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of the Home Owners' Loan Corporation. A corporation is a separate and dis­
tinct entity from that of its shaq:holders. The obligation on the bonds is that 
of the corporation created under federal law. In fact there is no direct obliga­
tion in connection with such bonds to the holder even after default in interest. 
The obligation authorized to be created on the part of the United States is that 
the Secretary of the Treasury of the United States will, in the event that the 
corporation is unable to pay the interest on its bonds as it shall mature or become 
due and payable, pay "to the Corporation the amount of such interest." 

I am, therefore, unable to form the opinion that Home Owners' Loan Cor­
poration bonds arc obligations of the United States. It is self-evident that such 
bonds are not the bonds of the State of Ohio or of any of the other political sub­
divisions mentioned in Section 2976-21, General Code. Bearing in mind the lim­
ited powers of governmental agencies such as the Board of Sinking Fund Trustees, 
it appears to me that your inquiry must be answered in the negative. 

Specifically answering your inquiry it is my opinion that: 
(1) Bonds issued by the Home Owners' Loan Corporation, which corporation 

has been created by authority of Public Act No. 13 (73d Congress), as approved 
June 13, 1933, are not obligations of the United States. 

(2) County boards of sinking fund trustees are granted no authority by 
Section 2976-21, General Code, to invest their funds in "Home Owners' Loan 
Corporation bonds." 

2455. 

Respectfully, 
}OHN 'vV. BrucKER, 

Attome:y General 

APPROVAL-BONDS OF SHARON TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, FRANKLIN COUNTY, OHIO, $600.00. 

CoLUMBUS, 0Hro, April 4, 1934. 

Industrial Commission of Ohio, C olumbz~s, Ohio. 

2456. 

BOARD OF ELECTION-MEMBER MAY CArmY OUT CONTRACT AS 
ARCHITECT FOR COUNTY TUBERCULOSIS HOSPITAL WHEN. 

SYLLABUS; 
A member of a board of elections of a cowzty, zl'lzo, shortly before the time 

of becoming such member had entered into a contract with the county commis­
sioners of such county to perform architectural services in connection with the 
erection of Gil addition to the county tuberculosis hospital, may legally rontinue 
during his term of office to carry out his said contract. 



ATTOR:-:EY GE~J::I{AL. 395 

CoLuMnus, OHIO, April 4, 1934. 

l-IoN. GEORGE S. Mvms, Secretary of Stal<', Columbus, Ohio. 
DEAR Sm :-Your recent communication reads as follows: 

"A few days ago, I appointed two members of the Board of Elec­
tions of Franklin County to serve for the ensuing term of four years, 
such term ending February 28, 1938. 

1\1y attention has just been called to the fact that one of the ap­
pointees is under contract with the Board of County Commissioners of 
Franklin County, to serve as architect for this board, and to perform 
all architectural duties in connection with the construction and erection 
of an addition to the Franklin County Tuberculosis Hospital. 

I have secured a copy of the contract referred to, and there is a 
question in my mind as to whether the duties which the person con­
cerned is thus called upon to perform as an architect, will conflict with 
the performance of the duties encumbent upon him as a member of ~he 
Board of Elections of Franklin County. 

The duties of the members of a board of elections arc quite rom­
prchcnsivc and arc outlined in Section 4785-13 of the General Code. 
The rcsponsibirty for the performance of these duties, and for the 
proper conduct of all matters in connection with the elections of Columbus 
and Franklin County might, under certain circumstances, absorb all of 
the time of the members of the board of elections. The annual salary 
of a member of our board in Franklin County, justifies, when necessary, 
an undivided allotment of time on the part of the members to the work 
under their supervision. 

In thus expressing to you my views on this subject, you will under­
stand why I am asking you to render for this department your official 
opinion as to whether a member of the Board of Elections could, during 
the term of his office, legally fill the position of architect under the 
terms of the contract with the County Commissioners of Franklin County, 
copy of which is herewith enclosed. I am advised that additional con­
tracts between said parties for like services arc under contemplation." 

This office has held since the passage of the new election code in 1929 that 
a member of a board of elections of a county is a state ofTiccr. Sec Opinions 
of the Attorney General for 1930, volume II, page 889. 

Having this fact in mind, an examination of the Ohio General Code reveals 
no general statutory provision which would expressly prevent a state officer from 
carrying out and executing a contract for personal services with another political 
subdivision while serving in such state office, unless section 12911, General Code, 
could be said to have application. Such section reads as follows: 

"\Vhoevcr, holding an ofTice of trust or profit, by election or ap­
pointment, or as agent, servant or employe of such officer or of a board 
of such officers, is interested in a contract for the purchase of property, 
supplies or fire insurance for the use of the county, township, city, 
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village, board of education or a public institution with which he is not 
connected, and the amount of such contract exceeds the sum of fifty 
dollars, unless such contract IS let on bids duly advertised as provided 
by law, shall be imprisoned in the penitentiary not less than one year 
nor more than ten years." 

It is to be noted that the foregoing section merely inhibits an officer from 
being interested in a contract for the sale of "property, supplies, or fire insur­
a1lce" for the usc of a political subdivision with which such officer is not con­
nected. 

It has been held by this office in numerous opinions that this section, being 
penal in nature and thus under the general principle of law requiring a strict 
construction, docs not cover a contract for the sale of personal services of an 
officer. See Opinions of the Attorney General for 1932, volume II, page 741; 
Opinions of the Attorney General for 1928, volume III, page 2093; Opinions of 
the Attorney General for 1919, volume II, page 1475; Opinions of the Attorney 
General for 1918, volume JI, page 1628; Opinions of the Attorney General for 
1916, volume II, page 1924, and Opinions of the Attorney General for 1915, volume 
l, page 889. 

Having established that there is no general statutory provision which would 
inhibit a state officer from executing a contract for personal services with a 
political subdivision while continuing to hold his office, the question is presented 
as to whether or not there is anything else in the general law which might legally 
prevent such practice. 

A close study of the statutes discloses that the legislature has in many in­
stances in creating offices expressly stated that the incumbents of such offices 
shall devote their entire time to the duties of the offices, and furthermore shall 
not engage in any occupation or business interfering with or inconsistent with 
their duties as officers. Sec, for example, sections 154-16, 486-3, 486-4, 491, 980. 
1465-3, 2409, and 7181, General Code. 

Obviously, the legislature in placing these provisions in the statutes has in­
timated that it would not ordinarily be improper or against public policy for a 
particular officer to engage in some occupation while performing duties of the 
office. 

I am unable to find in the statutes any provision wherein the legislature has 
required a member of a .board of elections to devote his entire time to the duties 
of the office or stipulated that such member ~hall not engage in any occupation 
or perform any public or private services outside the duties of the office, while 
acting as member of a county board of elections. The implication then is that 
the legislature does not consider such practice improper. 

\Vhile there is no doubt that the duties of a member of a board of elections 
arc very numerous and require a great amount of time for their proper execu­
tion, yet I do not feel, after observing the tcrm1 of the contract which you en­
close in your letter, that it can be said as a matter of law that a carrying out 
of its terms will result in the improper discharge of the duties of such officer 
as a member of the board. 

It is to be noted from an examination of the contract that the architect 
does not stipulate that he himself will personally perform all the work covered 
by the contract. For instance, paragraph 5 of the contract reads: 

"The architect, or his authorized representatiz•e, will make visits to 
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the building for the purpose of superintendence of such frequency and 
duration as may be necessary to fully instruct the contractor, pass upon 
the merits of the workmanship and material, and maintain an effective 
working organization of the contractors engaged upon the work and shall 
make such other visits, inspection and superintendence as the board of 
county commissioners may from time to time require." (Italics mine.) 

Thus it is conceivable that a great deal of the services to be performed by 
the contract can be delegated by the contractor to his representative, leaving 
himself reasonably sufficient time to perform his duties as member of the countv 
board of elections. 

l\Iy immediate predecessor in an opinion reported in Opinions of the Attor~ 
ney General for 1932, volume IT, page 741, referred to in a preceding paragraph, 
held, as disclosed by the syllabus: 

"Membership in the state board of examiners of architects does not 
in any way affect the eligibility o£ each or any of such members for 
obtaining architectural commis-;ions for professional services to be ren­
dered in connection with the state owned projects." 

The holding of the foregoing opinion appears to me to be directly in point 
on the question at hand and I am therefore of the opinion in specific answer to 
your question that the member of the Franklin County board· o£ elections in­
volved in your inquiry can legally, during his term of office, continue to carry 
out his contract with the board of county commissioners for architectural ser~ices 
in connection with the addition to the Franklin County tuberculosis hospital. 

Respectfully, 
]OHN w. BRICKER. 

Attorney General. 

2457. 

APPROVAL-ARTICLES OF INCORPORATION OF THE FLORISTS AND 
GARDENERS INSURANCE ASSOCIATION. 

CoLUMBUS, OHIO, April 5, 1934. 

RoN. GEORGE S. MYERS, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SrR :-I have examined the amendment to the articles of incorporation 

of The Florists and Gardeners Insurance Association which you have submitted 
to me, and I find same not to be inconsistent with the laws and Constitution of 
the State of Ohio and of the United States, and I have therefore endorsed my 
approval upon the same. 

Respectfully, 
}OHN \V. BRICKER, 

Attorney Ge11eral. 


