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tequires everyone who prepares plans and specifications to be filed with an applica-
tion for a building permit to pay an occupational tax as an “architect,” does not
entitle such person to a certificate to practice architecture in Ohio without exami-
nation, pursuant to the provisions of sect‘on 1334-7, General Code.

2. In order to obtain a license to practice architecture in Ohio without exami-
nation, pursuant to the provisions of Section 13334-37, General Code, the applicant
must show that he has such qualifications as will bring him within the exemption
provided in such section.

Respectfully,
GiLBERT BETTMAN,
Alttorney General.

4649.

BOARD OF EDUCATION — TUITION —PUPIL ATTENDING HIGH
SCHOOL OUTSIDE OF SCHOOL DISTRICT—BOARD NOT LIABLE
FOR TUITION UNLESS SCHOOL IN DISTRICT OF RESIDENCE IS
MORE THAN FOUR MILES AND TRANSPORTATION IS NOT
FURNISHED.

SYLLABUS:

Under no circumstances is a board of education which maintains a high
school, liable for the tuition of iis resident high school pupils who attend school
in another district, except when those pupils live miore than four miles from the
high school maintained by the board and transportation is not furnished for them
to that high school. Under those cicumstances, the board may be held for their
tuition +f they attend a nearer high school.
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Corumaus, Ownio, September 23, 1932.

Hon. 1. K. SaLtsmaN, Prosecuting Attorney, Carrollton, Olio.
Dear Sir:—This will acknowledge your recent request for my opinion, as
follows:

“Your opinion is respectfully desired upon the question of the liabil-
ity for transportation of two high school pupils, and I bclieve involving
construction of Section 7749-1, G. C.

Briefly, the facts are as follows: A. and his family were residents
of Union Township, Carroll County, Ohio, until April 5, 1932. On and
after April 5, 1932, A. and his family moved to Perry Township, Carroll
County, Ohio. At the beginning of the 1931-1932 sch6>ol year, with the
consent of Union Township Board of Education (who did not maintain
a high school) and with the Carroll County Board of Education, his two
children were sent to Carrollton Village High School in Center Township,
Carroll County, where they were classed as a junior and a senior, and
their tuition and transportation was paid up to April 1, by Union Town-
ship.

The Board of Education of Perry Township, Carroll County, Ohio,
claim that they are not liable for either tuition or transportation since
a high school was maintained in their township and these pupils did not
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avail themselves of the same. On the other hand Union Township claims
that since these pupils were not residents of their township after April 5,
that they are not liable for tuition and transportation, at least after April
5, 1932. The question is, which district is liable for the tuit‘on of April
and May, as well as for transportation furnished during said time?”

The liability of a school district for the payment of tuition of resident high
school pupils attending high school outside the district is fixed by Sections 7747
and 7748, General Code. By the terms of these two sections a mandatory duty
is imposed on boards of education which do not maintain high schools in their
districts to pay the tuition of resident high school pupils who attend high school
outside those districts.

Liability for transportation of high school pupils is fixed by Section 7749-1,
General Code, which provides in substance, that a board of education may provide
transportation for its resident high school pupils to a high school, but is not
required to do so unless the county board of education deems and declares such
transportation advisable and practicable except in centralized districts where trans-
portation is furnished for elementary pupils.

Under no circumstances is a board of education which maintains a high school
liable for the tuition of its resident high school pupils who attend school in another
district, except when those pupils live more than four miles from the high school
maintained by the board and transportation is not furnished for them to that school.
See Opinions of the Attorney General for 1928, page 1828. Under those circum-
stances the board may be held for the pupils’ tuition if they attend a nearer high
school than the one furnished by the board. Section 7748, General Code, provides
inter alia:

“A board of education may pay tuition of all high school pupils resid-
ing more than four miles by the most direct route of public travel from
the high school provided by the board when such pupils attend a nearer
high school, or in licu of paying such tuition the board of education may
pay for the transportation to the high school maintained by the board of
the pupils living more than four miles therefrom.”

From the provision just quoted it appears that a board of education main-
taining a high school has the option of transporting resident pupils who live
more than four miles from that high school or of paying their tuition in a
nearer high school if they choose to attend the nearer high school. Your inquiry
does not state the distance the pupils in question lived from either the Carrollton
High School or the high school maintained by the Perry Township Rural Board
«f Educat'on after they became residents of Perry Township District on April
5, 1932. For that reason it is impossible for me to categorically answer your
question. The board’s liability under the circumstances may easily be determined
by taking into consideration this distance and applying the principles set forth in
that portion of Section 7748, General Code, quoted above. Obviously, the board
of education of Union Township Rural School District is not liable for the
pupils’ tuition after April 5, 1932, for the reason that upon that date these pupils
ccased to be residents of Union Township Rural School District.

Respectfully,
GILBERT BETTMAN,
Atiorney General.



