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COUNTY CHILD WELFARE BOARD OR A COUNTY WITHOUT 

A COUNTY CHILD WELFARE BOARD MAY OPERATE A 

TRAINING CENTER UNDER DIRECTION AND SUPERVISION 

OF THE COMMISSIONER OF MENTAL HYGIENE--§§5127.01, 

5127.03, RC. 

SYLLABUS: 

1. A county child welfare board or a county welfare board in counties without a 
county child welfare board may operate a training center under the direction and 
supervision of the commissioner of mental hygiene pursuant to Section 5127.01, Re­
vised Code, and may receive state funds pursuant to Section 5127.03, Revised Code, 
for the costs of such operation. 

2. A private association, incorporated or unincorporated, may not operate a 
training center established pursuant to Section 5127.01, Revised Code, and may not re­
ceive state funds pursuant to Section 5127.03, Revised Code, for the costs of operation, 
but members of any such association may be employed by the county child welfare 
board to operate _a training center pursuant to Section 5127.01, Revised Code, for 
which the county child welfare board may receive state funds pursuant to Section 
5127.03, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 6, 1960 

Hon. Robert A. Haines, M.D., Director 

Department of Mental Hygiene and Correction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my op1111on on the interpretation 

and effect of Opinion No. 997, Opinions of the Attorney General for 

1959, in relation to the schools for mentally retarded children. 

You state that you have become concerned with the possible interpre­

tation of my recent opinion as meaning that county schools for the 

mentally retarded, which are conducted in cooperation with the division 

of mental hygiene and the various county councils for the mentally 

retarded, are not operating in accordance with law. The parts of that 

opinion which give you concern are apparently branches 2, 4, and 5 of the 

syllabus, which read as follows: 

"2. Although pursuant to Chapter 5127., and 5153., Re­
vised Code, a county child welfare board may supervise classes 
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for mentally deficient children, no statutory authority exists for 
the supervision of classes established by private agencies. 

"4. A county child welfare board is without authority to 
enter into a contract whereby the responsibility for the training 
of mentally deficient children is transferred to a private agency. 

"5. A county child welfare board may not accept state funds 
provided under Section 5127.03, Revised Code, or other sections, 
for the maintenance of training classes for mentally deficient 
children where such classes are operated by a private agency." 

You will note that this opinion dealt exclusively with the powers of 

a county child welfare board or a county department of welfare in those 

counties in which such a county child welfare board has not been estab­

lished. It did not deal directly with the division of mental hygiene. In 
Opinion No. 997, Opinions of the Attorney General for 1959, I stated in 

my conclusion that neither a county child welfare board nor a board of 

county commissioners may, by agreement, delegate the maintenance of a 

training center to a private organization. 

Section 5153.16, Revised Code, authorize a county child welfare 

board, in part, as follows: 

"(D) To provide care of all kinds which the board deems 
for the best interests of any child the board finds in need of public 
care or service; provided that such care shall be provided by the 
board by its own means or through other available resources, in 
such child's own home, in the home of a relative, or in a certified 
foster home, receiving home, school, hospital, convalescent home, 
or other institution, public or private, within or outside the 
county or state ; 

I interpret this provision to mean that the county child welfare board 

may send any child in its care to any public or private institution within 

or without the state. This is not limited to the mentally retarded child 

but also includes delinquent children or children with any other type of 

problem necessitating public care or service. The same section also grants 

authority to the county child welfare board to establish and operate a 

training school. This provision reads as follows : 

" (I) Subject to the approval of the board of county com­
missioners and the division, to establish and operate a training 
school or enter into an agreement with any municipal corporation 
or other political subdivision of the county respecting the opera­
tion, acquisition, or maintenance of any children's home, training 
school, or other institution for the care of children maintained 
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by suth municipal corporation or political subdivision, and may, 
pursuant to such agreement, acquire, operate, and maintain such 
an institution; provided that the board may enter into an agree­
ment with a municipal corporation, a board of education, and the 
board of county commissioners, or with any of them, to provide 
for the maintenance and operation of children's training schools; 
such agreement may provide for the contribution of funds by any 
such municipal corporation, board of education, or board of county 
commissioners, in such proportions and amounts as their agree­
ments state, and for the operation and supervision of such train­
ing schools by any one of them, or by the joint action of two or 
more of them ; provided that municipal corporations, school 
boards, and boards of county commissioners may expend moneys 
from their general funds for maintaining and operating such 
joint children's training schools;" 

Under this provision a county child welfare board may establish and 

operate a training school which may be exclusively for the mentally re­

tarded or may be for children with any other type of problem netessitating 

specialized training. In utilizing either of these two provisions alone 

a county child welfare board is limited to its own funds, or funds from 

other sources available to it excluding the state. A county child welfare 

board may not utilize state funds unless specifically authorized to do so 

by the General Assembly. To date the General Assembly has failed to 

authorize any such expenditures of state funds except as provided in 

Chapter 5127., Revised Code. 

Turning to this chapter we find that Section 5127.01, Revised Code, 

authorizes the commissioner of mental hygiene to establish in any county 

or district a training center for mentally deficient youths. The pertinent 

part of this section reads as follows : 

"The commissioner of mental hygiene, with the approval of 
the director of mental hygiene and correction, shall establish in 
any county or district a training center for the special training of 
mentally deficient youths under twenty-one years of age, includ­
ing those who have been adjudged by the proper authorities to 
be ineligible for enrollment in public schools under sections 
3317.01 to 3317.15, inclusive, 3321.01, and 3323.01 of the Revised 
Code, and who are determined by the division of mental hygiene 
to be capable of profiting by specialized training. Spetial attention 
shall be given to the establishment of a training program for the 
mentally deficient for the purpose of enabling them to become 
accepted by society and to find employment in the structure of 
society to the extent that they may be fitted therefore. The 
comn'lissioner shall be the fit1al authority in determining the 
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nature and degree of mental deficiency, decide all questions rela­
tive or incident to the establishment and operation of each train­
ing center, determine what constitutes special training, promulgate 
all rules and regulations, subject to sections 119.01 to 119.13, in­
clusive, of the Revised Code, governing the approval of mentally 
deficient youth for such training, determine or approve all forms 
used in the operation of programs undertaken under this section 
and approve the current operating costs of such programs." 

Section 5127.02, Revised Code, provides for the establishment of 

such schools upon petition to the county child welfare board or public 

children's agency in any county with such petition being forwarded by 

the board to the commissioner of mental hygiene. 

Section 5127.03, Revised Code, provides for the payment of state 

funds for the support of the training centers authorized by Section 5127.01, 

Revised Code. Section 5127.03, Revised Code, reads as follows: 

"On the thirtieth day of June of each year, the county welfare 
board or a public children's agency shall certify to the commis­
sioner of mental hygiene : 

" (A) The names and residences of the persons receiving 
training pursuant to section 5127.01 of the Revised Code; 

" ( B) The period of time each deficient youth received 
such training ; 

"(C) An itemized report of expenditures which have been 
approved by the commissioner for providing such training; 

" ( D) The net per capita cost for providing such training. 

"The division of mental hygiene, upon receipt and approval 
of the report provided in this section, shall present a voucher to 
the auditor of state in favor of the agency providing the special­
ized training in an amount equal to the net cost of said training. 
The local agency shall bear the portion of the cost of such training 
as is determined by the commissioner, and the net cost to the state 
of said training shall not exceed three hundred dollars per year 
for each mentally deficient youth so trained. Upon presentation 
of such voucher, the auditor of state, if satisfied as to the correct­
ness of the voucher, shall draw a warrant on the treasurer of 
state in the amount of the voucher." 

It must be emphasized that Section 5127.03, Revised Code, provides 

for certification by the county welfare board or a public children's agency 

to the. division of mental hygiene of the number and costs of students 

attending training centers established by the commissioner of mental 

hygiene, pursuant to Section 5127.01, Revised Code. Upon receipt of this 
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information the division of mental hygiene presents a voucher to the 

auditor of state in favor of the agency providing the specialized training. 

This is the only source of statutory authority found for the payment 

of state funds to educate mentally retarded children. 

It becomes immediately apparent that the primary question to be 

answered is what constitutes a training center under Section 5127.01, 

Revised Code. This section states that the commissioner of mental hygiene 

shall establish a training center for mentally deficient youths, such pro­

vision implying that such a center would be a state facility run by em­

ployees of the commissioner. Later language in the section, however, states 

that the commissioner shall be the "final authority" in determining student 

eligibility, shall "decide all questions relative or incident to the establish­

ment and operation of each training center," determine the curriculum, 

promulgate regulations governing admission, approve all forms used in 

the operation of the training program and approve the current operating 

costs of the program. This later language, therefore, appears to imply 

that the commissioner merely acts in a supervisory capacity in the estab­

lishment and operation of a training center. Further, the language of 

Section 5127.03, Revised Code, that the division of mental hygiene shall 

present a voucher to the auditor of state "in favor of the agency pro­

viding the specialized training" appears to imply that a training center 

1s not necessarily operated by the commissioner. 

Chapter 5127., Revised Code, is, of course, not clear as to what or­

ganization is to provide the training which the commissioner is to super­

vise. Regarding the payment of state fnuds, however, Section 5127.03, 

supra, definitely implies that the county welfare board or a public children's 

agency are each such an organization. Also, a county child welfare board, 

being a public children's agency, would be such an organization. I am 

unable, however, to find any provision or implication that a private organ­
ization is such an organization. 

~ection 5127.03, supra, provides that certification ts made by the 

county welfare board or a public children's agency. The data to be 

furnished includes the names of those receiving training, the costs, etc., 

but no mention of the agency providing the training. The later references 

of the section to "agency providing the specialized training" and "local 

agency" can only refer to the organization making the certification since 

the certification does not require a listing of any other agencies furnishing 

train.ing. If the voucher were to be made out to any organization other 
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than that making the certification, the legislature would certainly have 

required that the name of such other organization be included in the 

certification. If not so included, how would the division ascertain what 

organization should receive the state funds? I must conclude, therefore, 

that under Section 5127.03, Revised Code, state funds may be paid by the 

auditor of state only to the child welfare board or public children's agency 

making the certification required by such section. 

Returning to your inquiry, you state on page 2: 

"It would appear that the language of the Opinion couJrl be 
so interpreted that even if all employees, etc., receiving puLi1c 
funds were paid directly by the County Treasurer, it would still 
be illegal to delegate to private organizations the day-to-clay 
operations of these classes. It is our hope that you can review 
this Opinion in light of the needs of these children and their 
schools." 

In this regard I might note that if the personnel of such training 

center, established pursuant to Section 5127.01, Revised Code, were to be 

paid by the county treasurer, they would be, in fact, county employees 

hired by the county through the county welfare board, county child 

welfare board or other public chilclrens agency. vVhile there is no 

authority to pay state money to private agencies which would, in turn, 

employ personnel for such training centers, there is no statutory prohibi­

tion against the county, through the medium of its county child welfare 

board or analogous body, employing personnel to operate such a training 

center. Such personnel would then be county employees but could still 

work in close cooperation with members of a private agency interested 

in promoting the same goal. 

In conclusion, I might acid that I am aware of the need for the proper 

training of mentally deficient children and feel that these children are 

entitled to training just as are other children. Regarding public training 

of these children, however, I am bound to interpret the law as enacted 

by the legislature. The legislature has provided that the state may establish 

training centers, and that some public agencies may operate training centers 

and receive state funds for such operation. The legislature has, however, 

not provided that private agencies may receive state funds for operating 

such training centers. Until such provision is made, therefore, such 

private organizations may not receive such funds, and the state program 
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for the training of mentally deficient children should be carried out by those 

public agencies authorized to do so. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised, as 

follows: 

1. A county child welfare board or a county welfare board in 

counties without a county child welfare board may operate a training 

center under the direction and supervision of the commissioner of mental 

hygiene pursuant to Section 5127.01, Revised Code, and may receive state 

funds pursuant to Section 5127.03, Revised Code, for the costs of such 

operation. 

2. A private association, incorporated or unincorporated, may not 

operate a training center established pursuant to Section 5127.01, Revised 

Code, and may not receive state funds pursuant to Section 5127.03, Revised 

Code, for the costs of operation, but members of any such association may 

be employed by the county child welfare board to operate a training center 

pursuant to Section 5127.01, Revised Code, for which the county child 

welfare board may receive state funds pursuant to Section 5127.03, Re­

vised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




