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OPINION NO. 75-035 

Syllabus: 
Children co1nrni tted by a juvenile court to a county department 

of welfare pursuant to R.C. Chapter 2151, either permanently or 
temporarily, remain the responsibility of the department until 
they reach the age of twenty-one, unless the court, upon a proper 
application, terminates the order of-commission at an earlier date. 

To: Ronald J. Kane, Portage County Pros. Atty., Ravenna, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 20, 1975 

I have before me your request for my opinion, which reads 
as follOt"i'S: 

"The Portage County Welfar<! Department has 
requested of this office an opinion on the follow­
ing question: 

"In view of the recent changes whereby age 
eighteen is now established as being legal matu­
rity, I find it necessary to get an opinion from 
you. 

"We have children in our custody where it has 
been our legal responsibility to act as custodian 
up to the age of twenty-one. Thus, for example, 
I personally have had to sign official documents 
such as medical consent, etc., as 'legal custodian.' 
Our financial responsibility has likewise contin­
ued to age twenty-one if the child is not self 
supporting. 

"It seems to me that even without an amend­
ment in the original court commitment papers, 
our responsibility does legally end at age eight­
een. 

"Because of the complexity of the amendments 
recently adopted by the State Legislature relative 
to the legal disability of infants, we hereby re­
quest an opinion from you concerning Welfare's 
responsibility toward parsons hetween the ages of 
eighteen and twenty-one." 

Under R.C. 5153.15 through 5153,19 certain powers and duties 
relative to needy children are delegated to the county children 
services board. If the county has no such board, its functions 
are performed by the county department of welfare. R.C. 5153.02. 
It is apparent from your letter that this is the case in your 
county. 

The authority of a county department of welfare, or a children 
services board, to accept custody of children is conferred by 
R.C. 5153.16(C) which rea~s as follows: 
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"The county children services board, subject 

to the rules and standards of the department of 

public welfare, on behalf of children. in the county 

deemed by the board or department to be in need of 

public care or protective services shall: 


"* * * * * * * * * 
"(C) Accept custody of children committed to 

the board by a court exercising juvenile jurisdiction; 

"* * * * * *·"* * * 
(Emphasis added.) 

The term, "children", as used in this Section, is defined as 
persons under twenty-one years of age, R.C. 5153.0l(A); and this 
definition was not altered when the General Assembly, by an 
act effective January 1, 1974, lowered the age of majority f~om 
twenty-one to eighteen. See R.C. 3109.01. 

Nor did the act of January 1, 1974, make ar;y change in the 
statutory age limitations on the jurisdiction of the juvenile 
court. For that purpose, a "child" has always been defined as 
"a person who is under the age of eighteen years." R.C. 2151.011 
(B) (1) and (2). But the=e are two exceptions to this jurisdictional 
limitation. Under subsection (B) (1) a "child." who violates a law 
is still considered a "child" irrespective of his age at the time 
the complaint is filed or hearing had thereon. Furthermore, if the 
juvenile court orders a temporary commitment of a ''child" to a 
welfare organization, it retains jurisdiction to modify or terminate 
the order until the "child" reaches the a e of twent -one, And, 
although the courts ur s ct on ceases wen t comm ts the 
"child" to the permanent custody of a welfare organization, it may 
still terminate the order, prior to the time the "child" reaches 
majority, upon application by the guardian. This second exception 
appears in R.C. 2151.38 which provides: 

"When a child is committed to the legal cus­

tody of the youth commission, or to the permanent 

custody of a county department of welfare which 

has assu~ed the administration of child welfare, 

county children services board, or certified or­

ganization, the jurisdiction of the juvenile court 

in respect to the child so committed shall cease 

and terminate at the time of commitment, except 

that if the department or any county department,

board, or certified organization having such 

permanent custody makes application to the court 

for the termination of such custody, the court upon 

such application, after notice and hearing and for 

good cause shown, may terminate such custody at any 

time prior to the child beco~ing of age. The court 

shall make disposition of the matter in whatever 

manner will serve the best interests of the child. 

All other commitments made by the court shall be 

temporary and shall continue for such period ·as 

designated by the court in its order, or until 

terminated or modified by the court, or until a 

child attains the age of twenty-one yeari:"1.---­

In view of this specific retention of the age of twenty-one, I am 
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convinced that the General Assembly intended that to remain the 
age of majority for the purposes of this Section of the Revised 
Code. 

In further support of this conviction I note that the act 
of January 1, 1974 did not make any change in the definition of 
legal disability whi.ch includes persons under the age of twenty­
one years. See R.C. 2131.02(A). 

Whether your county department of welfare has temporary or 

permanent custody over the children conunitted to it, it is obvious 

that it stands in loco parentis to them. The pertinent terms are 

defined in R,C. 2151.0ll(B) as follows: 


"(10) 'Legal custody' means a legal status 
created by the court order which vests in the custonian 
the right to have physical care and control of the child 
and to determine where and with whom he shall live, and 
the right and duty to protect, train, and discipline him 
and to provide him with food, shelter, education, ann 
medical care, all subject to any residual parental rights, 
privileges, and responsibilities. An individual granted 
legal custody shall exercise the rights and responsibilities 
personally unless otherwise authorized by any section of 
the Revised Code or by the court. 

"* * * * * * * * * 
"(12) 'Permanent custody' means a legal status 

created by the court which vests in the county department 
of welfare which has assumed the administration of child 
welfare, county welfare board, or certified organization, 
all parental rights, duties, and obligations, including 
the right to consent to adoption, and divests the natural 
parents or adoptive parents of any and all parental rights, 
privileges, and obligations, including all residual rights 
and obligations. 

"(13) 'Temporary custody' means legal custody as 
defined in division (B) (10) of this section which may 
be terminated at any time at the discretion of the court." 

In the light of thi_s language I conclude that the county department 
of welfare is responsible for the support and medical care (see 
R.C. 5153.11) of the children committed to its custody until they 

reach the age of twenty-one, or until the juvenile court, upon 

proper application, terminates the order of commission. 


In specific answer to your question it is my opinion, and 

you are so advised, that children committed py a juvenile court 

to a county department of welfare pursuant to R.C. Chapter 2151, 

either permanently or temporarily, re,11ain the responshili ty of 

the department until they reach the age of twenty-one, unless the 

court, upon a proper application, terminates the oraer of com­

mission at an earlier date. 





