
59 

119 

ATTORNEY GENERAL 

LIBRARIES - §3375.14 RC. -TRANSFER OF SCHOOL TERRI­
TORY-CONTROL OF LIBRARIES WITHIN DISTRICT. 

SYLLABUS: 

Where, pursuant to the prov1S1ons of Section 3375.14, Revised Code, a public 
school library has been established by the board of education of a local school district 
which has subsequently been transferred to and become a part of another district, such 
library falls under the dominion and control of the district to which the transfer has 
been made, and members of the board of library trustees theretofore appointed will 
continue to hold their offices until the expiration of their respective terms, at which 
time their successors will be appointed by the board of education of the enlarged 
district. 

Columbus, Ohio, February 13, 1959 

Hon. Donovan Lowe, Prosecuting Attorney 
Morgan County, McConnelsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows : 

"A considerable number of years ago, the Kate Love Simp­
son Library in McConnelsville, Ohio, by appropriate action, was 
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established as a free public library by the Malta-McConnelsville 
Exempted Village School District. 

"In 1958, the Malta-McConnelsville Exempted Village School 
District became a local school district supervised by the Morgan 
County Board of Education as provided by Section 3311.09 of 
the Revised Code of the State of Ohio. No change was made in 
the operation of the public library at the time the school district 
gave up its exempted village status and became a local school 
district. 

"The Kate Love Simpson Library is being operated by a 
board of trustees appointed under the provisions of Section 
3375.15 of the Revised Code of the State of Ohio. 

"Appropriate action has been taken by the Morgan County 
Board of Education under Section 3311.22 of the Revised Code 
to transfer the Malta-McConnelsville Local School District to the 
Morgan Local School District. This proposal was approved by 
the voters at the last general election and will become effective 
July 1, 1959. After that transfer, there will be only one school 
district for Morgan County, viz. Morgan Local School District. 

"The Kate Love Simpson Library holds title to the real 
estate in which it is being operated and has on hand certain funds. 
Can it continue to exist with its present organization after July 1, 
1959? Can the present trustees continue in office and continue to 
operate a free, public library for the Morgan Local School Dis­
trict without further action by the members of the Board of Edu­
cation of Morgan Local School District?" 

Under the provisions of Section 3311.22, Revised Code, where the 

territory of an entire local school district has been transferred by action 

of the county board of education, approved by the electors in the territory 

transferred, it is provided: 

"If an entire district is transferred the board of education of 
such district is thereby abolished or if a member of the board of 
education lives in that part of a school district transferred the 
member becomes a nonresident of the school district from which 
the territory was transferred and he ceases to be a member of the 
board of education of such district. 

"The legal title of all property of the board of education in the 
territory transferred shall become vested in the board of educa­
tion of the school district to which such territory is transferred." 

Under Section 3375.14, Revised Code, the board of education of any 

school district is authoried to provide for the "establishment, control and 
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maintenance of school libraries for the purpose of providing school library 

service to the pupils under its jurisdiction." (Emphasis added.) 

Section 3375.15, Revised Code, provides in pertinent part as follows: 

"In any school district in which a free public library has been 
established, by resolution adopted by the board of education of 
such school district, prior to September 4, 1947, such library shall 
be under the control and management of a board of library trus­
tees consisting of seven members. * * * Such trustees shall be 
qualified electors of the school district and shall be appointed by 
the board of education of the school district. Such trustees shall 
serve for a term of seven years and without compensation. All 
vacancies on such board of library trustees shall be filled by the 
board of education by appointment for the unexpired term." 

It appears obvious that if a board of education has established a library 

for the pupils of its district, changes in the territorial boundaries of such 

district, or even the transfer of such district to another would not change 

the status of the library, or of the library trustees appointed for its man­

agement, since as already noted, the transfer of an entire district into 

another district carries with it all the property of the transferred district. 

A library which it has established ·would inure to the benefit of and become 

the property of the district of which the original district has become a part. 

It is true that under the provision of Section 3375.40, Revised Code, 

it is provided as to public libraries generally : 

"Each board of library trustees appointed pursuant to sec­
tions 3375.06, 3375.10, 3375.12, 3375.15, 3375.22, and 3375.30 
of the Revised Code may: 

"(A) Hold title to and have the custody of all property both 
real and personal of the free public library tmder its jurisdiction;'' 

The fact that under the terms of this section, the board of library 

trustees may hold title to the real and personal property of the library does 

not, in my opinion, alter the conclusion which I have indicated. The reai 

beneficial ownership of the library attached originally to the district which 

was its creator. The library board is, after all, only an agency of the 

district which appointed it; and the title which such board holds in the 

library is held in trust for the benefit of its parent organization. Further­

more, such library board is a continuing body, charged with the responsi­

bility of operating and managing the library. 

Accordingly, referring again to Section 3375.15, supra, I see nci 

reason why a library board which has been appointed prior to the territorial 
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transfer should not continue to function until the time arrives for the ap­

pointment of successors to the members as their terms expire. 

Therefore, in specific answer to the questions which you have sub­

mitted, it is my opinion that where, pursuant to the provisions of Section 

3375.14, Revised Code, a public school library has been established by the 

board of education of a local school district which has subsequently been 

transferred to and become a part of another district, such library falls 

under the dominion and control of the district to which the transfer has 

been made, and members of the board of library trustees theretofore ap­

pointed will continue to hold their offices until the expiration of their 

respective terms, at which time their successors will be appointed by the 

hoard of education of the enlarged district. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




