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EDUCATION-COURSE IN DRIVER TRAINING, APPROVED 

BY STATE BOARD-SCHOOL DISTRICT MAY NOT CHARGE 

TUITION TO STUDENTS UNDER 21 YEARS OF AGE WHO ARE 

RESIDENTS OF DISTRICT OR PERSONS UNDER §3313.64_ RC. 
-DISTRICT MAY CHARGE FOR TUITION, PERSONS OVER 

21, REGARDLESS OF RESIDENCE. 

SYLLABUS: 

When the state board of education has approved a driver training course as part 
of the regular curriculum of a school district, such school district may not charge 
tuition to students under twenty-one who are residents of said district or are 
included in one of the categories specified in Section 3313.64, Revised Code; however, 
the board may charge tuition for students over twenty-one, regardless of the place 
of their residence. 

Columbus, Ohio, May 15, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

In your letter to me of April 2, 1958, you requested my opinion as 

to whether a school board which has established a driver training course 

as part of the curriculum of such school district may charge the pupils 

enrolled in such a course a fee for such enrollment. 

You point out in your request Opinion No. 4551, Opinions of the 

Attorney General for 1954, p. 553, which holds that boards may lawfully 

establish a graded course of instruction in the operation of motor vehicles 

and may lawfully expend public funds for such purpose. This opinion was 

based on the authority granted to boards of education under Section 

3313.60, Revised Code, then in effect. Though this section of the code 

was amended, effective August 5, 1955, there is no change affecting the 

issue presented and we agree with the above opinion as being a correct 

interpretation of the current law. This being so, the driver training course 

may be included in the study curriculum for which a diploma must be 

granted under the provision of Section 3313.61, Revised Code. The only 

possible limitation we can see from Section 3313.60, supra, is that the 

course is subject to the approval of the state board of education. 
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The driver training course having been established as part of the 

regular curriculum, may a fee for said course be charged? You mention 

that Section 3313.45, Revised Code, provides for free education of the 

youth of school age. It is presumed that you had Section 3313.48, Revised 

Code, in mind; however, we invite your attention to Section 3313.64, 

Revised Code, which is more specific. This section provides that the 

schools of each city, exemP,ted village or local school district shall be free 

to all school residents between six and twenty-one years of age, including 

children or wards of the residents of the district, employees in the district 

of school age living apart from their parents or guardians and who work 

to support themselves, and inmates of children's homes in the district, 

public and private, subject to the limitations stated in said section. The 

concluding paragraph of this section reads as follow : 

"The board of education of a city, exempted village, or local 
school district may admit other persons to the public schools of 
its respective district upon the payment of tuition within the limi­
tation of law." 

The "limitation of law" is found in Section 3317.08, Revised Code, 

and is a limitation on the amount of tuition only; therefore, it is not 

pertinent to the question raised. 

We call your attention to Opinion No. 3573, Opinions of the Attorney 

General for 1954, p. 64, which discusses the charging of fees to students 

enrolled in a vocational school in cooperation with the federal government 

pursuant to Sections 3303.01 to 3303.05, inclusive, Revised Code. The 

opinion concludes that a board of education is required to make a tuition 

charge to nonresidents of the district but may use its discretion on whether 

to make any charge to resident adults of the district. This reasoning 

was based on the fact that Section 2 of Article VI of our constitution 

commands the General Assembly to provide a "thorough and efficient 

system of common schools throughout the state" but establishes no age 

maximum. It was further theorized that the charging of a tuition fee to 

a resident adult was not mandatory because the federal contribution to 

the vocational school program did not contemplate its use for students 

within a specific age range only. Inasmuch as the subject inquiry does 

not involve a vocational course, but according to Opinion No. 4551, supra, 

a course under the heading, "First Aid, Safety, and Fire Prevention," 

Section 3313.60 (G), Revised Code, which section presents the necessary 

subjects to be included in the graded course of study prescribed by a board 
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of education, there is no need to disagree with the opinion; however, we 

deem it both necessary and expedient in furnishing an efficient system of 

education under the Constitution to make some reasonable limitation with 

respect to the age classification to which a course of study would be open. 

These limitations are clearly set forth in Section 3313.64, Revised Code, 

from which you will note that the schools of a district shall be free to the 

residents of the district as defined therein under the age of twenty-one but 

may admit non-residents under twenty-one and any one over twenty-one 

upon the payment of tuition. The privilege 9f admission of the latter class 

is discretionary, but the payment of tuition appears to be mandatory. 

A further indication that this is the correct interpretation of the 

intent of the legislature is found in Section 3313.52, Revised Code, which 

provides as follows : 

"The board of education of a city, exempted village, or local 
school district may organize evening schools. 

"Any person more than twenty-one years old may be per­
mitted to attend evening school upon such terms and upon pay­
ment of such tuition as the board prescribes." 

Inasmuch as Section 3313.48, Revised Code, providing for a minimum 

school year, states only that a certain specified number of clock hours is 

required for a day's attendance, there would appear to be no prohibition 

in having evening classes as part of the regular curriculum and these 

classes would be free to those students under twenty-one subject to those 

limitations pointed out above. The intent of the statute appears then to be 

only a limitation respecting the maximum age for which free instruction is 

provided rather than a limitation as to the type of course that may be 

offered. 

Accordingly, you are advised that in my opinion when the state board 

of education has approved a driver training course as part of the regular 

curriculum of a school district, such school district may not charge tuition 

to students under twenty-one who are residents of said district or are 

included in one of the categories specified in Section 3313.64, Revised Code; 

however, the board may charge tuition for students over twenty-one, 

regardless of the place of their residence. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


