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OPINION NO. 72-066 

Syllabus: 

The position of teacher in a community college is 
co~patible with that of county commissioner of a county 
which is part c::,f the community college district. 

To: Fred V. Skok, Pros. Atty., Lake County, Painesville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 10, 1972 

I have before me your request for my opinion, which asks 
the following question: 

"Is the office of County Commissioner in­

compatible with the position of a full-time 

tenured, salaried teacher in a community 

college, some of whose trustees are appointed 

by the Lake County Commissioners?" 


You also ask whether these positions would be incompatible 
if the teacher is not full time and does not have tenure. 

Several Sections of the Ohio Revised Code are pertinent to 
your question. Section 3354.05, Revised Code, provides that: 

"Within ninety days after a community 

college district has been declared to be 

established, pursuant to provisions of sec­

tions 3354.02 to 3354.04, inclusive, of the 

Revised Code, nine persons, all of whom shall 

be residents of the district, shall be ap­

pointed as a board of trustees of the com­

munity college district. Six trustees shall 

be appointed by the board of county commis­

sioners or boards of county commissioners of 

such district and three trustees shall oe 

appointed by the governor, with the advice 

and consent of the senate. At the time of 

the initial meeting of the trustees a draw­

ing shall be held to determine the initial 

term of each appointee, one for a term of two 

years, three for terms of three years, three 

for terms of four years, and two for terms of 

five years. At the expiration of each such 
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term, and the~e~fter, each appointment shall be 
for a term of five years. 

"In addition to the seven trustees hold­
ing office at each of the community colleges
created prior to October 13, 1967, two trustees 
shall be appointed, each for a term of five 
years, by the governor, with the advice and 
consent of the senate, inunediately after 
October 13, 1967. A third trustee shall be 
appointed for a five-year term by the governor, 
with the advice and consent of the senate, at 
the earliest date a vacancy occurs in one of 
the seven original board positions. At the 
expiration of each of the three terms appointed 
by the governor, and thereafter, the governor 
shall make appointments, with the advice and 
consent of the senate, to the board for five­
year terms. At the expiration of each of the 
remaining six terms, and thereafter, the board 
of county commissioners or boards of county 
commissioners shall make each appointment for a 
term of five years. Except as otherwise provided
in this section, all vacancies in an unexpired 
term shall be filled in the same manner as the 
original appointment, and the trustee so 
appointed shall serve for the remainder of 
the unexpired term." 

Section 3354.09, Revised Code, provides in part that: 

"The board of trustees of a community 
college district may: 

"(A) Own and operate a community college, 
pursuant to an official plan prepared and ap­
proved in accordance with section 3354.07 of 
the Revised Code or enter into a contract with 
a generally accredited public university or 
college for operation of such conununity 
college by such university or college pursuant 
to an official plan prepared and approved in 
accordance 'I-Tith section 3354. 07 of the 
Revised Code. 

"* * * * * * * * * 
"(D) Appoint the administrative officers, 

faculty, and staff, necessary and proper for 
such community college, and fix their compen­
sation except in instances in which the board 
of trustees has delegated such powers to a 
college or university operating such community 
college pursuant to a contract entered into by
the board of trustees of the district; 

"* * * * * * * * * 
" (F) Develop and adopt, pursuant to the 

official plan, the curricular programs identi­
fied in section 3354.01 of the Revised Code as 
arts and sciences programs and technical pro­
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grams, or either, and may include adult-education 
programs: 

"* * * * * * * * *." 

I find no statute which specifically makes the two 
positions in question incompatible. Therefore, it is necessary 
to consider them in light of the conunon law rule of incompati­
bility which was set out in State ex rel., Attorney General v. 
Gebert, 12 Ohio c.c.R. (N.S.) 274, as follows: 

"Offices are considered incompatible when 

one is subordinate to, or in any way a check 

upon the other: or when it is physically im­

possible for one person to discharge the duties 

of both." 


Because Section 3354.03, Revised Code, recognizes a 
community college district as a separate political subdivision 
in which the board of trustees is given broad authority, pursuant 
to Section 3354.09, sup1a, to own and operate the community
college and to hire emp oyees, the only way in which a teacher 
can be considered subordinate to the county commissioners is 
indirectly through the commissioners' power to appoint or 
reappoint some of the trustees. The question then is whether 
this indirect effect, which the selection of trustees of a 
conanunity college district has on teachers in the college, creates 
a conflict such as to make the position of county commissioner 
incompatible with that of teacher in a communitv college. 

In Opinion No. 71-081, Opinions of the Attorney General for 
1971, I considered a similar fact pattern in which a teacher in 
a joint vocational school district sought membership on a county
school board. The county school board was one of several boards, 
which, as members of the joint vocational school district, sent 
representatives to the joint vocational school board. In that 
Opinion I said: 

"It may be argued that, if the teacher 
becomes a member of the county board, he may
be in a position to exert some indirect control 
over the vocational school board since he will 
have a vote in naming his county's representative 
on the vocational school board. It seems quite
clear, however, from those parts of Section 3311,19, 
supra, which follow the passages quoted, that the 
county board and the vocational school board are 
completely independent entities; that the county
board has no power to remove its representative
until he has completed his term; and that the 
vocational school board has the same powers, with­
in its own proper jurisdiction, as the county 
board exercises over the county school sys-tem. 

I fail to see any basis for a leqal distinction between 
the factual situation which I considered in that Opinion and 
the facts presented here. The two boards in thi_s case, the 
board of trustees of the community college and the board of 
county commissioners, are just as much "completely independent
entities" as were the county board of education and the 
vocational school board in Opinion No. 71-0Rl,su~a. The 
college board of trustees is com!?()sed of nine me ersi and 
the fact that the teacher, as a member of the three-man board 
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of county commissioners, will vote annually for one of the 
trustee positions (two, every fifth year), gives him no greater
indirect influence over the trustees than was found to be 
present in Opinion No. 71-081, supra. 

I realized at the time that Opinion was written that it 
presented a borderline case, but I see no reason to say that 
the present case falls on the other side of the line there drawn. 
Here, as there, the possibility of a conflict between the two 
positions is too remote and speculative to be given any weight. 

In specific answer to your auestion it is my opinion,
and you are so advised, that the position of teacher in a 
community college is compatible with that of county commissioner 
of a county '1-•hich is part of the community college district. 




