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OPINION NO. 75-050 

Syllabus: 

1. R.C. 3319.02 provides that the contract of a principal 
be a limited contract which may not extend beyond a term of four 
years. 

2. City and exempted village school boards may employ 
special instruction teachers and special education teachers pur­
suant to R.C. 3319.07, and such teachers are subject to R.C. 3319.08 
with respect to their contract status, rather than R.C. 3319.02. 

3. Supervisory personnel may be employed by city and 
exempted village school boards pursuant to R.C. 3319.02 and there­
fore such personnel are entitled to limited contracts not to 
exceed four years in length. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 17, 1975 
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I have before me your predecessor's request for my opinion 
which reads as follows: 

"Recently several questions have been raised 

relating to the contract status of ceLtain certifi ­

cated personnel employed by a board of education. 

It is requested that you give consideration to 

questions submitted as follows: 


"l. The only reference within Ohio statutes 

relating to the employment of a principal for all 

high schools and for such other schools as the 

board designates, is found in Sect.ion 3319.02, 

Revised Code. Is it the intent of this section 

that the contract of a principal be a term contract 

or is he ·co be placed on a continuing contract when 

qualified? Further, if he is to be placed on a 

term contract, how many years would constitute a 

term? 


"2. Section 3319.02, Revised Code, provides 

that on nomination of a county superintendent of 

schools, a county board of education may employ 

supervisors, special instruction teachers and 

special education teachers with such employees 

being employed under written contracts for terms 

not to exceed four years each. Is the thinking 

in this section equally applicable to supervisors, 

special instruction teachers, and special education 

teachers employed by a city and/or exempted village 

school district, inasmuch as city and/or exempted 

village school districts are not specifically

included within the wording of this section?" 


Your first question asks whether it is the intent of R. C. 
3319.02 that the contract of a principal be a term c~ntract or 
a continuing contract; and if he is to be placed on a term con­
tract, how many years constitute a term. 

In discussions had with your Office and the State Board of 
Education, I was informed that the ,usual and customary practice 
with regard to school principal contracts has been to enter into 
limited contracts not to exceed a term of four years. However, 
since R.C. 3319.02 does not expressly set forth the contract status 
of principals, you felt it best to request an opinion of our office 
in order to c!arify the law in this area and to determine the 
correctness of the aforementioned policy. This is especially im­
portant in a situation where a teacher who enjoys continuing 
contract status is elevated to the position of principal. It was 
also brought to my attention that it is generally agreed among
boards of education and teachers alike that a person in a position 
which entails the exercise of executive and discretionary duties 
should not be granted "tenure" in that position. 

R.c. 3319.02 to which you refer in your request reads in 
pertinent part, as follows: 

"The board of education of each county, city, 
local, or exempted village school district mafi aifioint 
one or more assistant superintendents and sue o er 
administrative officers as are necessa •••• The 
board of eac c ty, exempte v 1 age, and local school 
district shall employ principals for all high schools 
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and for such other schools as the board designates, and 
those boards may appoint assistant principals for any
school that they designate. In the case of assistant 
superintendents, in city, exempted village, and county
districts, emploilint shall be, and in the case of other 
administrative o cers may be in accordance with nomi­
nations of the superintendent of schools of the appointing 
district for a term not to exceed four ears exce t as 
authorize y sect ons an o t e Rev sad 
Code. (Emphasis added. j 

It will be observed that R.C. 3319.02 provides that in the 
case of administrative officers, other than assistant superintendents.
employment may be for a term not to exceed four years, except as 
authorized by sections 3319.08 and 3319.09 of the Revised Code. 

R.C. 3319.08 reads in part as follows: 

"The board of education of each city, exempted

village, local, and joint vocational school district 

shall enter into written contracts for the employment 

and reemployment of all teachers•••• " 


"Contracts for the employment of teachers shall 
be of two types, limited contracts and continuing 
contracts. A limited contract for a superintendent
is a contract for such term as authorized by section 
3319.01 of the Revised Code, and for all other teachers 
for a term not to exceed five years. A continuing 
contract is a contract which shall remain in effect 
until the teacher resigns, elects to retire, or is 
retired pursuant to section 3307. 37 of the, Revised 
Code or until it is terminated or suspended and shall 
be granted only to teachers holding professional, perma­
nent, or life certificates. " 

R.C. 3319.09 reads in part: 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, inclusive, 
of the Revised Code: 

"(A) 'Teacher' means all persons certified to 

teach and who are employed in the public schools of 

this state as instructors, principals, supervisors, 

superintendents, or in any other educational position

for which the state board of education requires cer­

tification • • • • " 


Although R.C. 3319.09 includes principals in its definition 
of teacher, the Supreme Court of Ohio has held that the statutes 
concerning the continuing contracts of teachers apply only to 
teachers as such, and do not apply to administrative positions.
State, ex rel. Saltsman v. Burton, 154 Ohio St. 272 (1950). 

On remand from the Supreme Court, the Court of Appeals of 
Mahoning County in State, ex rel. Saltsman v. Burton, 9J. Ohio App. 
271 (1951), stated at page 273: 

"(I]t was the intent of the Legislature that 

the term, 'teacher' should mean classroom teacher. 


"Teachers are not to be confused with admini­

strative officers •••• 
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"That act (Teachers' Tenure Act (Section 3319 

et seq., Revised Code)) is a civil service law to 

protect teachers who are qualified in the teaching 

profession. It was not enacted for the protection 

of executive or administrative officials in the 

school system." 


Although the Saltsman decisions were concerned with the 
position of superintendent, they are equally applicable to the 
position of principal because like a superintendent, a principal 
holds an administrative position involving the exercise of execu­
tive and discretionary duties. On this point your attention is 
directed to 1957 Op. Att'y Gen. No. 1028, page 465, wherein my 
predecessor said: 

"The position of principal involves essentially 
an administrative office having certain delegated duties 
to perform as the board of education designates •••• " 

See also 1961 Op. Att'y Gen. Nos. 2461, p. 484, and 2481, p. 536. 

Accordingly, in answer to your first question a person 
appointed as a principal pursuant to R.C. 3319.02 is not eligible 
for a continuing contract as a principal, but is limited, along 
with other administrative officers of a city, exempted village, 
or county school district, by the provisions of R.C. 3319.02, to 
contracts for a term not to exceed four years. 

Your second question asks whether R.C. 3319.02 is equally appli ­
cable to the employing of supervisors, special instruction teachers, 
and special education teachers by city and/or exempted village 
school districts inasmuch as the latter are not specifically included 
within the wording of this section. In order to answer your question, 
your attention is once again directed to R.C. 3319.02 which reads in 
pertinent part: 

"On nomination of the county superintendent 

of schools a county board of education may employ 

supervisors, special instruction teachers, and 

special education teachers. Such employees shall 

be employed under written contracts of employment 

for terms not to exceed four years each. Such 

contracts may be terminated by a county board of 

education pursuant to section 3319.16 of the Re­

vised Code. Any supervisor, special instruction 

teacher, or special education teacher may termi­

nate his contract of employment at the end of any 

school year after giving the county board of edu­

cation at least thirty days written notice prior 

to such termination. On the recommendation of 

the county superintendent of schools the contract 

or contracts of any supervisory teachers, special 

instruction teachers may be suspended for the 

remainder of the term of such contracts where there 

is a reduction of the number of approved super­

visory teacher units or special instruction teacher 

units allocated to the school district pursuant to 

section 3317. 05 of the Revised Code." 


I understand from my discussions with your Office that some 
city and exempted village school districts have employed super­
visors and special education teachers. However, you question their 
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~uthority to employ such personnel and are conc&rned as to the 
I,,·.copriety of issuing warrants for the payment of their salaries 
in the absence of the necessary authority. Accordingly, you have 
requested an opinion of this Office in order to obtain a clari ­
fication of the law with respect to whether city and/or exempted
village school districts may hire such personnel and, if so, 
what their contract status must be. 

As you have noted in regard to your second question, 
R.c. 3319.02 specifically provides that county boards, on the 
nomination of the county superintendent of schools, may employ 
supervisors, special instruction teachers, and special education 
teachers, under contracts for terms not to exceed four years each. 
However, there is no similar provision in R.C. 3319.02 referring 
to the boards of education of city and exempted village school 
districts. 

Under the well settled maxim of e~ressio unius est exclusio 
alterius, the specific menti~n of one ~Ing implies the exclusion 
of all others. See State, ex rel. Jackman v. Court of Common Pleas 
of cu1ahoga Coun~ 9 Ohio St. 2d 159 (l~7); Beatty v. Alston,
40 Oho App. 2d 5 5 (1974); 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-010; 1974 
Op. Att'y Gen. No. 74-002; 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-115. It 
appears then that the language in R.C. 3319.02 to which you refer 
applies only to supervisors, special instruction teachers, and 
special education teachers of a county school district, and not to 
such employees of a city or exempted village school district. 
However, your attention is directed to R.C. 3319.07 which reads 
in pertinent part: 

"The board of education of each city, exempted 

village, and loca! school district shall employ the 

teachers of the public schools of their respective 

districts. • • • " 


Authority to employ special instruction and special 
education teachers is specifically conferred upon city and 
exempted village boards under R.C. 3319.07. Accordingly, since 
such authority arises under R.C. 3319.07 and not R.C. 3319.02, 
which refers specifically to county boards, city and exempted 
village boards are not subject to the limited, four year contracts 
set forth in R.c. 3319.02 for teachers employed by a county board, 
but on the contrary, special instruction and education teachers 
employed by city or exempted village boards are entitled to 
continuing contract status pursuant to R.C. 3319.08 and 3319.09. 
As to supervisors, however, a different conclusion is warranted. 
While the last quoted portion of R.C. 3319.02 excludes any reference 
to supervisors employed by city or exempted school districts, these 
employees are nevertheless encompassed by that portion of R.C. 
3319.02 which was earlier quoted. That is, supervisors employed 
by city or exempted school districts are other administrative 
officers whose employment may be "for a term not to exceed four 
years." 

In specific answer to your request, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. R.C. 3319.02 provides that the contract of a principal 
be a limited contract which may not extend beyond a term of 
four years. 

2. City and exempted village school boards may employ 
special instruction teachers and special education teachers pur­
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suant to R.C. 3319.07, and such teachers are subject to R.C. 3319.08 
with respect to their contract status rather than R.C. 3319.02. 

3. Supervisory personnel may be employed by city and 
exempted village school boards pursuant to R.C. 3319.02 and there­
fore such personnel are entitled to limited contracts not to exceed 
four years in length. 




