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1927. 

STATE TEACHERS' RETIRE::\IEXT SYSTDI-WHETHER OR XOT 
TEACHERS I~ ::\IJ]XICIPAL UXIVERSITY AT AKRON SHOULD 
RECEIVE CREDIT FOR PRIOR SERVICE-INSTITUTIO~ FOR::\1-
ERLY BUCHTEL COLLEGE A PRIVATELY 0\VXED IXSTITUTION. 

1. Schools or colleges or other iustitutious supported in whole or in part by the 
state or any subdivision thereof, mzd wholly controlled and managed by the state, or 
any subdivision tlzerof, have the period U11til September 1, 1921, in which to accept 
the requirements mzd obligations imposed by the state teachers' retirement system, 
but a person teaching in such school, college or institution, desiring prior service 
credit, must have been a teacher prior to the first day of September, 1920. 

2. Service as a teacher in a pri·vately e1zdowed school, college or institution 
located within the state of Ohio, and which later becomes a tax supported institution 
under public control, should be allowed by the state teachers' retirement board in itS; 
computation of prior ser'l'ice as a teacher, e'ven though such service as a teacher was 
rendered prior to the time tluit such school, college or university became a tax sup­
ported institution and under public control. 

3. Under the provisions of section 7890-30 G. C. a claim of a teacher for prior 
service credit in the state teachers' retirement s::,ostem, cannot cover service as a 
teacher in another state unless such service as a teacher was rendered in the public 
day schools of another state, and service in a state-supported institution outside of 
Ohio cannot be held to be sen·ice in the public day schools of such state. 

CoLUMBUS, OHio, March 19, 1921. 

HoN. W. E. KERSHNER, Secretary State Teachers' Retirement Board, Columbus, 
Ohio. 
DEAR Sm :-A~;knowledgment is made of the receipt of your request for the 

opinion of this department upon two questions concerning the operation of the state 
teachers' retirement system. Your first question reads as follows: 

"The Municipal University of Akron is a tax-supported institution, 
but until recent years was operated in the name of Buchtel college, a pri­
vately endowed institution. If the trustees of this institution which is now 
a public institution should vote to accept the privileges of the stat"e teachers' 
retirement system, would service in this institution while it was operated as 
Buchtel college and before it became an institution supported by public funds 
be regarded as prior service?" 

Pertinent sections of the statutes in part are as follows: 

Section 7896-2 : 
"A state teachers' retirement system is hereby established for the teach­

ers of the public schools of the state of Ohio. * * *" 

Section 7896-26: 
"Each teacher, upon becoming a member, shall file a detailed statement 

of all his previous service as a teacher * * *" 

Section 7896: 
" * * * the retirement board· * * '~ shall issue to each present-
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teacher a certificate certifying to the aggregate length of all his prior­
service as a teacher as defined in this act." 

Section 7896-1: 
" * * * 'Prior service' shall mean all service as a teacher, as de­

fined by this act, rendered before the first day of September, nineteen hun­
dred and twenty, by a present-teacher and similar service in another state 
credit for which was procured by a present-teacher as provided by this act." 

Section 7896-1 : 
" * * * 'Teacher' shall mean * * * any teacher in any school 

or college or other institution wholly controlled and managed, and wholly 
or partly supported by the state or any subdivision thereof, the board of 
trustees or other managing body of which shall accept the requirements and 
obligations of this act. 

"'Present-teacher' shall mean any person who was a teacher, as defined 
by this act, before the first day of September, 1920, and * * * 

"(b) who was a teacher of a school or college or other institution on 
said date, * * * and who continued thereafter to be a teacher thereof 
until he, with the teaching staff of such school or college or other institu­
tion, became a member of the retirement system * * *" 

Section 7896-22: 
"The membership of the retirement system shall consist of the follow­

ing: 
" (c) The teachers in any school or college or other institution support­

ed in whole or in part by the state or any subdivision thereof and wholly con­
trolled and managed by the state or any subdivision thereof shall become 
members on the same terms and conditions as the teachers in the public 
schools, provided that the board of trustees or other managing body of such 
school, college or other institution, if such institution is now in existence 
or if in existence on said date, shall agree by formal resolution adopted 
before September first, nineteen hundred twenty-one, to accept all the 
requirements and obligations imposed by this act upon employers of mem­
bers. * * * Service in such schools, colleges or other institutions shall 
be then considered in every way the same as service in the public schools so 
far as the purposes of this act arf concerned, * * *." 
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In your statement of facts you indicate that Buchtel college, a privately endowed 
institution, later became the Municipal University of Akron, and is a tax-supported 
institution at this time. Your question is whether the teachers in the Municipal 
University of Akron should receive credit for prior service as teachers where such 
service was· rendered in the same institution but at a time prior to its becoming a 
"college or other institution wholly controlled and managed and wholly or partly 
supported by the state or any subdivision thereof." Under the provisions of section 
7796-1, supra, the person in question desiring prior service must first be a teacher as 
defined in the act, and in addition must have the status of a present teacher. 

Section 7896-1 gives the same privileges and rights to teachers in the universities, 
colleges and institutions located in Ohio as are given to the teachers in the public 
schools, where the person in question "continues thereafter to be a teacher thereof 
until he, with the teaching staff of such school or college or institution, became a 
member of the retirement system." Under section 78%-22 the schools, colleges and 
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institutions located within the state of Ohio, have until September 1, 1921, to accept 
the requirements and obligations of the state teachers' retirement act, and if a school, 
college or other institution in the state, through its board of trustees or other manag­
ing body, accepted the conditions prior to the date in question, then the teaching 
personnel employed in such school, college or institution would be granted the rights 
and privileges of the teachers' retirement act the same as teachers in the public 
schools. Under the provisions of section 7896-1 G. C., however, the person in ques­
tion now teaching in a school, college or university of this kind, in order to secure 
prior service credit, must have been a teacher prior to the first day of September, 
1920. 

However, the intention of the general assembly as regards these teachers in 
schools, colleges and institutions, which accept the provisions of the teachers' retire­
ment act, is more clearly set forth, and is practically blanketed in the following 
language, which occurs in section 7896-22, to-wit: 

"Service in such schools, colleges or other institutions (that is, located 
in the state of Ohio, and who later accept the provisions of the state teach­
ers' retirement act) shall be then considered in every way the same as service 
in the public schools so far as the purposes of this act are concerned." 

It must therefore be held, in construing these sections cited above, that service 
as a teacher in a privately endowed school, college or institution, located within the 
state of Ohio, and which later becomes a tax-supported institution under public 
control, should be allowed by the state teachers' retirement board in its computation 
of prior service as a teacher, even though such service as a teacher was rendered 
prior to the time that such school, college or university became a tax-supported 
institution and under public control. 

Your second question reads as follows: 

"May teachers in a college supported by state funds who became mem­
bers of the retirement system under the provisions of section 7896-22 (c) 
G. C., purchase credit for similar service in a state-supported institution 
outside of Ohio on the same basis as public school teachers are permitted 
to purchase credit for service rendered in public schools of other states, as 
provided in section 7896-30 G. C.?" 

Section 7896-30 G. C. reads in part as follows: 

"Any present teacher * * " in addition to service as a teacher as 
defined in this act, may claim credit for similar service as a teacher in the 
public day schools of another state of the United States or of any territory 
or possession of the United States and such service shall be treated by the 
retirement board and included in his prior service certificate as if it were 
service in the state of Ohio provided the teacher shall pay into the em­
ployers' accumulation fund an amount equal to the additional liability 
assumed by such fund on account of the crediting of such years of service 
rendered outside of the state, * * * on account of such service outside 
of the state. * * *" 

It is entirely possible that doubt has arisen on this question because of the 
language of section 7896-1, where in the paragraph on "prior service" reference is 
made to "similar service in another state." But the same section provides that this 
shall not be counted unless "credit * * * was orocured by a present-teacher as 
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provided by this act." But section 7896-30 puts a further limitation upon the giving 
of prior service credit as a teacher to a person who performs such duties, even in a 
college or institution in another state, because of the words appearing in section 
7896-30 G. C., providing that credit may be claimed "for similar service as a teacher," 
but such service must have been, under the express language of the statute itself, 
"in the public day schools of another state." 

It will thus be seen that with these words of limitation appearing in section 
7896-30, the claim of a teacher for prior service credit cannot cover similar service 
in another state unless such service as a· teacher was rendered in the public day 
schools of another state. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A ttorney-Ge11eral. 

1928. 

APPROVAL, LEASES TO STATE LANDS; TWENTY-SEVEN, BUCKEYE 
LAKE; THREE, LAKE ST. M1ARYS; TWO, INDIAN LAKE, AND ONE 
PORTAGE LAKE, OHIO. 

CoLUMBUS, Omo, March 21, 1921. 

HoN. JoHN I. MILLER, Superinlclldcllt of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I have your letter of March 8, 1921, in which you enclose the fol­

lowing leases, in triplicate, for my approval: 

Buckeye Lake. ValuatiOtl· 
To The Del Fisher Boat Line Company, Buckeye Lake------------$5,000 00 

Clara B. Hall, lease at Buckeye Lake------------------------- 2,500 00 
John Geach et al., lease at Buckeye Lake ____________________ _ 
The .Allegro Fishing & Pleasure Club, lease at Buckeye Lake __ 
Mrs. Chas. A. ·workman, "lease at Buckeye Lake--------------
The Magnolia Club, lease at Buckeye Lake __________________ _ 

Mrs. Anna E. Ross, lease at Buckeye Lake-------------------­
J. L. Love et al., lease at Buckeye Lake---------------------­
C. M. & C. 0. Boyer, lease at Buckeye Lake------------------
David Wickliff, lease at Buckeye Lake ______________________ _ 
Frank J. Spooner and wife, lease at Buckeye Lake ___________ _ 
Chas. F. Watkins, lease at Buckeye Lake---------------------­
W. B. vVillison et al., lease at Buckeye Lake-----------------­
Welsh & Company, lease at Buckeye Lake-------------------­
Dr. J. 0. Lathem, lease at Buckeye Lake--------------------­
E. E. Biete, lease at Buckeye Lake--------------------------­
Lena Shannon, lease at Buckeye Lake-----------------------­
Helen DeWitt, lease at Buckeye Lake-----------------------­
Frank E. Haubert, lease at Buckeye Lake--------------------
Chas. E'. Smith, lease at Buckeye Lake ______________________ _ 

William H. Downs, lease at Buckeye Lake--------------------
Christ Albert, lease at Buckeye Lake ________________________ _ 
Jessie G. McCarley, lease at Buckeye Lake __________________ _ 
Herman L. Harris, lease at Buckeye Lake ___________________ _ 

Louise C. Holland, lease at Buckeye Lake--------------------

9-Vol. I-A. G. 

500 00 
400 00 
400 00 
400 00 
400 00 
400 00 
400 00 
400 00 
400,00 
40000 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 
200 00 


