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FIRE DISTRICT~CREATED UNDER PROVISIONS OF SEC­

TION 3298-54 GC-TO C0:'.\1PRLSE ONLY PORTION OF TOWN­
SHIP-TO\VNSHIP TRUSTEES NOT Al;THORIZED TO PRO­

VIDE BY ,CONTRACT FOR FIRE PROTECTION TO AREAS OF 

TO\VNSHIP NOT INCLUDED IN DISTRICT-SECTION 3298-60 

GC. 

SYLLABUS: 

Where a fire district has been created under the prons1ons of Section 3298-54, 
General Code, so as to comprise only a portion, of a township, the trustees of such 
township are not authorized, under the provisions of this section and .Section 3298-60, 
General ·Code, to provide by contract for fire protection services to be supplied by such 
fire district to areas of the township not included in such district. 

Columbus, Ohio, April 7, 1953 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas •County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"General Code 3298-54 provides for the creation of fire dis­
tricts by township trustees and authorizes the trustees to enter 
into contracts for fire protection for such fire district in the same 
manner as provided in Section 3298-60. The latter section author­
izes contracts between to,Ynships, villages or cities for a supply 
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or an interchange of additional fire protection m times of emer­
gency. 

"Under the above statutes the Trustees of Providence Town­
ship in Lucas County created a fire district known as 'Provi­
dence Township Fire District' which comprises a portion of Provi­
dence Township. Jt is now the desire of the trustees of the town­
ship to enter into an arrangement whereby the fire protection 
services of the fire district might be made available to the areas of 
the township not included in the first district. 

"The question which has arisen is this: Inasmuch as the 
township ,trustees are the governing body of both the district 
and the township, would they not in effect be entering into a 
contract with themse!Yes in two different capacities, and if so 
would such a contract be illegal?" 

I find that a question somewhat similar to that here raised was under 

consideration in Opinion No. 3957, Opinions of the Attorney General 

for 1948, p. 524, the syllabus in which is as follows: 

''The trustees of a tO\\·nship who have established a fire dis­
trict in a portion of their tovn1shi,p as provided in Section 3298-54. 
General Code. are \1·ithout authority to contract on behalf of such 
fire district for the services of the fire department of said town­
ship, but may make such contraot with a municipality located in 
such township or with another political subdivision." 

At .the date this opinion was written, Section 3298-54, General Code, 

authorized the organization of fire districts only in townships "in which 

there is located a municipal corporation or corporations," but was other­

wise, in pertinent part, identical with the present statute. The precise 

question under study by my predecessor in this opinion was the authority 

of the township ,trustees to contract for fire protection to be supplied to 

such district by the township fire department. In the course of the opinion 

the writer said, p. 527: 

"As has already been pointed out, such contract if made on 
behalf of a fire district must be made by the township trustees 
a:cting for it. Accordingly, if ,,..-e are to consider a contract to be 
made between a township having a township fire department and a 
fire district located \Yithin the same township, then we would have 
the township trustees contracting with themselves. 

"Lt appears to me that such a contract would be not onlv an 
anomaly, but quite inconsistent with the fundamental char~cter 
of a contract, and quite out of accord with the manifest intention 
of the legislature in making the provisions to which I have called 
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attention. I cannot escape the conviction that the General As­
sembly had in mind the fact that the city located within the town­
ship would have its own fire department and that the outlying 
territory of the township would need protection which could 
hardly be furnished by the city. If it \\"ere possible for the city 
to furnish protection, it ought not to be b31 contract -;,e•ith the whole 
township because in such case the cit3, would be bearing a share 
of the expense 011 both sides of the contract.'' (Emphasis added.) 

It will be observed that all of the criticisms thus pointed out are 

present in the instant case despite the circumstance that we are not patently 

concerned with the status of a municipal corporation located within the 

township. The arrangement which you suggest would involve a contract 

by the trustees with themselves, a situation which, as said in the 1948 

opinion, supra, is not only anomalous but inconsistent with the funda­

mental character of a contract. ::VIoreover, such an arrangemet would 

result in the fire district "bearing a share of the expense on both sides of 

the contract," since the funds to be paid to the district thereunder would 

be raised by taxation on all the property within the township, including 

that within the fire district. This objection is clearly analogous to that 

pointed out in the 1948 opinion, and for this reason and because I concur 

in the reasoning therein set out, I am impelled to conclude, in specific 

answer to your inquiry, that where a fire district has been created under 

the provisions of ·Section 3298-54, General Code, so as to comprise orily a 

portion of a township, the trustees of such township are not authorized, 

under the provisions of this section and Section 3298-60, General Code, 

to provide by contract for fire protection services to be supplied by such 

fire district to areas of the township not included in such district. 

Respectfully, 

C. \i\T1LLlAM O'NEILL 

Attorney General 




