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OPINION NO. 71-042 

Syllabus: 

1. A board of trustees of a county tuberculosis hospital 
may agree with an organization of its employees to provide them 
time off with pay on a day declared in the agreement to be a holi ­
day, such as Good Friday, and 

2. A board of trustees of a county tuberculosis hospital 
may agree with an organization of its employees to grant an 
employee time off, without charge against sick leave, on the day 
of the funeral of a member of such employee's family. 

To: Vincent E. Gilmartin, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 17, 1971 

I am in receipt of your request for my opinion, which you 
state as follows: 

"The Board of Trustees [of a county tuber­

culosis hospital) entered into a collective bar­

gnining agreement with their employees which 

prov:i.des that the employees be entitled to time 

off with pay on certain holidays including Good 

Friday. Also, the employees were granted time 

off without credit against sick leave on the day 

of the funeral of a member of their family. 


"Since the time of entering into this 

agreement with their employees, it has been 

called to the attention of the Board that such 

time off allowances are not specifically granted 

under existing State statutes. The Trustees, 

therefore, would like your opinion as to whether 

they may honor their agreement with their employees 

and grant the time off set out in their agreement 

even though there is no specific statute which 

provides for a Good Friday holiday or provides 

for time off by reason of a funeral in the family." 


The important role of labor organizations in representing the 
interests of employees of the State and its political subdivisions 
and instrumentalities, has been recognized by legislative enactment 
authorizing the checkoff of dues of such organizations from the 
wages of public employees. Section 9.41, Revised Code. In context 
with that general role of an organization, your question involves 
the power of the public employer to agree with such organization 
respecting certain financial fringe benefits for the employees, 
namely, the fringes ordinarily referred to as holiday pay and funeral 
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leave. For clarity, I will discuss the question of holiday pay first 
and in greater detail. 

Holidays are listed and provided for generally as to regular 
employees in the county service by Section 325.19, Revised Code, 
which, in pertinent part, is as follows: 

"In addition to such vac~tion leave, such 

county employee, working on a per diem basis, 

hourly basis, or salary basis, is entitled to 

eight hours of holiday pay for New Year's Day, 

Washington-Lincoln Day, Memorial Day, Indepen­

dence Day, Labor Day, Colwnbus Day, Veterans' 

Day, Thanksgiving Day, and Christmas Day, of 

each year on and after January 1, 1971, if he 

is a regular employee with at least six months 

full-time county service prior to the month 

when such holiday occurs, except that interruption 

of service due to illness or injury caused or 

induced by the actual performance of official 

duties and not by an employee's negligence shall 

not affect such employee's right to holiday pay. 

Holidays shilll occur on the days specified in 

section 1.14 of the Revised Code. In the event 

that any of the aforesaid holidays fall on 

Saturday, the Friday immediately preceding shall 

be observed as the holiday. In the event that 

any of the aforesaid holidays fall on Sunday, the 

Monday immediately succeeding shall be observed 

as the holiday. If an employee's work schedule 

is other than Monday through Friday, he is en­

titled to holiday pay for holidays observed on 

his day off regardless of the day of the week on 

which they are observed." 


(There is no reason to doubt but that such language applies to 
employees of a county tuberculosis hospital, Section 339.33, 
~-> 

Good Friday is omitted from the holidays listed above. The 
precise question here, therefore, is whether or not the list is 
intended to be a minimum holiday allowance or a maximum one. 

One of my predecessors has held that a public office might 
be closed on a legal holiday, i.e., Columbus Day, as defined in 
Section 5.21, Revised Code, and listed in Section 1.14, Revised 
Code, and employees be paid therefor, even though the holidays 
listed at that time in Section 325.19, supra, omitted Colwnbus 
Day (Opinion No. 65-217, Opinions of the Attorney General for 1965, 
dealing with the form of statute at 131 Ohio Laws, 220, 221). In 
effect, it was his view that the list contained in Section 325.19, 
supra,was a minimum holiday allowance. 

That Opinion rested on the views expressed in Opinion No. 
3480, Opinion~ of the Attorney General for 1954, which dealt 
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with the right of public officers to initiate closing of their 
offices in keeping with changing community patterns. It was held 
there that a public officer could close the office on Saturday and, 
indeed, on Wednesday or Thursday afternoon. While no specific 
consideration was given to employee compensation as a result of such 
closing, there would appear to have been no doubt about the con­
tinuance of the regular wage or salary allowance. A reduction of 
hours without change of weekly or monthly compensation, however, is 
either an increase in hourly rate or the addition of a fringe bene­
fit of time paid for but not worked. 

My immediate predecessor reached a similar result respecting 
pay for holidays not listed in Section 325.19, supra, by pointing 
to the statutory right and duty of the public employer to "fix the 
compensation" of his employees, within the limits of appropriated 
funds. Opinion No. 69-134, Opinions of the Attorney General for 
1969. 

In the last cited Opinion, my predecessor quoted with 
approval from Opinion No. 1405, Opinions of the Attorney General 
for 1964, as follows: 

"'I can conceive of no reason why county employees 
may not be paid an overtime rate or be given compensa­
tory time off for time worked in excess of an established 
work week or work day so long as such overtime rate or 
compensatory time off is part of a uniform plan.'" 

The latter Opinion approved the payment of overtime and allowance 
of compensatory time off when overtime was worked. 

This viewpoint was reasserted last in Opinion No. 70-012, 
Opinions of the Attorney General for 1970, approving pay for legal 
holidays not listed in Section 325.19, supra. 

The foregoing Opinions establish that not only legal holidays 
may be observed and pay allowance made, whether or not also listed 
in Section 325.19, supra, but that considerable latitude is afford­
ed the officers of the county service to prescribe and adjust 
wo::king time and pay allowances for time not worked. 

Boards of trustees of county tuberculosis hospitals, just as 
sheriffs, are delegated the power (through Section 339.33, Revised 
Code, giving them"*** all the powers conferred by sections 339.21 
to 339.30, inclusive, of the Revised Code, upon the board of 
trustees of a district hospital***") to appoint and fix the com­
pensation of nurses and other employees. such power is delegated 
by Section 339.30, Revised Code, which, in pertinent part, is as 
follows: 

"Upon the recommendation of the admini­

strator, the board of trustees shall appoint a 

medical director unless the administrator has 

also been appointed as medical director, and 

other physicians and nurses for service within 
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and outside the hospital, and such other em­

ployees as are necessary for the proper opera­

tion of the hospital, and shall fix their 

compensation." 


Statutory recognition is also given to the need for flexible 
compensation policies on the part of a hospital board in order 
to attract and hold professional and other trained personnel, 
classes of employees in such generally acknowledged short supply 
currently as to threaten crisis in health care for the general 
public. Section 339.33, supra, allows the establishment of 
vacation leave policies for employees of such hospitals, in 
excess of those prescribed for other employees in the county 
service, in order to be competitive in the health care labor 
market. Such provision is as follows: 

"* * * * * * * * * 
"Notwithstanding section 325.19 of the Revised Code, 

the board of trustees of a county tuberculosis hospital 
may grant to its full-time employees, including full-time 
hourly rate employees, after service of one year such 
additional vacation leave with full pay as the board deter­
mines to be customary and usual in the hospital field in 
its conununity. 

"* * * * * *"* * * 
It is possible to argue that the flexibility of a board of 

trustees of a county tuberculosis hospital in establishing compen­
sation policies is limited in substantial part to vacation allow­
ances because that area has been singled out for mention. Taking 
that specific provision together with the generally broad powers 
of officers in the county service, as established by my predecessors, 
however, such restrictive interpretation is not warranted. Rather, 
the powers of such officers must be liberally construed to permit 
flexibility and adjustment to customs and practices in related in­
stitutions just as county officers generally were held to possess 
authority to adjust to office closing practices in their localities. 
Opinion No. 3480,supra. 

I must conclude, therefore, that a board of trustees of a 
county tuberculosis hospital has power to prescribe and make pay 
allowance for holidays other than those listed in Section 325.19, 
supra. It goes almost withot1t saying that such power is not un­
limited but, as is required of all public officers, must be 
exercised with sound and prudent judgment. Since such power is 
vested in the board, it necessarily follows, also, that, in dealing 
with an organization of its employees, it may agree with the organiza­
tion on the manner of exercising the power. 

Your second question deals with an allowance of time off on 
the day of the funeral of a member of an employee's family, with­
out charging such time against sick leave. 
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Sick leave for all state, county and municipal employees and 

some employees of boards of education is established by Section 

143.29, Revised Code, and allowance for funeral leave is expressly 

included as a charge against sick leave. In pertinent part, that 

language is as follows: 


"Each employee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state, each employee in the 
various offices of the county service and municipal 
service, and each employee of any board of education 
for whom sick leave is not provided by section 3319.141 
(3319.14.1] of the Revised Code, shall be entitled for 
each completed eighty hours of service to sick leave 
of four and six-tenths hours with pay. Employees may 
use sick leave, upon approval of the responsible ad­
ministrative officer of the employing unit, for absence 
due to personal illness, injury, exposure to contagious 
disease which could be conununicated to other employees, 
and to illness, injury, or death in the employee's 
inunediate family. Unused sick leave shall be cumulative 
up to one hundred twenty work days, unless more than 
one hundred twenty days are approved by the responsible 
administrative officer of the employing unit.*** 
This section shall be uniformly administered as to 
employees in each agency of the state government by 
the director of state personnel. No sick leave may 
be granted to a state employee upon or after his retire­
ment or termination of employment." 

The language makes clear that uniformity of application is 
required only as to employees in the state government. Comparable 
provision of the General Code was said by one of my predecessors 
to create a floor under sick leave allowance and was not intended 
to create a ceiling. Opinion No. 266, Opinions of the Attorney 
General for 1951, page 117. subsequent Opinions of the Attorney 
General have tended to restrict the discretion of local governmental 
authorities but have not expressly grappled with the reasoning of 
the earlier one. See Opinion No. 1057, Opinions of the Attorney 
General for 1964 (discussing Section 143.29, supra,but allowing 
religious holiday pay under statutes pertaining to boards of educa­
tion): Opinion No. 69-070, Opinions of the Attorney General for 
1969 (disallowing paid time off to teachers for injuries caused 
by student assault): and Opinion No. 69-077, Opinions of the 
Attorney General for 1969 (disallowing pay for sick leave to one 
employee in excess of the amount theretofore earned). All of the 
three Opinions seem to follow a philosophy of Section 143.29, supra, 
somewhat different from that set out above, but the first two either 
held or suggested alternative means of compensation and the third 
apparently dealt with an individual case and did not deal with a 
general policy. (Compare Opinion No. 500, Opinions of the Attorney 
General for 1963.) 

In the question present, the funeral leave is not chargeable 
to sick leave even though the sick leave provision of Section 
143.29, supra, does provide for funeral leave. Thus, the question 
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is not strictly a matter of sick leave but is a different aspect of 
the authority of local government officers to prescribe working time 
and compensation, as discussed above with respect to holidays. The 
discussion of the first question, therefore, is equally applicable 
here. 

In each case, holiday and funeral leave, the statutory pro­
visions must be read as assuring employees of minimum fringe 
allowances, without being deemed to restrict the power of local 
officials to exercise prudent judgment. Because of the provisions 
applicable to municipalities, Article XVIII of the Ohio Constitution, 
I do not indicate that such conclusion is uniformly applicable to 
employees in the municipal service. See Opinion No. 266, supra, 
and Opinion No. 500, supra. 

I must therefore conclude that the allowance of funeral leave 
not chargeable to sick leave, restricted to a short period of 
time, such as you describe, is a matter within the sound discretion 
of the board of trustees to establish. 

Before concluding, it should be noted that the leading Opinions 
I rely on in answering both of your questions, i.e., Opinion No. 
3480, supra, and Opinion No. 266, supra, were.rendered by one 
Attorney General, now Chief Justice of The Supreme Court of Ohio, 
Opinions that in both instances reflect a penetrating analysis of 
the problems of local government officials. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and 
you are so advised: 

1. A board of trustees of a county tuberculosis hospital 
may agree with an organization of its employees to provide them 
time off with pay on a day declared in the agreement to be a holiday, 
such as Good Friday, and 

2. A board of trustees of a county tuberculosis hospital may 
agree with an organization of its employees to grant an employee time 
off, without charge against sick leave, on the day of the funeral of 
a member of such employee's family. 




