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WELFARE, DEPARTMENT OF-CERTIFIED STATEMENT OF 
PARENTAL SEPARATION WITHOUT PLAN TO REUNITE--­

FILED IN CONFORMITY WITH DEPARTMENT RULE­
§5107.03, RC-SUCH STATEMENT NOT CONCLUSIVE PROOF 
-PRIMA FACIE SUBJECT TO REBUTTAL BY EVIDENCE. 

SYLLABUS: 

A certified statement of parental separation without a plan to reunite, filed in 
conformity with a rule promulgated by the State Department of Public Welfare under 
authority of Section 5107.03, Revised Code, with respect to child claimed to be eligible 
for aid to dependent children under that section, is not conclusive proof of s,uch separa­
tion but should be deemed prima, facie proof only and is subject to rebuttal by com­
petent evidence. 
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ColW11bus, Ohio, September 6, 1957 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning Counrty, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The pertinent part of a letter from the Director of 
vhe Mahoning County \Velfare Department, in which he requests 
that this .office secure your opinion on the subject therein con­
tained, is as follows : 

"The Aid .!Jo Dependent Children program is administered 
under Sections 5107.01 to 5107.99, Revised Code of Ohio, for­
merly Section 1359-31 to 1359-46, General Code. Section 5107.03 
gives :the definition of a needy child entitled to aid, if certain 
conditions are met. Among these conditions, paragraph (E) 
provides that the child must have been deprived of parental sup­
port or care by reason of a parent's continued absellce from the 
home, such absence shall have been for a period to be determined 
by the Depa11vment and defined by rcgulwtion,s relating thereto. 

"Administrative regulations of the State Department of 
Welfare defining 'absence from home' lists one of these require­
ments as 'there has been an actual separation of the parenrts for 
six months or longer and there is no plan for the parents to 
reunite'. There is disagreement as to the meaning and interpre­
·tation of this pant of the regulation. The State Depa•rtment inter­
prets i;t one way and many Directors over the State are not in 
agreement with the interpretation. It is determined, by the Starte, 
.that a:1-1 "that is needed is 'for a man or woman to certify to a 
separation and ,that .t1here exists no plan to reunite' which makes 
sufficient compliance for that part of the cligibili,ty standpoint as 
'absent from home'. 

"We feel that an avenue is opened for wide violation of law 
as well as loading the assistance rolls if the interpretation is to 
stand in this manner. Years of experience has shown that fam­
ilies agree to separate for the express purpose o{ making ·them­
selves eligible for assistance. It has even occurred that such 
separation was for a man living on one street, .the woman on 
another street and from a practical standpoint they were not even 
separated but visited wi~h each other. There seems danger in such 
procedure and it could be U'Sed extensively to prove 'ineligibles' 
eligible. 

"We would like you to advise us whether personal state­
ments by applicants of a separation for a period of six months or 
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longer, and, personal statements that there is no plan for reuniting 
can be taken as positive proof presented to an agency. Should it 
be possible for individuals, man and wife, to be permitted to make 
such decisions by themselves if they are legally married and have 
legal obligations to each other? 

"I would appreciate your interpretation of this matter." 

Section 5107.03, Revised Code, provides in part, as follows: 

"Subject to sections 5107.01 to 5107.16, inclu~ive, of the 
Revised Code, and to the availability of revenues for the purposes 
thereof, a needy child residing in the state shall be entitled to 
aid if the following conditions are fulfilled : 

" (A) Such child has been deprived of parental support or 
care by reason of death, continued absence from the home, or 
physical or mental incapacity of a parent, * * * 

"(E) If ,the need of such child results from the continued 
absence of a parent from the home, such absence shall have been 
for a period ,to be determined by the department and defined by 
regulations thereto. * * *" 

It is apparent that the language 111 Section 5107.03, supra, requires 

the Department of Public vVelfare to promulgate regulations defining the 

statutory phrase "continued absence of a parent from the home." Recog­

nizing the duty imposed by statute, tJhe department duly promulgated the 

required regulations. The regulation relating to the continued absence 

of a parent from ,the home, which was effective July 1, 1956, reads in 

pertinent part as follows : 

"A child shall be considered to be deprived of parental sup­
port or care by reason of the absence of a parent under any of the 
following conditions : 

"4. There has been an actual separation of the parents for 
six months or longer and there is no plan for the parents to 
reunite." 

The Depar,tment of Public vVelfare has determined that in order for 

a person to qualify for aid under the above quoted regulation it is sufficient 

for such person to submit a certified statement that there is an actual 

separation anq that there is no plan to reunite. 
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The certified statement referred .to above is, 111 my opinion, 111 the 

nature of prima f acie evidence as to the status of the parents of the pro­

posed dependent child. Thus, the local county welfare department may, 

if it chooses to do so, designate the person filing such a certified statement 

as eligible for assistance. However, since the certification ,is only prima 

facie evidence of the situation of the parent filing it, the local welfare 

department is free to investigate the status of the parent and to rebut 

the statements which have been made in the certification. 

In specific answer to your inquiry, a certified statement of parental 

separation without a plan to reunite, filed in conformity with a rule pro­

mulgated by the State Department of Public \Velfare under authority of 

Section 5107.03, Revised Code, with respect to child claimed to be eligible 

for aid to dependent children under that section, is not conclusive proof 

of such separation but should be deemed prima facie .proof only and is 

subject to rebuttal by competent evidence .. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




