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construction bonds in the aggregate amount of $230,000, dated Novem­
ber 15, 1920, bearing interest at the rate of 6% per annum. 

From this examination, in the light of the law under authority of 
which these bonds have been authorized, I am of the opinion that bonds 
issued under these proceedings constitute a valid and legal obligation of 
said school district. 

623. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attonze}' General. 

SALES TAX-TAX COMJ\IISSTON OF OHIO-REFUND CLATMS 
-LIMITATION EFFECTIVE, WHEN. 

SYLLABUS: 
1. The ninety day limitation period contained in Section 5546-6 of 

the General Code, enacted by the 91st General Assembly, effective January 
1. 1937, does not limit the time within which claims for refunds by vend­
ors may be filed with the Tax Commission where such claims arise under 
the provisions of said section in effect prior to said date. 

2. The ninety day limitation period contained in Section 5546-8, of 
the General Code, as enacted b}' the 91st General Assembly, effective 
January 1, 1937, does not limit the time within which an application shall 
be filed with the Tax Commission, on the form prescribed by it, by a 
vendor, for redemption of unused or spoiled tax receipts, at the net 
value titereof; or, for refund of the amount of sales ta.r: paid on any 
illegal or erroneous assessment by either a vendor or consumer where the 
cause for such claim arose under the provisions of said section in effect 
prior to January 1, 1937. 

CoLumus, Or-no, May 20, 1937. 

The Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLE:t.IEN : This will acknowledge receipt of your letter of recent 

date, which reads as follows : 

"The Tax Commission of the State of Ohio hereby requests 
an opinion concerning the effect of the limitation periods con­
tained in Sections 5546-6 and 5546-8, of the Sales Tax Law, 
effective January 1, 1937, to claims for refunds arising during 
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the years 1935 and 1936. The 1936 law in Sections 5546-6 and 
5546-8, provide that claims for refunds shall be for sixty ( 60) 
day periods and no limitation is placed upon the time in which 
such claims shall be made. 

Sections 5546-6 and 5546-8, of the Sales Tax Law effective 
January 1, 1937, provide that claims for refunds shall cover a 
period of 60 days and must be filed within ninety (90) days 
of the time the claim for refund occurs, or ninety (90) days 
from the time of the ascertainment of an erroneous illegal 
assessment. 

The specific question which has arisen is as follows: 
(1) 'A' has a claim for refund June 1, 1936. He makes 

such claim in January of 1937. The claims covers a period of 
sixty (60) days, but is not filed within ninety (90) days of the 
date the claim arises. 

Shall the Tax Commission apply the ninety (90) day period 
in Section 5546-6 of the 1937 Sales Tax Law, or shall it follow 
Section 5546-6 in effect for the year 1936, which places no 
period of limitation in which he should file his claim for re­
fund. 

(2) If the ninety (90) day limitation period in the 1937 
law does not apply, must 'A' file his claim for refund within 
ninety (90) days after the effective date of the present Sales 
Tax Law? Or may he file his claim at any time and follow 
the provisions of Section 5546-6 of the Sales Tax Law in 
effect during the year 1936, the year in which the claim for 
refund arose?" 

The first Sales Tax Law, House Bill i\'o. 134, was passed by the 
90th General Assembly on December 6, 1934, approved by the Governor 
on December 13, 1934, and covered the period from January 1, 1935, to 
December 31, 1935. Section 6 of this Act (Section 5546-6, General Code) 
provided the method by which a vendor was to be reimbursed by the 
State for sales tax stamps canceled in the sale of merchandise, which 
merchandise was later returned by the consumer to the vendor and on 
which the vendor had reimbursed the consumer for the sales tax which 
he had paid on such transaction. This section reads as follows: 

"Upon receipt of a sworn statement by the vendor as to 
the gross amount of such refunds, during the period covered 
by such sworn statement which period shall not be longer than 
sixty days, the commission shall issue to the vendor an official 
credit memorandum equal to the net amount paid by the vendor 
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for such canceled prepaid tax receipts. Such memorandum 
shall be accepted by the state treasurer or his agents at full 
face value from the vendor to whom it is issued in the pur­
chase of prepaid tax receipts under the provisions of Section 
7 of this act." 

Section 8 of the same Act (Section 5546-8, General Code) pro­
vided, in part, as follows: 

"* * * The Treasurer of State shall redeem and pay for any 
unused or spoiled tax receipts at the net value thereof, on 
written, verified request made by any licensed vendor, his 
administrators, executors, successors or assigns. Such pay­
ments shall be made from an appropriation to "the Treasurer 
of State for the purpose of defraying the expenses of admin­
istering this act." 

It happened, however, that no appropnatwn had been made to the 
Treasurer of State, for the payment of such refunds, on unused or spoiled 
tax receipts, as this section provided for, so the General Assembly 
amended Section 5546-8, General Code, by passing Senate Bill No. 329, on 
May 23, 1935, which was approved by the Governor on June 4, 1935. The 
amendment to this section provided as follows: 

"* * * The Treasurer of State shall redeem and pay for any 
unused or spoiled tax receipts at the net value thereof, or he 
shall refund the amount of the tax so paid on any illegal or 
erroneous assessment. Such application shall be filed with the 
Tax Commission on the form prescribed by it. On filing of ~uch 
application the Tax Commission of Ohio :;hall determine the 
amount of refund due and shall certify such amount to the Audi­
tor of State. The Auditor of State shall thereupon draw a 
warrant for such certified amount on the Treasurer of State to 
the person claiming such refund. For the purpose of paying 
such refund the treasurer of state shall place ten thousand dol­
lars collected in a special fund to be known as the Sales Tax 
Rotary Fund; and thereafter as required by the depletion 
thereof he shall place to the credit of said rotary fund an 
amount sufficient to make the total of said fund at the time 
of each such credit amount to ten thousand dollars." 

On December 13, 1935, the General Assembly passed House Bill 
No. 572, which was "An Act to extend the period of the excise tax on 
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retail sales to and including the 31st day of :March, 1937, and for that 
purpose to amend Sections * * * 5546-8 * * * of the General Code." This 
bill was approved by the Governor on December 20, 1935. The only 
amendment to Section 5546-8, General Code, in this act, was to include 
prepaid sales tax cards in the same classification as prepaid sales tax 
receipts. Section 4 of the Act, designated as Section 5546-24, General 
Code, provided as follows : 

"The intent and purpose of this act includes the extension 
of the excise tax on retail sales levied by and pursuant to Sec­
tions 5546-1 to 5546-23, both inclusive, of the General Code, 
until and including the 31st day of March, 1937; and all of the 
provisions of said sections of the General Code are thereby so 
extended in effect excepting as affected by the amendments 
herein made." (Italics the writer's.) 

On December 22, 1936, the General Assembly passed House Bill 
No. 694, which was "an act to extend the period of the excise tax on retail 
sales and for that purpose to amend Sections * * * 5546-6 * * * 5546-8 * * 
General Code." This bill was signed by the Governor on December 30, 
1936, and went into effect January 1, 1937. Section 4 of the Act (Sec­
tion 5546-24a General Code) provides as follows: 

"The intent and pu1· pose of this act includes the extension 
of the existing tax on retail sales levied by and pursuant to 
Sections 5546-1 to 5546-24, both inclusive, of the General Code, 
and all the provisions of said sections of the General Code are 
hereby so extended in effect excepting as affected by the amend­
ments herein made." (Italics the writer's.) 

The only amendme.nt to Section 5546-6 of the General Code, as 
contained in this act, was to add the following: 

"The applications for refunds made pursuant to this section 
must be made within ninety days after the prepaid purchases 
have been returned by the consumer." (Italics the writer's.) 

Before the amendment to Section 5546-6, General Code, there was 
no limit as to the time within which a vendor was required to file his 
application for refunds to be made pursuant to said section. 

Section 5546-8, General Code, was amended by this same Act to 
read in part, as follows: 
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"* * * The Treasurer of State shall redeem and pay for any 
unused or spoiled tax receipts at the net value thereof, and he 
shall refund to vendors the amount of taxes illegally or erron­
eously paid or paid on any illegal or erroneous assessment where 
the vendor has not reimbursed himself from the consumer. When 
such illegal or erroneous payment or assessment was not paid 
to a vendor but was paid directly to the Treasurer of State, or 
an agent of the Treasurer of State, by the consumer, the Treas­
urer of State shall make refund to the consumer. In all cases an 
application shall be filed with the Tax Com mission on the form 
prescribed by it and must be filed within a period of ninety days 
from the date the tax receipts are spoiled, or from the date it is 
ascertained that the assessment or payment was illegal or er­
roneous." (Italics the writer's.) 

This section did not previously provide for a limitation of time 
within which a vendor was required to file an application for reimburse­
ment for unused or spoiled tax receipts. Neither did it limit the time 
within which an application could be filed for refund of the amount of 
taxes paid on any illegal or erroneous assessment made by the Com­
mission. 

The question you now raise is whether the amendments made to 
Sections 5546-6 and 5546-8, General Code, in House Bill No. 694, effective 
January 1, 1937, limit the time within which claim~ for refunds must be 
filed by vendors on claims which arose from business done during the 
previous years of 1935 and 1936. 

The duties of a vendor, on claims arising after January 1, 1937, 
are clearly provided for under the amendments to the above sections as 
contained in House Bill No. 694. · Whether the previous provisions of 
the Sales Tax Law are still in effect to govern the filing of claims arising 
on refunds made during the years 1935 and 1936 should, in my opinion, 
be answered in the affirmative. Both House Bill No. 572 and House Bill 
No. 694 carry the provision, in Section 4 of each Act, that: 

"The intent and purpose of this act includes the extension 
of the existing (excise) tax on retail sales levied by and pur­
suant to Sections 5546-1 to 5546-23 ( 5546-24) both inclusive, of 
the General Code, and all the provisions of said sections of the 
General Code are hereby so extended in effect "excepting as 
affected by the amendments herein made." (Parentheses ours.) 

As stated before, Section 5546-6, General Code, provides, that "the 
applications for refunds made pursuant to this section must be made 
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within ninety days after the prepaid purchases have been returned by 
the consumer;" and Section 5546-8, General Code, that, "in all cases an 
application shall be filed with the Tax Commission on the form pre­
scribed by it, and must be filed within a period of ninety days from 
the date the tax receipts are spoiled, or from the date it is ascertained 
that the assessment or payment was illegal or erroneous." 

W~en, if ever, do these two ninety day limitation periods apply to 
the filing of claims arising under the 1935 or 1936 Sales Tax Laws? Are 
these new amendments retroactive? Do they bar the vendor from the 
right of filing his claims where he has not done so, within ninety days after 
the prepaid purchases have been returned by the consumer" or "within 
a period of ninety days from the date the tax receipts are spoiled, or 
from the date it is ascertained that the assessment or payment was illegal 
or erroneous? 

Article II, Section 28, of the Constitution of Ohio, provides: 

"The General Asembly shall have no power to pass retro­
active laws, or laws impairing the obligation of contracts; 

* * *" 

A further discussion of this matter is found in the case of Safford, 
Superintendent of Insurance, vs. !Yfetropolitan Life Insurance Company, 
119 0. S., 332. The first branch of the syllabus reads as follows: 

"A statute which creates a new obligation in respect to 
transactions or considerations already past is violative of Article 
II, Section 28 of the State Constitution, which forbids the en­
actment of retroactive lav.rs by the General Assembly." (Italics, 
the writer's.) 

Under the 1935 and 1936 Sales Tax Statutes, no limitation of time 
existed for the filing of these claims for refunds. Do the January 1, 
1937, amendments to these statutes, create a new obligation for a vendor 
to comply with, in the filing of his refund claims, which would affect 
transactions already past? I think not. 

In the case of Safford, Superintendent of Insurance vs. Metropolitan 
Life Insurance Company, supra, the Court in its opinion says: 

"* * * The power of taxation conferred upon the legislative 
branch of the government is broad and comprehensive, but even 
such legislation is included within the limitation imposed by the 
constitutional provision expressly denying the power to pass 
retroactive laws. The terms 'retroactive' and 'retrospective' 
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are synonymous, and are used interchangeably. The definition 
of that term announced by Justice Storey has been hereto­
fore approved by this court in Rairden vs. Holden, Admr .. 
15 Ohio State, 207, and Commissioners vs. Rosche Bros., 50 
Ohio State ,103, 33 ~- E., 408, 19 L. R. A., 584, 40 Am. St. 
Rep., 653. It is as follows: 

'Every statute which takes away or impairs vested rights, 
acquired under existing laws, or created a new obligation, im­
poses a new duty, or attaches a new disability, in respect to 
transactions or considerations already past, must be deemed 
retrospective.' 

The General Assembly having the power to enact laws, 
and having enacted laws with certain limitations, and persons 
having conformed their conduct and affairs to such state of the 
law, the General Assembly is prohibited, estopped, from passing 
new laws to reach back and create new burdens, new duties, new 
obligations, or new liabilities not existing at the time. (Nutley 
vs. Hixson, Treas., 64 0. S., 39 followed.) 

"The amended statute, in so far as it acts prospectively, 
is valid, but its application to business transacted (during the 
previous year) * * * must upon principle and authority be 
disapproved." 

I feel this case IS controlling 111 the present situation. Further 
authority for this holding is found 111 59 Corpus Juris, at page 1159, 
where it says: 

"Retrospective or retroacti.ve legislation IS not tavored. 
Hence, it is a well-settled and fundamental rule of statutory 
construction, variously stated, that all statutes are to be con­
strued as having only a prospective operation, and not as operat­
ing retrospectively. It is equally well settled as a fundamental 
rule of statutory construction supported and established by 
numerous judicial decisions that statutes are not to be construed 
as having a retroactive effect. Both the above statements and 
rules are of course contingent upon the absence of any words 
expressing a contrary intention, or, more specifically, unless the 
purpose and intention of the legislature to give them a retro­
spective effect clearly, * * * appears, or is clearly, * * * shown, 
by express declaration or command or by a very clear * * * 
implication. In every case of doubt, the doubt must be solved 
against the retrospective effect and in favor of prospective con­
struction only." (Italics the writer's.) 
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In the present situation, does it seem reasonable to assume that 
either of these two "ninety day limitation periods" effective January 1, 
1937, would act to bar "A" from filing his June 1, 1936 claim for 
refund on sales tax collected and returned to customers during the sixty 
day period, immediately preceding said date? I think not. If he had a 
valid claim then, he has a valid claim now, and no act of th~ Legisla­
ture can take it away from him. His rights are protected by the Con­
stitution itself. However, if the Legislature desires to specifically set 
a date and limit the time within which a vendor or consumer must file 
his claim with the Tax Commission for refund on claims arising under 
the former statutes herein mentioned then, I believe, the vendor or 
consumer would be legally bound by such limitation. This is true pro­
viding a reasonable time is allowed the vendor or consumer within 
which to prepare and file his said claim. This has not been done by the 
Legislature in this instance. 

Therefore, in specific answer to your question it is my opinion that: 
1. The ninety day limitation period contained in Section 5546-6 of 

the General Code, enacted by the 91st General Assembly, effective Jan­
uary 1, 1937, does not limit the time withi·n which claims for refunds 
by vendors may be filed with the Tax Commission where such claims 
arise under the provisions of said section in effect prior to said date. 

2. The ninety clay limitation period contained in Section 5546-8, 
of the General Code, as enacted by the 91st General Assembly, effective 
January 1, 1937, does not limit the time within which an application shall 
be filed with the Tax Commission, on the form prescribed by it, by a 
vendor, · for redemption of unused or spoiled tax receipts, at the net 
value thereof; or, for refund of the amount of sales tax paid on any 
illegal or erroneous assessment by" either a vendor or consumer where 
the cause for such claim arose under the provisions of said section in 
effect prior to January 1, 1937. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General 


