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256 OPINIONS 

EDUCATION-BONDS 

1. CLERK OF BOARD OF EDUCATION MUST GIVE BOND; 
AMOUNT TO BEAR REASONABLE RELATIONSHIP TO 
AMOUNT OF MONEY HANDLED DURING TERM OF 
OFFICE 

2. BUS DRIVER BOND MAY NOT BE WAIVED BY BOARD 
OF EDUCATION-§3327.10 RC 

3. BUS DRIVER BOND REQUIRED REG ARD LE S S OF 
METHOD OF DRIVER'S ElVIPLOYMENT 

4. BUSINESS MANAGER, CITY SCHOOL DISTRICT; BOND 
MANDATORY, AMOUNT TO BEAR REASONABLE RELA­
TIONSHIP TO DUTIES AND ,MONEY HANDLED DURING 
TERM OF OFFICE 

SYLLABUS: 

1. The clerk of a board of education must furnish bond in amount to be approved 
by the board, but the amount of the bond must bear a reasonable relationship to the 
duties of the clerk and to the amount of money and property coming into his control 
during his term of office. 

2. A board of education may not waive the provisions of Section 3327.10, Revised 
Code, requiring a school bus driver to furnish ,bond. 

https://TION-�3327.10
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3. Bond must be furnished for a school bus driver, regardless of whether he is 
employed directly by the iboard of education or by one who has contracted with the 
board to supply bus drivers. 

4. It is mandatory that the <business manager of a city school district furnish 
bond in an amount to be approved by the board of education, but the amount of the 
bond must hear a reasonable relationship to his duties and to the amount of property 
coming into his hands during his term of office. 

Columbus, Ohio, July 3, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opm1on, reading in part as 

follows: 

"An opinion is respectfully requested as to whether or not: 

" ( 1) The Clerk of a school district must furnish a bond 
and what, if any, amount of the bond furnished should be or 
whether the amount should be left entirely to the discretion of 
the board. 

"(2) ,vhether a board may waive the prov1s10ns of Sec­
tion 3327.10 of the R. C. requiring a bond for a Bus Driver. 

" (3) ,vhether or not a cont•ract Bus Driver is required to 
furnish a bond for those drivers which such contractor employs 
to drive the busses in which he furnishes transportation to pupils 
of the school district. 

" (4) Whether or not the Business Manager of a school 
district as set forth in Section 3319.05 of the R. C. must provide 
a bond before entering upon his duties and what, if any, amount 
that bond shall be." 

In regard to your first question the applicable statute 1s Section 

3313.25, Revised Code, which reads in part as follows: 

"Before entering upon the duties of his office, the clerk of 
each board of education shall execute a bond, in an amount and 
with surety to be approved by the board, payable to the state, 
conditioned for the faithful performance of all the official duties 
required of him." 

It is a generally 'accepted rule of statutory construction, to which 

there are few exceptions, that the use of the word "shall" indicates a 



258 OPINIONS 

mandatory legislative intent, and not merely directory. In the absence of 

a determination by the courts to the contrary, it must be assumed that 

"shall" is mandatory here, and it therefore follows that the clerk of the 

board of education must furnish a bond. 

The statute states that the bond of the clerk is to be conditioned upon 

faithful performance of all the official duties required of him and in an 

amount to be approved by the board. Although the board is thereby given 

discretion of fixing the amount of the clerk's bond, that discretion should 

not be abused. A discussion of the clerk's bond is found in Opinion No. 

4711, Opinions of the Attorney General for 1955, page 19, where at page 

20 it is said: 

"It follows that if the purpose o,f an official bond made in 
favor of the state is to protect the public from loss occurring 
from the failure on the part of an officer to perform his duties in 
accordance with law, or to account for money or property which 
comes into his possession or control during his term of office, 
there should be some correlation between the amount of money to 
be handled by the officer during his term and the nature of the 
duties of the officer and the amount of the bond approved by 
the agency given that discretion, in this instance the board of 
education. It may be assumed then that in exe1·cising this dis­
cretion, the board of education will take into consideration the 
nature of its clerk's duties and the amount of money and prop­
erty coming into his control during his prospective term of office." 

(Emphasis added.) 

Thus, the amount of uhe clerk's bond is left entirely to the discretion 

of the board, but that discretion is to be tempered by the aforementioned 

considerations. Otherwise the purpose of requiring a bond may be entirely 

defeated. 

Coming to your second question, Section 3327.10, Revised Code, 

reads in pertinent part: 

"No person shall be employed as driver of a school bus or 
motor van who has not given satisfactory and sufficient bond 
and who has not received a certificate from the county board of 
education of the county in which he is to be employed, in case 
such person is employed b_v a school district under the supervision 
of the county board, or by the superintendent of schools, in case 
such person is employed by the board of a city or exempted 
village school district, certifying that such person is at least 
twenty-one years of age and is of good moral character and is 
qualified physically and otherwise for such position." 
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This same rule of statutory construction should be applied here, i.e., 
the use of the word "shall" indicates a legislative intent that the furnishing 

of bond be mandatory. This is true regardless of Section 3313.201, Re­

vised Code. Section 3313.201 reads in part as follows: 

"The board of education of any school district may procure 
a policy or policies of insurance insuring officers and employees 
of the school district against liability on account of damage or 
injury to persons and property, including liability on account of 
death or accident by ,vrongful act, occasioned by the operation of 
a motor vehicle, motor vehicles with auxiliary equipment, or all 
self-propelling equipment or trailers owned or operated by the 
school district." 

A board of education of a school district is not liable for the torts of 

its officers and employees. This principle was discussed at length in 

Opinion No. 1632, Opinions of the Attorney General for 1928, page 211, 

in this manner: 

"This latter rule of law, however, known as the rule of 
respondeat superior, is held not to apply to sovereign states or 
subdivisions thereof in the exercise of govenmental functions in 
the public interest and for public purposes, as distinguished from 
the exercise of purely proprietary functions. 

"Since the pronouncement of this rule by the Supreme Court 
of Ohio in its decisions in the cases of Aldrich v. City of Youngs­
town, 106 0. S. 342, and Board of Education v. McHenry, 106 
0. S. 367, it has generally been recognized that boards of edu­
cation in carrying out the pro-visions of law relating to the 
,tran&porfation of pupils are engaged in the performance of a 
governmental duty in the public interests and for public purposes, 
and following the early case of Finch v. Board of Education, 30 
0. S. 37, such boards cannot be held to respond in damages for 
injuries inflicted in the performance of this duty." 

The law has remained the same on that point. In 36 Ohio Jurispru­

dence, page 381, the author says: 

"By the well settled and generally accepted adjudications of 
the courts, school districts are not liable to actions in damages 
for negligence in the performance of their public duties unless 
made so by legislative enactment." 

I find no such legislative enactments. 

This immunity from liability does not extend to the officers and em­

ployees themselves. Authority for this is found in Opinion No. 1655, 
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Opinions of the Attorney General for 1928, at page 254, where the sylla­

bus reads: 

"A driver of a school wagon or motor van used in the trans­
portation of pupils to and from the public schools is individually 
liable for injuries caused by the negligence of such driver in the 
operation of such ,vagon or motor van, even though such driver 
was at the time employed by board of education and was engaged 
in the performance of a public duty required by the law to be 
performed by such board of education. Such liability may be 
enforced in a civil action sounding in tort. In addition, under the 
holding of United States Fidelity and Guaranty Company v. 
Samuels, 116 0. S. page 586, 157 N. E. 325, a driver of a wagon 
or motor van used in the transportation of pupils to and from 
the public schools, together with the sureties, are liable on the 
bond of the driver required to be given by Section 7731-3 General 
Code, for the· negligent operation of the school wagon or motor 
van by such driver, in the performance of the duties for which 
he was employed, and such liability may be enforced against the 
driver and his sureties in a proper action brought for that pur­
pose." 

The conclusion regarding immunity of boards of education was re­

affirmed in Opinion No. 1438, Opinions of the Attorney General for 1933, 

page 1310, and it was there said to apply where pupils were injured while 

being transported to and from public schools. The principle was again 

affirmed in Opinion No. 7245, Opinions of the Attorney General for 

1956, page 750. 

The purpose of the bond required of the driver, therefore, is not to 

protect the board of education from liability. The bond must be for the 

benefit of the pupils being transported and for the benefit of the board of 

education in so far as their property may be damaged. 

Although the board of education has discretion in determining what 

the amount of the bond shall be, the rules stated earlier in this opinion 

should be applied so that there will exist some correlation between the 

amount of the bond and the responsibility of the driver. In determining 

the amount of the bond that should be required, the board may take into 

consideration the fact of whether or not the board has procured insurance 

under the authority of Section 3313.201, Revised Code. That section con­

templates the purchase of insurance insuring officers and employees of the 

school district against liability arising out of negligence. Thus both the 

bond and insurance indirectly benefit the pupils transported. But the 
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insurance contemplated by Section 3313.201, Revised Code, would pro­

vide protection only against injuries connected with the operation of a 

motor vehicle. The bond, it is assumed, would be conditioned upon the 

faithful performance of duties and would encompass a wider range of 

activities than that covered by ,the insurance. The purpose of requiring 

a bond is not obviated even when the board acquires insurance. 

The answer to your third question has already been given in several 

earlier opinions of this office. The syllabus of Opinion No. 5811, Opinions 

of the Attorney General for 1943, page 76, reads as follows: 

"The driver or person who actually operates a vehicle for 
the transportation of school children should give a sufficient and 
satisfactory bond as required by the provisions of Section 7731-3, 
General Code, whether or not such driver is employed directly 
by the board of education or by a contractor of the board who is 
contracting to furnish transportation by means of one or more 
vehicles." 

Turning now to your fourth and last question relating to the business 

manager of a city school district, Section 3319.05, Revised Code, reads in 
part as follows: 

"He shall give such bond as prescribed by the board for the 
faithful discharge of his duties." 

I find no cases interpreting this section, so I must reiterate the afore­

mentioned rule of statutory construction by saying that the use o.f the 

word "shall" indicates a legislative intent that the furnishing of bond by 

a city school business manager is mandatory. I believe the wording of the 

last sentence of this section cannot be construed so as to allow the board 

to dispense entirely with bond. Clearly the sentence means that a bond 

shall be given and that the board is to determine the amount of such bond. 

The powers and duties of a business manager are set forth in Section 

3319.04, Revised Code, in this manner: 

"The business manager shall have the care and custody of 
all property of the school district, real or personal, except moneys, 
supervise the construction of buildings in the process of erection, 
and the maintenance, operation, and repairs thereof, advertise 
for bids, and purchase and have custody of all supplies and equip­
ment authorized by the board. He shall assist in the preparation 
of the annual appropriation resolution, shall appoint and may 
discharge, subject to confirmation by the board, noneducational 
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employees, and shall prepare and execute all contracts necessary 
in carrying out this section. He may sign all checks as provided 
by section 3313.51 of the Revised Code." 

It is apparent that his duties are many and his responsibility great. 

The amount of his bond, again, should bear a reasonable relationship to 

his duties and to the amount of property handled by him during his term 

of office. These factors will vary from school district to school district 

and so the amount of the bond required may vary from district to district. 

But the bond should, at all times, be in such a reasonable amount as would 

indemnify the district in the event the business manager did not faithfully 

discharge his duties. 

Accordingly, you are advised that: 

1. The clerk of a board of education must furnish bond in an amount 

to be approved by the board, but the amount of the bond must bear a 

reasonable relationship to the duties of the clerk and to the amount of 

money and property coming into his control during his term of office. 

2. A board of education may not waive the provisions of Section 

3327.10, Revised Code, requiring a school bus driver to furnish bond. 

3. Bond must be furnished for a school bus driver, regardless of 

whether he is employed directly by the board of education or by one who 

has contracted with the board to supply bus drivers. 

4. It is mandatory that the business manager of a city school district 

furnish bond in an amount to be approved by the board of education, but 

the amount of the bond must bear a reasonable relationship to his duties 

and to the amount of property coming into his hands during his term of 

office. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




