
253 

499 

ATTORNEY GENERAL 

JOINT COUNTY DITCH-FINANCING CONSTRUCTION OF 
BY ASSESSMENT AGAINST BENEFITED LANDOWNERS­

BONDS MAYY NOT BE ISSUE-SEC. 3633.07. 

SYLLABUS: 

Section 6133.07, Revised Code, provides the sole method of financing the con­
struction of joint county ditch projects by assessments against the owners of bene­
fited lands, and a joint board of county commissioners, the sole agency authorized 
to proceed with such joint improvements, is without authority, under Chapters 133 .. 
6131., or 6133., Revised Code, to issue bonds or notes to finance such projects. 

Columbus, Ohio, May 21, 1959 

Hon. Rollo M. Marchant, Prosecuting Attorney 

Fayette County, Washington C. H., Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Pursuant to Chapter 6133 of the Revised Code of Ohio the 
Joint Board of Commissioners of Fayette and Madison Counties 
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have approved a Joint County Ditch. Bids have been advertised 
for and are to be opened Monday, March 9th. An approving 
opinion for the sale of bonds has been requested from a recog­
nized hond counsel. This opinion has been delayed pending the 
clarification of the authority of a joint board of county commis­
sioners to authorize the issuance of bonds and notes in anticipa­
tion of assessments. Your attention is directed to the case of 
::icute, ex rel. Fritz v. Gangwer, 114 O.S. 642, decided in 1926 au­
thorizing the sale of bonds under authority of old General Code 
Section 6464. This section has been repealed since the date of 
the above case and the new ditch laws enacted. You will also 
note that Section 133.Jl of the Uniform Bond Law granting au­
thority to subdivisions in general to issue bonds in anticipation 
of assessment. The difficulty is the possible argument that only 
political subdivisions as defined in the Uniform Bond Law can 
issue such anticipatory bonds or notes, except where there is 
special statutory authority such as in the case of Regional Water 
and Sewer Districts (R.C. 6119.83). 

"I therefore respectfully request your opinion 111 answer to the fol­

lowing questions : 

"l. Under the Joint County Ditch Law (Chapter 6133) 
does the action of a Joint Board of Commissioners create a special 
taxing district which is authorized to issue bonds and notes in 
anticipation of assessments? 

"2. If the Joint County Ditch Law does not create a special 
taxing district or, if created, bonds and notes of such district are 
not authorized, should each county involved in the improvement 
issue such obligations for its respective share of the cost or, in 
vie wof Section 6133.07, should such obligations be issued only 
by the county in which the petition for such improvement was 
filed?" 

The pertinent point of the decision in State, ex rel. Fritz v. Gangwer, 

114 Ohio St., 642, is made apparent by the following language in the 
syllabus: 

"The prov1s10ns of the joint county ditch law ( Sections 
6536 to 6542, inclusive, General Code) are effective by reference 
to carry into those sections the provisions of Section 6464, Gen­
eral Code, and other applicable sections of the single county 
ditch law, and thereby empower a joint board of county commis­
sioners, in the construction of a joint county improvement, to 
assess property specially benefited by such improvement accord­
ing to such benefits, and to issue and sell the bonds of the special 
taxing district, composed of the entire territory of the interested 
counties, in anticipation of the collection of such assessments, and 
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to pledge the faith and credit of such district to the payment 
thereof." 

On this point Judge Robinson said in the opinion at page 648: 

"* * * there is no difficulty in effectually carrying the pro­
vision of Section 6464, General Code, 'the commissioners are 
empowered and authorized to issue and sell the bonds of the 
county,' into Section 6537, General Code, by the provision therein 
that "the joint board of county commissioners may do and per­
form all the things that the commissioners may do in a single 
county improvement," thereby authorizing the joint board to 
issue and sell the bonds of the special taxing district in anticipa­
tion of the collection of assessments levied according to benefits 
and to pledge the faith and credit of the entire district to the 
payment thereof, since the power conferred, by reference, was 
the power conferred upon a county board to issue and sell the 
bonds of its entire district, the county, and the power to pledge 
the faith and credit of its entire district, the county, to the pay­
ment thereof.* * *" 

Section 6464, General Code, House Hill No. 569, Eighty-fifth Gen­

eral Assembly, 110 Ohio Laws 161, 174 (1923), to which reference is 

thus made, was found in the chapter containing the statutes on single 

county ditches and it expressly empowered the county commissioners to 

issue and sell bonds of the county for these particular projects. 

In 1927, subsequent, of course to the Gangwer decision, Section 

6464, General Code, was repealed in an act in which the Uniform Bond 

Act was enacted. See House Bill No. 1, Eighty-seventh General As­

sembly, 112 Ohio Laws, 364, 385 ( 1927). 

Although Section 6537, General Code, was held to have incorporated 

by reference the provisions of the single county ditch laws by reference, 

such incorporation was terminated by the enactment of Section 6133.03, 

Revised Code, by the General Assembly in the 1953 recodification. Sec­

tion 6133.03, Revised Code, provides in pertinent part: 

"A joint board of county commissioners may do all the 
things that a board of county commissioners may do in a single 
county improvement, and shall be governed by and be subject to 
sections 6131.01 to 6131.64, inchisive, of the Revised Code, re­
lating to single county ditches insofar as applicable. * * *" 

(Emphasis added) 

Due to the repeal of various provisions of the ditch laws subsequent 

to 1923, the enactment of the Uniform Bond Law in 1927, and the code 
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revision of 1953, the rule stated in State, v. Williams, 104 Ohio St., 232, 

becomes applicable: 

"Although where the general statutes of the state have 
undergone 'revision and consolidation' by codification, there is a 
presumption that the construction thereof should be the same as 
prior thereto, yet where the language of the revised section is 
plain and unambiguous, it is the duty of the court to give it the 
effect required by the plain and ordinary signification of the 
words used whatever may have been the language of the prior 
statute. * * *" (Emphasis added) 

And at pages 241, 242 it is further stated m the opinion per 

Mathias, J. : 

"* * * The rule applicable here was well stated by Minshall, 
J., in the case of H eek v. State, 44 Ohio St., 536, when he said: 
'\i\There the language used in a revised statute is of such doubtful 
import as to call for a construction, it is both reasonable and 
usual to refer to the statute or statutes from which the revision 
has been made. But where the language is plain, and leads to 
no absurd or improbable results, there is no room for construc­
tion, and it is the duty of the courts to give it the effect required 
by the plain and ordinary signification of the words use, whatever 
may have been the language of the prior statute, or the construc­
tion placed upon it. * * * If the plain language of a revised statute 
is to be departed from, whenever the language of the prior one 
may require it, then it may be asked, what is gained by a revision? 
The definition of crimes must, in such cases, be sought, not in the 
statutes as they are found to exist, but in the language of those 
that have been repealed. The more rational rule must be, as we 
think, to resort to the prior statute for the purpose of removing 
doiibts, not for the purpose of raising them.' " (Emphasis added) 

See 37 Ohio Jurisprudence 341 et seq., of Section 1.24, Revised Code. 

It is a firmly established principle of law that a joint board of county 

commissioners as a mere creature of statute has only such power and 

jurisdiction as are expressly conferred by state. Elder v. Smith, Aud., 

103 Ohio St., 369. 

Accordingly, we must conclude that the authority of a joint board of 

county commissioners with respect to Section 6133.03, supra, is to be 

found in Sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, Revised Code, as these 

sections were worded at the date of the 1953 code revision. 
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It is to be noted that Sections 6131.01 to 6131.64, Revised Code, 

confer no authority to issue bonds in anticipation of the collection of special 

assessments. The authority to do this, in the financing of single county 

ditches, is now found in Chapter 133., Revised Code. Section 133.01, 

Revised Code, in defining the term "subdivision" does not include a joint 

board of county commissioners. Division (A) of Section 133.01, Revised 

Code, provides : 

"(A) 'Subdivision' means any county, school district except 
the county school district, municipal corporation, joint township 
hospital district, or township." 

As provided in Section 133.31, Revised Code, only a "subdivision" 

as defined in Section 133.01 (A), supra, may issue bonds in anticipation 

of the collection of special assessments. 

It might be argued that the words of Section 6133.03, supra, that 

"a joint board of county commissioners may do all the things that a board 

of county commissioners may do in a single county improvement" would 

authorize the issuance of bonds by a joint board of county commissioners. 

I am of the opinion, however, that the definition of "subdivision" as con­

tained in Section 133.01, Revised Code, exclusively limits the issuance of 

bonds in anticipation of assessments to any county, school district except 

the county school district, municipal corporation, joint township hospital 

district, or township; and that a joint board of county commissioners is, 

therefore, not included within the purview of such section. 

Accordingly, your first question must be answered in the negative. 

Action by a joint board of county commissioners pursuant to the pro­

visions of Chapter 6133., Revised Code, does not create a special taxing 

district which is authorized to issue its bonds and notes in anticipation of 

special assessments. 

Coming now to consider your second question it becomes apparent 

that if the board of county commissioners of each county is to proceed to 

issue bonds of its respective county for its portion of the total assessment 

for the anticipated cost of a joint county ditch project, each such board 

would necessarily act pursuant to the single county ditch laws, Chapter 

6131., Revised Code, and the Uniform Bond Law, Chapter 133., Revised 

Code. The initial question presented, therefore, is the authority to act 

pursuant to Chapter 6131., Revised Code, with respect to an "improve-
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ment" located in or benefiting or damaging land in two or more counties. 

Section 6133.02, Revised Code, provides: 

"\Vhen the improvement as defined in sections 6131.01 to 
6131.64, inclusive, of the Revised Code, is proposed to be located 
in or benefits or damages land in two or more counties, the pro­
ceeding shall be conducted by a joint board of county commis­
sioners, consisting of the members of the board of county com­
missioners of the several counties in which land may be bene­
fited or damaged by the proposed improvement. In such case, 
the petition for the improvement may be filed with the clerk of 
the board of county commissioners of any county in which is 
located land that will be affected by the proposed improvement." 

( Emphasis added) 

This use of the mandatory "shall" quite clearly preclude any proceed­

ings, as to an improvement of the sort described, otherwise than by a 

''joint board;" and since we have concluded that a joint board may not 

issue bonds and notes to finance such an improvement, it follows that an 

improvement of this sort may not be financed by borrowing. 

It thus appears that the sole method of financing of such a joint 

improvement project is provided in Section 6133.07, Revised Code, which 

reads: 

"The county auditor and county treasurer of the county in 
which the petition authorized by section 6133.02 of the Revised 
Code is filed shall ex officio become the fiscal agents of all the 
counties interested in the proposed improvement. Such auditor 
shall certify to the auditor of the other counties a schedule of the 
assessments to be levied for the cost of locating and constructing 
the improvement and the auditor of such other county shall pro­
ceed forthwith to place such assessment upon the duplicates. The 
assessments so certified for collection to an auditor of another 
county shall be a lien on the lane! within such county the date such 
certificate is received by the auditor of such other county. The 
treasurer shall proceed to collect the same pursuant to the orders 
made in said proceedings, and such assessments when collected 
shall be paid to the treasurer of the county in which the petition 
was filed. The auditor and the treasurer shall receive and account 
for such funds in the same manner as they receive and account for 
assessments collected for single county improvements. The treas­
urer and the auditor with their bondsmen shall be liable on 
their official bonds for any misappropriation of such funds. All 
warrants for the payment of costs of location and for costs of 
construction of a joint county improvement shall be drawn by 
the auditor of the county in which the petition is filed, on the 
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treasurer of said county, payable out of the general ditch improve­
ment fund of said county. If the petition for the improvement is 
dismissed after the costs and expenses have been incurred in 
making the county engineer's reports and schedules provided for 
in section 6133.08 of the Revised Code, such costs shall be paid by 
the several counties respectively, as the joint board of county 
commissioners deems just and equitable. All assessments when 
collected in all the counties and any amount which another county 
should pay shall be paid into the treasury of the county in which 
the petition was filed, and credited to the general ditch improve­
ment fund of said county." 

Although this section does not expressly so provide it is fairly to be 

inferred from its terms that contracts can be awarded for such a joint 

improvement project only when the drainage improvement fund has been 

accumulated to an extent sufficient to meet the cost of the project. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of the provisions 

found in Section 6131.03, Revised Code, which reads: 

"Boards of county commissioners in their respective coun­
ties, or in co-operation with any conservancy district which in­
cludes all or part of the lands of the county, or in co-operation 
with the proper authorities of the state or the proper authorities 
of the United States, may formulate, create, and construct a com­
plete or co-ordinating system of water conservation and flood 
control, subject to the approval of the proper authority of the 
state, with full power to maintain and carry the same forward. 
Said boards, severally and jointly and in co-operation with the 
board of county commissioners of any other county, or with a 
conservancy district, or with the state, or with the United States, 
may provide their respective shares of necessary funds in accord­
ance with law for the cost and expense of the formulation, cre­
ation, construction, and maintenance of such water conservation 
or flood control system, which costs and expense shall include 
the cost and expense of all preliminary surveys necessary to the 
construction and maintenance of such water conservation or flood 
control system." (Emphasis added) 

Even if a joint county ditch should be deemed a "water conservation 

or flood control system", which I seriously doubt could be justified, it 1s 

certainly not a "complete or co-ordinating system;" and that, of course, 1s 

what the term "such * * * system" clearly implies. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

Section 6133.07, Revised Code, provides the sole method of financing the 

construction of joint county ditch projects by assessments against the 
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owners of benefited lands, and a joint board of county commissioners, the 

sole agency authorized to proceed with such joint improvements, is without 

authority, under Chapters 133., 6131., or 6133., Revised Code, to issue 

bonds or notes to finance such projects. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




