
2-21 OPINIONS 1965 Opin. 65-8 

OPINION 65-8 

Syllabus: 

The positions of county recorder and member, village 
board of trustees of public affairs, are not incompatj_ble as 
long as it is physically possible for one person to discharge 
the duties of both. 

To: Edward D. Mosser, Harrison County Pros. Atty.~ Cadiz, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 13, 1965 

I have your request for my opinion in which you ask 
whether one person may simultaneously hold the office of 
county recorder and member, village board of trustees of 
public affairs. · 

The county recorder, under Section 317.08, Revised Code, 
keeps records of the county deeds, mortgages, powers of at­
torney, plats and.leases. For this service he can charge 
a fee. There is no specific statutory provision which pre­
vents a county recorder from holding another position. 

A member of the village board of trustees of public af­
fairs shall, according to Section 735.29, Revised Code: 

"***manage, conduct, and control the 
water worlcs, electric light plants, artifi­
cial or natural gas plants, or other simi­
lar public utilities, furnish supplies of 
water, electricity, or gas, collect all water, 
electric, and gas rents, and appoint neces­
sary officers, employees, and agents. 

11 The board may make such bylaws and regu­
lations as it deems necessary for the safe, 
economical, and efficient management and pro­
tection of such works, plants, and public util­
ities. Such bylaws and regulations, when not 
repugnant to municipal ordinances or to the 
constitution or laws of this state, shall have 
the same validity as ordinances." 

There is no statutory restriction preventing a trus­
tee from· serving in another position. 

There being no statutory prohibition, the only question
remaining to be answered is whether the two offices are incom­
patible under the common law rule that one person may not simul­
taneously hold positions which are incompatible. The test is 
stated in State ex rel Attorney General v. Gebert, 12 C.C. 
(N.S.) 274 as follows: 

"Offices are considered incompatible when 
one is subordinate to, or in any way a check 
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upon the other; or when it is physically im­
possible for one to discharge the duties of 
both." 

An examination of the statutory duties of the county re­
corder and member, village board of trustees of public affairs, 
does not reveal any situations in which either office would be 
subordinate to, or a check upon, the other. 

Whether it is physically possible for one person to dis­
charge the duties of both positions is a question of fact 
which can best be answered on a local level. 

Thus, it is my opinion and you are hereby advised that 
the positions of county recorder and member, village board of 
trustees of public affairs, are not incompatible as long as it 
is physically possible for one person to discharge the duties 
of both. 




