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CO"CRTS-PROBATE AXD CQ:\DIOX PLE.\S CO:\IBIXED-CO:\DIOX 
PLEAS EXTITLED TO FEE::3 OF PROB.\TE. 

SYLLABUS: 

Where the Probate Court has been combined u·ith the Common Pleas Court the Com­
mon Pleas Judge becomes the Probate Judgr, u·ithin the meaning of Section 53·18-lOa, 
General Code, and is entitled to the fees as provided in said section. 

CoLmmus, OHio, June 7, 1928. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GE~"''LE~IEN:-This will acknowlf!dgc receipt of your recent communication, 
which reads as fo~lows: 

"You are respectfully requested to render your written opinion to this 
department upon the following: 

Attorney General Price in his 1921 Report, at page 696, held that where 
the common pleas and probate courts were combined the judge was not en­
titled to inheritance tax fees under the provisions of Section 5348-lOa, G. C. 
Under date of November 16th, 1927, the Court of Appeals of Adams County 
in a mandamus proceeding, brought by Judge Will P. Stephenson against 
the Auditor of Adams County, held: that the common pleas judge in case of 
a combined Common Pleas and Probate Court was entitled to fees under the 
section above referred to. 

Question: Under the circumstances what should be the attitude of 
this department with reference to this question? In your opinion is the pro­
ceeding in the Court of Appeals the correct one to follow instead of the opin­
ion of the Attorney General'? The case referred to is to be found in The 
Ohio Law Abstract of December 10, 1927." 

The opinion of the Attorney General was rendered to lion. R. W. Cahill, Common 
Pleas Court, Napoleon, Ohio, and construed Article IV, Section 7 of the Constitution 
of Ohio and also Section 1604-land succeeding sections of the General Code. 

Article IV, Section 7 of the Constitution authorizes the combination of the courts 
of Common Pleas and Probate under the name of the "Court of Common Pleas." 

Section 1604-1 and succeeding sections of the General Code regulate the proce­
dure for effecting this combination. 

Section 1604-3, General Code, provides that in the event of the casting of a ma­
jority vote in favor of the combination by the electors, 

"such courts shall stand combined and consolidated at the e:q)iration of the 
term for which the probate judge has been elected in the county wherein such 
election has been held." 

Section 1604-4 provides, in substance, that when the combination has been ef­
fected, there shall be established in the Court of Common Pleas a probate division 
for separately docketing all matters of which the Probate Court theretofore had ju­
risdiction, and for the appointment of necessary deputies, clerk and assistants, and 
for their salaries. 
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The Supreme Court of Ohio had occasion to construe said constitutional and 
statutory provisions in the case of State ex rel. Shirley vs. Corbett, 113 0. S. 23, the 
syllabus of which reads as follows: 

"1. The provision of Section 1604-3, General Code, 'if a majority of 
the votes cast at such an election shall be in favor of combining said courts, 
such courts shall stand combined and consolidated at the expiration of the 
term for which the probate judge has been elected in the county wherein such 
election has been held,' fixes a time when such courts shall stand combined 
as a result of such election different from the time fixed in Section 7, Arti­
cle IV of the Constitution of Ohio, and is to that extent in contravention of 
that section of the Constitution. 

2. The office of probate court stands combined with the court of com­
mon pleas in counties containing less than 60,000 population, immediately 
upon the due determination of the fact that a majority of the persons voting 
upon the question of the combination of such courts voted in favor of such 
combination at a general election where the question was duly submitted." 

As you are supplied with the 1921 Opinion of the Attorney General to wbich you 
refer, and are familiar with the reasons for the conclusions therein stated, the same 
will not be quoted here. 

In the case of State ex rel. Stephenson vs. Smith, as reported in The Ohio Law 
·Abstract, Volume 5, No. 48, page 788, under date of December 10, 1927, ·the Court 

of Appeals·for Adams County on November 16, 1927, held that where the Probate 
Court has been combined with the Common Pleas Court, the Common Pleas Judge 
becomes the Probate Judge and is entitled to fees as provided in Section 5348-lOa, 
General Code. 

Section 5348-10a, General Code, reads as follows: 

"For services performed by him under the provisions of this chapter each 
probate judge shall be allowed a fee of five dollars in each inheritance tax 
proceeding in his court in which tax is assessed and collected and a fee of 
three dollars in each such proceeding in which no tax is found, which fee shall 
be allowed and paid to such judges as the other costs in such proceedings are 
paid but are to be retained by them personally as compensation for the per­
formance by them of the additional duties imposed on them by this chapter. 
Provided always, however, that the amount paid to any probate judge 
under this section shall in no case exceed the sum of three thousand dollars 
in any one year." 

In the opinion the Court of Appeals said as follows: 

"Section 5348-10a G. C. provides that for their services under the chapter 
of the code relating to inheritance taxes probate judges shall be allowed 
certain fees 
'to be retained by them personally as compensation for the performance 
by them of the additional duties imposed on them by this chapter.' 

In Adams County the probate court has been combined with the Common 
Pleas. The relator is the common pleas judge of that county and now seeks 
by writ of mandamus to compel the county auditor to allow him fees under 
the statute referred to. His petition has been demurred to. 

The only question is whether the relator is a probate judge within the 
contemplation of the section. In the chapter of which the section is part, 
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frequent use is made of the words probate judge and unless in these instances 
there is meant to include the common pleas judges with probate powers there 
would be no sufficient machinery for the collection of inheritance taxes in 
those counties where the two courts are combined. In the particular section 
there is required to be taxed in the costs in inheritance tax proceedings the 
fee fixed for probate judges and no other disposition is fixed for the fee but 
that it shall be retained by that officer. If the common pleas judge is not 
a probate judge within the intendment of the statute there would be either 
no costs assessed in such proceeding in counties where the courts are com­
bined, or if assessed there would be no way to dispose of the fee when col­
lected. We conclude that the words probate judge in one part of the chapter 
refer to the same officer as in other parts of the chapter and that wherever 
used they apply to the common pleas functioning as a probate judge. 

Xo constitutional question has been argued or suggested. Quaere: 
Does the allowance of a greater fee where tax is assessed than where one 
is not assessed violate the constitutional principle developed in the Tumey 
case?" 

In view of the foregoing decision of said Court of Appeals and for the reasons 
therein stated, I am of the opinion that where the Probate Court has been combined 
with the Common Pleas Court the Common Pleas Judge becomes the Probate Judge, 
·within the meaning of Section 5348-lOa, General Code, and is entitled to the fees as 
provided in said section. 

2211. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

ELECTION-SPECIAL ELECTION DEFINED-LAWS GOVERNING SPECIAL 
ELECTION TO UNITED STATES SENATE. 

SYLLABUS: 

1. A special election is one provided for by law under special circumstances. It 
is an election held to supply a vacancy in office before the expirati;;n of the full term for 
which the incumbent was elected, or an election at which some question or proposition is 
s1tbmitled to the vote of the qualified electors, or an election for some particular emergency. 

2. Where, pursuant to the provisions of Section 4828-3, General Code, a special 
election is to be held at the election of state officers in November, for the purpose of filling 
a vacancy in the representation of this state in the senate of the United States, the candi­
dates to be voted for at such special election must be nominated on the second T-uesday in 
August of the same year, and the primaries at which such candidates are nominated, are 
to be governed by the same laws and regulations and conducted in th~ same manner as is 
prMided for .the nomination of candidates at regular elections. 

3. A special election held pursuant to the provisions of Section 4828-3, General 
Code, for the purpose of filling a vacancy in the representation of this state in the United 
States Senate, is to be governed in all respects by the lmn.s of this stat1 controlling ·regular 
elections for United States Senator, including Sections 5016 and 5017, General Code, 
w~ich prozide int£r alia that the names of all candidates, whose nominations for any office 
specified in the ballot have been duly made, shall be placed .on the same ballot, arranged 
in tickets or lists under the respective party or political or other designation certifwd. 


