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OPINIONS 

SYLLABUS: 

In the absence of an actual relinquishment of office prior to the effective 
date stated in a prospective resignation, no vacancy occurs in the office of clerk 
of courts by reason of the presentation of a prospective resignation prior to 
the effective date thereof. 

Columbus, Ohio, October 15, 1963 

Hon. John D. Starn 
Prosecuting Attorney 
Sandusky County 
Fremont, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter of September 19, 1963 recites the fact that the 
clerk of courts of Sandusky County recently announced his resigna­
tion from that office, effective January 1, 1964, and makes reference 
to Section 305.02, Revised Code, which provides for the filling of 
vacancies in certain offices including the office of the clerk of courts. 
You then request my opinion on the following question : 
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"When does the vacancy occur? Does it occur on 
January 1, its announced effective date, or is there now a 
vacancy in the limited, technical sense that the County 
Central Committee can meet, select the successor in office, 
and thereby accomplish a smooth transition from one office 
holder to the next." 

The question of the effect of a resignation of a public officer 
was considered by the Supreme Court in Reiter v. State ex rel., 51 
Ohio St., 74. That case involved a resignation presented on Febru­
ary 21, 1893, to be effective March 1, but not accepted until March 7, 
1893. In that case the court determined that the common law doc­
trine that a resignation of an office does not take effect, so as to 
create a vacancy, until accepted by the proper authority was incon­
sistent with our statutes and our practical treatment of official 
positions. This case established the principle that, in the absence 
of a specific statute controlling resignation from an office, accep­
tance is not necessary to the validity of a resignation, and a resig­
nation may be prospective in nature. 

The rule in Ohio seems fairly summarized at 82 A.L.R. (2d), 
753, to the effect that two elements are necessary to create a vacancy 
in office by resignation. These are an intention on the part of an 
office holder to relinquish a portion of the term of office and an 
actual relinquishment thereof. A prospective resignation may be 
withdrawn before its stated effective date providing no act of actual 
relinquishment has preceded the withdrawal. Such a withdrawal 
is not precluded by a prior acceptance of the resignation where no 
act of relinquishment has occurred. 

Based upon the foregoing it is my opinion and you are advised 
that, in the absence of an actual relinquishment of office prior to 
the effective date stated in a prospective resignation, no vacancy 
occurs in the office of clerk of courts by reason of the presentation 
of a prospective resignation prior to the effective date thereof. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




