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1515. 

APPROVAL, FINAL. RESOLUTIONS FOR ROAD IMPROVE~IENTS IN 
SCIOTO AND TRUMBULL COUNTIES, OHIO. 

HoN. A. R. TAYLOR, State Highway Commissioner, Columbl}s, Ohio. 

CoLUMBUS, OHio, August 24, 1920. 

1516. 

KENT STATE NORMAL SCHOOL-WHERE PRESIDENT OF SAID 
SCHOOL HELD PUBLIC OFFICE TO WHICH NO TERM OF OFFICE 
IS ANNEXED BY LAW CREATING POSITION-PRESIDENT HOLDS 
AT PLEASURE OF BOARD OF TRUSTEES. 

The president of the Kent State Normal School holds a public office, to which 
however no term of office is annexed by the law creating the position. The board 
of trustees of the institution which elects the president has no power to qualify 
such election by annexing a term of office thereto. The president, therefore, holds 
at the pleasure of the board of trustees and may be supplanted at any time by the 
election of another person to the office of president. 

COLUMBUS, OHio, August 24, 1920. 

HoN. J. E. McGrLVREY, President, Kent State Normal School, Kent, Ohio. 
DEAR SIR :-In a recent letter to this office you say: 

"Section 4 of the Act establishing the Normal Schools which were 
later located at Kent and Bowling Green contains the following provision: 

'Before adopting plans for the building of said normal schools each 
board shaH elect a president of known ability for the school under its 
control, who shall have advisory power in determining said plans.' 

This has been interpreted heretofore as giving the president of the 
school an indefinite term of service. Our board of trustees wish to know 
from the Attorney General if they have authority under this act to elect 
the president for a definite term of years." 

The act relating to the estab.lishment and management of the Kent StateN ormal 
School is that found in 101 0. L., p. 320. In addition to the quotation therefrom 
which you make in your letter the following provision of the act is material: 

"The board of trustees, in connection with the president of the Normal 
school, shall select and appoint an able and efficient corps of instructors 
* * *." 

The two clauses which have been quoted from the act show clearly that the 
position of president of one of the Normal schools to which the act relates is an 
office and not an employment. This is true because definite powers and duties are 
reposed by law in the president, which, without referring to the authorities, may 
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be said to be infallible test of what constitutes a public office as distinguished 
from a publ!c employment, inasmuch as the duties of a public employe are such 
as are prescribed by the employing authority rather than such as flow from the 
law itself. It is true that the provisions which have been quoted are very broad 
and a detailed delegation of specific powers is lacking. This, however, can not 
alter the application of the controlling principle to which reference has been made. 

The establishment of the conclusion that the presidency of the Normal school 
is a public office and not a mere subordinate position or employment under the 
board of trustees furnishes the answer to your question; for if the position were 
an employment then all features of that employment would be subject to definition 
by the terms of the contract of employment. The power which would be in that 
event reposed in the board of trustees to employ a president would include the 
power to enter into a contract of employment for a definite term. 

But the conclusion that the position is an office rather than an employment 
leads to the opposite result. Being an office created by law, none of the attributes 
of the office is subject to the control of an executive board, such as the board of 
trustees, unless the law itself which creates the office so provides. A term of office, 
where such term exists, is one of the attributes of the office itself just as are the 
powers, the qualifications, etc. In the absence of any provision of statutory law 
fixing the term such term simply does not exist, the silence of the legislature being 
equivalent to a direction that the office shall not possess this characteristic. The 
board of trustees is not the superior of the president in the sense that it can in 
any wise qualify the attributes of his office, though doubtless it is his superior in 
the sense that the major powers are vested in it and it may delegate to him the 
execution of policies which it adopts. But the mere fact that the trustees elect the 
president is not a sufficient foundation upon which to rest the power in them to 
fix a term of office for his position. 

For the reasons just stated, then, it is the opinion of this department that 
under the statutes relative to the normal schools as they stand, the presidents of 
such Normal schools have no term of office and the boards of trustees thereof are 
without power to prescribe terms of office for their presidents. If in electing a 
president such board of trustees should acid a stipulation with respect to the term 
for which the election is made, such stipulation woulci be mere surplusage nncl.of 
no effect. 

Complete answer to your question requires that you be informed as to the 
consequences of the legislature's failure to prescribe a term of office for the posi­
tion in question and the resultant lack of power in the appointing board to elect 
for a definite term. It is clear enough that the consequence of such a conclusion 
must be one of two possibilities: Either the incumbent of an office_ which has no 
term holds for life, or he holds subject to the pleasure of the appointing power. 

Choice between these two is made by the authorities in the manner stated by 
Throop on Public Officers, section 304, as follows: 

"vVhere an office is filled by appointment, and a definite term of office 
is not fixed by a constitutional or statutory provision, the office is held at 
the pleasure of the appointing power, and the incumbent may be removed 
at any time." 

(Citing cases.) 

Perhaps a more accurate way of putting the exact legal situation may be 
hazarded as follows: 

Under the statute under consideration it is the duty of the board of trustees 
to "elect a president." Such president when elected has no term of office. The 
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power to elect a president is manifestly not wholly exercised when one election has 
been made'; it is a continuing power which may be exercised at the .;Jiscretion of 
the board. Having elected A. to the office without definite term, the board of 
trustees may at its discretion elect B. to the same position, and the election of B. 
will of itself put an end to A.'s tenure. 

I trust that these observations cover all the points involved in your inquiry. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A ttomey-Gene.ral. 

1517. 

JOINT HIGH SCHOOL-WHERE FINANCIAL RESOURCES INSUFFI­
CIENT TO SUPPORT JOINT HIGH SCHOOL AND ELEMENTARY 
SCHOOLS OF DISTRICT-CANNOT COMPEL CONTRIBUTION TO 
FORMER NOR BORROW MONEY FOR SUCH PURPOSE-UNION 
DISTRICT NOT DISSOLVED-BUILDING CAN~OT BE TAKEN OVER 
BY DISTRICT IN WHICH IT IS SITUATED. 

Where the financial resources of a member district of a union of school districts 
for high school purposes are insufficient to permit the contrib1aion of the share of 
such district toward the support of the joint high school, in addition to the support 
of the elementary schools of the district, such district can not be compelled to make 
appropriations from its funds for that purpose. 

Under such circumstances, tile board of education of such district is without 
power to borrow money in order to secure funds with which to furnish its share of 
the support of such high school. 

The inability of a member district of such union of high school districts to' 
furnish its share of the support of such high school does not effect a dissolution of 
the union for high school purposes; accordingly, the high school building in which 
such joint high school has bee1~ conducted may not be taken over by the district i1~ 

which it is situat'ed and used for the purpose of a high school to be established in 
that district, whether such building, prior to the union, belonged to such district or 
110t. 

CoLUMBus, OHIO, August 25, 1920. 

RoN. VERNON M. RIEGEL, Superintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have requested the advice of this department upon the follow­
ing questions : 

"Joint high schools have been established, maintained, and operated 
under the provisions of sections 7669, 7670, 7671 and 7672 G. C. The dis­
tricts in some cases maintaining a joint high school are what is commonly 
known as weak districts and have been receiving state aid. The questions 
of authorizing an additional levy under the provisions of sections 5649-5 
and 5649-5a G. C. were submitted to the electors at a special election held on 
August 10, 1920, that these districts might be eligible for state aid this year .. 
In one or more of the districts maintaining joint high schools the issue 
carried, while in others that helped to maintain these same joint high 
schools, the issue failed. As a result those districts in which the issue 


