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OPINION NO. 65-136 

Syllabus: 

Under the provisions of Section 317.13, Revised Code, 
a drawing can be recorded with a written easement. 

To: John J. Malik, Jr., Belmont County Pros. Atty., St. Clairsville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 28, 1965 

You requested my opinion regarding the following ques­
tion: 

"'Can a drawing be recorded as an ex­
hibit with the original easement when the 
easement is not described by meets (sic.)
and bounds in the original instrument?'" 
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Your letter of request informs me that the instrument 
about which you are concerned is an easement. I assume that 
the easement is evidenced by a written instrument transfer­
ring an interest in land and as such is entitled to record. 
See Opinion No. 3001, Opinions of the Attorney General for 
1928, page 2808. 

Section 317,13, Revised Code, provides in part as fol­
lows: 

"The county recorder shall record in 
the proper record, in legible handwriting,
typewriting, or printing, or by any author­
ised photographic process, all deeds, mort­
gages, plats, or other instruments of writing
required or authorized to be recorded, pre­
sented to him for that purpose. * * *" 
My research reveals that a former Attorney General in 

Opinion No. 5650, Opinions of the Attorney General for 1936, 
page 759, stated in the first paragraph of the syllabus as 
follows: 

"l. A county recorder is unauthorized 
to record a lease which contains a map or a 
plat describing the property in such lease 
by merely pasting the plat on the record." 

(Emphasis added) 

A reading of that opinion indicates that the unauthorized 
aspect of the procedure was the pasting of the plat on the 
record rather than an inherent legal objection to the proper
recording of a map or plat as a part of a lease. 

A somewhat similar question to the one requested by you 
was received by one of my predecessors in office. The sylla­
bus of Opinion No. 2705, Opinions of the Attorney General 
for 1934, page 728, reads as follows: 

"Where a deed contains a map or plat
of the territory being recorded by photo­
static or photographic process, it is the 
duty of the county recorder to charge a fee 
of twelve cents for each hundred words pho­
tographed or photostated upon the records, 
and in addition thereto the fee prescribed
in section 2779, General Code, for recording 
a plat or map by the photostatic or photo­
graphic process." 

Inferentially, it can be concluded that there is no stat­
utory impediment to recording a deed containing a map or plat
of the territory being deeded. 

From your inquiry I learn that the easement about which 
you concerned is not described by metes and bounds in the 
original instrument. I must assume, therefore, that the draw­
ing is an integral part of the instrument and is necessary 
to show the proper location of the property involved. 
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Therefore, I conclude and it is my opinion that under 
the provisions of Section 317.13, Revised Code, a drawing 
can be recorded with a written easement. 




