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OPINION NO. 78-031 

Syllabus: 

1. 	 A township police trainee who receives no 
compensation for his services, who has no regular 
duty schedule, and who is not a "regular member of 
a lawfully constituted police force," is not an 
"employee" for purposes of Worker's Compensation 
under R.C. 4123.01 (A) (1). 

2. 	 A townsh,i.) police trainee who does not qualify as an 
"employee" under R.C. 4123.01 (A) (1) may 
nonetheless be covered by the Worker's 
Compensation system if the township enters into a 
special contract for such coverage under R.C. 
4123.03. 

3. 	 Members of a township zor.ing commission appointed 
by a board of township trustees under R.C. 519.04, 
who receive compensation from the township for 
services actually performed, are "employees" for 
purposes of the Worker's Compensation system under 
R.C. 4123.01 (A) (1). 

4. 	 Members of a township board of zoning appeals, 
appointed by the board of township trustees pursuant 
to R.C. 519.13, who receive compensation from the 
township for services actually performed, are 
"employees" for purposes of the Worker's 
Compensation system under R.C. 4123.01 (A) (1). 

5. 	 Where a board of township trustees creates an 
advisory panel known as a townshi;, planning 
commission, and the formation of such a commission 
is not authorized by statute, and the members of 
that commission receive no compensation, then the 
members are not "employees" for purposes of the 
Worker's Compensation system under R.C. 4123.01 
(A) (1). Coverage for such members may not be 
obtained by contract under R.C. 4123.03 since the 
township would not be authorized to expend funds 
for such a purpose. 

To: Stephan M. Gabalac, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 9, 1978 

I have before me your request for my opinion which reads, in part, as follows: 

A township police district has appointed an individual as 
an auxiliary officer. Such person receives no salary. 
Until such time as the individual completes certain 
specified law enforcement training he remains in such 
status. Upon successful completion of the required 
training, he will be appointed a regular officer and will 
receive a salary. During the period of his auxiliary 
training, it is desired that he accompany township police 
officers on routine patrol in order to assist in his 
familiarization with police duties and his assimilation into 
the township police force. Is such individual, while 
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serving in such auxiliary status, covered by Worker's 
Compensation, Revised Code chapter 4123, for an injury 
which might befall him while so accompanying regular 
members of the township police force in the performance 
of their duties? If such individual is not covered, may the 
township contract with the Bureau of Worker's 
Compensation for coverage pursuant to Revised Code 
section 4123.03? 

A second question for resolution is as follows: Are 
members of a township zoning commission and board of 
zoning appeals, appointed pursuant to Revised Code 
sections 519.04 and 519.13, respectively, "persons in the 
service of the state," as provided in Revised Code section 
4123.01 (A) (1), and, therefore, covered by Worker's 
rompensation? If they are not, may the township 
contre.ct with the Bureau of Worker's Compensation for 
such coverage pursuant to Revised Code section 4123.03? 

Your opinion is also requested regarding the following 
question: A township board of trustees has appointed an 
advisory body known as a planning commission. Such body 
is distinct and separate from the aforementioned township 
zoning commission. No statutory authority exists for the 
creation of such an advisory commission. The members of 
such body receive no compensation. Are such members 
covered by Worker's Compensation, and, if not, may the 
township contract for coverage pursuant to Revised Code 
section 4123.03'! 

Before addressing your specific questions, it is necessary to point out the 
general principles governing the Ohio Worker's Compensation system. R.C. 4123.54 
provides, in pertinent part, that: 

Every emolovee, who is injurfd . . . is entitled to 
receive . . . compensation or loss sustained on 
account of such injury . . . as provided by sections 
4123.01 to 4123.94 of the Revised Code • . . (Emphasis 
added.) 

"Injury" is defined in R.C. 4123.01 (C) as: 

[AJ ny injury, whether caused by external accidental 
means or accidental in character and result, received in 
the course of, and arising out of, the injured employee's 
employment. (Emphasis added.) 

As you suggest, therefore, the determinative issue is whether the various 
individuals you describe in your request are "employees" as that word is defined in 
R.C. 4123.01. 

The statutory definition of "employee" set forth in .R.C. 4123.01 (A) (1) 
includes: 

(1) Every person in the service of the state, or of 
any county, municipal corporation, township, or school 
district therein, including regular members of lawfully 
constituted police and fire departments of municipal 
corporations and townships, whether paid or volunteer, 
and wherever serving within the state or on temporary 
assignment outside thereof, and executive officers of 
boards of education, under any appointment or contract of 
hire express or implied, oral or written, including any 
elected official of the state, or of any county, municipal 
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corporation, or township, or members of boards of 
education; (Emphasis added.) 

As with all provisions in the Worker's Compensation. laws, this section must be 
"liberally construed in favor of employees." R.C. 4123.95. 

Under the terms of R.C. 4123.01 (A) (1), an individual in the service of the 
State or the political subdivisions enumerated therein must serve pursuant to an 
appointment or contract of hire. The Ohio Supreme Court in Coviello v. Industrial 
Commission, 129 Ohio St. 589 (1935), held that there must be an express or implied 
contract of hire in order for the relationship of employer and employee to exist 
under this statutory language. The Court, moreover, in construing the statutory 
provision then in effect, held that it was impossible for a contract for hire to exist 
in the absence of an obligation on the part of the employer to pay the employee. 

While the tests set forth in Coviello, supra, are instructive and vital in 
determining whether an employer-employee relationship exists under the current 
provisions of R.C. 4123.0l(A)(l), it should be noted that the necessity of payment to 
the existence of such a relationship has been subsequently limited by the General 
Assembly. Under the provisions of Am. Sub. H.B. No. 1066, 129 Laws of Ohio 1801, 
1961, the definition of employee set forth in R.C. 4123.0l(A)(l) was expanded to 
include regular members of lawfully constituted township police and fire 
departments, whether paid or volunteer .. 

Consequently, the fact that township police c1epartment members serve as 
volunteers does not, in itself, prevent otherwise qualified personnel from meeting 
the definition of "employee" set forth therein. From information you have 
supplied, however, it is my understanding that the auxiliary trainees in question are 
not required to adhere to any schedule for performance of their duties, but need 
only assist officers for a specified number of hours per month. The trainee's 
function is totally subordinate to those of regular officers and it is my 
understanding that the trainees functior,1 essentially as observers. For these 
reasons, under even the most liberal imaginable construction of the term "regular 
member" of a township police department, I.must conclude that an auxiliary trainee 
described in your first question does nut qualify as an "employee" under the terms 
of R.C. 4123.0l(A)(l). 

It is, however, significant that R.C. 4123.03, the statutory provision which 
allows the state or one of its political subdivisions to contract for coverage on 
persons in its service who do not qualify as employees under R.C. 4123.01 (A) (I), 
specifically includes "volunteer firemen, and auxiliary policemen" among those who 
will need special coverage. By so providing in this statute, the General Assembly 
recognized that persons rendering auxiliary services are among those in public 
service who are not included as "employees." You have asked in your first question 
whether an auxiliary trainee who is not eligible for coverage under R.C. 
4123.0l(A)(l) may be covered under R.C. 4123.03, which provides as follows: 

If the state or any political subdivision thereof, 
including any county, township, municipal corporation, 
school district, and any institution or agency of the state, 
employs, enlists, recruits, solicits, or otherwise secures 
the services of any organization, association, or group of 
persons and the members thereof, including volunteer 
firemen, and auxiliary policemen and patrolmen, the 
individual members of which are not, by reason of such 
service, employees as defined in division (A) (I) of section 
4123.01 of the Revised Code, or if the state or anv 
political subdivision thereof desires ~~£~Orkers' 
compensation in respect of any volunteer fireman, 
policeman, deputy sheriff, marshal or deputy marshal, 
constable, or other person in its service in the event of 
the injury, disease, or death of such person while engaged 
in activities called for by his position but not such as 
would entitle such person to compensation as an employee 
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as so defined, subject ot the limitations contained in 
section 4123.02 of the Revised Code, the state or such 
political subdivision may contract with the industrial 
commission for coverage of such persons under sections 
4123.01 to 4123.94 of the Revised Code, while in the 
performance of such service. (Emphasis added.) 

From this section, it is clear that a person in the service of the state or any of its 
subdivisions who does not qualify as an employee under R.C. 4123.01 (A) (1) may still 
participate in the Worker's Compensation system if the subdivision contracts for 
coverage with the Industrial Commission. In fact, this section specifically 
contemplates coverage for "volunteer • • . policemen . • ." Therefore, in 
answer to the second part of your first question, a township police district may 
obtain coverage for a police trainee ineligible for coverage under R.C. 4123.0l(A)(l) 
by contract with the Industrial Commission under R.C. 4123.03. 

Your second question raises a somewhat different problem, for it is my 
understancling that the officials mentioned in that question do receive 
compensation from the township for each meeting attended. Under R.C. 
4123.0l(A)(l), supra, it thus appears that members of the township zoning 
commission and the board of zoning appeals are persons in the service of a township 
under an appointment or contract of hire, and are thereby "employees." 

While normally the relationship of employer and employee for purposes of the 
Worker's Compensation law requires some control over the manner in which an 
"employee" performs his duties, 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-040, I am convinced 
that requirement is unnecessary in this particular instance. I reach that result on 
the basis of R.C. 4123.0l(A)(l) itself. The section specifically includes elected 
officials, and, although the persons on the zoning commission and board of zoning 
appeals must have autonomy, the township would have no less control over them 
than over elected officials in performance of their duties. Moreover, under R.C. 
519.04 and R.C. 519.13, the statutes under which such commissions and boards are 
established, the township trustees retain the authority to remove members for 
cause. Thus, even under a direct control test the members in question are subject 
to some limited control by the township. Accordingly, I must conclude that 
members of a township zoning commission, appointed pursuant to R.C. 519.04, and 
members of a township board of zoning appeals, appointed pursuant to R.C. 519.13, 
are persons in the service of the township under an "appointment or contract of 
hire," and are therefore "employees" for purposes of Worker's Compensation under 
R.C. 4123.01 (A) (1). 

Your final question concerns members of a township planning commission. 
Significantly, the planning commission is stricdy advisory, and in fact, no statutory 
authority exists for the establishment of such a commisison. The members receive 
no compensation. As discussed above, the terms of R.C. 4123.0l(A)(l) include even 
volunteer regular members of township police and fire departments within the 
definition of "employees." Under the reasoning of Coviello, supra, however, the 
existence of an obligation to pay for services rendered remains a vital element in 
the existence of an appointment or contract of hire. For this reason, I am 
constrained to conclude that the members of the township planning commission 
described in your third question are not employees within the meaning of R.C. 
4123.0l(A)(l). 

You have, however, inquired as to whether such members may be provided 
coverage under R.C. 4123.03. Members of the planning commission are certainly 
persons in the service of the township, and under the terms of R.C. 4123.03, supra, 
the members could conceivably obtain coverage through a contract between the 
township and the Industrial Commission. There is, however, one major obstacle to 
such a contract. Townships are creatures of statute, and as such they have very 
limited powers. The limited authority of townships is particularly clear with regard 
to spending powers. Yorkavitz v. Board of Township Trustees, 166 Ohio St. 346 
(1957). Whenever there is any doubt as to the township's authority to expend funds, 
all doubts must be resolved against such an expenditure. 
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As you indicate, the planning commission is an advisory body whose members 
receive no compensation. Further, no statutory authority exists for the creation of 
such a body, and therefore, under the d1Jctrine of limited powers, expressed in 
Yorkavitz, supra, the township would have no authority to compensate the members 
of the commission in any way. The problem thus presented is whether the township 
has the authority to contract for Worker's Compensation for the members, and 
thereby cor:npensate them indirectly. I am unable to find any authority in support 
of such a contract, and, keeping in mind the very limited authority of the township 
trustees to expend township funds, I must conclude that such a contract would be 
inappropriate. It appears self evident that the township trustees lack the authority 
to contract for Worker's Compensation for persons whom they would be unable to 
compensate directly. Therefore, in answer to the second branch of your third 
question, the township trustees may not contract for Worker's Compensation 
coverage under R.C. 4123.03 for members of a township planning commission. The 
situation is distinguishable from the situation of the police trainee in your first 
question since a township police district could, if it chose to do so, compensate the 
trainee directly. R.C. 505.49. With a planning commission, no such option exists. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised that: 

1. 	 A township police trainee who receives no 
compensation for his services, who has no regular 
duty schedule, and who is not a "regular member of 
a lawfully constituted police force," is not an 
"employee" fol' purposes of Worker's Compensation 
under R.C. 4123.01 (A) (1). 

2. 	 A township police trainee who does not qualify as an 
"employee" under R.C. 4123.01 (A) (I) may 
nonetheless be covered by the Worker's 
Compensation system if the township enters into a 
special contract for such coverage under R.C. 
4123.03. 

3. 	 Members of a township zoning commisison appointed 
by a board of township trustees under R.C. 519.04, 
who receive compensation from the township for 
services actually performed, are "employees" for 
purposes of the Worker's Compensation system under 
R.C. 4123.01 (A) (1). 

4. 	 Members of a township board of zoning appeals, 
appointed by the board of township trustees pursuant 
to R.C. 519.13, who receive compensation from the 
township for services actually performed, are 
"employees" for purposes of the Worker's 
Compensation system under R.C. 4123.01 (A) (1). 

5. 	 Where a board of township trustees creates an 
advisory panel known as a township planning 
commission, and the formation of such a commission 
is not authorized by statute, and the members of 
that commission receive no compensation, then the 
members are not "employees" for purposes of the 
Worker's Compensation system under R.C. 4123.01 
(A) (1), Coverage for such members may not be 
obtained by contract under R.C. 4123.03 since. the 
township would not be authorized to expend funds 
for such a purpose. 
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