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As I have pointed out hitherto, the election to provide a successor must be one 
at which such an officer is regularly and properly elected and there is no authority for 
an election for the clerk's office in 1930; hence your second question will also be answered 
in the negative. 

Answering your third question specifically, from the above discussion, it is evident 
that Ena Nelson's term will not extend to the first Monday in January, 1933, but 
rather until the time when a successor, elected at the 1932 election, can qualify and 
assume office. It is believed that a more extended discussion of your inquiry is un­
necessary. 

1778. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MEMBERS-OF ASSOCIATIONS TO APPREHEND FELONS AND MIS­
DEMEANANTS ORGANIZED UNDER SECTIONS 10200, ET SEQ., 
GENERAL CODE-MAY NOT RECEIVE FEES OR CARRY CON­
CEALED WEAPONS. 

SYLLABUS: 
1. Officers and members of an association incorporated under the provisions of Sec­

tions 10200 et seq., of th3 General Code, are not entitl3d to the payment of fees for making 
arrests and serving warrants. 

2. Members and offi~rs of these associations are not "specially appointed police 
officers" within the meaning of the provisions of Section 12819, of the General Code, and 
therefore have no authority to carry concealed weapons. 

CoLUli!Bus, Omo, April 14, 1930. 

HoN. R. D. ·WILLIAMS, Prosecuting Attorney, Athens, Ohio. 
DEAR Sm:-I am in receipt of your letter of recent date, which reads as follows: 

"Certain officials of the Ohio State Protective Association in this county 
have requested this office to secure for them an opinion from you as to what 
extent, if at all, members of this association are entitled to fees in criminal 
actions wherein they were the arresting officers. 

Are the members of this association privileged to carry guns? Would the 
fact that they executed and filed a bond in the sum of one thoumnd dollars 
with the clerk of courts, give them such authority?" 

I assume that the Ohio State Protective Association, to which you refer in your 
letter, is an association organized under the provisions of Sections 10200, et seq. of the 
General Code. Officers and members of such associations are authorized to apprehend 
felons and misdemeanants, by virtue of the provisions of Sections 10203 and 10204 
of the General Code. Section 10203, General Code, provides: 

"The officers and members of the association upon the proper certificate 
of the presiding officer thereof, when so elected or appointed, if a felony has 
been committed, may pursue and without warrant arrest any person whom 
they believe or have reasonable cause to believe guilty of the offense, and 
arrest and detain the alleged criminal in any county of the state to which he 
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fled, and return him to any officer of the county wherein the offense was 
committed, and there detain him until a legal warrant can be obtained for 
his arrest." 

Section 10204, General Code, provides: 
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"An officer or member of such an association, under such certificate of 
authority may apply for and obtain a warrant for the arrest of a person accused 
of felony or misdemeanor, which shall be issued to him by any justice of the 
peace or police magistrate of a city or village under the same conditions as. 
warrants are issued to constables. Under such warrant he shall have the same 
power to arrest and detain offenders as is vested in constables." 

Under the provisions of these sections; members and officers of the association 
have authority, if a felony has been committed, to pursue and arrest, \vithout a warrant, 
any person whom they believe or have reasonable cause to believe guilty of committing 
the offense, and authority is also given to a justice of the peace or police magistrate 
to issue a warrant to them for the arrest of a person accused of a felony or misdemeanor 
under the same conditions as warrants are issued to constables. You will note, how­
ever, that there is nothing in these sections which expressly authorizes the payment 
of fees to officers and members of the association for making arrests or serving warrants. 

While Section 10204, General Code, provides that a justice of the peace or police 
magistrate shall issue warrants to a member or officer of such association under the 
same conditions as warrants are issued to constables, this provision cannot be properly 
construed to mean that the members and officers shall receive fees in the same manner 
as constables. A justice of the peace may issue a warrant to a constable after an affi­
davit or complaint has b~en filed, and he, the justice, has reasonable grounds to believe 
that an offense has been committed. These same conditions must exist before a justice 
of the peace may issue a warrant to an officer or member of the association. These 
are the conditions that are referred to in this section. 

It may be urged that because the services are authorized, therefore, by implication, 
the payment for such services is authorized. This contention is not tenable, because 
there are no fees fixed, and further, it has been repeatedly held by the courts of Ohio, 
that even in the cases of public officers, where services for the benefit of the public are 
required by law, and no provision for this payment is made, it must be regarded as 
gratuitous, and no claim for payment can be enforced. Jones vs. Commissioners, 
.57 0. S., 189; Clark vs. Commissioners, 58 0. S., 107; State ex rel. Ribble vs. Kleinhoffer, 
92 0. s., 163. 

Consideration must be given at this point, to the provisions of Sections 10205 
and 10206 of the General Code. Section 10205, provides as follows: 

"Such an association may make and collect from its members, assess­
ments authorized by its constitution or by-laws, and if so provided in its 
constitution, also may indemnify its members for losses caused by horse 
thieves or other felons, and expend such moneys as are deemed necessary in 
the pursuit, arrest, and to procure the conviction of felons." 

Section 10206, General Code, provides as follows: 

"Upon the apprehension and conviction of a person charged with felony 
by such an association, the commissioners of the county in which the crime 
was committed, may reimburse it in any sum not above one hundred dollars, 
for necessary expenses, not otherwise provided for by law, incurred in the 
apprehension and conviction of such criminal. Upon the apprehension and 
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conviction by the association of a person acused of misdemeanor, the com­
missioners of the county in which the crime was committed may reimburse 
it in any sum not above seventy-five dollars for necessary expenses incurred, 
not otherwise provided for by law, in the apprehension and conviction of 
such criminal." 

You will note that Section 10206, General Code, authorizes the county commis­
sioners to reimburse the association for "necessary expenses not otherwise provided 
by law" incurred in the apprehension and conviction of felons and misdemeanants. 
This language raises the question of whether or not the association may include as 
necessary expenses, compensation to members who perform services in the apprehen­
sion and conviction of criminals. 

A reading of the entire act relative to these associations, clearly indicates that 
the purpose of this association is to assist duly appointed and elected law enforcement 
officials in the performance of their duties with reference to the arrest and conviction 
of criminals. The organization is composed of members who volunteer their services. 
It is only reasonable to infer that the Legislature did not contemplate the payment 
of compensation out of public funds to members who prompted by a high sense of 
public duty, offer their services voluntarily. If the Legislature intended to compen­
sate for these services it would have expressed its intention in plain terms. 

I do not believe that the term "expenses" as used in the statutes includes com­
pensation to members for services rendered in the apprehension and conviction of 
criminals. 

It appears to me that it was the intention of the Legislature to make the organ­
ization whole for money actually laid out for, or by, its members, but not to compensate 
them for their time and labor. 

In view of the foregoing discussion, I am of the view that officers and members 
of an association incorporated under the provisions of Sections 10200, et seq. of the 
General Code, are not entitled to the payment of fees for making arrests and serving 
warrants. 

I now direct my attention to your inquiry as to whether or not members of asso­
ciations may carry guns, upon giving a bond. If any su~h right exists, it must be 
by virtue of the provisions of Section 12819, of the General Code, whieh provides as 
follows: 

"Whoever carries a pistol, bowie knife, dirk, or other dangerous weapon 
concealed on or about his person shall be fined not to exceed five hundred 
dollars, or imprisoned in the county jail or workhouse not less than thirty 
days nor more than six months, or imprisoned in the penitentiary not less 
than one year nor more than three year:;. Provided, however, that this act 
(G. C. 12819) shall not affect the right of sheriffs, regularly appointed police 
officers of incorporated cities and villages, regularly elected constables, and 
special officers as provided by Sections 2833, 4373, 10070, 10108 and 12857 
of the General Code to go armed when on duty. Provided further, that it 
shall be lawful for deputy sheriffs and specially appointed police officers, 
except as are appointed or called into service by virtue of the authority of 
said Sections 2833, 4373, 10070, 10108 and 12857 of the General Code to go 
armed if they first give bond to the State of Ohio, to be approved by the 
Clerk of the Court of Common Pleas, in the sum of one thousand dollars, 
conditioned to save the public harmless by reason of any unlawful use of such 
weapons carried by them; and any person injured by such improper use may 
have recourse on said bond." 

You will note that the inhibition against carrying concealed weapons does not 
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apply to sheriffs, regularly appointed police officers of incorporated cities and villages, 
regularly elected constables, and special officers as provided in Sections 2833, 43i3, 
100i0, 10108 and 12857 of the General Code. These exceptions do not apply to mem­
bers and officers of the organization to which you refer. 

Section 12819, General Code, further provides that it shall be lawful for deputy 
sheriffs and specially appointed police officers, except as are appointed or called into 
service by virtue of the provisions of Sections 2833, 4373, 10070, 10108 and 12857, 
General Code, to go armed if they first give bond to the State of Ohio, approved by the 
Clerk of the Court of Common Pleas, in the sum of 81,000, conditioned to save the 
public harmless by reason of any unlawful use of such weapons carried by them. Any 
authority that an officer or member of these associations may have to go armed, 
must be found in the provisions of Section 12819 of the General Code, and from a 
reading of this section, they may have such authority only if they are "specially 
appointed police officers." 

I do not deem it necessary to enter into a discussion of this phase of the question 
as to whether or not the members and officers of these associations are "specially ap­
pointed police officers" within the meaning of Section 12819 of the General Code, 
because this question has been fully discussed in an opinion rendered by a former 
Attorney General, which opinion may be found in Opinions of the Attorney General 
for 1914, at page 1041. The then Attorney General, in the course of the opinion, said: 

"I cannot bring myself to the belief that the members of these asso­
ciations are specially appointed police officers, as in its ordinary significa­
tion the expression 'police officer' means one who is charged with the detec­
tion and arrest of those who violate any of the laws of the state, or ordi­
nances of a municipality, and who, during the time he is acting, has the ob­
ligation of continually engaging in such service. It does not comprehend 
the doing of police work in a particular case, nor is the expression 'specially 
appointed' to be regarded as in any way modifying the view which I have 
just expressed. These terms last quoted have reference to those officers 
who are not members of a regular police force, but who while on duty are 
performing the work or service of police officers as hereinbefore defined, and 
such designation, no doubt, was intended to refer to those officers designated 
in Sections 151, 1821 ct seq., 5889 ct seq., 91.50 et seq., and 9913 of the Gen­
eral Code." 

I concur in the views of my predecessor upon this question. Therefore, I am of 
the view that members and officers of these associations arc not specially appointed 
police officers, within the meaning of Section 12819 of the General Code, and there­
fore they have no authority to go armed, upon the giving of a bond. 

In specific answer to your inquiries, I am of the opinion: 
First, officers and members of an association incorporated under the provisions 

of Sections 10200 et seq. of the General Code, are not entitled to the payment of fees 
for making arrests and serving warrants. 

Second, members and officers of these associations are not specially appointed 
police officers, within the meaning of the provisions of Section 12819, of the General 
Code, and therefore have no authority to carry concealed weapons. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


