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OPINION NO. 75-070 

Syllabus: 
There is no express or necessarily implied authority unrl.e. r 

(~ithcr R.S. 307.051 or R.C. 5705.191, for c:. county to enter into 
contracts for the provision of emergency medical services. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 30, 1975 

I have before ne your request for my opinion, which 
reads as follows: 

"Doec paragraph (V) of Section 5705.1!:' 
of the Revised Code authorizing tax le•iys fen: 
'emergency nedical service', allow a board cf 
county commissioners to enter into contracts 
for such services ,.,i th or without a special 
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levy, in the absence of a statutory authori­

zati()n to do so?" 


From the materials which you have furnished me, the 
"emergency medical aervice" in question i.<1 the Regional 
Emergency Medical Services of Northwest Ohio, Inc., a non­
profit organization. It is clear that the emergency medical 
service involves a highly trained and skilled group of 
personnel who would respond to emergencies in the acounty fir.ea. 
These individuals would be equipped with sophisticated means 
to handle emergencies, including telephone communications 
between an individual ambulance unit and physician;,. It appnars 
that the "emergency medical service" would ren:'ier very thorough 
care to a victim at the scene of an emergency. Such care would 
be much more extensive than that rendered by ordinary e.nbulance 
personnel who may lack the sophisticated t.raining and equipment 
that the emergency medical service personnel would possess. 

The issue raised here is generated because the legislature 
provided certain ta>:ing powers relative to both runbulance service 
and emergency medical service \\"hen it amendedR.C. 5705.19 in 
1974, but has not provided the county conunissioners express 
statutory authority to contract for both. Instead there is only 
express st~tutory authority for contracts concerning ambulance 
service. R.c. 307.051. This difference in treatment between 
ambulance service and emergency medical service is clear from the 
statutory provisions themselves. :r.n pertinent part R.C. 5705 .19 
and R.C. 307.051 provide as follows: 

R.C. 5705.19 

"The taxing authority of any subdivision 

at any time and in any year, by vote of two 

thirds of all the members of said'body, may 

declare by resolution and certify such resolu­

tion to the board of elections not less than 

sixty days before the election upon which it 

will be voted, that the amount of taxes wh:i.ch 

may be raised within the ten-mill limitation 

will be insufficient to provide for the neces­

sary requirements of the subdivision, and that 

it is necessary to levy a tax in excess of such 

limitation for any of the following purposes: 


II 

"(U) For providing ambulance service, 

emergency medical service, or both." 


(Emphasis added.) 


R.C. 30.7,051 

"A board of county commissioners may provide 
ambulance service or may enter into a contract 
with one or more counties, townships, munic'Ipal 
corporations, or private ambulance owners, regard­
less of whether such counties, townships, municipal 
corporations, or private ambulance owners are 
located within or without the state, in order to 
obtain ambulance service, or to obtain additional 
amubulance service in times of emergency. Such 

contracts shall not restrict the operation of 
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other ambulance services in the county. 11 


(Emphasis added.) 


Nowhere has the legislature expressly granted county com­
missioners the authority to contract for emergency medical 
services. Por that reason the issue narrows to whether such 
contractual authority may be necessarily implied from the taxing 
authority contained in R.C. 5705.19(U), because it is clear that 
without express statutory authorization county conunissioncrs may 
do only that which is necessarily implied from relevant statutory 
provisions. State, ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 465 
(1921); State, ex rel. Locher v. Menning;-95 Ohio St. 97 (1916); 
Goi~ v. Heuck, 41 Ohio App. 453 (1931); 1973 Op. Att'y Gen. 
No. 73-103; 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-090; 1971 Op. Att'y GP.n. 
No. 71-092. Further, such powers must ue strictly construed. 
1974 Op. Att'y Gen. No. 74-015. 

It seems clear that an emergency medical service would 
benefit the county in that it would provide highly trained 
personnel who would be capable of handling many types of 
emergency situations. However, as my predecessor noted in 
1931 Op. Att'y Gen. No. 2887, merely because the purpose of 
the county commissioners is praiseworthy is not sufficient. 
He stated: 

"The county commissioners are not analogous 

to a City Council or the state General Assembly, 

--they do not have general legislative powers-· ­

and their administrative functions are, as previ­

ously set forth, such only as are conferred by 

statute together with those necessarily implied 

as incident thereto. 


"Though this survey [for new systems and 
layout of county offices] by exp~rts may be for 
a most laudable purpose, the question remains, 
whether or not the commissioners have the power 
to effectuate such purpose. It is a legal purpose, 
not a laudable purpose, that justifies an expendi­
ture of the taxpayers• money. 11 

I must conclude that authority to enter into contracts for 
the providing of an emergency medical service is not necessarily 
implied by R.C. 307.051 because an ambulance service is, and has 
been legislatively addressed as, separate and distinct from an 
emergency medical service. Compare R.C. 5705 J.9 (U) and R.C 
307.051, quoted above. 

I am not unmindful that some basic emergency medical treat­
ment would be rendered in connection with the ambulance service 
contemplated by R.C. 5705.19(U). It must, however, be noted that 
R.C. 5705.19 was amended to include Section (U), effective 
August 30, 1974, while R.C. 307.051 became effective June 4, 1968. 
Thus, in the more recent of the two provisions, the legislature 
has recognized a distinction between an ambulance service and an 
emergency medical service. If the legislature had desired to 
allow county commissioners to enter into contracts for emergency 
medical service, it could have easily so amended R.C. 307.051, 
but it did 11ot. 

Accordingly, the additional tax funding which is available 
for both ambulance service and emergency medical service may be 
used for the countv's direct operation of these services. but 
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where the county commissioners seek to have the services per­
formed otherwise it is only the ambulance services which may be 
obtained by contract. 

In specific answer to your question it is my opinion, 
and you are ·so advised that there is no express or necessarily 
implied authority under either R.C. 307.051 or R.C. 5705,191, 
for a county to enter into contracts for the provision of 
emergency medical service. 




