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OPINION NO. 87-078 

Syllabus: 

Fees charged under R.C! 341.13 for housing a prisoner
of one county in the jail of another county are to be 
paid from the treasury of the county from which the 
prisoner was removed. Pursuant to l Ohio Admin. Code 
117-1-02, amounts to pay such fees should be 
appropriated to the county sheriff. 

l'o: Robert P. DeSant", Ashland County Prosecuting Attorney, Ashland, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 15, 1987 

I have before me your request for an opinion concerning the 
payment of the costs of housing prisoners of one county in the 
jail of another county. R.C. 341.12 provides for the removal 
of prisoners from one county to another as follows: 

In a county not having a sufficient jail or 
staff, the sheriff shall convey any person charged 
with. the commission of an offense, sentenced to 
impr.isonment in the county jail, or in custody upon 
civil process, to a jail in any county which the 
sher.iff considers most convenient and secure. 

The sher.iff may call such aid u is necessary in 
guar.di.ng, transpor~ing, or returning such person. 
Whoever neglects or refuses to render such aid, when 
so called upon, shall forfeit and pay the sum of ten 
dollars, to be recovered by an action in the name and 
for the use of the county. 

Such sheriff and his assistants shall receive 
such compensation for their services as the county 
auditor of the county from which such person was 
removed considers reasonable. The compensation shall 
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be paid from the county troasury on the warrant of the 
auditor. 

R.C. 341.13 provides for payment in such circumstances, as 
follows: 

The sheriff of the county to which a prisoner has 
been removed as provided by section 341.12 of the 
Revised Code, shall, on being furnished a copy of the 
process or commitment, receive such prisoner into his 
custody, and shall be liable for escapes or other 
neglect of duty in relation to such prisoner, as in 
other cases. Such sheriff shall receive from the 
treasury· of the county from which the prisoner was 
removed. such fees as are allowed in other cases. 
(Emphasis added.) 

As was discussed in 1981 op. Att'y Gen. No. 81-042, "(t]he
•fees as are allowed in other cases,' to which reference is 
made in R.C. 341.1.3, are prescribed by R.C. 311.20," Op. No. 
81.~042 at 2-170; accord, 1986 Op. Att•y Gen. No. 86-105. R.C. 
311,20 currently states, in part: 

On the fifth day of each month the sheriff shall 
render to the board an itemized and accurate account, 
with all bills attached, showing the actual cost of 
keeping and feeding prisoners and other persons placed
in his charge and the number of meals served to each 
such prisoner oc other person during the preceding
month. The number of days for which allowance shall 
be ·made shall be computed on the basis of one day for 
each three meals actually served. 

In addition, R.C. 341.14(A) provides for a deposit of fifty 
cents per week to the sheriff of an adjoining county for 
prisoners committed under R.C. 341.12, as follows: 

The sheriff of an adjoining county shall not 
receive prisoners as provided by section 341.12 of the 
Revised.-... Code unless there is depo_sited with him, in 
addition'.· to all feee allowed him by law, fifty cents 
per week for the use of the jail of such c:ounty for 
each prisoner so committed; and the same amount for a 
period of time less than one week. If such prisoner 
is discharged before the expiration of the term for 

R.C. and the of fees for such 

which 
advance

he was committed, 
d shall be refunded. 

the excess of the amount 

See Op. No. 86-105; Op. No. 81-042. 

tn Op. No. 86-105 I considered the removal of prisoners 
pur.suant to 341.12 payment 

prisoners. I concluded, in paragraph 2 of the syllabus: 


The sheriff of a county not having a sufficient jail 
or staff may, pursuant to R.C. 341.12, remove a person 
sentenced to imprisonment in the county jail or in 
custody upon civil process to a j~il in another 
county. The sheriff receiving the prisoner shall 
charge the fees provided for in R.C. 341.13, and, if 
he is the sheriff of an adjoir.tng county, he shall 
also charge the fee specified in R. c. 341.14. The 
board of commissioners of the county from which the 
prisoner was removed must allow payment of the fees 
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properly charged by the sheriff under R.C. 341.13 and 
R.C. 341.14. 

There is no question but that the county from which the 
prisoner was removed must make payment of fees properly charged 
by the sheriff of the county to which the prisoner was 
removed. You have asked whether such fees should be paid from 
moneys appropriated for the use of the sheriff of the county 
from which the prisoner was removed or whether the county 
commissioners should pay the fees from other county moneys. 

In considering your question, it is helpful to review 
generally the county budgeting process. Pursuant to R.C. 
5705.28, the board of county commissioners is required annually 
to adopt a tr.ix budget for the following fiscal year. See R.C. 
5705.0l(C) (defining the board of county commissioners as the 
"taxing authority" of. a county). To assist in the preparation 
of. the budget, the head of each department entitled to 
participate tn any appropriation or revenue of the county files 
an estimate of contemplated revenue and expenditures, in the 
form prescribed by the county commissioners or the Auditor of 
State. R.C. 5705.28(C). See generally 1986 Op. Att•y Gen. No. 
86-048.. The tax budget presents information in such detail as 
is prescribed by the Auditor of State and includes a statement 
of operating expenses "for each department and division of the 
subdivision, classified as to personal services and other 
expenses, and the fund from which such expenditures are to be 
made." R.C. 5705.29(A)(l). Pursuant to R.C. 5705.38, the 
board of county commissioners is required to pass an 
appropriation measure. "Appropriation measures shall be 
classified so as to set forth separately the amounts 
appropriated for each office, department, and division, and, 
within each, the amount appropriated for personal services." 
R.C. 5705.38(C). R.C. 5705.40 provides that "[a]ny 
appropriation ordinance or measure may be am~nded or 
supplemented." The county commissioners are, thus, responsible 
for appropriating moneys to be used by the sheriff to pay 
expenses of the sheriff's department. 

The quastion of precisely which moneys should be used to 
pay fees for housing prisoners in the jail of another county is 
not addressed by statute.l It is clear under R.C. 341.13 
that the fees must be paid from the treasury of the county from 
which the prisoner was removed. See generally op. No. 86-105; 
Op. No. 81-042. The determination as to how moneys are to be 

l R.C. 311.20 requires the sheriff to prepare an annual 
budget covering the costs of operating the jail and feeding 
its inmates, as follows: "On or before the twenty-first day
of June of. each year, the sheriff shall prepare and submit 
to the ·boar.d of county commissioners a budget estimating 
the cost of. operating the jail and feeding its inmates for 
the ensuing fiscal year." There is no indication in this 
provision that costs of operating the jail include costs of 
paytng for inmates housed in jails of other counties. 
Certain costs of staff to care for prisoners are, by 
statute, payable from the general fund _of the county. See 
R.C. 341. 20 (female staff and cook). see generally 1969 
Op. Att'y Gen. No. 69-163; 1957 Op. Att•y Gen. No. 842, p. 
333; 1931 Op. Att•y Gen. No. 3159, p. 552. Various 
statutory provisions indicate that money is to be made 
available to the sheriff for certain purposes. See, .!t.:JL.., 
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appropriated for such purpose is, however, a matter of 
accounting, rather than a matter of statutory direct.ive. See 
generally 1954 Op. Att•y Gen. No. 3654, p. 143; note l, supra. 

Under the provisions of R.C. 117.43, the Auditoc of State 
has been authorized to "prescribe by rule, requirements for 
accounting and financial reporting for public offices other 
than state agencies." See also R.C. 117.20. Pursuant to his 
statutory authority, the Auditor has adopted l Ohio Admin. Code 
117-1-02, which .provides for the organization of the general 
fund and the accounts within the general fund of each county. 
Rule 117-1-02 includes the following: 

RECEIPT/ ACCOUNT DESCRIPTION 
DISBURSEMENT CLASSIFICATION 

EXPENDITURES 

PROTECTION TO PROPERTY 
AND PERSONS 
SHERIFF 

10. 	Fees Public Safety Filing fees to clerk of 
courts for appointment 
of deputies, section 
311.04, R.C.: fees to 
sheriffs of adjoining 

R.C. 325.07 (requiring that the board of county 
commissioners provide the sheriff with allowances for 
transportation and telephone expenses): R.C. 325.071 
(providing that there shall be allowed annually to the 
sheriff from the general fund an amount equal to one half 
of his salary "to provide for expenses which may be 
incurred by him in the performance of his official duties 
and in the furtherance of justice"): R.C. 325.17 
(authorizing certain county officers, including the county 
sheriff, ~ R.C. 325. 27, to fix the compensation of their 
employees but providing that the compensation may not 
exceed, in the aggregate, the amount fixed by the board of 
county commissioners: authorizing such county officers to 
contract, from moneys appropriated for their offices, for 
the sP.r:vi.ces of fiscal and management consultants): R.C. 
325.20 (pr:oviding that expenses for a county officer, 
deputy, or: Amployee to attend an association meeting or 
convention shall, if approved by the board of county 
commissioners, "be paid from the moneys appropriated to 
such office for traveling expenses"): R.C. 325.21 
(providing that a board of county commissioners may 
appropriate an amount for an elected county official to 
join an association related to county affairs). I am, 
however, aware of no statute specifying that the sheriff is 
responsible for paying, from moneys appropriated to his 
office, the costs of housing prisoners in jails of other 
counties. 
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counties for retention 
of prisoners, sections 
341.12 to 341.14, R.C.; 
expenses incurred for 
prisoners sent to 
workhouse of another 
political subdivision 
when county does not 
have their own, section 
341.23, R.C.; cost of 
habeas corpus 
proceedings of prisoners 
detained in foreign 
counties, section 
341.17, R.C.: contract 
cost for prisoners sent 
to a work rehabilitation 
camp in another county, 
section 341.32, R.C. 

The Auditor has thus prescribed that moneys for fees due under 
R.C. 341.12-.14 are to be paid from the public safety account 
of a county's general fund and has indicated that amounts to 
pay such fees should be appropriated to the sheriff as part of 
his budget. 2 

A similar issue was considered in 1954 Op. No. 3645 in 
connection with payment of certain fees for shorthand 
reporters. 1954 Op. No. 3645 states, at 148: 

It would seem, so far as the county budget law is 
concerned, that the item for this expense might with 
equal propriety be included in the budget and 
appropriation for either the prosecuting attorney, the 
clerk, or the common pleas court. However this may 
be, I am informed that the auditor of state, acting 
under the authority given him in Section 117.05, 
Revised Code [now R.C. 117.43), to prescribe a uniform 
system of accounting for local taxing districts, has 
ruled that items of expense for shorthand reporters 
should be included in the budget and appropriation for 
the court, and that such is the uniform practice in 
the several counties. It would appear, therefore, 
that the supplemental appropriation in the instant 
case should be thus made. 

1954 Op. No. 3654- concerned a situation in which no 
appropriation had been made for the expense in question, and 

2 I am aware that certain prior Att~rney General 
opinions have concluded, with respect to various expenses, 
that county commissioners have discretion either to 
appropriate moneys to other county officials or to expend 
such moneys directly. see, ~. 1985 op. Att•y Gen. No. 
85-066; 1983 Op. Att'Y Gen. No. 83-053; 1954 Op. Att'y Gen. 
No. 4684, p. 694: ~ generally 1974 Op. Att•y Gen. No. 
74-032. Those opinions considered language different from 
that appearing in R.C. 341.13 and, further, failed to 
indicate whether any rules of the Auditor of State 
addressed the appropriation of amounts to cover the 
expenditures in question. 
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concluded that it would be appropriate to apply for a 
supplemental appropriation measure pursuant to R.C. 5705.40. 
1954 Op. No. 3654 states, at 148: 

Your question ... suggests that you are confronted 
with a situation in which no appropriation was made, 
under the provisions of section 5705. 38, ... presumably 
for the reason that such item was not included within 
the budget request of any of the interested county 
officers. If such is the situation it would appear to 
be a proper case in which to apply for a supplemental 
appropriation measure as provided in section 5705.40, 
Revised Code. It may here be noted incidentally, that 
this section forbids the amendment of any
appropriation so as to reduce it "below an amount 
sufficient to cover all unliquidated***obligations 
certified from or against the appropriation." Because 
the item here involved represents an expenditure made 
mandatory by law, it would plainly appear to be an 
"unliquidated obligation." and this language thus 
implies that there is a mandatory duty to include all 
such items in the budget and appropriation measure as 
originally prepared. Accordingly, if this item has 
been omitted from the budget and appropriation measure 
as originally made up, there would appear to be a 
mandatory duty on the commissioners. as the taxing
authority of the county, to include it in a 
supplemental appropriation. 

You have not indicated whether. in the situation with which 
you are concerned, amounts to pay the fees in question have 
been included by the sheriff in his budget request and 
appropriated to the sheriff by the county commissioners. The 
question of whether amounts appropriated to the sheriff include 
moneys to cover these fees is a question of fact that cannot be 
resolved by means of an opinion of the Attorney General, but 
should, instead, be considered by local officials who have 
access to all pertinent facts. See generally 1983 Op. Att•y 
Gen. No. 83-053: 1974 Op. Att•y Gen. No. 74-032. If amounts to 
pay the f·e~s have not been appropriat.ed to the sheriff then it 
appears that a supplemental appropriation measure should be 
sought. 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby
advised, that fees ~harged under R.C. 341.13 for housing a 
prisoner of one county in the jail of another county are to be 
paid from the treasury of the county from which the prisoner 
was removed. Pursuant to l Ohio Admin. Code 117-1-02, amounts 
to pay such fees should be appropriated to the county sheriff. 
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