
2-196 OAG 72-051 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 72-051 

Syllabus: 

1. A board of library trustees nay sell the real estate 
which is now owns. 

2. 'l'he bidding reruirements of Section 337 5. 41, Revised 
Code, apply to an arrange!'.lent by uhic:1 a library ,oard of 
trustees seeks to sell real estate to a contractor, ,,,ho is 
to erect a building thereon according to plans and qpecifica­
tions provided by the board, and Hho will sell the completed 
building bacl~ to the board, even though the board has no lec:ral 
commitment to buy the building. 
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3. The statute does not rec,uire voter annroval on tl1e 
type of activity nroposed. 

To: Daniel T. Spitler, Wood County P:ros. Atty., Bowling Green, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General,- June 23, 1972 

Your request for my opinion sets forth the followin~ nronosal 
for the construction of a county nublic librarv: 

"The l3oard ··muld sell at its fair rrar'..c-t 
value, the nropertv ,.1h1c:1 it ;,resent!" O'·ms to 
a develoner" (t!1e develoner is in t'1e c;eneral 
contr.::icting 1)12siness), •fiich '.·1ould t 11ereafter 
construct a huil<ling i!1 accordance '.·ri th plans 
and snecifications rreviousl" arnrov8d 1)y t 11e 
Board. This •,-muld !)e t;1e ext8nt of tl-ie Board's 
involvement in the construction nroc2ss. 'I',1e 
develoner alone would contract f.:,r t;1e der.oli­
tion of existin<J buildin,:rs and t)-:e construction 
of the new facilitv. Similarly, all s~;con­
tractors anc, materialr..en would 1Je naid direct!,, 
by the develo!"er from its rnm resources. ·­

"U>:>on comnletion of construction, t,e land 
and building \·,ould be offered for sale and t'.1e 
Library Board could nurc:1ase the f aci li ty (under 
a land contract or other,ise), 0ut it uould be 
under no legal ol:Jligation to do so." 

The questions you advance on the basis o~ the above facts 
may be stated as follo•-rs: 

"l. t·lhether, under the facts set forth, 
the Doard of Library Trustees can laufully 
sell the parcel or property which it now 
owns and subsequently, enter into a contract 
for the purchase (under a land contract or 
otherwise) of a building constructed on the 
previously transferred parcel? 

"2. Whether a County Board of Lihrarv 
Trustees, which intends to purchase a building 
to be used as a main librarv, must, under any 
circumstances, follow the procedure outlined 
in Section 3375.41 of the Revised Code? 

"3. Whether the entire n,atter must be 
submitted to the electorate for approval?" 

The pe~tinent powers of a board of library trustees are 
set forth in Sections 3375.33 an1 3375.40, ,Revised Code, 
and are qualified by Section 3375.41, Revised Code. 

The board's authority to sell property is granted by 
Section 3375.33, ~· which states that: 

"The boards of library trustees appointed 
pursuant to sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 
3375.15, 3375.22, and 3375.30 of the Revised 
Code are bodies politic and corporate, and as 
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such are capable of suing and heinq sued, con­

tracting, acquiring, holding, possessing, and 

disposing of real and ~ersonal property, and 

of exercising such other powers and privileges 

as are conferred upon them by law." 


This Section contains no language requiring the taking 
of bids when selling property; nor is there any languaqe 
that would limit the boarrl to the disposal of surplus property 
only. Therefore, it appears that a board of library trustees 
of a county library district has broad discretion in determining 
how and when it can sell its real property. This view has 
been recognized in Drury's Ohio School Guide (3rd ed.), 
Section 9.04, at page 237, and is consistent with the holding 
in Miller v. Akron Public Library, GO Ohio L. Abs. 364 (1951). 

As to the second part of the two-steo librarv 
acquisition program, to take place at a later date, the 
nronosal calls for the board of trustees to purchase the 
new" library building which is to be erected on the 
property previously sold to the developer. The powers 
of library boards of trustees to purchase property are 
set out in Section 3375.40, supra, which provides in 
part as follows: ---

PEach board of library trustees appointed 

pursuant to sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 

3375.15, 3375.22, and 3375.30 of the Revised 

Code I"ay: 


"* * * * * * * * * 
"(C) Purchase or lease buildings or parts 


of buildings and other real property and pur­

chase automobiles an.d other personal property 

necessary for the proper maintenance and oper­

ation of the free oublic lihraries under its 

jurisdiction and pay the purchase price there­

for in installments or otherwise; 


"(D) Purchase, lease, lease with an 
option to purchase, or erect buildings or 
parts of buildings to be used as main lihraries, 
branch libraries, or library stations ou~sbant 
to section 3375.41 of the Revised Code; 

"* * * * * * * * *·"
(Emphasis added.) 

In order to give meaning to both Subsections (C) and CD) of 
Section 3375.40, sup7a, Subsection (C) should be read as 
applying to the acquisition of property incidental to the 
operation of a library, whereas Subsection (D) grants 
authority to acquire and construct buildings to be used 
as main libraries, branches and stations. 

Since the current proposal contemplates the acquisition 
of a main library facility, it is the authority granted in 
Section 3375.40 (D), ~uera, that is controlling. This Sub­
section contains specific reference to the restrictions 
of Section 3375.41, supra, which states that: 

"When a board of library trustees appointed 
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pursuant to sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 
3375.15, 3375.22, and 3375.30 of the ~evised 
Code determines to build, repair, or enlarge a 
library or make any improvements or repairs, 
the cost of which will exceed five thousand 
dollars, except in cases of urgent necessity 
or for the security and protection of library 
property, it must proceed as follows: 

"(A) The board shall advertise for a period 
of four weeks for bids in some newspaper of 
general circulation in the district and if there 
are two such papers, the board shall a<lvertise 
in both of them. If no newspaper has a general 
circulation in the district, the board shall 
advertise by posting such advertisement in 
three public places therein. Such advertisement 
shall be entered in full by the clerk on the 
record of proceedings of the board. 

"(Bl The sealed bids must be filed with 
the clerk by twelve noon of the last day 
stated in the advertisement. 

"(C) The bids shall be opened at the 
next meeting of the board, shall be publicly 
read by the clerk, and shall be entered in 
full on the records of the board; provided, 
that the board may by resolution provide for 
the public opening and reading of such bids 
by the clerk, immediately after the time for 
filing such bids has expired, at the usual 
place of meeting of the board, and for the 
tabulation of such bids and a report of 
such tabulation to the board at its next 
meeting. 

"(D) Each bid must contain the name of 
every ~erson interested therein, and shall be 
accompanied by a bid bond or bv a certified 
check upon a solvent bank, as the board renuires, 
payable to the order of the board, in an 
amount to be fixed bv the board or bv an 
officer designated for such nurpose by it. 
Such bond or check shall be in no case less 
than five per cent of the amount of the hid 
and conditioned that if the bid is accepted 
a contract will be entered into ana the 
performance of it properly secured. 

"(E) When both labor and materials 
are embraced in the work bid for, the board 
may require that each be separately stated 
in the bid, with the price thereof, or may 
require that bics be suhmitted without 
such separation. 

"(F) None but the lowest resnonsible bid 
shall be accented. The board may.reject all 
the bids or accept any bi0 for both labor 
and material for such improvement or repair 
which is the lowest in the aggregate. 



OAG 72-051 ATTORNEY GENERAL 2-200 

"(G) The contract must be between 

the board and the bidders. The board shall 

pay the contract price for the work in 

cash at the times and in the amounts as 

provided by sections 153.46, 153.47, and 

153.48 of the Revised Code. 

"(H) When two or more bids are equal, 

in whole or in part, and are lower than any 

others, either may be accepted, but in no 

case shall the "''Ork be divided between 

such bidders. 


"(I) When there is reason to believe there 
is collusion or combination among the bidders, 
the bids of those concerned in such collusion 
or combination shall be rejected." (F.mphasis added.) 

Although Section 3375.41, sunra, is a qualification 
of the authority granted in Section 33'7'5:'"40 (D), sunra, it 
does not follow that bidding is required for all activities 
authorized by Section 3375.40 (D), supra. On the contrary, 
the language of Section 3375.41, supra, indicates a more 
limited application, with hidding~ired only where the 
board has determined to "build, repair, or enlarge a 
library, or make any improvements or re~airs, the cost 
of which will exceed $5,000." Thus, a board, in deciding 
to purchase a building which has alreadv 1'een constructed, 
need not follow the orocedure outlined in Section 3375.41, 
supra. It would appear possible, then, that each of the 
transactions you propose would, if vie~md individually, be 
possible without compliance with the biddin<J procedure. 

However, in applying Sections 3375.40 and 3375.41, 
supra, to the proposal you have advanced, it is necessary 
to consider both the purposes of the bi~ding requirements, 
and the possibility that the court, in attempting to 
give effect to these purooses, would ignore the individualized 
steps of the building plan and treat it siMply as a unitary 
arrangement for the construction of a library. It should be 
noted that the langua<Je of Section 3375."l, snnra, when read 
in conjunction with Section 3375.40 (D), su~~akes it 
clear that the bidding requirements applyriot""only to contracts 
for the construction of a building, ~ut also to ~ontracts for 
the purchase or lease of a building to be constructed. The 
chief characteristic of all these arrangements is that they 
involve buildings to be constructed in the future. 

With this in mino., I would refer you to t~e purpose 
of competitive bidding as they are described in 43 Am. 
Jur. at page 767: 

"The purpose of the provisions so generally 
found in Constitutions, statutes, city charters, 
and ordinances requiring that contracts with 
public authorities be let onlv after competitive 
bidding are to secure economy in the construction 
of public works and the expenditures of public 
funds for materials and supplies needed bv public 
bodies, to protect the public from collusive 
contracts, to prevent favoritism, fraud, extrava­
gance, and improvidence in the procurement of 
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these things for the use of the state and its 

local self-governing subdivisions, and to pro­

mote actual, honest, and effective competition 

to the end that each proposal or bid received 

and considered for the construction of a pu~lic 

improvement, the supplying of materials for 

public use, etc., may be in competition with 

all other bids upon the same basis, so that all 

such public contracts may be secured at the 

lowest cost to taxpayers." 


In light of the language used in the pertinent Sections, 
it appears that Section 3375.41, 6uprf, is an attempt by 
the legislature to realize these ene its in cases where 
a library board of trustees is directly involved in planning 
the construction of a building for which it will, by one 
method or another, be paying. 

Where an attempt is made to evade these re(!Uirements, 
the following rule of conrluct is recognized in 43 Am. Jur. 
at page 768: 

"Since they are based upon public economv 
and are of great importance to the taxpayers, 
laws requiring competitive bidding as a condition 
precedent to the letting of public contracts 
ought not to he frittered away by exceptions, 
but, on the contrary, should receive a construction 
always which will fully, fairly, and reasonably 
effectuate and advance their true intent and 
purpose, and which will avoid the likelihood of 
their bein~ circumvented, evaded, or defeated. 
Stern insistence upon positive obedience to 
such provisions is necessary to Maintain the 
policy which they uphold." 

This rule has been applied in an Ohio case where an attempt 
was made to avoid the hidding requirement for a project involving 
more than the statutory limit by splitting into parts what 
should have been regarded as one contract. In State, ex rel. 
Kuhn v. Smith, 92 Ohio L. Abs. 527, 25 Ohio Op. 2d 203 {l963), 
the courtstated: "When it is apparent that the work has been 
split up for the purpose of evading the statute, the courts 
have generally held the contracts to be invalid." 

While there are no reported cases in point regarding your 
proposal, the rationale employed in the qeneral rule seems quite 
applicable to your proposed arrangement. It would be evident, 
to even the casual observer, that this is a unified plan under 
which a general contractor is erecting a library building 
according to plans and specifications i--rovirleJ. bv tb.e · 11brarv 
board; and th~t·puriha~e or the-cci~rleted builJin~ is merely 
the.firial step-of th~-~~ran~ernent. 

The fact that there is no binding commitment extant between 
the sale of the land and the purchase of the huilding is hardly 
sufficient to justify separate treatment of the individual trans­
actions, since the library board is, and would continue to be, 
involved in the construction by virtue of having provided the 
property, plans and specifications for the building: and it 
is this involvement which reauires compliance with bidding 
procedure. Consequently, adherence to the biadinq procedure 
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established bv Section 3375.41, supra, would seem essential 
in the event that you choose to uni'lertake vour current proposal. 
Miller v. Akron Public Librarv, 60 Ohio L. Abs. 364 (1951), 
contains rather specific language concerning the bidding 
requirement. The court noted past conflicting opinions as to 
whether bidding was required, but held that since bidding was 
not mentioned in the newly enacted 1957 legislation, it was 
not required. The court quoted, at page 368, Section 7630, 
General Code, defining the powers of hoards, which then read 
as follows~ 

"4. To purchase, !ease or erect buildinqs 
or parts of buildings to be used as main libraries, 
branch libraries or library service." 

Please compare the above quoted Section with our present Section 
3375.40 (D), supr6, which soecifically mentions Section 3375.41, 
supra, which esta lishes a mandatory bidding requirement and 
procedure. 

Additional matters which l'l\lst be considered are mentioned 
in Drur_y's Ohio School Guide (3rd ed.), Chapter 9, Section 9.05, 
speciricaIIy.:-~aiso ~tate, ex rel. Kuhn v. Smith, supra, at 
pages 527 and 535. -~­

A case presently pending in the Supreme Court, State, ex 
rel. Kitchen v. Christman (No. 71-474), argued December 15, 1971, 
involved a municipal corporation and a swimming pool acquisition 
plan. It can be distinguished in that the municipality enacted 
an ordinance embodying the plan, the ordinance being enacted 
under Article XVIII, Section 4, Ohio Constitution, and, arguably, 
an alternative to Section 721.03, Revised Code. A board of 
library trustees has no similar argument of avoidance as to 
Section 3375.41, supra. 

Your final question concerns the need to suhmit the 
entire matter to the electorate for approval. While there 
are certain activities which require voter approval, such as 
the issuance of bonds and notes pursuant to Section 3375.24 
Revised Code, there are no such requirements placed on the 
type of activity you propose. On the contrary, Sections 3375.40 
and ~375.41, supra, which are in point, make nosuc~alifi-­
cation on tl1e ·-rant of aut:10rity, thou-:-i c:,ction'T3T5\41', '>twra, 
does in,pose ::i.. b:l,.ddins reo_uirer.1ent. · - ---­

In specific answer to your questions it is my opinion, 
and you are so advised, that: 

l. A board of library trustees may sell the real 
estate which it now owns. 

2. The bidding requirements of Section 3375.41, Revised 
Code, apply to an arrangement by which a library board of 
trustees seeks to sell real estate to a contractor, who is 
to erect a building thereon according to plans and speci­
fications provided by the board, and who will sell the 
completed building back to the board, even though the board 
has no legal commitment to buy the building. 

3. The statute does not require voter approval on the 
type of activity proposed. 




