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1. CONTRACTS BETWEEN A MILK COMPANY AND BOARD 
OF EDUCATION ARE INVALID WHERE SAID MILK COM­
PANY EMPLOYS TWO MEMBERS OF THE BOARD AS MILK 
TRUCK DRIVERS-

2. CONTRACT FOR SALE OF SCHOOL BUSES BETWEEN 
BOARD OF EDUCATION AND AUTO SALES AGENCY ARE 
INVALID WHEN SAID AGENCY EMPLOYS A MEMBER OF 
THE B0ARD-§3313.33, R.C. 

https://B0ARD-�3313.33
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SYLLABUS: 

I. Contracts for the sale oi milk executed between a board of education and a 
milk company which employs two members of the board of education as salaried 
milk truck drivers are invalid, being violative of Section 3313.33, Revised Code. 

2. Contracts for sales of school buses executed between a board of education 
and an automobile sales agency which employs a member of the board of education 
on a salary basis are invalid, being violative of Section 3313.33, Revised Code. 

Columbus, Ohio, August 19, 1961 

Hon. Dennis J. Callahan, Prosecuting Attorney 

Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my op11110n, which request reads 

as follows: 

''A situation has been brought to my attention in our county 
concerning several members of one of the county boards of educa­
tion, and the question has arisen as to whether or not they are 
eligible to continue as members of the board concerned. The 
particular situation is that two of the members of this board of 
education are employed as milk truck route drivers for a particular 
milk company, and it is shown in the December 31, 1957 to 
August 15, 1960, Auditor's Report that these two men voted for 
this company to furnish all the milk and milk products for the 
cafeterias in the district. I have signed statements from each 
of these two board members to the effect that they have no 
personal interest in the sale of milk in this particular district, 
but that the chosen company was the low bidder. I further have 
a written statement from the milk company that both men, 
although employees of approximately ten years time, do not 
receive any monetary benefits from the fact that this company 
sells milk to that particular board. 

"As to the third member of the board, this man is employed 
some ten months out of each year by an automobile sales agency of 
this county, which during the past few years has sold a number of 
school busses to this particular school district, more particularly 
during the year 1960 they sold some $19,700.00 worth of busses 
to this district. This man for two months out of the year is 
employed in a tobacco auction, and he advises me that although 
he favors the purchase of this particular school bus, he does not 
receive any compensation of any kind from the sale of busses to 
the particular board concerned. 

https://19,700.00
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".\fter reading Section 3313.13 of the lfrvis('(l Code, wherein 
it is stated that no member of the boarcl shall have directly or 
indirectly any pecuniary interest in any contract of the hoard, 
or be employed in any manner for compensation by the hoard 
of which he is a member, except as clerk, as this particular 
instance involves the majority of the members of this school 
hoard, I would appreciate your advising me as to whether or not 
the members who are employed by the companies who have 
business dealings \\·ith the hoard, such as I have herein men­
tioned, are eligible to serve as' hoard members, and if they 
are not considered as eligible to serve as board members, what 
is the proper method of procedure for discharging them and 
sect;ring new hoarcl members.'' 

The question you ha,·e raised involves two statutes which deal with 

the problem of conflicting interests of public officers. Section 3313.33, 

Revised Code, reads in part as follows : 

"Conveyances made hy a hoard of education shall be executed 
by the president and clerk thereof. X o member of the board 
shall have, directly or indirectly, any pecuniary interest in any 
contract of the hoard or he employed in any manner for com­
pensation by the hoard of which he is a member except as clerk. 
No contract shall he binding upon any board unless it is made or 
authorized at a regular or special meeting of such hoard. 

"* * * * * * * * *~' 

Section 2919.08, Revised Code, a criminal statute, also pertains to 

this problem. It reads as follows. 

"Xo person, holding an office of trust or profit by election 
or appointment, or as agent, servant, or employee of such officer 
or of a board of such officers, shall he interested in a contract 
for the purchase of property, supplies, or fire insurance for the 
use of the county, township, municipal corporation, board of 
education, or a public institution with which he is connected. 

"\Vhoever violates this section shall be imprisoned not less 
than one nor more than ten years." 

These two sections concerning conflicting interests of public officers 

and especially of members of boards of education have received many 

interpretations from this office and from the courts. The application of 

these statutes to analogous situations in the past has been uniformly 

strict. While I will not unduly lengthen this opinion by citing all such 

holdings, the law was thoroughly reviewed in two opinions of the Attorney 

General. In Opinion No. 3075, Opinions of the Attorney General for 
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1948, page 197, this office was called upon to rule on a situation in 

which a memher of a board of education was employed as a salaried fore­

man by an automohile dealer who sold automobiles to the board. In this 

opinion the then Attorney General reasoned as follows: 

"* * * * * * * * * 
"The question at once presents itself whether the member 

of the board in the case you present has a 'pecuniary interest' 
in the contract whereby the firm of which he is an employe and 
foreman, sells buses to the board of which he is a member. 
Under numerous decisions, it appears to me to be made very 
plain that he has such an interest in this contract as is forbidden 
hy both of the statutes quoted, notwithstanding the fact that he 
is not a stockholder or partner in the business, does not have 
any bonus arrangement with his employer and works on a 
straight salary basis. It is too ohvious to admit of argument 
that if an employe who is a member of the board of education 
is in a position to throw to his employer large and profitable 
contracts, he will inevitably build up for himself a standing with 
his firm and in all probability ultimately reap substantial rewards 
growing out of his usefulness in that respect. This is particularly 
true where as in the present case, purchases are to be made by 
the board which do not have to be advertised and competitive 
bidding is not required. 

"* * * * * * * * *" 
As to the validity of the contract there m question, the Attorney 

General reached the following conclusion : 

"* * * * * * * * * 
"In the light of these authorities we might well conclude 

that if the only section involved in the present case was Section 
12910, General Code, ( Section 2919.08, Revised Code), which 
is purely a criminal statute, there would at least be a question 
whether a contract made in disregard of its provisions would be 
invalidated. However, Section 4834-6, supra, (Section 3313.33, 
Revised Code), deals directly with contracts made by the board 
of education, and in my opinion docs make a contract made 111 

disregard of its provisions illegal. 

"* * * * * * * * *" 
(Revised Code citations added) 

In Opinion Ko. 6672, Opinions of the Attorney General for 1956, page 

432, one of my predecessors held that a contract hetween a school supplier 

and a board of education was invalid where a member of such board was 

employed by the supplier in a relationship which had no hearing on the 

school contracts. In this opinion he reasoned as follows: 

"* * * * * * * * * 
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"It will thus be seen that the policy of the law as revealed 
by these several statutes, is to deal very severely with any public 
officer, including a member of a school board, who allows him­
self to get into such a position that he has directly or indirectly 
any interest in a contract which may be made by the board of 
which he is a member. * * * 

"* * * * * * * * * 

"* * * The question at once arises whether there should 
be any difference except in degree between the interest which 
a president on salary would have in building up his company, 
and an agent or employee who would have no managerial 
authority. 

"In opinion No. 179, Opinions of the Attorney General for 
1933, page 214, it was held that a mayor or director of public 
service who is an employee of a concern, selling supplies to the 
city of which he is an official, has an interest in such expenditures 
within the meaning of Section 3808, General Code, and within 
the meaning of a charter provision which prohibits an officer of 
the city from having an interest, direct or indirect, in any contract 
with the city or from being interested either directly or indirectly 
in the sale of supplies to the city. In this case, it will be noted 
that the municipal officer in question was not an officer or 
manager of the concern selling supplies to the city but merely 
an employee. In the course of the opinion it was said at page 215: 

" 'Provisions such as these are merely enunciatory of 
common law principles. Nunemacher v. Louisville, 98 Ky. 
384. These principles are that no man can faithfully serve 
two masters and that a public officer should be absolutely 
free from any influence which would in any way affect the 
discharge of the obligations which he owes to the public. 
It is only natural that an officer who is an employee of a 
concern would be desirous of seeing a contract for the pur­
chase of supplies by the city awarded to his employer, rather 
than to one with whom he has no relationship. Such an 
officer would certainly be interested in such a contract or 
expenditure, at least to the extent that upon the success of 
his employer's business ,financially pr-iniarily depends the 
continued tenure of his position and the compensation he 
receives for his services as such employe. This is especially 
objectionable where such officer (employe) is a member of 
the board which makes such contract or authorizes such 
expenditure on behalf of the city.' * * * 

(Emphasis added) 
"* * * * * * * * * 
"In the first case which you present, you state that the board 

member in question has no interest whatsoever in the company, 
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and that he sells business machines for the company 011 a com­
mission basis; further that he has no authority to sell and does 
not sell any other supplies of the company and could not sell 
any business machines to the school board. Your letter, however, 
does state that this company has in the past clone considerable 
business with said board and is still making contracts of sale 
which have been approved by the party in question, as a member 
of the board. I can not see that these extenuating circumstances 
can change the general rule or avoid the clear policy of the law, 
or the severity with which it has been applied, as indicated by the 
authorities above cited. 

"* * * * * * * * *

"Accordingly, I must apply the rules laid down in the 
opinions to which I have referred. In the case of the board 
member who is an employee selling certain articles on commission 
for a company which has extensive dealings with his board, it 
would of course be impossible from the facts which you state to 
trace any actual interest which he might have as a member of 
the board, in contracts made by his board and wi,th that corpora­
tion. However, it must be manifest that a company which deals 
extensively with a board of education in the sale of school equip­
ment, would certainly be put in a highly advantageous position 
by having one of its employees on the board of education, and the 
temptation on the part of that board member to throw all of 
his influence in favor of the company by which he is employed, 
would seem almost overpowering. * * * 

"* * * * * * * * *" 

As a result of the law reviewed in these opinions, which law remams 

unchanged, the contracts between the milk company and the board of 

education are apparently invalid. The same would apply to the contracts 

for purchase of school buses between the board of education and the 

automobile sales agency. Whether as a result of approving these contracts 

the particular board members involved should be removed from office is 

a question which the voters of this school district or the courts must 

decide. Section 3.07, Revised Code, provides for forfeiture of office for 

reasons of misconduct. This is the applicable section of law for removing 

a member of a board of education. ln the case of In Re Leach, 19 Ohio 

Opinions, 263 ( 1940), a member of a local board of education was 

removed from office pursuant to these sections for somewhat similar 

activities. The facts you have presented are not sufficient to warrant any 

conclusion on my part as to whether the members are guilty of the 

type of misconduct included in Section 3.07. It may be also that an action 
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in quo warranto would lie pursuant to Section 2733.01, Revised Code, 

to oust offending public officers from office. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised as 

follows: 

1. Contracts for the sale of milk executed between a board of 

education and a milk company which employs two members of the 

board of education as salaried milk truck drivers are invalid, being 

violative of Section 3313.33, Revised Code. 

2. Contracts for sales of school buses executed between a board of 

education and an automobile sales agency which employs a member of 

the board of education on a salary basis are invalid, being violative of 

Section 3313.33, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




