
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1965 Op. Att’y Gen. No. 65-199 was overruled by 
1972 Op. Att’y Gen. No. 72-013. 
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OPINION 65-199 

Syllabus: 

1. The amendment to Ohio Revised Code Section 325.19 which 
takes effect October 30, 1965, and states that no vacation shall 
be carried over for more than two years applies only to vacation 
earned after October 30, 1965. 

2. Payment for unused vacation may be made only at the time 
of separation from service. 

To: Richard E. Parrott, Union County Pros. Atty •• Marysville, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, November 15, 1965 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"I wish to reque.st a formal opinion con­
cerning the following matter: 

"The amendment to Ohio Revised Code Sec­
tion 325.19 which takes effect October 30, 
1965, States 'No vacation leave shall be 
carried over for more than two (2) years.• 

"Our County has employees with more 
than two years accrued vacation leave at the 
present time. In one case vacation leave 
accrued is over thirty (30) weeks. My ques­
tions are as follows: 

11 (1) After October 30, 1965, will these 
employees lose vacation le~ve accrued over the 
two year limit? 

"(2) May an employee be paid for vaca­
tion leave accrued over the two year limita­
tion without separating from his employment?" 

The applicable part of Section 325.19, Revised Code, states: 

"Each full-time employee in the several 
offices and departments of the county service, 
including full-time hourly-rate employees, after 
service of one year, shall be entitled during
each year thereafter, to two calendar weeks, ex­
cluding legal holidays, of vacation leave with 
full pay. Employees having*** ten or more 
years of county service are entitled, during
each year thereafter, to three calendar weeks 
***-of vacation leave with full pay. * * * 
Employees having twenty-five or more years of 
county service are entitled, during each year
ther~aft~r, to four calendar weeks of vacation 
~ <'!ave with full p9.y. Si..tch vacation leave shall 
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accrue to the employee upon each successive annual 
recurrence of the anniversary date of his employ­
ment; provided, the anniversary date may be de­
ferred because of periods of time which the em­
ployee is not in active pay status. Days speci­
fied as holidays in section 143.12 of the Re­
vised Code shall not be charged to an employee's 
vacation leave. Vacation leave shall be taken 
by the employee during the year in which it accrued 
and prior to the next recurrence of the anniversary 
date of his employment; provided, the appointing 
authority may, in special and meritorious cases, 
permit such employee to accumulate and carry over 
his vacation leave to the following year. No vaca­
tion leave shall be carried over for more than two 
years. An employee shall be entitled to compen­
sation, at his current rate of pay, for the pro­
rated portion of any earned but unused vacation 
leave for the current year to his credit at time 
of separation, and in addition shall be compen­
sated for any unused vacation leave accrued to 
his credit, with the permission of the appointing 
authority, for the two years immediately preceding 
the last anniversary date of employment." 

It is necessary to examine whether this law is to be retro­
active or retrospective in its application. The Ohio Constitution, 
Article II, Section 28, forbids the legislature from passing a 
retroactive law. Your attention is directed to Opinion No. 867, 
Opinions of the Attorney General for 1964, page 2-74, in that opin­
ion I cited with approval the case of Barbieri v. Morris, 315 S.W., 
2d 711. The Barbieri case, supra, provides an excellent discussion 
of retroactive or retrospective laws; the Court said at page 714: 

"'Retroactive' or 'retrospective' laws are 
generally defined, from a legal viewpoint, as 
those which take away or impair vested rights 
acquired under existing laws, or create a new 
obligation, impose a new duty, or attach a new 
disability in respect to transactions or con­
siderations already past. Lucas v. Murphy, 
348 Mo. 1078, 156 S.W. 2d, ~690. But it 
has been held specifically that 'a statute is 
not retrospective because it merely relates to 
prior facts or transactions but does not change 
their legal effect, or because some of the req­
uisites for its actions are drawn from a time 
antecedent to its passage, or because it fixed 
the status of a person for the purpose of its 
operation.' State ex rel. Sweezer v. Green, 
360 Mo. 1249, 232 S.W. 2d, 897, 900, 24A.L.R. 
2d, 340. It is said to be retroactive 'only 
when it is applied to rights acquired prior to 
its enactment.' 82 C.J.S. Statutes, Section 
412. See also State ex rel. Ross to Use of 
Drainage Dist. No. 8 of Pemiscot County v. 
General American Life Ins. Co., 33b Mo. 829, 
85 S.W. 2d, b8; 74; Dye v. School District 
No. 32 of Pulaski County, 355 Mo. 231, 195 
S.W. 2d, ~74, 879; lb A C.J.S. Constitutional 
Law Section 414. * * *" 
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Before the enactment of Amended Substitute House Bill No. 70, 
wl1ich amended Section 325.19, supra, there was no statutory 1:lm.it. 
on the amount of vacation county employees could accrue. 

The question to be decided is whether this two year accumula-• 
tion of vacation proviso applies to vacation earned befo~e the 
effe-::tive date of the statute ar, amen1ed. 

The date an employee began his service is called his anni­
versary date. An employee earns vacation only upon the attain­
ment of that anniversary date one year later and each year there­
after. In the case of an employee who has not taken his vacation, 
that vacation was earned by him and is due to him. There was no 
limitation upon the amount he could accrue. 

It is clear that the intent is not to allow an employee to 
carry his vacation over for more than two years. But I am of the 
opinion that the vacation earned prior to the effective date of 
the act is not affected by this provision. It is only vacation 
which will be earned after October 30, 1965, which will not be 
allowed to be carried over more than two years. I base my opinion 
upon the fact that there was never any limitation placed upon that 
vacation earned prior to the act in question; therefore, it is due 
the employee and the fact that a retroactive interpretation of 
this section would place a limitation on an accrued right of the 
employees. 

In reference to your second question, I find that the only 
provision made for payment for unused vacation is at the time of 
separation. Since the employee may be paid only when statutory 
authority is granted to pay him, it is my opinion that payment may 
be made only at the time of separation. 

Accordingly, you are advised as follows: 

1. The amendment to Ohio Revised Code Section 325.19 which 
takes effect October 30, 1965, and states that no vacation shall 
be carried over for more than two years applies only to vacation 
earned after October 30, 1965. 

2. Payment for unused vacation may be made only at the time 
of separation from service. 
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