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1) TOWNSHIP TRUSTEES-NOT AUTHORIZED TO REGULAR 

TIME THE TOWNSHIP CLERK SHOULD DEVOTE TO DU­

TIES OF HIS OFFICE-2) OFFICE OF THE TOWNSHIP 

CLERK COMPATIBLE WITH POSITION OF FULL TIME EM­

PLOYEE OF COUNTY TREASURER, IF PHYSICALLY POS­

SIBLE-§§505., 507., R.C. 

SYLLABUS: 

1. Chapters 505. and 507., Revised Code, do not authorize a board of township 
trustees to regulate the time the township clerk should devote to the duties of his 
office, and therefore, such a board cannot require the clerk to be present in his office 
certain day-time hours each week. 

2. A person may at the same time occupy the office of township clerk and be a 
full time employee of the county treasurer, provided it is physically possible for 
such person to perform the duties of both such positions. 

Columbus, Ohio, February 10, 1960 

Hon. Calvin W. Hutchins, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my op1111on reading as follows: 

"We have a Township, in the County of Ashtabula, which is 
adjacent to the City of Ashtabula, and is quite urban in nature, 
having a population of over 7000. As the result, this Township 
and the office of the Township Trustees and Clerk have been quite 
busy with the many problems of township government. Conse­
quently, they have set up an office in which the Clerk has been 
present in the office, during the day, and has been available to 
the public. 

"A new Clerk has been elected for this township, and the 
township trustees anticipate the new Clerk will not be present in 
the office to serve the public as in the past. 

"We have been asked by the Township Trustees to obtain 
your opinion as to whether the Board of Township Trustees has 
authority to insist and require the Clerk to be present in the town­
ship office certain hours during the week days, and just what au­
thority, if any, the Board of Township Trustees would have over 
the Clerk of the Board, who is an elected official. In addition, the 
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newly elected Clerk of the Township Trustees is also a full time 
employee of the County Treasurer. Previously, we advised the 
township trustees that a township Clerk and also an employee 
of the County Treasurer is a compatible position. 

"The question then arises, if the Clerk is required to spend 
so many hours in the Township Office, as to whether or not the 
Clerk can physically carry on the duties of both offices, and who 
determines whether or not such person can physically carry out 
the duties of both offices." 

Your letter presents two questions which reqmre a determination, 

namely: 
( 1) What authority, if any, does a board of township trus­

tees have to regulate the duties of the township clerk and to fix 
the time he should devote to the duties of his office? 

(2) Is the position of a township clerk compatible with that 
of a full time employee of the county treasurer? 

Chapter 501., Revised Code, deals with certain duties of the town­

ship clerk with regard to school and ministerial lands. Such clerk is al­

lowed ten per cent of all moneys collected by him from ministerial lands 

and one and one-half per cent of moneys collected from school lands. ( Sec­

tion 501.12, Revised Code) Under Section 501.13, Revised Code, the 

clerk is allowed five dollars for the duties he is required to perform in 

connection with a meeting for distribution of the ministerial trust fund. 

An examination of Chapter 507., Revised Code, which is devoted 

exclusively to the township clerk discloses that such officer is elected at 

the general election for a term of four years, and that before assuming his 

office he is required to put up a bond for the faithful performance of his 

duties. Such bond is payable to the board of township trustees, in the 

amount determined by such board. He is required to keep an accurate 

record of the proceedings of the board, of accounts and transactions of the 

township, and of marks and brands which owners of cattle and owners 

of other domestic animals may wish to have recorded. In case a vacancy 

occurs in any township elective office, he must notify the board of elec­

tions, in writing, of such vacancy. Further, he is required to record bonds 

of township constables, and administer oaths, and take and certify affida­

vits pertaining to the business of the township. A township clerk's respon­

sibility for preparation of annual statements of receipts and expenditures 

of the township and of local school districts contained in Section 507.07, 

Revised Code, has been declared obsolete and repealed by implication. 
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(Opinion No. 120, Opinions of the Attorney General for 1957, Page 6.) 

The clerk is required to countersign every order for the payment of town­

ship money which must be signed personally by at least two township 

trustees. 

Section 507.09, Revised Code, provides what fees the township clerk 

shall be entitled to for certain enumerated services performed for individual 

citizens and those in connection with the township business as such. It is 

to be noted that the maximum annual compensation from township sources 

is expressly limited to twenty-four hundred dollars, which may be deemed 

as having a bearing on the first question. 

More important in the consideration of such questions are, however, 

two further circumstances. The township clerk is an elected official and 

therefore his office is on the same plane as are the offices of the members 

of the board of trustees, which among other things means that under 

normal circumstances he, like the trustees, is responsible only to the 

people. Further, holders of public offices with fixed substantial salaries 

are ordinarily required by statute to devote their entire time to the duties 

of such offices, whereas in the instant situation there is no such statutory 

provision. 

In the light of the foregoing, I am impelled to conclude that a board 

of township trustees is without authority to regulate the duties of the 

township clerk and thereby require him to be present in the township 

office certain day-time hours each week. 

The second question, inherent in the problem at hand, requires that 

it be determined whether or not the office of township clerk is compatible 

with the position of a full time employee of the county treasurer. 

One of my predecessors considered a somewhat similar question m 

Opinion No. 1022, Opinions of the Attorney General for 1933, Volume 

II, page 1038, where the compatibility of the position of township clerk­

treasurer with that of a county deputy treasurer was in issue, and it was 

decided that those two positions were incompatible. It is to be noted, 

however, that in the instant situation we are not dealing with one of the 

deputies of a county treasurer. The conclusion reached in Opinion No. 

1022, supra, was predicated on the possibility of a conflict arising between 

the two positions because, as stated on page 1039: 

"* * * 
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"* * * there might be occasions when the township clerk, as 
fiscal officer of his township, would be called before the county 
budget commission on which he was, as deputy treasurer, acting 
in place of the county treasurer. In such a situation, he would 
under his duties as township clerk be required to insist upon a 
proper share of the revenue for his subdivision, and under his 
duties as acting county treasurer on the budget commission, be 
required to adjust the funds among the subdivisions in an un­
biased manner. Obviously, there would be conflicting duties which 
would, under the common law test of incompatibility, render the 
office of township clerk-treasurer and position of deputy county 
treasurer incompatible." 

The reasoning just quoted, while clearly sound in the context of facts 

there under consideration, is apparently not applicable to the instant fact 

situation, for the reason that a township clerk who is at the same time 

an employee of the county treasurer, could not act for such treasurer on 

the county budget commission. 

I note that the person here involved is described as a full time em­

ployee of the county treasurer, which prompts you to pose the question 

as to whether or not under such circumstances it is possible for such per­

son physically to carry out the duties of both positions. Obviously, this 

is a factual question which, in the light of the conclusion reached regard­

ing the first question, must be resolved by the parties concerned in the 

light of all attendant circumstances. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that : 

1. Chapters SOS. and 507., Revised Code, do not authorize a board of 

township trustees to regulate the time the township clerk should devote 

to the duties of his office, and therefore, such a board cannot require the 

clerk to be present in his office certain day-time hours each week. 

2. A person may at the same time occupy the office of township clerk 

and be a full time employee of the county treasurer, provided it is 

physically possible for such person to perform the duties of both such 

positions. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


