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by all the circumstances surrounding the removal of such trustee from the 
township and from which the .true intention of such trustee may be as­
certained. 

Therefore, in the instant case you are advised that it is my opinion 
that if it is ascertained that the trustee in question has a bona fide intention 
of returning to the township in which he is serving as trustee then and 
in that event, he may continue to hold such office during the time of his 
physical absence from such township. 

821. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

STATE BANK-FUNDS-MAY INVEST IN "BRIDGE REV­
ENUE BONDS" ONLY WITH APPROVAL, SUPERINTEN­
DENT OF BANKS-MAY INVEST WITHOUT SUCH AP­
PROVAL IN BONDS OR OTHER OBLIGATIONS WITHIN 
PURVIEW OF SECTIONS 1078-61, 2332-7, 5240-4 AND 7923-1 
G. C., I. E., HOUSING AUTHORITY BONDS, PUBLIC IN­
STITUTIONAL BUILDING AUTHORITY BONDS, ARM­
ORY BUILDING AUTHORITY BONDS, UNIVERSITY 
DORMITORY OBLIGATIONS. 

SYLLABUS: 
1. By the express terms of Section 1084-10, General Code, as 

amended in Amended Senate Bill No. 288, 93rd General Assembly, a 
state bank may invest its funds in "Bridge Revenue Bonds'' issued under 
authority of said section, only with approval of the superintendent of 
banks. 

2. A state bank may invest its funds in the kinds of bonds or other 
obligations referred to in Section 1078-61, General Code (Housing Au­
tority Bonds),· Section 2332-7, General Code (Public Institutional Build­
ing Authority Bonds),· Section 5240-4, General Code (Armory Building 
Authority Bonds}, or Section 7923-1, General Code (University Dormi­
tory Obligations), without the approval of the superintendent of banks. 

CoLuMBUS, OHio, June 28, 1939. 

HoN. S. H. SQUIRE, Superintendent of Banks, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm: I have you letter requesting my opinion as to the power 
and authority of a state bank to invest its funds in the several kinds of 
bonds and obligations enumerated in such letter without first obtaining 
the approval of the Superintendent of Banks. Your letter reads as 
follows: 
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"Sub-paragraph (d) of Section 710-111 of the General Code, 
forbids a bank to invest its funds in bonds or other obligations 
which are not the direct obligations of the district issuing the 
same and for which the full faith and credit of the entire dis­
trict are not pledged, unless such investment be approved by the 
Superintendent of Banks. 

Certain sections of the General Code, exclusive of the Bank­
ing Code (Sections 710-1 to Section 714 inclusive of the General 
Code) authorize state banks to invest their funds in bonds and 
other obligations payable solely through revenues collected. I 
make particular reference to the following sections: 

Sec. 1078-61, General Code (State Housing Authority 
bonds); 

Sec. 1084-10, General Code (State of Ohio Bridge Commis­
sion bonds) ; 

Sec. 2332-7, General Code (Public Institutional Building 
Authority bonds) ; 

Sec. 5240-4, General Code (Armory Building Authority 
bonds); and 

Sec. 7923-1, General Code (Dormitory Bonds of certain 
Universities). 

I would appreciate your opinion as to whether or not a state 
bank may invest its funds in bonds or other obligations issued 
under the authority of any one or more of the sections of the 
General Code last above referred to without first obtaining the 
approval of the Superintendent of Banks." 
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I find that Sections 710-111, 1084-10, 2332-7 and 5240-4, General 
Code, were each amended by the 93rd General Assembly, and I am 
informed by your Division that my opinion is desired with reference to 
these sections as amended. 

While Section 710-111, General Code, was amended in Amended 
Senate Bill No. 71 (filed in the office of the Secretary of State on April 
24, 1939 and, therefore, effective ninety days after such date), since we 
are only here concerned with sub-paragraph (d), which was not changed, 
it is unnecessary to notice the amendments. The pertinent parts of this 
section read: 

"Sec. 710-111. A bank may invest its funds in the follow­
ing securities: 

* * * 
(d) Bonds or other obligations of any county, town, 

township, city, school district, improvement district or sewer 
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district, or other organised or political subdivision in this state, 
provided, however, that no investment shall be made in any 
special assessment or improvement bonds or other bonds or 
obligations which are not the direct obligations of the district 
issuing the same and for which the full faith and credit of the 
entire district are not pledged, unless such investment be ap­
proved by the superintendent of banks. * * *" (Italics ours.) 

This section is a part of what is commonly called the "Bank Act" or 
"Banking Code" and contains general provisions and limitations governing 
the investment of its funds by a state bank in the bonds or obligations of 
an organized or political subdivision of this State of the kind specified 
in the section. That is to say, the provisions of this section are controlling 
in the cases particularly referred to in your letter, unless there be some 
special provision otherwise. As stated in 59 C. J. 1056: 

"vVhen there is one statute dealing with a subject in gen­
eral and comprehensive terms, and another dealing with a part of 
the same subject in a more minute and definite way, the two 
should be read together and harmonized, if possible, with a view 
to giving effect to a consistent legislative policy; but to the ex­
tent of any necessary repugnancy between them, the special 
statute, or the one dealing with the common subject matter m 
a minute way, will prevail over the general statute. * * * " 

The above language was quoted with approval by the late Judge 
Jones (from 35 Cyc. 1151) at page 489 of the case of State ex rel. 
Crabbe, Atty. Genl., v. City of Cleveland, 115 0. S. 484 (1926). 

At page 288, of his Commentary on the Interpretation of Statutes, 
Endlich states the rule thus: 

"* * * According to a familiar, everyday maxim, an ex­
ception is not a negation of a general rule. At least, it is so 
only to the extent of the exception; and if a statute recognizes 
tht; existence of the general laws, and creates an exception from 
them, it cannot be deemed repugnant to the former so as to 
repeal it. Hence, if there are two acts, or two provisions in the 
same act, of which one is special and particular, and clearly 
includes the matter in controversy, whilst the other is general 
and would, if standing alone, include it also; and if reading 
the general provision side by side with the particular one, the 
inclusion of that matter in the former would produce a conflict 
between it and the special provision,-it must be taken that the 
latter was designed as an exception to the general provision ; 

* * *" 



ATTORNEY GENERAL 1053 

This brings us to the several other sections particularly enumerated 
in your letter, which will be separately considered in the order set forth. 

1. Section 1078-61, General Code, reads as follows: 

"All funds, public or private, trust or otherwise, may be 
invested in any bonds or other obligations of a housing authority, 
and such bonds or other obligations may be accepted as satis­
factory security for all public deposits, any thing in any other 
law to the contrary notwithstanding; it being the purpose of 
this section to authorize the investment in bonds or other obliga­
tions of a housing authority of all sinking, insurance, retire­
ment, compensation, pension, and trust funds, whether owned or 
controlled by private or public persons or officers, and funds 
owned by, or held on deposit in, any banking institution or 
building and loan association." (Italics ours) 

This section was first enacted in Amended House Bill No. 788, 
pqssed as an emergency measure by the 92nd General Assembly on 
January 25, 1938. As then enacted the tlause above italicized was not con­
tained in the section. 

On May 18, 1938, in Opinion No. 2488, my predecessor in office 
held as follows: 

"1. Section 1078-61, General Code, does not modify or 
broaden the investment provisions of the Banking Act and the 
Building and Loan Acts to permit investments in bonds or other 
obligations of a local housing authority. Title Guaranty and 
Trust Companies having to comply with the laws pertaining to 
savings banks or commercial banks to become eligible as a state 
depositary, are likewise prohibited from investing in bonds or 
other obligations of a local housing authority." 

This conclusion was reached because the "purpose clause" of the sec­
tion authorized and limited "the investment in bonds or other obligations 
of a housing authority of all sinking, insurance, retirement, compensation, 
pension and trust funds," and the capital and surplus of a state bank are 
not funds of the six kinds enumerated. 

On July 2, 1938, after the rendition of the above opinion the Gen­
eral Assembly amended Section 1078-61 in Amended Senate Bill No. 497, 
passed as an emergency measure, by adding to the section the words: 

"and funds owned by, or held on deposit in, any banking insti­
tution or building and loan association," 

thus clearly evincing an intention to designate an additional type of security 
in which a state bank might invest its funds, to those formerly set forth 
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in this section as well as to those specified m Section 710-111, General 
Code. 

2. Section 1084-10, General Code, having to do with "Bridge Revenue 
Bonds" requires little consideration. This section was amended in 
Amended Senate Bill No. 288 passed by the 93rd General Assembly as an 
emergency measure on June 2, 1939. This section now reads in part: 

"Sec. 1084-10. The state bridge commission and the bridge 
commission of any county or city is hereby authorized to pro­
vide by resolution for the issuance of bridge revenue bonds of 
the state or of such county or city for the purpose of paying the 
cost as hereinabove defined of any one or more such bridges, 
which resolution shall recite an estimate of such cost, the prin­
cipal and interest of which bonds shall be payable solely from 
the special fund herein provided for such payment. * * *·such 
bonds shall be lawful investments of banks, savings banks and 
trust companies with approval of the superintendent of banks, 
* * *" 

the words italicized, among others, being added to the section. Obviously, 
since this amendment, a state bank may not invest in "Bridge Revenue 
Bonds" without approval of the superintendent of banks. 

3. Section 2332-7, General Code, having to do with bonds issued by 
the public institutional building authority, was ·also amended by the 93rd 
General Assembly in an act passed as an emergency measure (Am. S. B. 
No. 313, filed June 7, 1939). As amended that part of this section with 
which we are here concerned reads as follows (the words italicized in­
dicating the changes) : 

"* * * Such bonds shall be lawful investments of banks, 
savings banks, insurance compmnies, trust companies, trustees, 
and of the sinking funds of municipalities, school districts, 
counties, and the commissioners of the sinking fund of Ohio, the 
industrwl commission of Ohio, the state teachers' retirement sys­
tem, the public employes' retirement system, state public school 
employes' retirement system and shall also be acceptable as 
security for the deposit of public moneys." (Italics ours.) 

From the wording of this section both before and after the last 
amendment it seems clear that the Legislature intended that bonds issued 
by the public institutional building authority should be "lawful investments" 
of banks, savings banks and trust companies, and that a state bank may 
invest its funds in such securities, the approval of the superintendent of 
banks not being required. That is, the Legislature has added to the types 
of securities listed in Section 710-111, General Code, "Public Institu­
tional Building Authority Bonds." 
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4. Section 5240-4, General Code, provides that bonds issued by the 
armory building authority "shall be lawful investments of banks, savings 
banks, (and) trust companies." And for the reasons above suggested, a 
state bank may also invest its funds in this type of security. 

5. Section 7923-1, General Code, authorizes the boards of trustees 
of certain state universities "to issue notes or other written instruments" 
evidencing indebtedness incurred in constructing, equipping, maintaining 
and operating dormitories upon their respective campuses, such indebted­
ness, however, not to "be a claim against or a lien upon any property of 
the State of Ohio or any property of or under the control" of the boards 
of trustees, excepting only "such part of the receipts of the operation of 
any dormitories * * * as the said boards of trustees may respectively 
pledge to secure the payment of any such indebtedness." This section 
both before and after its amendment by the 93rd General Assembly 
( S. B. No. 39, filed February 24, 1939), reads in part: 

"* * * 
Such notes or other written instruments shall be lawful in­

vestments of banks, savings banks, trust companies, * * * and 
shall be acceptable as security for the deposit of public moneys." 

Here again, and for the same reasons, it must be concluded that the 
Legislature intended to and did authorize state banks to invest their funds 
in the notes or other obligations issued in accordance with the provisions 
of this section. 

It will be noted that I have not found it necessary to determine 
whether any of the five types of securities herein discussed are bonds "or 
other obligations of any state or territory of the United States" within 
the meaning of sub-paragraph (c) of Section 710-111, General Code, or 
whether any of the authorities authorized to issue such bonds or other 
obligations are "organized * * * subdivisions in this state", within the 
meaning of sub-paragraph (d) of this section, supra. Such a determina­
tion has been unnecessary, because as already indicated it is my opinion 
that, with the exception of all "Bridge Revenue Bonds" in the cases under 
consideration the Legislature has seen fit expressly to provide that such 
bonds or obligations are lawful investments of state banks, there being 
no requirement that the superintendent of banks must approve. As to 
"Bridge Revenue Bonds" the last General Assembly saw fit expressly 
and plainly to provide that such bonds should be lawful investments of 
banks, only "with approval of the superintendent of banks." 

And here an additional reason for the conclusion herein reached may 
be given. Each of the five sections of the General Code referred to in 
your letter were enacted by the Legislature with a "full knowldge of the 
existing condition of the law and with reference to it" (59 C. ]., 1038), 
i. e., with full knowledge of the provisions of Section 710-111, General 
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Code. When passing the sections in question no provisions were incor­
porated requiring the approval of the superintendent of banks or contain­
ing any other conditions or limitations, except in the case of "Bridge 
Revenue Bonds", where the approval of the superintendent of banks is 
expressly required in the last amendment to Section 1084-10, General 
Code. This is especially significant, when it is remembered that at the 
same session of the 93rd General Assembly, Sections 710-111, 2332-7 
and 7923-1, General Code, were also amended, no pertinent change being 
made in Section 710-111 and no such condition being included in either 
Section 2332-7 or Section 7923-1. 

"The rule that statutes in pari materia should be construed 
together applies with peculiar force to statutes passed at the 
same session of the legislature; * * *" (59 C. J., 1053.) 

Specifically answering your questions, it is my opinion that, for the 
reasons above given : 

1. By the express terms of Section 1084-10, General Code, as 
amended in Amended Senate Bill No. 288, 93rd General Assembly, a 
state bank may invest its funds in "Bridge Revenue Bonds" issued under 
authority of said section, only with approval of the superintendent of 
banks. 

2. A state bank may invest its funds in the kinds of bonds or other 
obligations referred to in Section 1078-61, General Code (Housing Au­
thority Bonds); Section 2332-7, General Code (Public Institutional Build­
ing Authority Bonds) ; Section 5240-4, General Code (Armory Building 
Authority Bonds), or Section 7923-1, General Code (University Dormi­
tory Obligations), without the approval of the superintendent of banks. 

In connection with any bonds or obligations that might be issued by 
the public institutional building authority, your attention is invited to the 
fact that an action is now pending in the Supreme Court of Ohio in­
volving the constitutionality of the act creating this authority. Should 
the act in question be held unconstitutional the validity of any bonds or 
obligations attempted to be issued by this authority will be affected. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


