
ATTORNEY GENERAL. 2247 

tion of the distr:cts affected or the status of their schools and obligations connected 
therewith. 

Third, there is no pro\'ls!On for delayed transfers of school territory or for 
transfers to become effective in the future. \.Yhen circumstances arc such that there 
devolves upon a county board of education the mandatory duty to make a transfer 
of school territory from one district to another, such transfer should be made within 
a reasonable time after the mandatory duty attaches. 

Fourth, inasmuch as the petition filed with the Board of Education of the San­
dusky County School District by 75% of the resident electors of a portion of Rollers­
ville Rural District asks that said territory be transferred to Rising Sun School 
district which, is a village district of an adjacent county, and wh'ch· transfer the 
Sandusky County Board of Education would have no authority to make in any case, 
the filing of said petition vests no jurisdiction in the Sandusky County Board of 
Education to act and it not only could not be required to make such transfer by 
an action in mandamus but might be enjoined from making such transfer if it at­
tempted so to do. 

1259. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney General. 

REAL ESTATE BROKER'S LICENSE-NOT REVOKED-1-IAY BE RE­
NEWED UPON APPLICATION AND FEE OF FIVE DOLLARS. 

SYLLABUS: 
A real estate broker's license, not suspe11ded or revoked, may be rmewed afte,.. 

the expiration thereof, upon aPPlication therefor, accompanied by the fee of five 
dollars. 

CoLUMBUS, Omo, :t\ ovember 14, 1927. 

HoN. CYRUS LOCHER, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge your letter of Novemb'er 9, 1927, as follows: 

"The real estate license law, Section 6373-38, provides that 'each license 
issued under this act shall expire on the 31st day of December of the year 
in which it is issued; but ·each license shall be renewed upon application there­
for, without recommendation, examination or inquiry. * * * ' 

Section 6373-39 provides that the fees for real estate broker's license 
shall be $10.00 for the first year and $5.00 for each renewal thereof, etc. 

In response to our request, you gave us Opinion No. 774, saying that 
the section is plain and unambiguous and clearly demonstrates that each 
license expires annually and that the bond required by Section 6373-35 must 
me executed for the period of one year and a new one for each renewal of 
a license. 

The question now has arisen as to when application for a renewal of a 
license must be made. The holder of a broker's license makes application 
on January 15, 1928, that is subsequent to the time of the expiration of his 
1927 license. ~Iay the Board of Real Estate Examiners renew his 1927 
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license, and is he to pay a fee of $5.00 for the renewal? Or, is it necessary, 
in order for a holder of a broker's license to have his license renewed, to 
make application to have the same renewed before the 1927 Ecense expires? 
Some one has ach·anced the opinion that since all the licenses now issued 
expire on the 31st day of December, 1927. that on January 1st the holder 
of a 1927 license has nothing to renew, and that said holder of a 1927 
license will then be in the same position as one who has not had a license, 
and in order to get a new Fcense he must again make application for a. 
broker'; license and pay a fee of $10.00. 

T f, in your opinwn. the Board may renew a license in 1928 when appli­
cation for renewal is made subsequent to December 31, 1927, may the Board 
legally renew a license for the year 1929 of a license that had been granted 
in 1927 and no application has hee11 made to renew the same for the year 
1928? 

The purpose of this request is to definitely inform the Board as to what 
fees should be collected for renewals." 

\Vhile it is undoubtedly true that the initial license issued to a real estate broker 
expires on the 31st day of December of the year in which it is issued, it does not 
necessar:Iy follow therefrom that a renewal of such license may not be had a day, 
a month or a year after the expiration of the original license. \Vithout quoting in 
full all the·pertinent sections of the real estate broker's license law, it may be stated 
that Sections 6373-29, et seq. of the Code provide for applications for original license, 
which must be accompanied by a recommendation of fwo resident freeholders of the 
cr.utlty in which the applicant resides, certifying that he is honest, truthful and of 
good reputation and recommending that he be. admitted to the examination. Upon 
being satisfied as to the honesty, truthfulness and good reputation of the applicant, 
the board shall admit the applicant to the examination, which deals with the prin­
ciples of real estate practice and the canons of business ethics pertaining thereto. 
There is authority to conduct the examination by questionnaire. Upon the successful 
passage of the examination, the applicant is issued a license. 

Section 6373-39 provides as follows: 

"The fees for licenses shall be as follows: 

I. For a real estate broker's license, $10.00 for the first year and $5.00 
for each renewal thereof. If the licensee be a corporation. an additional fee 
of $2.00 for each officer other than the president thereof, and if it be a firm, 
an additional fee of $2.00 for the second and each additional member there­
of. A charge of $1.00 shall be made for duplicate real estate broker's license. 

2. For a real estate saleman's license, $2.00 for the first year and $1.00 
for each renewal thereof. 

In all cases the fee shall accompany the application for license or re­
newal. If an applicant or other person admitted to an examination for a real 
estate broker's liceme fails to pass the examinat:on to which he is admitted, 
he shall be entitled to be admitted to further examinations.'' 

It is to be noted that the fee for the original license is twice as much as that 
proYidcd for renewals. The difference between such fees may be attributed to the 
fact that the duties of the board with respect to the or'ginal license are much greater 
than those with relation to a renewal. \Yith respect to he renewal of a license, 
Secion 6373-38 of the General Code proYides as follows: 
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''Each license issued under this act shall expire on the thirty-first day of 
December of the year in which it is issued; but each l:cense shall be renewed 
upon application therefor, without recommendation, examination or inquiry, 
excepting as provided in Sections 15 to 20, both inclusive, of this act. (G. C. 
Sections 63i3-39 to 63i3-44)." 

From this section it is apparent that, the original applicant having qualified and 
secured a license to conduct the business of a real estate broker, it must be assumed 
that those qualifications continue, for otherwise the statutes would make provision 
for annual examination. Ordinarily, therefore, the effect of the expiration of the 
bcense is to extinguish the right to do business, but it does not in my opinion require 
ucw proof of the qualifications of the applicant. 

The statute heing silent as to the date when a renewal may he made, I do not 
feel warranted in stating that it must be effected prior to the date of the expiraion 
of the original license. An examination oi the various sections of the General Code 
with relation to the licensing of other occupations and professions discloses that the 
legislature in this instance has failed to be as specific as is usual. For example, in 
the case of dental hygienists, after the original qualification by examination, the 
l1censee is required to pay annually. on or hefore January 1st of e;tch year, a regis­
tration fee. If he fails to pay within that time, the license may be revoked or the 
board may reinstate upon payment of a larger fee. Similarly, in the case of dentists, 
after the original qualifications, the applicant must pay an annual registration fee 
on or before December 31st of ech year, and in case he fails to do so a line of $5.00 
is imposed. If he suspends his practice, he may be reinstated upon the payment of a 
larger fee. Also, in the case of embalmers, after the original examination, the 
license must be renewed e1·ery live years, but an applicant who fails to pay may, 
within six months after the expiration of the Ecense, have his license renewed without 
examination upon the payment of a larger fee. There are several other instances in 
the Code in which it is shown that the legislature is ordinarily more specific on the 
subject than it has been in this instance. 

You will note from what I have said that the ordinary practice is to impose a 
penalty in case of failure to renew within the specific date fixed by the statute and, 
in at least one instance, a specific time limit is placed and the inference may be drawn 
that, after such time, the applicant must submit to a new examination. The larger 
fee being in the nature of a penalty and the rule being that penalties are not fa1·ored 
in law, in my opinion the requirement of the larger fee cannot be read into the 
statute in this instance in the event that the licensee fails to renew prior to the date 
of the expiration of his license. 

As you suggest, it may be argued that the license having expired, there is nothing 
to renew. I do not feel, however, that such a contention is justified. Webster's 
International Dictionary contains the following definition of the word "renew," 
among others: ''To restore to existence." That is what is done in the case of the 
renewal of the license after it has expired. The license, being granted only after 
examination of the awlicant, is evidence of his qualification as well as his authority 
to do business. The authority to do business clearly expires with the expiration of 
the license, but the qualifications may hardly be said to cease. 

Having reached the conclusion that a license may be renewed after its expira­
tion, the next inquiry is whether then: i~ any limitation upon the time w!thin' which 
such renewal may be made. The statute being silef!t on this subject, I am compelled 
to the conclusion that there is no definite limitation. It is quite apparent, however, 
that where a long period of time has intervened between the expiration of a license 
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and the application for a renewal, the qualifications of the individual might have 
changed substantially and he might have been guilty of acts which would warrant 
the board in refusing to make the renewal. You will observe that Sections 6373-42 
to 6373-46, inclusive, provide for the investigation by the board upon its own motion 
of the conduct of any licensee or any applicant for the renewal of a license. The 
board is authorized to conduct an inquiry and, if it is satisfied that the applicant 
has been guilty of conduct justifying refusal to renew, it may take such action. 
The action of the board is reviewable by the courts. 

Section 6373-33 of the Code is as follows: 

"The state board of real estate examiners may make such reasonable 
rules and regulations as it may deem necessary, relating to the form and man­
ner of tiling applications for license, the issuance, suspension and revoca­
tion of Ecenses and the conduct of hearings as provided for in this act 
(G. C. Sections 6373-25 to 6.173-51). The board may hear testimony in mat­
ters relating to the duties imposed upon it by law, and the president and 
secretary of the board may administer oaths. The hoard may require such 
other proof as it may deem advisable of the honesty, truthfulness and good 
reputation of any person named in an application for a real estate broker's 
license, before admitting the applicant to the examination or issuing a license 
as the case may be." 

Under this section l feel it would he within the power of the board to adopt 
a rule requiring that, unless applications for renewals of license are made within a 
reasonable time to be prescribed hy the board, renewals will only be granted after 
an inquiry which will satisfy the board that the applicant has not, in the intervening 
time, violated the law by acting as a broker. In such case, however, although an 
inquiry may be conducted, the application is still one to renew a license and not for 
the issuance of a new license. This being so, the fee payable would still be $5.00. 

1260. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-AUTHORITY TO PURCHASE ROAD MA­
CHINERY AND MATERIALS UNDER SECTIONS 7200 AND 7214, 
GENERAL CODE-AUTHORITY OF SAME COMMISSIONERS TO 
RESCIND LEGISLATION-CERTIFICATE OF FISCAL OFFICER, DIS­
CUSSED. 

SYLLABUS: 

(I) Under the provisions of Sections 7200 a•1d 7214 of the General Code, county 
commissioners are authorized to purchase such machinery, tools, equipment, auto­
mobiles and materials as m<~y be necessary to construct, reconstruct, improve, main­
tain or repair county roads, aud the bridges and culverts thereon, by force account, 
and such board of county commissioners may rescind legislation authorizing the 
cctmty surveyor to lease equipmellf and tools and to purchase such material as may 
b.: necessary to carry on worll by force account, as provided in St!ction 7198 of ihP 


