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CONSTABLE-TEMPORARY RE:\IOVAL FRO:\I TOWNSHIP DOES XOT 
VACATE OFFICE. 

SYLLABUS: 
Whe1~ a constable moves from a township in which he was elected to another 

township, with the intention of returning after a short period of time, under circum­
stances which do 11ot show 011 abandonment of tile office, the office which he holds is 
uot thereby vacated. 

COLUMBUS, OHIO, June 20, 1930. 

HoN. LEE D. ANDREWS, Prosecuting Attomey, Ironton, Ohio. 
DEAR SIR :-Your recent communication reads as follows: 

"A constable was elected at the last election, duly qualified, and is now 
serving in this office. Recently he moved from the township in which he was 
elected, to another township in this county. However, he has only moved 
there temporarily, in order to farm his crops and will return to the town­
ship in which he was elected, in the autumn. 

Does his temporary absence from the township constitute a vacancy in 
this office of constable?" 

Section 4 of Article XV, of the Ohio Constitution, reads in part, as follows: 

"No person shall be elected or appointed to any office of this state unless 
possessed of the qualifications of an elector. * * * " 

The "qualifications of an elector" arc set forth in Section I of Article V of the 
Ohio Constitution, as well as Sections 4785-29 et seq. of the General Code. 

It is to be noted from the above constitutional and statutory provisions that a 
non-resident of a township would be ineligible to election to the office of constable. 
It seems, however, that your question has to do with one who becomes a non-resident 
of the township after he was elected to the office of constable and after he qual­
ified for that office and entered upon the performance of his duties. In the con­
sideration of your question, I shall assume that the constable whom you mention 
has not abandoned his office by refusing or neglecting to exercise the functions 
thereof, and that he is still attentive to his duties so that he would not be removable 
for misconduct in office under the terms of Sections 10-1 et seq. and Sections 6212-34, 
General Code. 

Section 3261, General Code, appearing in Part I, Title 2, Division 2, Chapter I 
of the General Code, under the heading "General Provisions," sub-heading "Officers," 
provides: 

"If by reason of non-acceptance, death, or removal of a person chosen to 
an office in any township, except trustees, at the regular election, or upon 
the removal of the assessor from the precinct or township for which he was 
elected, or there is a vacancy from any other cause, the trustees shall appoint 
a person having the qualifications of an elector to fill such vacancy for the 
unexpired term." (Italics the writer's). 

Section 3329, General Code, appearing in Chapter 5, of the same part, title and 
division as Section 3261, supra, under the heading "Constables," provides: 

"When, by death, removal, resignation, or non-acceptance of the person 
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elected, a vacancy occurs in the office of constable, or when there is a failure 
to elect, the township trustees shall appoint a suitable person to fill such 
vacancy until the next biennial election for constable, and until a successor is 
elected and qualified. If there is no constable in a township, the constable 
of an adjoining township in the county shall serve any process that a con­
stable of such township is authorized by law to serve." (Italics the writer's.) 
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It is obvious that Sections 3261 and 3329, General Code, supra, should be read 
together, as they are in pari materia. In fact, this office has heretofore so held in an 
opinion reported in Opinions of the Attorney General for 1927, Volume II, page 1435 
at 1439, wherein it is stated, after quoting both of the above sections: 

"These sections relating to the same subject matter must be construed 
as statutes in pari materia." 

The above mentioned opinion, at page 1440, also held: 

"In passing, although both sections last above quoted provided for 
appointment by the trustees in the case of 'removal,' it is my opinion that the 
removal contemplated is a voluntary moving away from the township and 
not a removal by operation of law (Sections 10-1, et seq., or Section 6212-34, 
General Code)." 

The above construction of the word "removal" harmonizes with its interpretation 
by a former Attorney General, which interpretation is to be found in Opinions of 
the Attorney General for 1921, Volume I, page 159. Said opinion held in the syllabus: 

"The permanent removal from the township of the township treasurer 
creates a vacancy in the office of township treasurer, which vacancy it is duty 
of the township trustees, pursuant to the provisions of Section 3261, G. C., to 
fill." 

In the body of the opinion it is further stated: 

"It is also proper to say that we think the word' 'removal,' as found 
in Section 3261, G. C., means permanent, as distinguished from mere tem­
porary removal. * * * 

It may also be added that the view herein expressed as to the meaning 
of the word 'removal' in Section 3261, G~ C., is in agreement with the view 
taken by a former opinion of this department, found in Opinions of the 
Attorney-General for 1917, Vol. I, p. 527, although in said opinion the con­
struction herein given was assumed to be the correct one without dis­
cussion." 

I am inclined to agree with the 1921 opm10n, wherein the word "removal" is 
construed to mean permanent removal. Although I find no prior opinions of this 
office, or court decisions directly involving the matter of a constable's removal from 
the district, I do find several opinions discussing analogous provisions in statutes 
controlling members of boards of education and township trustees. The statute 
controlling a vacancy in the office of a township trustee (G. C. 3262) provides, in 
substance, that when for any cause a township is without a board of trustees, or 
there is a vacancy in such board, the vacancy shall be filled in the manner set forth 
therein. 

In the Opinions of the Attorney General for 1924, page 525, it was ~eld in the 
syllabus: 
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"1. Upon a township trustee changing his residence from the town­
ship in which he was elected to another, a vacancy in such office is created, 
to be filled in the manner provided by Section 3262. 

2. \Vhether or not there has been such a change of residence is a ques­
tion of fact to be determined by ascertaining the intent of such person. If he 
removes with the purpose of establishing a fixed habitation elsewhere and 
does not intend to return to his former home, a change of residence is 
effected; or, in the event that after a temporary removal he should decide to 
permanently remain away from his original habitation, this would likewise 
constitute a change of residence. Circumstances surrounding the acts of 
such a party may be·considered for the purpose of determining what his real 
intentions are." 

In the case of members of boards of education, Section 4748, General Code, pro­
vides that "removal from the district" of a member of a board of education creates 
a vacancy in such board. iiy predecessor in an opinion appearing in Opinions of 
the Attorney General for 1927, Volume II, page 1057, exhaustively considered the 
question involved in the removal of a member of the board of education from the 
district. He held as set forth in the syllabus: 

"Permanent removal from the district of a member of a board of edu­
cation creates a vacancy in such board. Such removal, for temporary pur­
poses only does not create a vacancy. \Vhether the removal from the dis­
trict of a member of the board of education is permanent or temporary is 
in all cases a question of fact to be determined from the intention of the 
member so moving, considered in the light of all the circumstances connected 
with such removal." 

T had occasion to discuss the above statute i. e. 4748, General Code, in my opinion 
No. 856, rendered on September 12, 1929, and appearing in Opinions of the Attorney 
General for 1929, Volum.e 2, page -1327. From the facts before me in said opinion, 
it appeared that one Mr. B. moved about .:\fay 1, 1929, from his school district to a 
school district in an adjoining county, but it further appeared that he intended to 
return in the fall and was willing to make an affidavit to that effect. The question 
before me, of course, was as to whether these facts could cause a vacancy in the 
board of which he was a member. I held that such removal did not create a vacancy. 
Furthermore, I held as set forth in the first paragraph of the syllabus: 

"The permanent removal of a member of a board of education from his 
school district creates a vacancy in the office. Temporary removal, does not. 
The intention of the member, to be gathered from all the circumstances at­
tendant upon his removal, is the controlling factor in determining whether a 
removal is temporary or permanent." 

In the course of the opinion, after reviewing all of the aforementioned opinions, 
I stated: 

"It will be seen, from the foregoing, that the question of whether or 
not 'removal from the district' has been effected in any case, is a mixed ques­
tion of law and fact, and depends to a great extent on the intention of the 
person himself. To determine this intention is a matter of extreme diffi­
culty in any specific case, and necessitates the taking into consideration of 
all the circumstances surrounding the situation. 

In a comparatively recent case, being that of State ex ref. vs. Paulson, 
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29 0. A. R., p. 121, decided by the Court of Appeals of the First District, it 
was held: 

'Where member of board of education moved into another school dis­
trict with wife and children, who attended school in that district, such mem­
ber had removed from district within meaning of Section 4748, General Code, 
relating to vacancy in board of education, though he still· owned residence 
property in first district and intended to return at some future time; word 
"removal" meaning change of place, especially of habitation.' 

The opinion in the above case is very short, and contains no reference 
to other decisions o•· to controlling legal principles, nor does it recite the 
facts in the case, to any great extent. It was a suit in quo warranto, and 
the court, of course, passed upon the facts, as well as the law. The court no 
doubt had before it all the attending circumstances, and observed the wit­
nesses in giving their testimony. The case is not controlling in any respect, 
and leaves the question just as I have stated it herein; that is, that the in­
tention of the party control~, and that intention is to be gathered from all the 
circumstances, his intention being the controlling circumstance, and his 
declaration of that intention being one of the criteria hy which to determine 
the intention." 
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\Vithout any further extended discussion, it clearly appears that it is a question 
of fact whether removal from the district causes a ,·acancy in an office. ~foreover, 
the intention of the party is controlling and is to be gathered from all the circum­
stances. From the facts hefore·me in this opinion, it appears that the constable has 
the intention to return to his own township in the fall. lt is impossible for me to 
come to any other conclusion than that his removal will only be temporary. 

It may not be amiss here to reiterate that I have assumed that the constable is 
neither refusing nor neglecting to perform the duties of his office. If my assumption 
be incorrect then a different conclusion might well be reached. 

Therefore, in specific answer to your question, I am of the opinion that when 
a constable moves from a township in which he was elected, to another township, 
with the intention of returning after a short period of time, under circumstances 
which do not show an abandonment of the office, the office which he holds is not 
there~y vacated. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

DISAPPROVAL, LEASE TO PREMISES OF SOPHIA C. AL n1AIER, CITY 
OF COLUMBUS, FRANKLIN COUNTY, OHIO, FOR USE OF STATE OF 
OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, June 20, 1930. 

HoN. ALBE.RT T. CoNNAR, Superinte11dent of Public Works, Columbus, Ohio. 
. DEAR SIR:-This is to acknowledge receipt of your recent communication sub­

mitting for my examination and approval a lease in quintuplicate from Sophia C. Alt­
maier of 144 East Main Street, Columbus, Ohio, to yoursdf as Superintendent of 
Public \Vorks, for the State of Ohio. This lease grants to your department the use 
for automobile parking purposes of 435.5 square feet in the rear of the Hartman Hotel 
Building and 122.7 square feet in the rear of lessor's place of business at 142 East 


