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LOCAL PIPE LINE-MAY BE CONSTRUCTED TO SUPPLY WATER IN 
A SEWER DISTRICT WHEN-HOW COST AND EXPENSE OF 
CONSTRUCTION MET. 

SYLLABUS: 
vVhen a board of county commzsstO!lers has declared the necessity of con­

stntcting a local pipe line in furtherance of a general plan of water supply for a 
sewer district, the entire cost and expe11se of such construction may be assessed 
upon the benefited propel ty abutting thereon as Provided in Section 6602-24, 
General Code, and the procedural steps for levying such assessments set forth 
in Sections 6602-17, et seq., should be complied with. 

CoLUMBUS, OHIO, February 6, 1931. 

HoN. HowARD M. NAzOR, Prosecuting Attorney, Jefferson, Ohio. 

DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"In 1929, the citizens of a part of the Township of Geneva, Ohio, 
residing along a public highway leading west from the borough line of 
the established Village of Geneva, Ohio, petitioned the Commissioners 
of Ashtabula County, Ohio, for an extension of a pipe line for supplying 
water to property owners along said highway for a distance of about 
one and one-half miles. 

Prior to the filing of said petition, a sewer district had been estab­
lished through which said public highway extended. The Commissioners 
appointed a Sanitary Engiueer to survey and draw a general plan for 
a water supply for the Sewer District, as provided by Section 6602-17 
of the General Code of Ohio, which plans were submitted to the State 
Board of Health and approved. Subsequently, detailed plans and esti­
mates of the cost of such parts of said improvement, as it was deemed 
necessary to then construct, were prepared and approved by the Com­
missioners and State Board of Health. The Commissioners adopted a 
resolution declaring that such improvements, describing same, location, 
route and termini thereof, were necessary for the preservation and pro­
motion of public health and welfare, and providing fire protection, desig­
nating the character of materials to be used, estimates of cost and tenta­
tive assessments, etc. Said Resolution provided that the total cost of con­
struction and maintenance should be assessed by the foot front against 
the benefited property, abutting on said highway. (See copy of Resolu­
tion appended.) The plans (see enclosures) provided for a six inch pipe 
line for supplying the property owners with the required water supply. 

Objections were filed and upon hearing, it was contended by the 
objectors that the proceedings were illegal in that the plans provided 
for no assessment district within said sewer district, as provided by 
Section 6602-18 of the General Code, and further contended that there 
was no district assessment. 

The Commissioners contended that the plan proposed was for local 
service, provision having been made for the extension of a six inch line 
only, rather than a main line from which branch lines would be con­
nected, a six inch line being the smallest line that will be recognized by 
the fire underwriters, as sufficient for fire protection, and contended 
that authority was given by Section 6602-24 of the General Code, which 
provides that in the construction of a local pipe line the entire cost 
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and expense of construction and maintenance may be assessed upon 
the benefited property abutting thereon, according to special benefits con­
ferred, and that the proposed six inch line, being interpreted as a local 
line for the benefit of abutting property owners along the highway, no 
specific assessment district was required to be established. 

In view of this situation, would appreciate your advice as to whether 
or not the Commissioners have proceeded as they should. You will 
find enclosed herein blue prints which will aid you materially in arriving 
at your opinion." 
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Section 6602-17, General Code, confers broad powers upon boards of county 
commissioners to provide public water supplies for any established sewer districts 
within the various counties. This section provides in part as follows: 

"For the purpose of preserving and promoting the public health and 
welfare, and providing fire protection, the boards of county commis­
sioners of the several counties of this state may by resolution, acquire, 
construct, maintain and operate any public water supply or water works 
system within their respective counties, for any establisbed sewer dis­
trict. In this act 'public water supply' shall mean any or all of the 
following: Wells, springs, streams or other source of water supply, 
pumping equipment, treatment or purification plants, distributing mains, 
cisterns, reservoirs, necessary equipment for fire protection, other equip­
ment, and lands, rights-of-way and easements, necessary for the proper 
development and distribution of the supply. Any board of county com­
missiQ_ners may acquire, construct, maintain and operate such public 
water supply and may provide for the protection thereof and prevent 
the pollution and unnecessary waste thereof. By contract with any munici­
pal corporation or any person, firm or private corporation furnishing a 
public water supply within or without their county, they may provide 
such supply of water to such sewer district, or districts from the water 
works of such municipality, person, firm or private corporation. * * * 
* * * * * * * *" 
Section 6602-18, General Code, is m part as follows: 

"After the establishment of any sewer district the county com­
missioners may have prepared by the county sanitary engineer a general 
plan of water supply and water works for such district as complete 
as can be made at that time. After such general plan has be.en approved 
by them they shall have prepared by the county sanitary engineer detailed 
plans, specifications and estimates of cost of such part or parts of 
the improvement as it is necessary to then construct, together with a tenta­
tive assessment of the cost based on such estimate. Such tentative assess­
ment shall be for the information of property owners, and shall not be cer­
tified to the auditor for collection. Such detailed plans, specifications, es­
timates of cost and tentative assscssment, as so prepared by the engineer 
and approved by the board, shall be carefully preserved in the office of the 
board of county commissioners or the county sanitary engineer and shall 
be open to inspection of all persons interested in such improvements. After 
approval of the detailed plans, specifications, estimates of cost and tenta­
tive assessment, the board of county commissioners shall adopt a resolution 
declaring that such improvement or improvements, describing the same and 
the location, route and termini thereof, are necessary for the preservation 
and promotion of public health and welfare and providing fire protection, 
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designating the character of the materials to be used, referring to the plans, 
specifications, estimates of cost, and tentative assessment stating the 
place where they are on file and may be examined, the estimated cost 
of the maintenance of such improvement for one year, what part .of the 
cost will be paid by the county at large and what part will be specially 
assessed against the benefited property within the sewer district. Such 
resolution shall also contain a description of the boundaries of that part 
of the sewer district to be assessed, and shall designate a time and 
place, to be fixed by the board, when and where objections to the 
improvement, to the tentative assessment, or to the boundaries of the 
assessment district will be heard by the board. * * * * * 
* * * * * * * * *." 

It seems clear that under this section, while 1t IS contemplated that a general 
plan of water supply for the entire sewer district must first be made, only such 
part of the improvement as is necessary need be constructed at a time. The reso­
lution of necessity therein provided shall describe the boundaries of "that part of 
the sewer district t~ be assessed." In the remaining portion of Section 6602-18, 
which I do not deem it necessary to here quote, and in the sections immediately 
following, reference is made to that part of the sewer district which is to be 
assessed for a water improvement as an "assessment district." 

Section 6602-24, General Code, provid~s how the cost of a water improve·· 
ment under this group of sections may be assessed. It is as follows: 

"In the construction of a main, branch or reinforcing pipe line or 
pipe lines and water supply, the property immediately abutting upon such 
main, branch or reinforcing pipe line or pipe lines may be assessed 
for local service, and the balance of the cost and expense of such 
improvement to be paid by assessments shall be assessed, as a district 
assessment, upon all the property, including the abutting property, within 
said assessment district found to be benefited in accordance with the 
special benefits conferred, less such part of said cost as shall be paid by 
the county at large, and state land so benefited shall bear its proportion 
of assessed costs, according to special benefit. In the construction of a 
local pipe line the entire cost and expense of construction and main­
tenance may be assessed, upon the benefited property abutting thereon, 
according to' special benefits conferred, and state land so benefited shall 
bear its proportion of assessed costs, according to special benefit." 

Of course, it may be argued that since the reference throughout these sections 
providing the machinery for the levying of assessments is to "assessment dis­
tricts," no local improvement may be made such as would be entirely assessed 
upon the abutting property except when such local improvement is made in 
connection with an improvement of a given area of somewhat greater extent 
comprising an assessment district. Section 6602-24, supra, does not, however, 
predicate the authority to assess the entire cost of a local pipe line upon abutting 
property upon the premise that such local pipe line may be constructed only in 
connection with the construction of a main or reinforcing pipe line requiring a 
district assessment. On the contrary, the authority to assess the entire cost of 
the construction of a local pipe line upon benefited property abutting thereon is a 
distinct and separate prov1sion. This is in harmony with Section 6602-18, supra, 
which in effect provides that a county need only construct a part of a general 
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plan of water supply for a sewer district at any given time. In the event the 
improvement desired to be constructed at any time in furtherance of a general 
plan consists of only the construction of a local pipe line, I find nothing to 
prohibit the county commissioners from proceeding therewith under the pro­
visions of Sections 6602-17, et seq. Under such circumstances, the "assessment 
district" would be considered the benefited property abutting on the improve­
ment for the purposes of complying with the procedural steps for levying the 
entire cost thereof. 

You do not specifically inquire as to whether or not the six inch line 
proposed to be constructed may be in fact considered as a "local pipe line." 
This is a question of fact to be determined in view of all the circumstances 
and I express no opinion thereon. I assume for the purposes of this opinion 
that it is a local pipe line. 

It is my opinion, therefore, in specific answer to your inquiry, that when a 
board of county commissioners has declared the necessity of constructing a local 
pipe line in furtherance of a general plan of water supply for a sewer district, 
the entire cost and expense of such construction may be assessed upon the 
benefited property abutting thereon as provided in Section 6602-24, General 
Code, and the procedural steps for levying such assessments set forth in Sections 
6602-17, et seq., should be complied with. Under such circumstances, such 
benefited property abutting upon such local improvement should be, for the 
purpose of complying with these procedural steps, considered as the "assessment 
district." 

2924. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN THE STATE OF OHIO AND THE 
OTIS ELEVATOR COMPANY, CLEVELAND, OHIO, FOR ELEVATOR 
CONTRACT FOR STATE OFFICE BUILDING, COLUMBUS, OHIO, 
AT AN EXPENDITURE OF $222,976.00-SURETY BOND EXECUTED 
BY THE NATIONAL SURETY COMPANY OF NEW YORK 

CoLUMBUS, Omo, February 6, 1931. 

HoN. CARMI A. THOMPSON, Chairman, State Office Building Commission, Colum­
bus, Ohio. 

DEAR SIR:-You have submitted for my approvar a contract between the 
State of Ohio, acting by William Green, Elmer S. Landes, Warner P. Simpson, 
Carmi A. Thompson and William F. Wiley, duly appointed, acting and qualified 
members of the Ohio State Office Building Commission, provided for in Section 
1 of House Bill No. 17 of the 88th General Assembly, passed March 14, 1929 
( 113 0. L. 59), and the Otis Elevator Company of Cleveland, Ohio. This contract 
covers the construction and completion of Elevator Contract for the Ohio State 
Office Building, Columbus, Ohio, in accordance with Item No. 1 of the revised 
form of proposal dated December 6, 1930, using alternate Item No. 2, Otis full 


