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OPINION NO. 75-002 

Syllabus: 

R.C. 4503.12(C) does not permit the unused portion of a 
credit subtracted in a prior transfer of registration to be 
carried over to a later transfer of registration in order to 
reduce or eliminate any "additional fee" due upon the later 
transfer. 

To: James A. Garry, Registrar, Bureau of Motor Vehicles, Colunbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 9, 1975 

Your req,,est for my opinion as to the fees to be charged 
upon transfer of registration of a motor vehicle reads as 
follows: 

"We respectfully request an opinion regarding
Section 4503.12 of the Motor Vehicle Lava of Ohio. 

"In the past, it has been the policy of the 

BMV to: 


"(a) collect additional fee• plus a transfer 
fee ($1.00) if the transfer of a commercial regis­
tration involves transfer to a vehicle in a higher
weight clasaification. 

"(b) collect only a tr1tnsfer fee ($1.00) if 
the transfer of a commercial registration involves 
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transfer to a vehicle in a lower weight classi ­
fication. 

"At this time we are studying a change in 
policy in cases where a aeries of conunercial regis­
tr&tion transfers are initiated by one individual. 

"For example: An individual purchases t20 

conunercial plates and later transfers the regis­

tration to a tl2 truck (lower·weight). Only a 

transfer fee of $1.00 is charged. No additional 

fee is collected. See (b) above. 


"Some time later, the same individual transfers 
the fl2 registration to a tl8 truck (higher weight).
At this time an additional fee is charged. See (a) above. 

"The point of contention is this: 

"Should the individual be allowed to apply 

credit from his first transfer (f20 down to t12)

toward his second transfer (f12 back up to tl8)? 


"Historically, the BMV has contended that 

the two transfers in the example were separate

and distinct transactions and therefore refunds 

have not been given. 


"We now feel that a credit might indeed be 
proper in cases of multiple transfers within the 
same licensing year. 

"Should we proceed with this new interpretation 
and permit credit&?" 

The Section of the Revised Code to which you refer, R.C. 
4503.12, in pertinent part, provides as follows: 

"Upon the transfer of ownership of a 

motor vehicle, the registration of such motor 

vehicle shall expire, and the original owner 

shall immediately remove such number plates

from such motor vehicle, except that: 


"* * * * * * * * * 

"(C) Should the original owner make application 
for the registration of another motor vehicle at any
time during the remainder of the current registration 
year, he may file an application for transfer of 
registration accompanied by a transfer fee of one 
dollar and the original certificate of registration.
The transfer of such number plates from the motor 
vehicle for which originally issued to a motor vehicle 
purchased by the same person in whose name the original
number plates were issued shall be done within a period 
not to exceed ten days. At the time of application
for transfer the registrar of motor vehicles shall 
compute and collect an additional fee, baaed~ 
upon the amount which would be due on a new 
registration as of the date on which the 
license plates were first displayed on the 
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motor vehicle to which the registration is 

to be transferred, less a credit for the 

unused portion of the original registration

beginning on the date sue plates are dis­

played on the motor vehicle to which regis­

tration Is to be transferred. In computing

the amount due and credits to be allowed as 

of any date during a current registration year,

the first day of the quarterly period in which 

such date occurs shall apply. As to passenger 

cars, trucks, trailers, and motorcycles, trans­

fers within the same class only shall be allowed." 


(Emphasis added.) 

At the outset, it must be noted that the language of R.c. 
4503.12(C) provides the proper method for computation of the 
"additional fee," if any, due upon the transfer of ay' type of 
motor vehicle registration. The computation of the ee is not a 
matter of policy. The method prescribed by the statute must be 
followed as a matter of law. Once the proper interpretation has 
been made, there can be no change in the method of computation
prior to an amendment of the statute. 

The plain language of R.C. 4503.12(C) indicates that the 
only credit to be taken into account in calculating the 
"additional fee," if any, due upon a transfei: of registration
is that given "for the unused portion of the original registration 
beginning on the date such plates are displayed on the motor 
vehicle to which registration is to be transferred." Clearly,
the "original registration" refers to that registration immediately 
preceding the "new registration." The statutory computation
provided in R.C. 4503.12(C) does not contemplate credits for 
any prior to that period "beginning on the date such plates are 
displayed on the motor vehicle to which registration is to be trans­
ferred." When there is a series of transfers of registration by
the same person within a single year, only the unused portion of the 
registration immediately preceding the last new registration is 
to be taken as a credit. Thus, credits from prior transfers 
cannot be carried over to reduce or eliminate an additional fee 
due upon a present transfer of registration. It is apparent
from the face of R.c. 4503.12(C) that such section contemplates
the calculation of additional fees on an individual transfer 
basis. I conclude, therefore, that your new interpretation of 
R.c. 4503.12(C), which would involve the integration of several 
transfers, is not the proper interpretation. Your traditional 
interpretation, that transfers of registration under R.C. 
4503.12(C) must be kept separate and distinct, is correct. 

Opinion No. 2127, Opinions of the Attorney General for 1921, 
Vol. I, p. 456, provides some authority for this conclusion. 
In that Opinion, my predecessor had occasion to construe G.C. 
6294-1, the predecessor of R.C. 4503.12(C). At that time, the 
Section read as follows: 

"Upon the transfer of ownership of a motor 

vehicle its registration shall expire, and it 

shall be the duty of the original owner to 

immediately notify the secretary of state of the 

name and address of the new owner and return to 

the secretary of state the registration certificate 

for cancellation. The original owner shall also 

remove number plates from a motor vehicle upon

transfer of ownership of such vehicle. Should the 
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original owner make application for the registration 

of another motor vehicle within thirty days after 

such cancellation, he may file a new application

accompanied by a fee of one dollar, and pay the tax 

thereon, 1••• the amount of the tax that would be 

collected on account of the vehicle transferred, on 

the date of such application." 


(Emphasis added.) 

Although the above-quoted language provides a method of compu­
tation different from that now provided in R.c. 4503.12(C), 
it i• aimilar to R.C. 4503.12(C) in that some credit, however 
calculated, i• to be given in respect to the prior registration
fee. In Opinion No. 2127, supra, my predecessor was confronted 
with the following questions: 

"(l) Tranaferring license plates from one 

vehicle to another. The above section provides

that tranafer may be made on a new application

by the owner on payment of a fee of one dollar 

and paying the tax thereon lesa the amount of the 

tax that would be collected on account of the 

vehicle tranaferred on the date of such application.

For example, Jones sells his Ford car, $8.00 horse 

power fee, takes off and cancels his license nwnber 

on that car, later he buys a Hudson, $12,00 horse 

pow•~ fee, make• a new application, pays the 

difference of $4.00 and a transfer fee of $1.00, 

totaling $5.00. The question causing so much 

controversy with the public is, can the department

make a refund with the conditions reversed as 

followa: He sell• his Hudson, $12.00 horse power 

fee, and tranafers to a new Ford, $8.00 horse 

power fee. 


"(2) Jones registers a Packard Twin Six, 

paying $20.oo, sell• it and buys a Ford, makes 

a transfer with $1.00 fee, sells the Ford and 

buys a Packard Twin Six, additional fee $12.00, 

transfer $1.oo, total, $13,00; goes through the 

same operation four times, at the end of which he 

haa his license on a Ford car and has paid $56.00 

aside from the transfer fees of $4.00 for licensing

the same. The department to date has followed the 

above plan, shall it continue?" 


In an.waring the second question, which is similar to the· 
que•tion you now present, my predecessor, at p. 458 of the 
Opinion, came to the following conclusion: 

"The plan outlined as the procedure followed 
by your department appears to be in strict conformity
with the law, and while there may be apparent hardship 
visited upon automobile owners who find it necessary 
to secure new license tags on account of transfers of 
their cars, the fact remains that the law provides
for such a course, and this office finds no reason to 
criticize your plan in the slightest particular," 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that R.C. 4503.12(C) does not permit the 
unused portion of a credit subtracted in a prior transfer of 
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registration to be carried over to a later transfer of regis­
tration in order to reduce or eliminate any "additional fee" 
due upon the later transfer. 




