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BOARD OF EDUCATION—HOW TO DISPOSE OF REAL ESTATE VAL-
UED IN EXCESS OF $300—SEE SECTION 4756 G. C.—IN NOTICE OF
SALE MAY RESERVE RIGHT TO REJECT ANY OR ALL BIDS.

A board of education desiring to dispose of real estate valued in excess of three
hundred dollars at public auction under the provisions of section 4756 G. C., is not
compelled to dispose of the property offered to the highest bidder, and the board of
education in its notice of sale may reserve the right to reject any or all bids.

CoLumMsus, OHIO, June 6, 1921.

How. E. STaNTON PEARCE, Prosecuting Attorney, Steubenville, Ohio,
Dear Sir:—Acknowledgment is made of the receipt of your request for
the opinion of this department on the following statement of facts:
p

“The board of education of the village of Toronto, this county,
is desirous of disposing by sale of an obsolete school building in the
village, the erection eof a new and better located school building hav-
ing been provided for. The board has consulted me with reference
to the proper procedure in the matter.

Section 4756 seems to be the statute governing this matter. After
providing how notice of proposed sale shall be given, it says that
such property may be sold at public auction and, to accomplish such
sale, it may be twice offered at public auction and, if not thereby
sold, “the board may sell it at private sale” * * *

For your further information, will say that the property sought
to be disposed of exceeds in value three hundred dollars, and the
deed for it in the name of the board is an ordinary warranty deed
conveying a fee simple.

Query: Has the board the right to reject any and all bids at
either or both of such public auctions if, in the exercise of its best
discretion, the best bid offered is wholly inadequate? In other words,
has the board the authority, under said section, to exercise any dis-
cretionary powers, or, having so offered it at public auction, must it
accept the highest and best bid whether the amount offered is suf-
ficient or grossly insufficient?”

Section 4749 G. C. reads as follows:

“The board of education of each school district, organized under
the provisions of this title, shall be a body politic and corporate, and,
as such, capable of suing and being sued, contracting and being con-
tracted with, acquiring, holding, possessing and disposing of real and
personal property ,and taking and holding in trust for the use and
benefit of such district any grant or devise of land and any donation
or bequest of money or other personal property and of exercising
such other powers and privileges as are conferred by this title and
the laws relating to the public schools of this state.”

Section 4756 G. C., as amended in 103 O. L., 536, provides in part:

“When a board of education decides to dispose of real or personal
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property, held by it in its corporate capacity, exceeding in value three
hundred dollars, it shall sell such property at public auction after
giving at least thirty days’ notice thereof by publication in a news-
paper of general circulation or by posting notices thereof in five of
the most public places in the district in which such property is sit-
uated. When the board has twice so offered a tract of real estate for
sale at public auction and it is not sold, the board may sell it at
private sale, either as dn entire tract or in parcels, as the board
deems best.”

It is understood in the case which you submit that the school building
to be disposed of is in a district where a new and better located school build-
has been provided, and hence there has been no abatement of school
activity in the district in question, and therefore, the provisions of sections
7730 and 7730-1 G. C, as amended in 108 O. L. Part II, pages 1172, 1173, do

apply.

Upon the question of school property at public auction where the board
of education owns in fee and the conditions set forth in sections 7730 and
7730-1 G. C. do not obtain, your attention is invited to the syllabi of two

former opinions issued by this department as follows:

“The board of education of a school district, acting under author-
ity of section 4749 G. C,, may determine by resolution that certain real
property which said board owns in fee is not needed for school
purposes and that it is for the best interest of the school district to
sell the same, and if the value of said property is less than three
hundred dollars the provisions of section 4756 G. C., as amended in
103 O. L., 536, are not applicable to the sale of said property and the
same may be disposed of at private sale.” (Opinions of Attorney-
General, Vol. 1, 1915, p. 877.)

“Section 4756 General Code, providing for the sale of real estate
valued in excess of $300 at auction does not compel the board of
education to dispose of the property to the highest bidder and the
board in its notice of sale may reserve the right to reject any and
all bids.” (Opinions of Attorney-General, Vol. I, 1912, p. 493.)

In the latter opinion addressed to the state commissioner of common
schools, now the superintendent of public instruction, the then Attorney-

General said:

“The word ‘auction’ is defined in Century Dictionary as: ‘A public
sale in which each bidder offers an increase on the previous bid, the
highest bidder becoming the purchaser. ’

The word ‘auction’ is defined by Webster as: ‘A public sale of
property to the highest bidder as where successive increased bids
are made.’

While the word ‘auction’ has been defined to be a public sale to
the highest bidder I can find no statement in the law that the prop-
erty must at all events be knocked down to the person making such
highest bid. When the board of education determines that the prop-
erty which it seeks to sell under section 4756, supra, exceeds in value
$300 it shall sell such property at public auction after giving the re-
quisite notice provided for in such section. Such section, however,
does not contain any provision for appraisement of such property so
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sought to be sold, nor does it specify any price at which such prop-
erty must be sold. However, section 4749, supra, provides that the
board of education shall be a body politic and corporate and is given
the power of disposing of real and personal property belonging to it.
Being such body politic and corporate, and there being no provision
in section 4746, supra, defining the terms under which the property
shall be sold, I am of the opinion that the board of education may
provide in its notice for sale that it reserves the right to reject any
and all bids, and if it does so m its said notice, it can, if in its judg-
ment the amount paid for such property is trivial and does not repre-
sent the true value of the property to be sold, reject such bid and re-
advertise said property.” ’

As to the discretion vested in the board of education on matters under
its control, a very recent decision of the Ohio supreme court, reads, in its
second and third branches of the syllabus as follows:

“2. A court has no authority to control the discretion vested
in a board of education by the statutes of this state, or to substitute
its judgment for the judgment of such board upon any question it is
authorized by law to determine,.

3. A court will not restrain a board of education from carrying
into effect its determination of any question within its discretion,
except for an abuse of discretion or for fraud, or collusion on the
part of such board in the exercise of its statutory authority.” Bran-
non et al. vs. Bd. of Ed. 99 O. S,, 369.

An examination of the statutes shows that neither section 4749 or 4756
G. C. have been amended since the issuing of Opinion No. 417 by the Attor-
ney-General on June 3, 1912, and the opinion announced at that time on this
question is herewith concurred in, and you are advised in answer to your
question that a board of education offering school property for sale under
the provisions of section 4756 G. C. is not required to accept the highest and
best bid at such public auction, but it is within the discretion of the board
of education to decide whether such amount offered is sufficient or grossly
insufficient, and the board in its notice of sale may reserve the right to re-
ject any and all bids,

Very respectfully,
JorNn G. Pricg,
e Attorney-General.



