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OPINION NO. 74-086 


Syllabus: 

A municipality and a board of education may jointly sponsor 
a program through which warm meals are sold to senior citizens 
at approximately .actual cost in a school cafeteria, 



OPINIONS 1974 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: WilliamJ. Brown, Attorney General, October 11, 1974 

You have requested my opinion on the following matter: 

"The City of Brooklyn and the Brooklyn Board 
of Education are jointly proposing to provide a 
warm meal program for Senior Citizens. Meals would 
be sold at the Brooklyn High School student cafeteria 
to Senior Citizens for consumption on the premises.
The price will be close to the actual coat and, there­
fore, might vary from the students price. The money 
necessary to provide this meal service will come 
from presently available sources. No additional fund­
ing from any other source whether state or federal 
is contemplated. Does the language of the Ohio ~e­
vised Code, Section 3313. 81 prohibit the inatitul:ion 
of this program?" 

R.C. 3313.81 does not expressly prohibit the arrangement 
you describe, nor does it authorize it. It merely permits 
boards of education to establish a food service for the use 
of pupils, employees and others patronizing a school-related 
activity. In pertinent part it reads as follows: 

"The board of education of any city, exempted 
village, or local school districts may establish 
food service, provide facilities and equipment, and 
pay operating coats in the schools under its control 
for the preparation ~nd serving of lunches, and other 
meals or refreshments to the pupils, employees of the 
board of education employed therein, and to other 
persons taking part in or patronizing any activity in 
connection with the school!':. * • • 

"Such facilities shall be under the manage­

ment and control of the board and the operation 

of such facilities for educational food service 

purposes shall not be for profit. • • *" 


I think, however, that authority for such a program is found 
in R.c. 3313.75 and R.c. 3313.77. R.C. 3313.75 authorizes the 
opening of schoolhouses for any lawful purpose so long as it 
does not interfere with the use of the facilities for school 
purposes. R.C. 3313.77 more particularly provides that: 

"The board of education of any city; exempted 
village, or local school district shall, upon re­
quest and the payment of a reasonable fee, subject 
to such regulation as is adopted by such board, 
perrid.t the use of any schoolhouse and rooms therein 
and the grounds and other pro~erty under Its con­
trol, when not in actual useor school purposes, 
~any of the following purposes: 

"* •• • • * • • • 
"(B) Holding educational, religious, civic, social, 

or recreational meetings and entertainments, and for 
such other purposes as promote the welfare of the com­
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munity; provided such meetings and entertainments 
shall be nonexclusive and open to the general publir.1 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added. ) 

The cafeteria and equipment needed are property under the con­
trol of the board and the purpose of this program promotes the 
welfare of the community. 

Under this statute, school facilities have been used for the 
instruction of parochial school students (Opinion No. 65-010, 
Opinions of the Attorney Gener.al for 1965); for labor union 
meetings (Opinion No. 3216, Opinions of the Attorney General for 
1941); and for secret sessions of grange meetings (Opinion No. 
3025, Opinions of the Attorney General for 1934, approving and 
following Opinions No. 2438 and 442, Opinions of the Attorney
General for 1917). I see no reason why a warm meals program is not 
similarly authorized here. see also Opinion No. 74-063~ Opinions 
of the Attorney General for 1974, and Opinion No. 1670, 
Opinions of the Attorney General for 1928. 

Since the price of this service to the elderly will be 
close to cost, and since any additional amount necessary is 
readily available, the prohibition in R.C. 3313.81 and 3313.811 
against the sale of food on school premises for profit, except
for school purposes, is inapplicable. So long as the municipality, 
and not the school board, pays for any cost over the amount 
charged, the service will not be at the expense of the school 
district, and thus, Opinion No. 3486, Opinions of the Attorney 
General for 1938, ruling that a school board has no authority to 
permit the serving of meals to the members of a Parent Teacher 
Association, church, W.P.A. elub or groups at th~ expense of 
a school district can be distinguished. 

Furthermore, the sponsoring parties here being political sub­
divisions joining in a common program for the general public
health and welfare, the prohibition against the use of school 
property for the carrying on of a strictly private business 
enterprise has no application here. See!!!.!!, v. Day, 35 Ohio 
St. 143 (1878). 

Nor do I think there can be any question as to the right 
of a municipality to enter into a joint project of this nature. 
The Supreme Court, in Bazell v. Cincinnati, 13 Ohio St. 2d 63 
(1968), described the powers of a charter municipality as follows: 

"By reason of Sections 3 and 7 of 

Article XVIII of the Ohio Constitution, a 

charter city has all powers of local self ­

government except to the extent that those 

powers are taken from it or limited by other 

provisions of the Constitution or by statu­

tory limitation on the powers of the muni­

cipality which the Constitution has authorized 

the General Assembly to impose." 


Noncharter cities may exercise the same powers of local self ­
government as charter cities, so long as the exercise of such 
powers is not inconsistent with the general laws of the state. 
Leavers v. CitL of canton, 1 Ohio st. 2d 33 (1964). Since the 
project descried In your letter is not at variance with any 
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statute, a noncharter as well as a charter municipality could 
undertake it. 

The presumption of municipal legislative constitutionality 
was recognized in State, ex rel. Gordon v. Rhodes, 156 Ohio 
St. 81 (1951), where the court held In the syllabus as follows: 

"The determination of what constitutes a 

public municipal purpose is primarily a func­
tion of the legislative body of the municipality,

subject to review by the courts, and such deter­

mination by the legislative body will not be over­

ruled by the courts except in instances where that 

determination is manifestly arbitrary or unreason­

able. n 


I applied such a presumption in an analogous case last year in 
Opinion No. 73-102, Opinions of the Attorney General for 1973, where 
I concluded that a municipal corporation may use public funds to 
support the program of a federally funded council of aging. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that a municipality and a board of educa­
tion may jointly sponsor a program through which warm meals are 
sold to senior citizens at approximately actual cost in a s~hool 
cafeteric1. 




