, shall fix ·his com­
pensation, which shall be paid from the county treasury. In 
counties where not more than one judge of the court of common 
pleas holds regular terms of court at the same time, the compensa­
tion to ,be paid such librarian shall not exceed the sum of five 
hundred dollars per anum." 

It is clear from these provisions of the statute that the power to 

cl!ppoint a librarian is vested in the board of trustees of the library asso­

ciation; that the power to fix his compensation is conferred upon the 

judge or judges of the common pleas court of the county; that in counties 

having only one common pleas judge, his salary must not exceed five 

hundred dollars per annum; that such salary is to be paid out of funds 

in the county treasury. 

It should also be noted that the library fund is derived .from two sepa­

rate and distinct sources; from court fines allocated under the provisions 

of Sections 3375.50 to 3375.53, Revised Code, and from moneys con­

tributed by private persons. The former may only be used for punposes 

specified by statute, such as the purchase of law books and maintenance 

of the law lrbrary as provided by Section 3375.54, Revised Code; the 

latter, not being public funds and not accountable to the county auditor 

under Section 3375.56, Revised Code, may be used for any purpose, 

including the payment of additional salary to the liibrarian. Van \Vert 

County Liibrary Association v. Stuckey, 42 Ohio Opinions, p. 1. This case 

was followed in Opinion No. 4856, Opinions of the Attorney General for 

1955, and the syllabus reads: 

"l. Moneys from court fines and -bond forfeitures allocated 
to the board of trustees of a county law library association under 
the provisions of Sections 3375.50 to 3375.53, Revised Code, may 
be used only for the purohase of law books and the maintenance 
of the law library association as provided by Section 3375.54, 
Revised Code; all other funds derived from private contributions, 
gifts and dues may be used for any library purpose at the discre­
tion of the board of trustees of such association. 
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"2. The word 'maintenance' in Section 3375.54, Revised 
Code, denotes upkeep and contemplates the use of the fines fund 
to pay for all services necessary for the maintenance of the law 
library association, save those required by statute to be furnished 
by the county." 

Similar rulings have been made in Opinion No. 1243, Opinions of 

the Attorney General for 1946, p. 698, and Opinion No. 6379 for 1943, p. 

532, which denied the library trustees the right to use funds derived from 

fines to pay additional compensation to the librarian in addition to the 

amount fixed :by the common pleas judges. 

The duty of the county commissioners to pay the compensation to 

the li,brarian as fixed by the judges has been held to be a mandatory one, 

and the commissioners may be compelled to appropriate funds for the 

payment thereof. Opinion No. 3681, Opinions of the Attorney General for 

1941, p. 299. No difficulty is presented as to salary in the five hundred 

dollar range which is fixed by statute. But what compensation are the 

judges to authorize in counties having more than one judge? Should it 1be 

five hundred dollars multiplied by the numlber of judges elected in the 

county as suggested by the state examiner? The statute, it will be noted, 

makes no such provision. It simply authorizes the judges to fix the com­

pensation, except that in one-judge counties it may not exceed five hundred 

dollars. It would seem that had the legislature inte11ded the salary of the 

li'brarian to be fixed by some multiple standard it would have so ,provided 

by appropriate language. In delegating such power to the judges, there 

is evinced an intent to leave the fixing of compensation to their discretion, 

save that in certain counties such action is limited to five hundred dollar,: 

per annum. 

Coming to the second question presented, it is noted that the sugges­

tion has been made that such compensation as has been fixed for the 

librarian under the provisions of Section 3375.48, Revised Code, should 

be paid by the county authorities to the library association and therea.fter 

to the individual librarian concerned. I perceive no suc:h requirement in 

the statute. It will be observed that Section 3375.48, supra, provides 

that "his compensation * * * shall be paid from the county treasury." This 

language, in the aibsence of any specific restrictive provision, would indi­

cate a payment directly to the individual concerned; and I perceive no 

basis for argument that indirect payment through the library association 

was intended. 
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As to your question whether the librarian appointed by the law library 

association ,but paid with county funds is eligible to membership in the 

public employes retirement system, your attention is directed to Section 

145.01, Revised Code, which provides: 

"(A) 'Public employee' means any person holding an office, 
not elective, under the state or any county, municipal corporation, 
park district, conservancy district, sanitary district, health dis­
trict, township, metropolitan housing authority, state retirement 
board, public library, union cemetery, joint hospital, institutional 
commissary, state university rotary fund, or employed and paid in 
whole or in part ,by the state or any of the authorities named in 
this division in any capacity. 

"In all cases of doubt the public employees retirement board 
shall determine whether any person is a public employee, and its 
decision is final." (Emphasis supplied.) 

I am informed by the Public Employes Retirement Board that the 

li1brarian in question has been a contributing member of that system since 

1938. Although this question is not free from doubt, I feel that this 

long continued practice ·by the Board under the statutory power set out 

a!bove should not be disturbed in the set of circumstances which you have 

presented to me. 

In specific answer to your questions it is therefore my opinion: 

1. Under the provisions of Section 3375.48, Revised Code, the 

annual salary of a county law librarian must not exceed five hundred 

dollars in counties where there is only one common pleas judge; in counties 

having more than one judge the amount of compensation such librarian 

is to receive is to be determined by the common pleas judges of such 

county. Such compensation should be paid to such librarian directly rather 

than to the library association concerned. 

2. T,he question of membership in the Pu1blic Employes Retirement 

System pursuant to the provisions of Section 145.01 et seq., Revised Code, 

is in the first instance one to ,be determined by the retirement board; and 

its decision on questions of membership will not be disturbed in the 

decision of collateral questions. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


