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OPINION NO. 72-083 

Syllabus: 

~7here a student is in full-time attendance at a joint 
vocational school, within the meanina of "full time attend­
ance" as pr

1. 

operly defined by the. State Board of Education 
under Sections 3313.48, 3313.90 and 3317.03, Revised Code, he 
must be inciuded in the average daily membership figure of 
the public school district of his residence for purposes of 
state support-under the school foundation program. 

2. The definition of "full time attendance" must take 
into consideration auxiliarv services orovidea to nonpublic 
school pupils under Section.. 3317.062, Revised Code. . 

3. Where a pupil attends classes at a joint vocational 
school under Section 3313.90, Revised Code, but receives 
auxiliary services through a nonpublic school under Section 
3317. 062, Revised Code, he shouln. be included in the averaqe 
daily membership figure for the nonpublic school under 
Section 3321.12, Revised Code, on a Prorata hasis. 

To: Martin W. Essex, Superintendent of Public Instruction, Department of 
Education, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, September 21, 1972 

I have before me your rerruest for my ooinion, whir:h reads 
as follo"v•s: 

"Your opinion is respectfullv requested re­
garding the countin~ of pupils for state subsidy 
who attend joint vocational schools. The concern 
is whether or not pupils may he counted both in 
public and nonpublic school average ~ailv member­
ship for school foundation subsidies. 

"''av a student be calculated in the averaae 
daily memi-,ershio figure for the public school ·· 
district of his residence as orovided for under 
R.C. 3317.03 for purposes of state support under 
the school foundation pro~ram, R.C. 3317.03, 
when such student is in full time attendance at 
a joint vocational school, attends a nonpuhlic 
school for purooses of extra~urricular activities, 
and plans to graduate from that same nonpublic 
school? 

"In the alternative, mav such a student be 
computed in the av3rage dail•, membershi;, figure 
for the nonpublic school under R.C. 3321.12 for 
purposes of its securing state grants for auxil­
iary services under R.C. 3317.062?" 
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Since the Si::hool 'Foundation Act, which no,-, appears 
in Chapter 3317, Revised Code, has undergone some changes 
since the date of your request, I shall hegin with a brief 
history of the pertinent Sections. 

The foundation ~rogram was originally enacted hy the Gen­
eral Assemhly on .r.r,ay 23, 1935, and became effective on July 12, 
1935. 116 Ohio Laws, 585-598. As stated in the title of the 
Act, and in State, ex rel. Board v. Dietrich, 134 Ohio St. 474, 
at 476-~77 (1938), the legislation was designed 

"***for the purpose of creating a pub­

lic school fund in the state treasury and pro­

viding for the distribution thereof, with a 

view to providlng a thorough and efficient 

system of common schools throughout the state, 

promoting econornv and efficiency in the op­

eration thereof, and providing for the eaual­

ization of educational opportunities; * * *." 


In addition to the basic financial requirements for the 
o~eration of the nuhlic schools, a number of auxiliary services 
were gradually made available to public school pupils during sub­
sequent sessions of the General Assembly. See the history of Sec­
tions 3317.051 and 3317.06, Revised Code. In 1969, following a 
series of decisions in the Sunreme Court of the United States 
which upheld the extension of.such auxiliarv services to the 
pupils of nonpublic schools (Fverson v. Roard of F.ducation, 330 
U.S. (1947); Board of Education v. Allen, 392 U.S. 236 (1968): 
cf. tJalz v. Tax Commissioner, 397 U.S. 6'14 (1970), the r.:eneral 
Assembly a~ended Section 3317.06 to make its benefits available 
to the pupils of nonnublic schools in Ohio. 133 Ohio Laws, 
2297-2302. This amenn.r.ient ,-,as upheld bv the Supreme Court in 
P.O.A.U. v. Essex, 28 Ohio St. 2d 79 (1971). 

As a part of A..~ended Substitute House Bill No. 475, which 
became effective on December 20, 1971, the r.:eneral Assembly 
enacted a ne\·T Section 3317. 062, Revised Code, providing for a 
system of educational grants from the foundation program, the 
purpose of which was 

"***to reimburse parents of nonoublic 

school children for a portion of the financial 

burden experienced by them in providina their 

children at reduced cost to the taxoavers, 

educational opportunities ecruivalent to those 

available to public school puoils in the dis­

trict. * * *" 


At the same time the General Assembly transferred, from Section 
3317.06 to the new Section 3317.062, the alread" existing pro­
visions for extension of auxiliary services to nonpublic school 
pupils. The grants to the parents are carefully distinguished 
from the materials and services furnished to the Pupils. 

In an action brought against you in the United States Dis­
trict Court for the Southern District of Ohio, designed to test 
the constitutionality of this new Act, a three-judge court, on 
April 17, 1972, held the provision for direct grants to the 
parents of nonpublic school rupils to be unconstitutional. ·~olman 
v. Essex, 342 F. Supp. 399. The Court's opinion noted, however, 
that there wa'3 no question as to the constitutionality of the 
auxiliary services to such ~uoils. 342 F. Supp., at 401, 419-420. 
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As you know, on June 21, 1972, r..v office filed an appeal to 
the Supreme Court of the Unite<l States from that part of the 
judgment striking do'-m the direct grants. Esse}'. v. t-rolman, No. 
71-1664. That anpeal is still pending, but~Justice Stewart 
has refused to stay the effectiveness of the District Court's 
order. ­

Subsequent to the decision of the District Court, the Gen­
eral Assernbly enacted Amended House Bill No. 1203, allowing a 
credit against the state income tax of a parent for amounts paid 
toward the cost of the elementarv or secondarv education of a 
dependent child. Section 3 of the Bill suspended, for the 1972­
1973 school year, the direct grants to parents of nonpublic school 
pupils provided by Section 3317.062, but made it clear that the 
auxiliary services to such pupils provided by that Section are 
to continue during the 1972-1973 term in the amount of $2,639,150, 
Section 3 reads as follows: 

"NobJithstandinq division (D) of section 

3317.02 or section 3317.062 of the Revised 

Code or Section 11 of Am. Sub, IT.B. 475 enacted 

by the 109th General Assernblv, the amount ex­

pended for materials and services for nonpurylic 

elementary anc1. high schools pursuant to section 

3317.062 of the Revised coae for the school 

year 1972-73 shall be $2,639,150. During such 

year, no payments shall be made under division 

(D) of section 3317.02 of the Revised Coce for 

educational grants to parents of ryupils attend­

ing grades one through tNelve in the nonpublic 

schools in this state.• 


This Bill, anproved by the Governor on June 21, 1972, becomes 
effective on Sentember 20, 1972. 

In the light of this history, I approach vour questions which 
are concerned with the calculation of payments from the foundation 
fund to the various school districts in the state. The basic 
controlling legislation is to be found in Sections 3317.02 and 
3317.03, Revised Code. The former sets out the metr.od of cal­
culation: the latter provides that the school superintendents 
shall certify, for use in the calculation, the average daily class 
membership in each school district. Prior to ~ecember 20, 1971, 
when Amended Substitute House Bill No. 475, sunra, became ef­
fective, the calculation of pavments under Section 3317.02 was 
based primarily on classroom or teacher units. Compare 133 Ohio 
Laws, 2295-2297, with the present Section 3317.02: and see 
Drury's Ohio School Guide, Text, Section 4.34. ~s amended by 
that Bill, Sec~ion 3317.02 now makes the "averaae ilailv member­
ship of the school district" the most important-element in the 
calculat~n of the amounts to be paid from the foundation fund. 

Section 33i7. 02 provi,,es for four separate computations, 
(A), (B), (C) and (D). ~he calculation of the amounts due each 
eligible school district is made by an addition of the greater 
of either (A) or (3) ~lus the figures obtained by both (C) and 
(D). See also Sections 3317.15 and 3317.16, Revised Code. The 
importance of the "average daily membership of the school district" 
is readily apparent from the first two elements of the computa­
tion prescribed in subsection (A), which read as follows: 

"CA) The amount derived by the following 
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calculation of a basic program calculation to 

be the sum of the following calculations: 


"(1) "'1ultiply the kindergarten average 

daily membership by three hundred dollars. 

The average dailv rnemhership shall not in­

clude any pupils counted in division (C) of 

this section. 


"(2) Add the product ohtained bv multi ­

plying the average daily membership in grades 

one to twelve, inclusive, i~cluding twenty­

five per cent of the pupils resi·Hnn in the 

district and attending a joint vocational 

school by ·six hundred dollars. The average 

daily memhership used to make this calcula­

tion shall not include anv pupils counted in 

division (C) of this section." 


Subsections (R), (C) and (D) also rely heavily on the average 
daily membership. 

Section 3317.03, Revised Code, provides for the certifica­
tion of the average daily membership figures in the following 
language: 

"The superintendent of schools in each 

county, city, and exempted village school 

district shall, for the schools under his 

supervision, certify to the state board of 

education on or before the fifteenth day of 

October in each year the total average daily 

membership in regular day classes for the 

first full school week in the month of 

October for kindergarten: grades one through 

six; grades seven through t•,relve in each 

school under his supervision: the average 

daily membership based upon full time eouiv­

alency in approved vocational units and in 

joint vocational school districts: the 

average daily membershio of all aeaf, blind, 

emotionallv disturbed, neurologically handi­

capped, and crippled children in classes ap­

proved annually by the state board of edu­

cation: and the average daily membership in 

approved educable mentally retarded units. 


:The average daily membership in vo­

cational units, in anproved classes in 

licensed proprietary. schools, and in joint 

vocational districts shall be based upon the 

number of full time equivalent students in at ­

tendance in such units and districts. The 

state board of e~ucation shall ndopt rules and 

regulations defining full time equivalent stu­

dents ann. for determining the averaqe daily 

membership therefron. The averaqe daily mem­

bership of pupils enrolled in approved voca­

tional classes in licensed proprietarv sc11ools 

may be counted, pursuant to section 3313.90 of 

the Revised Code, only where standards as to 

facilities and staffinq are comparable, ci.s de­

termined by the superintendent of public in­
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struction, to those established by the state 

board of education for ::iublic schools. No 

child shall be counted more t~an once in the 

average daily membership of a school district. 

The superintendent of each joint vocational 

school district shall similarlv certify to the 

superintendent of public instruction the average 

eaily membership for all classes in the joint 

vocational school, also indicating the school 

district of residence for each puoil. 


"* * * * * * * * * 

"***For the purnose of determining 

average daily mewb~rship, the membership fig­

ure of any school shall not include any pupils 

except those who are school resinents of the 

school district in which the school is located 

and those who are attending the school in the 

capacity of tuition pupils oursuant to section 

3327. 04 of the Revised Code·. 'Part-time oupils 

may be included on a prorata basis' as def.in.ed 

by the superintendent of publc instruction, 

as reqular day class students in average daily 

membership. * * *" 


It will be noted t 11at this Section provides that no pui:>il 
shall be counted more than once in the average daily membership 
of a district. On the other hand, joint vocational school dis­
tricts· are treated some\'•hat differently from all others. The 
average daily membership of such districts is based upon "full 
time eguivalency", or "the number of full time eauivalent students 
in attendance." The State Board of Education is required to adopt 
regulations defining "full time equivalent students-and for de­
termining the average dailv membershiP therefrom." Furthermore, 
the Section also provides that part-time pupils may be included 
in the average daily membership of a district on a prorata basis. 
There can be no doubt, therefore, that, although a nupil at a 
joint vocational school may not be counted more than once, his 
attendance time mav be divided prorata accordin~ to the time spent 
in schools other than the joint vocational school. 

Your first question asks how the calculation is to deal 
with a student •·•ho is in full-time attendance at a joint vocational 
school, but who attends a nonpublic school for extracurricular 
activities and will graduate from that nonpublic school. You then 
ask, in the alternative, whether such a student !'lay be computed in 
the average daily membership figure of the nonpublic school for 
the purpose of securing state grants for auxiliary services. 

I find it somewhat difficult to understand, in the light of 
the statutory language, how the situation which your questions 
suggest can arise. The first question assumes that a student who 
attends a ponpublic school for some purposes, mav at the same 
time be in full-time attendance at a joint vocational school. 
Your second auestion seems to assume that the same student attends 
the nonpublic school for the purpose of securing auxiliary services. 
Participation by a nonpublic school pupil in the e~ucational pro­
gram of a joint vocational school is authorized by Section 3313.90, 
Revis~d Code. That Section provides that the State Board of 
Education shall adopt standards governing the vocational educa­
tion programs of all school districts, 

http:def.in.ed
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"***which standards shall include 

criteria for the oarticination bv nonpublic 

students in such programs without financial 

assessment, charge, or tuition to such stu­

dent except such.assessments, charges, or 

tuition paid by resident public school stu­

dents in such procrams. Such nonpublic 

school students shall be included in the 

average daily membership of the school dis­

trict mafntaininq the vocationar-education 

program as a part-time student in proportion 

to the time s~ent in the vocational educa­

tion program.~~ 

"* * * * * *"* * * 
(Emphasis anded.) 

It seems clear from this language and from the language of Section 
3317.03, sunra, that the legislature intended that a student who 
attends two different schools for different purposes should be 
included in the "average dailv membership of the school district" 
as one unit based on the proportionate time he attends each 
separate school. It must be remembered that the legislature has 
just re-enacted its previous allo1<1ance of auxiliary services to 
nonpublic school pupils, and that this has been u~held, both by 
our Supreme Court in P.O •.'I\.U. v. Essex, su!)ra, and bv the United 
States District Court in Wolman v:-Esex:-SUP:-:,:t. Your letter 
states that the pupils in ouestion attend the nonpublic school 
for "extracurricular" activities, Nithout further specification. 
If these activities involve any of the auxiliary services provided 
by Section 3317.062, and this seems to be suggested by your second 
question, I think it would be clearly improper to consider such 
students in full-time attendance at the joint vocational school. 
The auxiliary services are to be taken into consideration in the 
calculation of the amounts to be paid out of the foundation fund.' 
Section 3317.02 (C) and (D), Revised Cone. Section 3313.48, Re­
vised Code, provides in part: 

"***The state board of education 

shall adopt standards for defining "school 

day" as used in sections 3313.481 * * * 

and 3317.01 of the Revised Code. Except 

as otherwise provided in this section, eac~ 

day for grades seven through twelve shall 

consist of not_J.~JL.th.a.n five clock hours 

with pupils in attendance,***·" 


(Em~hasis added.) 

A definition of "school day" for the purposes of Section 3317.01, 
which would exclude time spent with auxiliarv services, would con­
flict with the intent of the legislature in its enactment of 
Chapter 3317. Such an inter~retation of Section 3313.48 should, 
of course, be avoiced. 

In soecific answer to vour questions it is, therefore, my 
opinion, and you are so advised, 'that: 

1. Where a student is in full time attendance at a joint 
vocational school, within the meaning of "full time attendance" 
as properly defined by the State Board of Education under Sections 
3313.48, 3313.90 and 3317.03, Revised Code, he rnust be included 
in the average ~aily membershin fiqure of the public school district 
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of his residence for purposes of state support under the school 
foundation proqrarn. 

2. The definition of "full time attendance" must take into 
consirleration auxiliary services orovided to nonpublic school 
pupils under Section 3317.062, Revised Code. 

3. Where a pupil attends classes at a joint vocational 
school under Section 3313.90, Revised Code, but receives auxiliary 
services through a nonpuhlic school under Section 3317.062, Re­
vised Code, he should be included in the average daily member­
ship figure for t~e nonpublic school under Section 3321.12, Re­
vised Code, on a prorata basis. 




