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1. CITIZENS COMMITTEE-MUST BE COMPOSED OF NINE 
OR MORE MEMBERS-NO SCHOOL DISTRICT IN A 
COUNTY MAY HAVE MORE THAN THREE REPRESEN­
TATIVES ON THE COMMITTEE. 

2. COUNTY WHICH HAS LESS THAN THREE SCHOOL DIS­
TRICTS WITHIN ITS BOUNDARIES-CAN NOT BE IN­
VOKED FOR FORMATION OF CITIZENS COMMITTEE­
SECTION 3311.30 RC. 

SYLLABUS: 

I. Section 33-11.30, Revised Code, -provides that a citizens committee organized 
pursuant to its terms, must be composed of nine or more members and that no 
school district in a county hay have more than three representatives on such committee. 

2. In a county which has within its boundaries less than three school districts, 
Section 3311.30, Revised Code, cannot be invoked for the formation of a citizens 
committee. 

https://33-11.30
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Columbus, Ohio, January 31, 1956 

Hon. John S. Bath, Prosecuting Attorney 

Fayette County, Washington C. H., Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"Your opinion on the interpretation of Section 3311.30, 
Revised Code of Ohio, is requested as to its application to the 
formation of a County Citizen's Committee in this County. 

"The statute provides, in part, that: 

" ( 1) 'Each County Committee shall consist of nine or more 
,persons' 

"(2) 'No County Citizens Committee shall have more than 
one member from any school district unless said 
County has less than nine school districts whereupon 
a school district may have more than one member but 
not exceeding three members.' 

"A problem arises in this County by reason of the fact that 
there are only two school districts and that, therefore, if the 
second provision of the statute referred to is strictly followed, a 
Citizen's Committee could not he formed which would comply 
with the requirements of the first quoted provi·sion of this statute. 

"Your opinion is therefore requested, as to a county having 
two school districts, as to: ( 1) How many persons shall comprise 
a County Citizen's Committee, and, (2) What number of mem­
bers of such Citizen's Committee, both as to maximum and mini­
mum numbers, shall represent each of ,the districts on such 
County Citizen's Committee? 

Section 3311.30, Revised Code, reads in part as follows: 

"There shall ,be created in each of the counties of this state 
a county citizens' committee to study the need and recommend 
proposals for the reorganization of the school districts of the 
county when the county 1board of education shall adopt a reso­
lution providing for a citizens committee, or when a petition 
is filed with the county hoard of education containing the names 
of three per cent of the electors voting in the last general election 
in the county or 400 electors whichever number is smaller. The 
jurisdiction of the citizens committee shall include all school dis­
tricts in the county except city districts which did not join such 
citizens committee. 
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"Each county committee shall consist of nine or more per­
sons who are legal residents of the county and who are not elected 
officials or paid employees of the public school system. 

"The selection of the nine or more members of each county 
citizens committee shall be accomplished in the following man­
ner ;" * * * (Emphasis added.) 

After providing for the selection of the committee by a convention 

called for that purpose, the statute further provides: 

"* * * No county citizens committee shall have more than 
one member from any ·school district unless said county has less 
than nine school districts whereupon a school district may have 
more than one member but not exceeding three members. * * *" 

(Emphasis added.) 

Section 3311.31, Revised Code, governs the procedure of this com­

mittee, and sets forth the process by which its recommendations may be 

made effective. 

Your letter states that there are only two school districts in the 

county. That being the case, it is obvious that no citizens committee can 

be organized in your county without departing somewhat from the plain 

statutory requirement. Either we must allow the committee to be organ­

ized with less than nine members, or we must sanction the selection of 

more than three members from each of the two districts. 

Of course I have no right to amend the law in either of those respects. 

But I am mindful of the mandate contained in the first sentence above 

quoted that "there shall be created in each of the counties of the state 

a citizens' committee" and I cannot presume that the legislature, after 

making that declaration, should have proceeded to cut out a county which 

had only two school districts. Accordingly I should interpret the law, if 

at all possible, so as to make it effective in every county. 

It is a well recognized principle of construction of statutes that the 

purpose of construction is to ascertain the intent and purpose of the 

legislature in enacting them. In the case of the statute under considera­

tion that purpose was clearly expressed in the opening sentence, viz., that 

a citizens committee shall be created in every county. It is said in Craw­

ford on "Statutory Construction" at Section 166: 

"Consequently, that construction that will leave every word 
operative will be favored over one which leaves some word or 
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prov1s10n meaningless because of inconsistency. But a word 
should not be given effect, if to do so gives the statute a meaning 
contrary to the intent of the legislature. On the other hand, if 
full effect cannot be given to the words of a statute, they must 
be made effective as far as possible. Nor should the provisions of 
a statute which are inconsistent be harmonized at a sacrifice of 
the legislative intention. It may be that two provisions are irrec­
oncilable; if so, the one which expresses the intent of the law­
makers should control." 

But is there any contradictory language in this statute? The legisla­

ture doubtless assumed that in every county of the state there would be 

at least three school districts, and that with a possible maximum of three 

members from each district, the citizens committee could be duly con­

stituted. But must we not assume that in the legislative mind the inten­

tion to make the committee consist of at least nine, was just as strong as 

was the intent to limit each district to a .possible three members? Such 

being the fact, how can I substitute_ my judgment for the positive lan­

guage of the legislature and undertake to decide which if either of these 

clear provisions of the law should give way. 

At most \Ve must concede that an ambiguity is introduced into the 

application of the law by the situation existing in your county. What­

ever ambiguity may assist in the application of the statute is therefore not 

inherent in it, but is purely extraneous, and there is no room left for 

construction. 

The law as to construction of statutes and the limitation on the right 

to resort thereto is clearly set forth in the case of Slingluff et al. v. Weaver, 

66 Ohio St., 621, where it was held: 

"l. The object of judicial investigation in the construction 
of a statute is to ascertain and give effect to the intent of the 
law-making body which enacted it. And where its provisions are 
ambiguous, and its meaning doubtful, the history of legislation 
on the subject, and the consequences of a literal interpretation 
of the language may be considered; punctuation may be changed 
or disregarded; words transposed, or those necessary to a clear 
understanding and, as shown by the context manifestly intended, 
inserted. 

"2. But the intent of the law-makers is to be sought first 
of all in the language employed, and if the words be free from 
ambiguity and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, 
the sense of the law-making body, there is no occasion to resort 
to other means of interpretation. The question is not what did the 
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general assembly intend to enact, hut what is the meaning of that 
which it did enact. That ,body should be held to mean what it 
has plainly expressed, and hence no room is left for construction." 

In that case the legislature has passed an act which had the effect 

of depriving the supreme court of practically all of its appellate jurisdiction. 

In the opinion it was recited that neither the author of the bill nor any 

member of either house intended such result. Commenting on this, the 

court said in the opinion, page 626: 

"* * * the court does not possess and should not attempt to 
exercise, the power of introducing doubt or ambiguity not 
apparent in the language, and then resort to verbal modifications 
to remove such doubt and conform the act to the court's supposi­
tion with respect to the intent of the legislature, for it seems 
well settled, as expressed by Story, J., in Gardner v. Collins, 
2 Pet., 58: '\i\That the legislative intent was can be derived only 
from the words they have used; we cannot speculate beyond the 
reasonable import of those words. The spirit of the act must be 
extracted from the words of the act, and not from conjectures 
aliunde.' " * * * 

Accordingly, since I can find no ambiguity in the language of Section 

3311.30, supra, I am forced to conclude that the legislature may have 

unintentionally placed such restrictions in the law that certain counties 

cannot avail themselves of its provisions, and that so far as your county 

is concerned, the procedure contemplated by that section cannot be 

invoked. 

I think I should point out that there is abundant authority to he found 

in the law whereby any changes in school districts which could be brought 

about by the appointment of a citizens committee may be accomplished 

by action of the county board of education. Sections 3311.23 to 3311.26, 

inclusive, Revised Code, provide processes whereby territory may be 

transferred from one district to another and new districts may be created 

out of existing districts or parts thereof. 

In specific answer to your question, it is my opinion : 

l. Section 3311.30, Revised Code, provides that a citizens committee 

organized pursuant to its terms, must ,be composed of nine or more mem­

bers and that no school district in a county may have more than three 

representatives on such committee. 
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2. In a county which has within its boundaries less than three 

school districts, Section 3311.30, Revised Code, cannot be invoked for the 

formation of a citizens committee. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




