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1478. 

BLIND RELIEF-RECIPIENT THEREOF DOES NOT FORFEIT RIGHT 
THERETO BY MOVING TO AND LIVING IN ANOTHER COUNTY 
MORE THAN ONE YEAR. 

SYLLABUS: 
County Commissioners may not ref11se a new grant of blind relief under 

Sections 2966, 2967, General Code, merely for the reason that such blind person 
has moved to another county and there resided for a period of more than one 
year, without obtaining a legal settlement. 

CoLUMBl}S, OHIO, August 29, 1933. 

RoN. PAUL T. KLAPP, Prosecuting Attomey, Miami County, Troy, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your recent communication which reads as 

follows: 

"At the request of the County Commissioners of Miami County, 
may I ask for your opinion upon the following subject: 

A person who has been determined to be a suitable person to 
receive, and to whom a blind pension has been granted, has removed 
his place of residence from Miami County and remained absent for 
a period of time considerably in excess of one year, and who has dur­
ing this time made his residence in another county within the State 
of Ohio. Upon this statement of facts, may the County Commissioners 
of Miami County refuse a new grant of said pension under General 
Code Sections 2966 and 2967, for the reason that said blind person is 
no longer a resident of Miami County, Ohio?" 

The Sections applicable to your question, arc as follows: 

"Section 2965. Any person of either sex who, by reason of loss of 
eyesight, is unable to provide himself with the necessities of life, who 
has not sufficient means of his own to maintain himself, and who, unless 
relieved as authorized by these provisions would become a charge upon 
the public or upon those not required by law to support him, shall be 
deemed a 'needy blind person'." 

"Section 2966. In order to receive relief under these provisions a 
needy blind person must become blind while a resident of this state, 
and shall be a resident of the county for one year." 

Section 2967, provides inter alia: "At least ten days prior to 
action on any claim for relief hereunder, the person claiming shall file 
with the board of county commissioners a duly certified statement of 
the facts bringing him within these provisions. * * * No certificate for 
qualification for drawing money hereunder shall be granted until the 
board of County Commissioners shall be satisfied by a certificate from 
a register~d physician stating the extent to which the applicant's vision 
is impaired, and giving his opinion as to the possibility of correcting 
the impairment by proper procedure; and from the evidence of at least 
two reputable residents of the county, that they know the applicant 
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to be blind and that he has the residential qualifications to entitle bim 
to and that he is in need of the relief asked. * * * If the board of 
County Commissioners be satisfied that the applicant is entitled to relief 
hereunder, said board shall issue an order therefor in such sum as 
said board finds needed, not to exceed $400 per annum, to be paid 
quarterly from the funds herein provided on the warrant of the county 
auditor, and mch relief shall be in place of all other relief of a public 
11ature." (Italics the writer's.) 

From these Sections it will be seen that the requirement for the allowance 
of blind relief may be summarized as follows: 

1. Blindness. 
2. Residence in the state at the time the blindness occurred. 
3. Residence in the county for one year. 
4. Inability by reason of such blindness to support himself. 
5. Insufficient means of his own to support himself. 
6. Inability of those charged by law to support him to do so. 
7. That the applicant will be a charge upon the public unless granted such 

relief. 
An analysis of the Sections of the General Code above quoted will show 

that the facts pertaining to the blindness and to the residence are jurisdictional 
and must be shown before any discretion as to the granting of relief may be 
exercised by the Commissioners. I am able to assume, however, for the pur­
pose of this opinion, that the proper residential requirements were found by the 
Commissioners of Miami County to be present before the granting of blind 
relief to the particular person in question. The question presented is whether or 
not when such person changes his residence to another county the original 
county furnishing such relief is still responsible for such blind relief support. 

Section 2966, General Code, above quoted, contains the provision that in 
order to obtain blind relief, a person must be a "resident" of a county for one 
year. The term "resident" is apparently used in this section in an unlimited 
and unqualified manner without any of the limitations thrown around the obtain­
ing of a "legal settlement" under the laws providing for the support of the 
poor. However, because of parts of the Sections above quoted, the history of 
the legislation providing for relief of "needy blind persons," and the interpreta­
tion placed upon the legislation by the Supreme Court, it is necessary to 
interpret these laws in the light of other provisions of the General Code which 
refer to the support of the poor. 

are: 

and 

The particular provisions of the Blind Relief Laws to which I refer supra 

"And who, unless relief is authorized by these provisions, would 
become a charge upon the public or upon those not required by law 
to support him." (Section 2965, G. C.). 

"Such relief shall be in place of all other relief of a public nature." 
(Section 2967, G. C.). 

The original legislation on this subject, as enacted April 25, 1904, was held 
unconstitutional by the Supreme Court in the case of Auditor of Lucas County vs. 
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State, {5 0. S., 114, for the reason that it authorized the expenditure, for private 
purposes, of public funds raised by taxation. In 1913 the legislature amended 
and supplemented the provisions of the original Act of 1904, restricting the pro­
visions for relief to such persons, who by reason of loss of eyesight, would 
become a charge upon the public or upon those not required by law to support 
them, unless granted relief provided by the Act. 

The curative provisions of this amendment of 1913 (103 0. L., 60) were 
helrl by the Supreme Court in State ex ret vs. Edmondson, 89 0. S. 351, to 
remove the objectionable features of the original Act and the legislation as 
thus amended was held constitutional. 

The phrase "shall be a resident of the county for one year" in Section 
2966, G. C. supra, has the same significance as the term "legal settlement" in 
the statutes relating to the general administration of poor relief. 

The relief provided for the needy blind was considered by the court in 
State ex rei vs. Edmondson supra, as in the nature of poor relief, and at pages 
357 and 358 of the opinion, the court said : 

"The express object, and the practical proVISIOn, of the enactment 
is to furnish relief to the blind who .are poor and needy, and to avoid 
the public burden. * * * * * * Outdoor relief of the poor, as distin­
guished from relief in institutions, was fixed as a part of the policy 
and practice of Ohio one hundred years ago." 

In the Opinions of the Attorney General for 1915, volume II, page 1432 
it 1s stated: 

"It seems quite clear that the legislature in providing a different 
qualification as to residence for a needy blind person than that required 
for other needy persons, did not intend to change the existing laws as 
to the county which should bear the burden of support. * * * It follows, 
therefore, if this applicant is not and could not become a public charge 
upon Lucas County, then Lucas County, under the provisions of Sec­
tion 2966, supra, would have no authority to grant him blind relief. 
On the other hand he must be a pauper, and therefore a charge upon the 
County in which he has a legal settlement, which :said County must dis­
charge its dttty to support him by granting him blind relief. His living 
in Lucas County does not relieve Crawford County of the duty to support 
him, and that County should continue to furnish him the relief even if 
he may now live in another county." (Italics the writer's.) 

Accordingly it has been uniformly held in opinions of this office that the 
term "resident of the county" in this section has the same significance as in the 
statute (3477, G. C.) relating to the general administration of poor relief, 
which provides: 

"Each person shall be considered to have obtained a legal settlement 
in any county in this state in which he or she has continuously resided 
and supported himself or herself for twelve consecutive months, with­
out relief under the provisions of law for the relief of the poor, or relief 
from any charitable organization or other benevolent association which 
investigates and keeps a record of facts relating to persons who receive 
or apply for relief." 
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See: Opinions of the Attorney General, 1915, volume I, page 1432; Opinions 
of the Attorney General, 1917, volume I, page 50; Opinions of the Attorney 
General, 1919, volume I, page 53; Opinions of the Attorney General, 1931, volume 
II, page 1203. 

Much care is exhibited in the poor relief laws and these analogous blind 
relief laws to place the burden of the support upon the proper county, and a 
pauper cannot transfer the liability of his support from one county to another 
by moving to the other county. (Sec Section 3482, G. C.). 

It can readily be assumed from your inquiry that the particular blind person 
in question has not obtained a new legal settlement in the county to which he 
has moved, and thus still has his legal settlement in Miami County. 

The syllabus of the former opinion of this office, Opinions of the Attorney 
General, 1919, volume I, page 53, reads: 

"In order to acquire the residential qualifications essential to an 
award of blind relief, the applicant must have resided and supported 
himself within the county for twelve consecutive months without relief 
under the laws providing for relief of the poor." 

"A person removing from one county to another but continuing 
to receive blind relief from the county of his former abode, does not 
acquire the residential qualifications entitling him to receive blind relief 
from the latter county." 

Specifically answering your inquiry, It IS my op1mon that the mere fact that 
a blind person receiving blind relief from a county moves into another county 
and lives there for more than one year, does not of itself give grounds for 
refusal of blind relief to such person by the county in which such relief was 
granted. 

1479. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF NORTON TWP. RURAL SCHOOL DISTRICT, 
SUMMIT COUNTY, OHI0-$3,500.00. 

CoLUMnus, OHio, August 29, 1933. 

Retireme11t Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


