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OPINION NO. 69-111 

Pursuant to Section 3327.06, Revised Code, a board of edu­
c

Syllabus: 

ation which admits a non-resident kindergarten pupil under the 
age of six years into its system must look to the child's parents 
or guardian for the collection of tuition. Under this section 
the district of the child's residence is not liable to the dis­
trict of attendance for the payment of said tuition. 

To: Martin W. Essex, Supt. of Public Instruction, Dept. of Education, 
Columbus, Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, September 9, 1969 
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I have before me your request for my opinion regarding
the following question: 

"I respectfully request your op1m.on as to the 
responsibility of a school district to collect tui­
tion for non-resident kindergarten pupils, as well 
as the responsibility of the school district of which 
the child is a resident, to pay such tuition." 

The proper frame of reference may be established by refer­
ring to Section 3313.64, Revised Code, which provides in perti­
nent part as follows: 

"The schools of each city, exempted village, 
or local school district shall be free to all school 
residents between six and twenty-one years of age."

(Emphasis added.) 

In addition, the above section provides for the admission 
and free schooling of 11.["":i;_?nmates of the proper age of county,
semi-public, and district children's homes" pursuant to Section 
3313.65, Revised Code. 

I assume that the overwhelming majority of kindergarten
pupils are under the age of six years. It necessarily follows 
that according to Section )313.64, supra, they are not included 
in the category of children eligible for free schooling. In 
fact, the next to last paragraph of this section, in specifi­
cally requiring the payment of tuition by those not accorded 
the privilege of free schooling, provides as follows: 

"The board of education of a city, exempted
village, or local school district may admit other 
persons to the public schools of its respective
district upon the payment of tuition within the 
limitation of law." ( Emphasis added.) 

Thus, the issue of the payment of tuition by children not 
"of the proper age" is well defined in the Revised Code. 

In answer to your specific inquiry, therefore, I direct 
your attention to Section 3327.06, Revised Code, 9oncerning the 
collection of tuition from non-resident pupils and the consequence 
of a failure to collect. That section provides as follows: 

''When a pupil attends school, pursuant to 
section 3327.04 of the Revised Code, in a dis­
trict other than the district in which he is a 
school resident, tuition for such attendance 
shall be credited and paid in the manner pro­
vided in section 3317.08 of the Revised Code. 

"When the board of education of a city,
exempted village, or local school district admits 
to the schools of its district any non-resident 
pupil for whose attendance tuition is not an ob­
ligation of the board of the district of the pupil's
residence, such board shall collect tuition, for 
the attendance of such pupil, from the parents of 
the pupil and the amount of tuition collected shall 
be not more nor less than the amount computed in 
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the manner prescribed by section 3317.08 of the 
Revised Code. 

"If a board admits to the schools of its dis­
tricts any nonresident pupil for whose attendance 
tuition is not an obligation of the board of the 
district of the pupil's residence, and fails to 
collect tuition as required by this section from 
the pupil's parents or guardian, the attendance 
of such pupil is unauthorized attendance, the mem­
bership of such pupil shall not be included in the 
membership figure used in the calculation of ap­
proved classroom units as provided by section 3317.-
05 of the Revised Code. The membership of such 
pupil shall be credited to the school district in 
which such pupil is a local school resident." 

(Emphasis added.) 

In considering Sections 3313.64 and 3327.06, supra, together,
then, it becomes apparent that a board of education is not under 
a duty to pay another board for the schooling of a child under the 
age of six years. Section 3313.64, supra, implicitly requires a 
child under mandatory school age to pay tuition, and Section 
3327.06, supra, makes it clear that the district of attendance 
must look to the parent or guardian for remuneration in the case 
of a non-resident pupil "for whose attendance tuition is not an 
obligation of the board of the district of the pupil's residence." 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that, 
pursuant to Section 3327.06, Revised Code, a board of education 
which admits a non-resident kindergarten pupil under the age of 
six years into its system must look to the child's parents or 
guardian for the collection of tuition. Under this section the 
district of the child's residence is not liable to the district 
of attendance for the payment of said tuition. 




